ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
«ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Οριακή η λειτουργία στο μοναδικό νοσοκομείο για παιδιά σε Πελοπόννησο και Δυτ. Ελλάδα

Να μετατραπεί σε σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων Δυτικής Ελλάδας διεκδικούν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και σωματεία της περιοχής

Οριακή είναι η λειτουργία του «Καραμανδάνειου» Παιδιατρικού Νοσοκομείου Πατρών, μοναδικού εξειδικευμένου νοσηλευτικού ιδρύματος για παθολογικά και ορθοπεδικά συμβάντα παιδιών σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα.

Εν μέσω πανδημίας, μάλιστα, η κατάσταση χειροτερεύει. Από τις 9 Νοέμβρη, με απόφαση της 6ης ΥΠΕ, η Παιδιατρική κλινική δέχεται και περιστατικά Covid-19, χωρίς όμως τα αναγκαία μέτρα, με τα κρούσματα ακόμη και στο αποψιλωμένο προσωπικό να είναι σχεδόν καθημερινά. Μάλιστα, το ίδιο προσωπικό εξετάζει τόσο τα περιστατικά κορονοϊού όσο και τα υπόλοιπα, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων και των μικρών νοσηλευομένων, κάτι για το οποίο έχει ενημερώσει η Επιτροπή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων τον διοικητή του ιδρύματος.

Οι νοσηλείες γίνονται χωρίς παιδοκαρδιολόγο και παιδολοιμωξιολόγο, ειδικότητες απαραίτητες για την Covid-19, σε μη κατάλληλους θαλάμους, με περιορισμένα μέτρα προστασίας, παρά και τις εκκλήσεις των γιατρών. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι λόγω της επιβάρυνσης της κατάστασης στο νοσοκομείο, στο εξής, αν δεν καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, θα γίνονται διακομιδές μικρών ασθενών με κορονοϊό ακόμη και στην Αθήνα, αν το νοσοκομείο αναφοράς (ΠΓΝ Ρίου) δηλώνει πληρότητα, κάτι που όμως δεν είναι απίθανο, αφού και σε αυτό η κατάσταση είναι ασφυκτική.

Επιπλέον, οι θάλαμοι νοσηλείας παιδιών με κορονοϊό στερούνται αρνητικής πίεσης, ΜΕΘ δεν υπάρχει και σε περίπτωση ανάγκης γίνεται διακομιδή στο ΓΠΝ Ρίου, ενώ ακόμη και τα ασανσέρ δεν χωράνε φορείο! Ολα αυτά σε ένα κτίριο όπου η παραμονή των εξεταζόμενων και των συνοδών τους στα εξωτερικά ιατρεία γίνεται σε ενιαίο χώρο, ενώ λόγω της πανδημίας αναγκάζονται να περιμένουν στο προαύλιο, χωρίς επαρκή στέγαση.

Κίνδυνος να σταματήσουν τα χειρουργεία

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Πλησιάζει η λήξη των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, ενώ προσωπικό έχει βγει σε αναστολή. Το Αναισθησιολογικό τμήμα βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή συρρίκνωση αφού μέσα στους επόμενους μήνες συνταξιοδοτούνται 3 από τους 4 γιατρούς, κάτι που αναμένεται να σημάνει ως και παύση των χειρουργείων. Ο πέμπτος αναισθησιολόγος, με βάση την τακτική της κυβέρνησης και της 6ης ΥΠΕ, ανήκει σε προσωπικό άλλου νοσοκομείου, καλύπτοντας ορισμένες ανάγκες στο «Καραμανδάνειο».

Ο χειρουργικός τομέας αντιμετωπίζει επίσης σοβαρά κενά τα τελευταία 3 χρόνια, εφόσον η νομοθεσία περί ειδικοτήτων αποτρέπει νέους γιατρούς να ασκούν την ειδικότητά τους σε αυτόν. Στο ορθοπεδικό τμήμα, από τα βασικά του νοσοκομείου, έχουν απομείνει 2 γιατροί, από τους 5 βάσει των οργανικών θέσεων, χωρίς να έχει δρομολογηθεί η κάλυψή τους.

Αντίστοιχα το ακτινολογικό τμήμα ενδέχεται να μην μπορεί να λειτουργήσει από το νέο έτος ούτε για απλές ακτινογραφίες αφού δεν έχει προβλεφθεί η κάλυψη της αναγκαίας θέσης ακτινοφυσικού, ενώ η τοποθέτηση του μαγνητικού τομογράφου προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

Αυτά συμβαίνουν στο μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα για παιδιά που δέχεται περιστατικά απ' όλη την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα, ακόμα και τα νησιά του νότιου Ιονίου. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, αν άμεσα δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσής του, το νοσοκομείο οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, στερώντας από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες σοβαρές υπηρεσίες Υγείας. Η ευθύνη βαραίνει όχι μόνο τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που το αφήνουν διαχρονικά υποστελεχωμένο, την ίδια ώρα που ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει.

