ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
Αναστέλλονται χειρουργεία, ασθενείς κινδυνεύουν και ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει

Αλλοι 93 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, πάνω από 7.000 τα νέα κρούσματα, 612 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Eurokinissi

Δεκάδες διασωληνωμένοι εξακολουθούν να παραμένουν καθημερινά εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση κόβει τα χειρουργεία, «ανοίγει ΜΕΘ» στις χειρουργικές αίθουσες, χιλιάδες χειρουργικές πράξεις, θεραπείες, εξετάσεις ακυρώνονται και πάλι, μετά από πολύμηνη αναμονή. Με λίγα λόγια, το 4ο κύμα πανδημίας βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 1ο, 2ο, 3ο κύμα, καθώς όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, αλλά οι εργαζόμενοί του μειώνονται διαρκώς, ενώ δεν έχει περάσει μέρα χωρίς να αναμετρηθούν με τις τραγικές ελλείψεις και τον μόνιμο αγώνα δρόμου για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ. Αντί να επιταχθούν άνευ όρων οι ιδιωτικές μονάδες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που μέσα στην πανδημία έχουν διευρύνει τις μπίζνες τους, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παζαρεύει μαζί τους τους «όρους» της συνεργασίας, δίνοντας μια γεύση τού τι σημαίνει το «νέο ΕΣΥ».

Η τραγωδία που ζει ο λαός στο μεταξύ συνεχίζεται, αφού χτες, 93 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους, φτάνοντας τη συνολική καταγραφή στους 17.612 θανάτους.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 612 (81,54% ανεμβολίαστοι), ενώ οι εισαγωγές Covid-19 ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκαν κατά 19,8% φτάνοντας τις 490.

Επιβεβαιώθηκαν 7.108 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.826 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.200 στη Θεσσαλονίκη, 254 στη Λάρισα, 229 στην Αχαΐα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 901.661.

Σήμα κινδύνου από τις περικοπές των χειρουργείων κατά 80%

«Δεν θα κινδυνεύσει κανένας ασθενής. Χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνονται και στον ιδιωτικό τομέα, με τον οποίο συνεργαζόμαστε. Το ΕΣΥ λειτουργεί σε δύο ταχύτητες: Η μια ταχύτητα είναι τα Covid περιστατικά και η άλλη ταχύτητα τα non Covid», ισχυρίστηκε χτες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, δυο μέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου ότι περικόπτονται μέχρι και κατά 80% τα χειρουργεία.

Στο μεταξύ, στο μεγαλύτερο πνευμονολογικό κέντρο στην Ελλάδα, το νοσοκομείο «Σωτηρία» παραμένουν κλειστές και οι 8 πνευμονολογικές κλινικές πάνω από ένα χρόνο, καθώς απ' τον περασμένο Οκτώβρη το νοσοκομείο παραμένει μιας νόσου, χιλιάδες ασθενείς έμειναν χωρίς θεραπεία, παρακολούθηση, στοιβάχτηκαν σε λίστες αναμονής τμημάτων σε άλλα νοσοκομεία, αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Στο «Αττικόν» και η χτεσινή, τρίτη κατά σειρά, γενική εφημερία ξεκίνησε με δεκάδες ράντζα, τα περιστατικά Covid όλο και πληθαίνουν, «πάλι το νοσοκομείο γίνεται "ακορντεόν", τα όριά του ρευστοποιούνται, υπερφορτώνονται τμήματα και κλινικές σε βάρος άλλων», όπως καταγγέλλει η συνέλευση των γιατρών. «Τα ιατρικά τμήματα που είναι επιφορτισμένα για την αντιμετώπιση των ασθενών Covid δεν επαρκούν πλέον σε ανθρώπινο δυναμικό. Η εκπαίδευση των ειδικευομένων έχει πάει χρόνια πίσω», καταγγέλλουν επίσης οι γιατροί, σημειώνοντας ότι η απόφαση για 80% αναστολή θα δώσει την χαριστική βολή. Οπως εξηγούν, «στην ουσία "βγάζει σε αναστολή" μεγάλο μέρος των συναδέλφων του χειρουργικού τομέα και ταυτόχρονα επιβαρύνει πολύ την υγεία του γενικού πληθυσμού που δεν έχει πρόσβαση στα ιδιωτικά κέντρα, μιας και αναβάλλονται σοβαρότατες επεμβάσεις (π.χ. αφαίρεση νεοπλασιών, αγγειοχειρουργικές, ορθοπεδικές, ΩΡΛ, γναθοχειρουργικές και καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις). Η νοσηλεία και η ιατρική σε αυτές τις συνθήκες γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», καταγγέλλει η συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου.

Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων που βάζει σε κίνδυνο την υγεία δεκάδων χιλιάδων ασθενών και τους εξαναγκάζει να χρυσοπληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα για υπηρεσίες Υγείας που έχουν ανάγκη και δικαιούνται, απαιτεί και το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, καθώς μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, περισσότεροι από 1.500 ασθενείς είναι σε πολύμηνη αναμονή για χειρουργική επέμβαση (πάνω από 250 ασθενείς βρίσκονται για μήνες στη λίστα αναμονής της Γενικής Χειρουργικής κλινικής, περισσότεροι από 150 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Νευροχειρουργικής και περισσότεροι από 700 ασθενείς στη λίστα αναμονής της Ορθοπεδικής κλινικής). Παρόμοιες είναι οι λίστες αναμονής και για τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες. «Σε πολλές περιπτώσεις, ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα δύο έτη, με αρνητικότατες συνέπειες για την υγεία των ασθενών», τονίζεται χαρακτηριστικά από το Σωματείο, διαψεύδοντας κάθε ισχυρισμό περί «ενίσχυσης».

Την απόφαση για μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% καταγγέλλει και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ζητώντας εδώ και τώρα να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική διαχείρισης της πανδημίας που αποδείχτηκε εγκληματική». Η ΕΝΙΘ απαιτεί την ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης, την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με μαζικές - μόνιμες προσλήψεις, να πάψει η αναστολή εργασίας των υγειονομικών και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Ασφυκτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Με δεκάδες νέες εισαγωγές ασθενών, με γεμάτες όλες τις κλίνες ΜΕΘ Covid και με περίπου 10 ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε αίθουσες χειρουργείων, ολοκληρώθηκε χτες το το πρωί η εφημερία του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Στο ΑΧΕΠΑ σύμφωνα με πληροφορίες οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν 18.

Στο ΑΧΕΠΑ με επείγον έγγραφο που έστειλε η διοίκηση του νοσοκομείου, στις 23/11, μετά την απόφαση της αναπ. υπουργού Υγείας για μείωση των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, ζητά από τους διευθυντές κλινικών και τμημάτων, εργαστηρίων κ.λπ.: α) να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις για το ποσοστό μείωσης και β) να ενημερώσουν για τον αριθμό ανά κατηγορία (ιατρικό, νοσηλευτικό, κ.λπ.) του προσωπικού που μετά τον περιορισμό των χειρουργείων θα διατεθεί σε άλλα τμήματα / κλινικές, προσδιορίζοντας αριθμό ανά τμήμα / κλινική.

Μετά τις συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων για τη μετακίνηση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, τώρα αναμένουν να εξασφαλίσουν προσωπικό με την αναστολή των χειρουργείων.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Κατακλύζονται ξανά τα νοσοκομεία, ακυρώνονται θεραπείες και χειρουργεία

Πρόβλεψη για επιπλέον 700.000 θανάτους μέχρι τον Μάρτη

Για 700.000 επιπλέον θανάτους από την πανδημία στην Ευρώπη μέχρι τον Μάρτη προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάτι που αν επαληθευτεί θα αυξήσει τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στην ήπειρο σε 2,2 εκατομμύρια. Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά πως παρότι υπάρχουν όλα τα μέσα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, οι λαοί παραμένουν εκτεθειμένοι εξαιτίας της πολιτικής «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ετσι, ακόμα και τα ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο για ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, για ανάσχεση της διασποράς σε χώρους δουλειάς - Εκπαίδευσης - ΜΜΜ και για ολοκληρωμένα εμβολιαστικά προγράμματα, αλλά «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις στους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων.

