ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Μέτρα στήριξης για την επιβίωση εδώ και τώρα!

«Δεν θα μείνει στρέμμα» από το υπέρογκο κόστος παραγωγής και τις εξευτελιστικές τιμές, προειδοποιούν οι αγρότες

RIZOSPASTIS

Τα αιτήματά τους για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, μέτρα για τη στήριξή τους στις συνθήκες εκτίναξης του κόστους παραγωγής, ρυθμίσεις για να μην αναγκάζονται να πουλούν το προϊόν τους σε τιμές που δεν τους επιτρέπουν να επιβιώσουν διαδήλωσαν, χτες το μεσημέρι, μηλοπαραγωγοί από μια σειρά περιοχών της χώρας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι παραγωγοί που έφτασαν στην Αθήνα από Λάρισα, Εορδαία, Νάουσα, Μαγνησία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη και έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο. «Με τους αγώνες μας ανατρέπουμε τις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν», ήταν το σύνθημα στο πανό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας και των Αγροτικών Συλλόγων επαρχίας Αγιάς, που τέθηκε στην κεφαλή της πορείας. Ακολούθησαν με τα πανό τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, καθώς και αγρότες του Ροδοχωρίου.

Στην πλατεία Βάθης τους αγρότες υποδέχθηκε ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγώνα και τα αιτήματά τους, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων.


INTIME NEWS

Στο πλευρό των μηλοπαραγωγών βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

«Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα», φώναξαν οι μηλοπαραγωγοί καταγγέλλοντας το γεγονός ότι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι αγοράζουν το προϊόν τους σε τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. «Δεν θα μας μείνει στρέμμα», σχολίασαν καθώς αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος παραγωγής, την εκτίναξη της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου. Ακόμα οι μηλοπαραγωγοί διαμαρτύρονται και για την απόφαση του υπουργείου να τους θέσει εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης και απαιτούν αυτή να καταβληθεί έως το 2027, όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση.

Μέτρα στήριξης υποσχέθηκε ο υπουργός - «Συνεχίζουμε μέχρι να δικαιωθούμε», η απάντηση των αγροτών

Στη συνάντηση με αντιπροσωπεία των αγροτών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τους ενημέρωσε ότι μέχρι τις 15 Δεκέμβρη πρόκειται να γίνουν εξαγγελίες για μέτρα στήριξης των μηλοπαραγωγών. Ωστόσο, απέφυγε να διευκρινίσει την παραμικρή λεπτομέρεια για το ύψος ή τη μορφή της όποιας αποζημίωσης. Την ίδια στιγμή, επιβεβαίωσε την περικοπή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των μηλοπαραγωγών από το 2023, παρά τις περσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης πως θα δινόταν μέχρι το 2027 και το αίτημα των παραγωγών για διατήρησή της.

«Είμαστε σήμερα εδώ γιατί αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», ξεκαθάρισε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας. Οπως εξήγησε, ο διπλασιασμός του κόστους παραγωγής και οι χαμηλές τιμές προκαλούν οξυμένο πρόβλημα σε χιλιάδες παραγωγούς και επηρεάζουν τη ζωή ολόκληρων περιοχών της χώρας που στηρίζονται στο αγροτικό εισόδημα. «Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να καλύψουμε τα έξοδα, δεν μπορούμε καν να ζήσουμε», σημείωσε.

«Πουλάμε τα μήλα σε εξευτελιστικές τιμές και τα βρίσκουμε στα ράφια πέντε με δέκα φορές ακριβότερα», υπογράμμισε και στηλίτευσε την κερδοσκοπία που εκδηλώνεται από μεγαλεμπόρους και βιομηχάνους σε βάρος τόσο των ίδιων των παραγωγών όσο και των καταναλωτών, του λαού που αναγκάζεται να χρυσοπληρώνει αγροτικά προϊόντα που έχουν πουληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής.

Κατήγγειλε την «κωλοτούμπα» του υπουργείου και της κυβέρνησης όσον αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση, επισημαίνοντας ότι η κατάργησή της στερεί ένα ακόμα έσοδο στους μηλοπαραγωγούς σε μια ήδη δύσκολη περίοδο.

«Υπάρχουν τα χρήματα και επαρκούν για να καλυφθεί το χαμένο εισόδημά μας», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι από την κυβέρνηση δεν λείπουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά η πολιτική βούληση. Ετσι, υπενθύμισε ότι δισ. ευρώ διοχετεύονται στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια στιγμή που δεν δίνεται καμία ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα.

Αφού χαιρέτισε τη συμμετοχή των μηλοπαραγωγών στην κινητοποίηση, κάλεσε σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση με κάθε δυνατό τρόπο. «Κανένας εφησυχασμός. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε», κατέληξε και κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν με ακόμα πιο μαζικές και ενωτικές πρωτοβουλίες για την κάλυψη των απωλειών του εισοδήματός τους.