Με βάση τα παραπάνω, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το να υλοποιηθούν τα αιτήματα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, εργατικών σωματείων και άλλων φορέων της πόλης, να γίνει το «Καραμανδάνειο» ένα σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων, με αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του και δημιουργία νέων κτιρίων στον περιβάλλοντα χώρο. Επιπλέον, να αναπληρωθούν άμεσα όλα τα κενά σε γιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό, να διαθέτει σύγχρονη ΜΕΘ Παίδων και Παιδοψυχιατρική κλινική με εξειδικευμένο προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.

«ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Καμία απόλυση, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι

Στις 31/12 λήγουν οι συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», και όπως καταγγέλλει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση», «την ώρα που η λήξη της σύμβασής τους είναι πολύ πιθανό να σημάνει και την απόλυσή τους, υπάρχουν αρνήσεις για τη λήψη χρωστούμενων ρεπό, ακόμη και των αδειών τους».

«Χρησιμοποίησαν ως βασικό εργαλείο τις αναστολές των ανεμβολίαστων συναδέλφων, παζαρεύουν στους συμβασιούχους τρίμηνες και εξάμηνες ανανεώσεις, τη στιγμή που τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί ξανά, τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις και εργαζόμενοι και ασθενείς πληρώνουν το μάρμαρο, είτε στα COVID είτε σε μη COVID τμήματα, που έχουν συρρικνωθεί ή και επί της ουσίας καταργηθεί, όπως στο "Σωτηρία". Παράλληλα ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να κάνει χρυσές δουλειές και να μπουκώνεται με κρατικό χρήμα.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου μας! Είναι στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης που υλοποιείται παντού και διακηρύσσεται ανοιχτά από όλα τα στόματα! Παντού δηλώνουν ότι η σταθερή δουλειά είναι το "πρόβλημα" των νοσοκομείων», σημειώνει η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση».

«Δύο επιλογές υπάρχουν και οι εργαζόμενοι έχουμε μπόλικη πείρα τελευταία. Να πούμε "τι να κάνουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα, ας σκύψουμε το κεφάλι, άμα είμαστε καλοί ίσως ανανεωθούμε" (...) 'Η να δούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται και να βαδίσουμε μαζί τους. Να θυμηθούμε πως η ανανέωση των συμβάσεων τόσα χρόνια δεν έγινε επειδή υποταχθήκαμε, αλλά ήταν αποτέλεσμα μαζικών αγώνων. Επειδή παλέψαμε για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες», σημειώνει και απαιτεί να δοθούν όλες οι άδειες - ρεπό στους εργαζόμενους που τις έχουν αιτηθεί, ενώ προσανατολίζεται σε νέα κινητοποίηση στη διοίκηση του νοσοκομείου.

ΣΕΑΑΝ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ
Πολύμορφες δράσεις ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας των ΑμεΑ

Ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας ΑμεΑ στις 3 Δεκέμβρη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ συνδιοργανώνουν την Κυριακή 28 Νοέμβρη, στις 10.30 το πρωί, ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία από την πανδημία και την ανάγκη του εμβολιασμού. Εισηγήσεις θα κάνουν:

  • Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
  • Εκπρόσωποι του ΔΣ του Ενιαίου και της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ.

Το link της σύνδεσης με την εκδήλωση είναι:

https://us02web.zoom.us/j/9333076881?pwd=RDNEb0ZsQlpnaXJIREtKMzJZYXN1dz09

Meeting ID: 933 307 6881

Passcode: 48VxP2

Επίσης, την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη οι φορείς καλούν να «ρίξουμε φως στη νύχτα με τις λαμπάδες μας, με τους φακούς μας, στις 6.30 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Κοραή (μετρό Πανεπιστήμιο) και στη συνέχεια λαμπαδηδρομία στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ, στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων από την πανδημία, αναπήρων και χρονίως πασχόντων στα ιδρύματα και από τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε μίας νόσου».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την Υγεία την Κυριακή

Εκδήλωση με τίτλο «Υγεία κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα» οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ την Κυριακή 28 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο δημαρχείο Δράμας. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Ρέτζιου, μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, και θα γίνουν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

ΗΜΑΘΙΑ
Επανασυγκροτήθηκε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών

Επανασυγκροτήθηκε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Νομού Ημαθίας (ΕΙΝΚΥΝΗ), που είχε σταματήσει να δραστηριοποιείται από το 2014. Στις 16/11 πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των μελών του ΔΣ της Ενωσης και στη συνέχεια στις 23/11, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ και εξέλεξε το προεδρείο του.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση αναφέρει ότι «η επανασυγκρότηση προέκυψε ως ανάγκη, η οποία φαίνεται πιο άμεση από ποτέ, προκειμένου οι ιατροί των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού μας να συμμετέχουμε, να απευθυνόμαστε και να διαμορφώνουμε την πορεία της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. Το ΔΣ της ΕΙΝΚΥΝΗ απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους του νομού και τα σωματεία για συστράτευση και συσπείρωση, ώστε να ακουστεί η φωνή μας, η φωνή των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και καλύτερες συνθήκες προς όφελος της υγείας του λαού της Ημαθίας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org