«Μπορούμε να περιμένουμε ότι θα υπάρξει αυξημένη ή ακραία πίεση στις νοσοκομειακές κλίνες σε 25 χώρες και αυξημένη ή ακραία πίεση στις ΜΕΘ σε 49 από τις 53 χώρες μέχρι την 1η Μαρτίου 2022. Οι θάνατοι αναμένεται να ανέλθουν σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια μέχρι την επόμενη άνοιξη, με βάση τις σημερινές τάσεις», εκτιμά ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, οι θάνατοι που συνδέονται με την COVID έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Σεπτέμβρη, από 2.100 τη μέρα κατά μέσο όρο στους 4.200 τη μέρα.

Εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας, με τα δημόσια συστήματα Υγείας αθωράκιστα, συνεχίζονται οι διακομιδές ασθενών ακόμα και από χώρα σε χώρα, ενώ τα συστήματα Υγείας μετατρέπονται ξανά σε συστήματα μίας νόσου, με νέες τραγικές συνέπειες στην αντιμετώπιση άλλων σοβαρών ασθενειών.

Η Ολλανδία άρχισε προχτές να μεταφέρει ασθενείς με κορονοϊό στη Γερμανία, σε νοσοκομείο του Μπόχουμ, προκειμένου να περιοριστεί η πίεση στα ολλανδικά νοσοκομεία, τα οποία έχουν καταρρεύσει ξανά. Τα γερμανικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει 20 κλίνες σε ασθενείς από την Ολλανδία, ωστόσο ήδη η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι οριακή και σε μια σειρά από γερμανικά κρατίδια.

Μέχρι τη Δευτέρα οι 470 από τις 1.050 συνολικά κλίνες σε ΜΕΘ στην Ολλανδία (με πληθυσμό περίπου 17,5 εκατ.) ήταν κατειλημμένες από ασθενείς με COVID-19 και ήδη τα νοσοκομεία έχουν περιορίσει τις τακτικές τους υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των χημειοθεραπειών και των εγχειρήσεων καρδιάς!

Η Γερμανία βρίσκεται στη «χειρότερη κατάσταση από οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα», προειδοποίησε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ δεν αποκλείονται δραστικά περιοριστικά μέτρα, ακόμα και lockdown, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η κατάσταση είναι δραματική, π.χ. στη Βαυαρία και στη Σαξονία. «Σε αυτές τις περιοχές, στα νοσοκομεία όλα έχουν σταματήσει», είπε ο υπουργός Υγείας Γ. Σπαν.

Στο μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Oργανισμός Φαρμάκου (EMA) αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως αύριο προκειμένου να συζητήσει τη χρήση του εμβολίου της «Pfizer» για παιδιά 5 - 11 ετών. Ηδη η συμβουλευτική επιτροπή των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα υπέρ της χορήγησης δόσης 10 μικρογραμμαρίων του εμβολίου σε παιδιά 5 - 11 ετών. Τον εμβολιασμό παιδιών αυτής της ηλικίας με το εμβόλιο της «Pfizer» άρχισε προχτές το Ισραήλ.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ανακοίνωσε χτες ότι συνιστά ενισχυτική δόση για όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα στους άνω των 40 ετών.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μπροστάρης και για την τρίτη δόση στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό

Αναγκαία πρωτοβουλία για να μην μπει σε κίνδυνο η «ανάκαμψη των οικονομιών» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός την πρότασή του να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου προϋπόθεση ταξιδιού στο εσωτερικό της ΕΕ για ηλικίες άνω των 60 ετών. Την πρόταση αυτή κατέθεσε στην πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι τα κράτη - μέλη έτσι θα «διατηρήσουν τον έλεγχο του ιού» και υποστηρίζοντας ότι ένα τέτοιο μέτρο θα βοηθήσει τα υπό κατάρρευση συστήματα Υγείας σε όλη την ΕΕ να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Θυμίζουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε πρωτοστατήσει και στη θέσπιση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού ενόψει του ανοίγματος του Τουρισμού, παρουσιάζοντάς το ως πανάκεια για την αντιμετώπιση της υπερμετάδοσης, με τα γνωστά βέβαια αποτελέσματα. Αυτό που τελικά συνέβη ήταν το πιστοποιητικό να αποτελέσει το άλλοθι για πρωτόκολλα - λάστιχο, στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων του Τουρισμού και των Μεταφορών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