Οι μηλοπαραγωγοί διεκδικούν:

-- Να ισχύσει έως το 2027 - όπως είχε δεσμευτεί πέρυσι η κυβέρνηση - η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, με ευθύνη της κυβέρνησης.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 ευρώ/KWh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες, καθώς και να επιτρέπουν προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Αλλαγή κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Τα «μαύρα κατάστιχα» των ΜΚΟ

Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει ότι η αλλαγή μελών του ΔΣ στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κιβωτό του Κόσμου» θα σκεπάσει τη δυσωδία που αναδίδεται τις τελευταίες μέρες, είναι βαθιά γελασμένη. Ούτε μπορεί να ξεπλύνει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ για το γεγονός ότι οι ΜΚΟ, που λειτουργούν με θεσμικό πλαίσιο και κρατική ή κοινοτική χρηματοδότηση, με την ταμπέλα της «Κοινωνίας των Πολιτών», αποτελούν «εργαλείο» για να απαλλάσσεται το κράτος από κοινωνικές δομές και υπηρεσίες που είναι ευθύνη του, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν ρόλους σε επιχειρηματικά, γεωπολιτικά και άλλα παιχνίδια στις πλάτες του λαού. Υπάρχει άλλωστε πλούσια εμπειρία κι από άλλους τομείς, πέρα από την Πρόνοια και την «κοινωνική προστασία», όπου τα διάφορα σκάνδαλα έχουν αποκαλύψει προ πολλού τον ρόλο των ΜΚΟ, αλλά και το σάπιο έδαφος πάνω στο οποίο φυτρώνει η δράση τους. Ποιος δεν θυμάται για παράδειγμα τις διάφορες ΜΚΟ του Προσφυγικού, που όπως αποκαλύφθηκε για πολλές από αυτές δρούσαν ανεξέλεγκτα με την ανοχή κυβερνήσεων και ΕΕ, έκαναν στην πραγματικότητα δουλεμπόριο ή κατασκοπεία και έτρωγαν με χρυσά κουτάλια;

* * *

Πώς απάντησε τότε η κυβέρνηση; Εφτιαξε - λέει - «Μητρώο των ΜΚΟ»! Οπως τώρα, με αφορμή την «Κιβωτό του ...τρόμου», υπόσχεται αυστηρότερους ελέγχους και σφιχτότερο θεσμικό πλαίσιο! Για γέλια και για κλάματα... Αλλά μιας και αναφερθήκαμε στις ΜΚΟ του Προσφυγικού, ας θυμηθούμε ορισμένα βασικά ζητήματα από «τα έργα και τις ημέρες τους», μαζί και των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ας ξεκινήσουμε από το 2016, όταν το ΚΚΕ είχε καταθέσει έγγραφο στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλο, με το εξής ερώτημα: «Πόσες είναι οι ΜΚΟ που αναπτύσσουν δράση στη χώρα μας, ποιες είναι αυτές (ονομαστικά), την πηγή χρηματοδότησής τους και την έδρα τους και σε ποιους τομείς και πού (τόπο) δραστηριοποιείται η κάθε μία από αυτές». Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αποκαλυπτική: «...η μη ύπαρξη οποιουδήποτε μητρώου καταχώρησης των εν λόγω νομικών προσώπων (σ.σ. Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) καθιστά την απάντηση στο ερώτημά σας εν τοις πράγμασι αδύνατη»!

* * *

Αφορμή για εκείνη την παρέμβαση του ΚΚΕ ήταν οι δεκάδες επίσημες καταγγελίες από φορείς, οργανώσεις και κατοίκους για την ασύδοτη και επικίνδυνη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε χώρους φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Ουσιαστικά, η τότε κυβέρνηση παραδεχόταν ότι δεν έχει ιδέα για το ποιες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, σε τι ακριβώς και από πού κρατά η σκούφια τους... ΜΚΟ «φαντάσματα» δηλαδή. Μόνο που αυτά τα «φαντάσματα» πήραν συνολικά 83 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση του Προσφυγικού! Πάμε παρακάτω: Στις περισσότερες των περιπτώσεων, πίσω από τις ΜΚΟ κρύβονται οργανισμοί διεθνούς εμβέλειας, με ισχυρές προσβάσεις σε κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, για λογαριασμό των οποίων δραστηριοποιούνται. Πολλές εξ αυτών τις γνωρίσαμε στα νησιά του Αιγαίου, ως «σωτήρες» των μεταναστών και προσφύγων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, λειτουργούσαν ως «κράτος εν κράτει» και απαγόρευαν ακόμα και την είσοδο ειδικών επιστημόνων στους καταυλισμούς...

* * *

Το 2020, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αντιμετώπισαν κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της πολιτείας. Μετά από αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ απλά έφτιαξε ένα «Μητρώο ΜΚΟ»... Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με αποκαλύψεις αυτή τη φορά σε έναν άλλο ευαίσθητο τομέα, αυτόν της προστασίας των παιδιών. Με εναλλασσόμενους ρόλους, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ταΐζουν με χρήμα τις ΜΚΟ που αναπτύσσουν πολύμορφη δράση στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΜΚΟ που βρίσκεται σήμερα στην επικαιρότητα, ήταν από τις πιο προβεβλημένες από κυβερνήσεις, κόμματα, επιχειρηματίες, διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ. Κι αν όλοι αυτοί λένε τώρα πως είναι «ευκαιρία» να πάρει το κράτος πρωτοβουλίες για να «διασωθεί» η «Κοινωνία των Πολιτών», ο λαός, η νεολαία, όλοι όσοι έχουν πραγματική έγνοια για τα παιδιά και την ολόπλευρη προστασία τους, πρέπει να πουν «ως εδώ»! Να διεκδικήσουν οργανωμένα και μαζικά κρατική χρηματοδότηση, δομές και επιστημονικό δυναμικό για την πραγματική προστασία των παιδιών. Να απαιτήσουν την «έξωση» κάθε ιδιώτη και ΜΚΟ, που ασκεί απροκάλυπτη ή συγκαλυμμένη επιχειρηματική δράση στις πλάτες των παιδιών και των οικογενειών τους. Να βάλουν στο στόχαστρο το σύστημα που αφήνει απροστάτευτα τα παιδιά και εμπορευματοποιεί τα πάντα: Την αναπαραγωγή, την προστασία, την υιοθεσία, την αναδοχή.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