ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2020
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει και η κυβέρνηση μειώνει τις δαπάνες

Τη μείωση των δαπανών στην Υγεία εν μέσω πανδημίας που προβλέπει ο προϋπολογισμός σχολιάζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία σημειώνει:

«Τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την πραγματική ενίσχυσή του, αλλά καταθέτει κι έναν προϋπολογισμό στον οποίο οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Την ίδια στιγμή δίνονται αφειδώς χρήματα σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, στο όνομα της "σωτηρίας" τους από τις συνέπειες της πανδημίας.

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της».

Βαρύς πέλεκυς

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χτες στη Βουλή, οι συνολικές δαπάνες για την Υγεία το 2021 είναι μειωμένες κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, και ενώ η πανδημία ανέδειξε τις εγκληματικές ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, συνέπεια της αντιλαϊκής πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από τα 4,829 δισ. ευρώ, που ήταν το ανώτατο πλαφόν δαπανών το 2020 για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατ. για παρεμβάσεις σχετικές με Covid-19, το 2021 το ανώτατο πλαφόν δαπανών πέφτει στα 4,257 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 131 εκατ. προορίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας!

Παράλληλα η υποτιθέμενη «αύξηση» της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, κατά μόλις 74 εκατ. ευρώ, προέρχεται από το μοίρασμα των ήδη μειωμένων κονδυλίων κατά 22 εκατ. ευρώ, που αφορούν ενιαία τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ, από την οποία η κυβέρνηση αρπάζει επιπλέον 96 εκατομμύρια ευρώ (39% μείωση σε ένα χρόνο!), κάνοντας... ανακατανομή των μειωμένων κονδυλίων αντί για πραγματική ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

Παράλληλα η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6%, στα 300 εκατ., από τα 608 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, την ίδια ώρα που οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να βάλουν από την τσέπη τους 219 εκατ. ευρώ παραπάνω!

Μειωμένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη, κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για παροχές ασθένειας μειώνεται κατά 96 εκατ. (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.).

«Τσεκούρι» 38% στα επιδόματα ανεργίας!

Καθώς η ανεργία μήνα με το μήνα συνεχίζει να αυξάνεται και η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων παραμένει χωρίς την παραμικρή προστασία, ο κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2021 δείχνει μείωση των κονδυλίων του ΟΑΕΔ για τα επιδόματα ανεργίας και ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι η πανδημία τραβάει σε μάκρος και νέα «λοκντάουν» είναι πιθανά.

Ετσι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα επιδόματα ανεργίας για το 2021 μειώνονται στα 1,328 δισ. ευρώ, από τα 2,148 δισ. φέτος, μείωση κατά 820 εκατ. ευρώ (38%)! Αντίθετα, το μοναδικό κονδύλι του ΟΑΕΔ που αυξάνεται, είναι αυτό των προγραμμάτων «ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», τα οποία κατευθύνονται για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, από τα 453 εκατ. φέτος στα 500 εκατ. ευρώ το 2021. Αυτά όταν και με τα αυξημένα κονδύλια φέτος λόγω πανδημίας, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ και ενώ η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το ύψος της ανεργίας του χρόνου είναι στο 17,9% του εργατικού δυναμικού! Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έδειξαν τα στοιχεία του Σεπτέμβρη, τουλάχιστον 730.000 μακροχρόνια άνεργοι δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση.

Στο μεταξύ, νέα αύξηση κατέγραψαν οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι και τον περασμένο Οκτώβρη. Συγκεκριμένα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων σημείωσε τον Οκτώβρη νέα αύξηση κατά 13.298 άτομα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (+1,29%), φτάνοντας τους 1.043.709. Σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του περσινού έτους, οι άνεργοι είναι αυξημένοι κατά 60.509 άτομα (+6,16%). Από αυτούς συνολικό επίδομα δικαιούνται 166.035 άνεργοι, δηλαδή μόλις το 15,9%, στοιχείο που αποδεικνύει ότι το μέτρο της κυβέρνησης για δίμηνες παρατάσεις στα επιδόματα που λήγουν αφήνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων χωρίς καμία στήριξη.

Μέσα σε μία τέτοια συγκυρία, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς όφελος των επιχειρήσεων, που αφαιρούνται κυρίως από τις εισφορές που κατευθύνονταν μέχρι τώρα στον ΟΑΕΔ, οδηγούν σε κατάρρευση το 2021 τα έσοδα του Οργανισμού και προδιαγράφουν δυσοίωνο το μέλλον των ανέργων.

Συγκεκριμένα, ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ο ΟΑΕΔ θα έχει απώλειες το 2021 τουλάχιστον 816 εκατ. ευρώ, οι οποίες βέβαια σωρευτικά θα αυξάνονται όλα τα επόμενα χρόνια. Τα έσοδα του Οργανισμού από εισφορές μειώνονται το επόμενο έτος στα 998 εκατ. ευρώ, από 1,677 δισ. ευρώ φέτος. Η απώλεια εκτιμάται στα 679 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό στο 40,5%! Την «τρύπα» αυτή η κυβέρνηση θα την καλύψει με επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 571,2 εκατ. ευρώ απευθείας στον Οργανισμό, ενώ ποσό 244,8 εκατ. θα αποδοθεί στον ΕΦΚΑ, με βάση και τον νόμο 3863/2010, ως κοινωνικός πόρος. Αποδεικνύεται έτσι ότι τις ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις θα κληθούν να τις πληρώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι ως φορολογούμενοι, όπως βέβαια και όλα τα πακέτα ενισχύσεων προς το κεφάλαιο.

ΒΟΥΛΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021
Βαθιά ταξικός - βαθιά αντιλαϊκός, φορτώνει νέες θυσίες στο λαό

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Περαιτέρω φορολογική αφαίμαξη, νέες αντεργατικές ανατροπές, αλλά και παραπέρα περικοπές, ακόμα και για την Υγεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει, ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων: Ολα τα παραπάνω προβλέπονται από τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, που συζητιέται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τις νέες θυσίες τις οποίες καλείται να κάνει ο λαός περιέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης. Προειδοποιώντας για το λογαριασμό που θα έρθει στους εργαζόμενους για τα πακέτα ανάκαμψης του κεφαλαίου, είπε χαρακτηριστικά: «Κάθε ευρώ που σήμερα δαπανούμε είναι μελλοντικοί φόροι. Δεν υπάρχει κανένας καλός πατερούλης που ξαφνικά ανακάλυψε και δίνει δισεκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αυτά τα χρήματα που σήμερα δαπανούμε, πώς θα πληρωθούν». Με δεδομένο ότι το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει μια πολύμορφη φοροασυλία, η οποία συνεχίζεται και με αυτόν τον προϋπολογισμό, είναι αυτονόητο ότι οι καμπάνες και σε αυτή την περίπτωση χτυπάνε για το λαό.

Αναφερόμενος στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει το «σχέδιο Πισσαρίδη», με το οποίο η κυβέρνηση διεκδικεί κονδύλια για το κεφάλαιο, μίλησε για «αλήθειες» που περιλαμβάνει, οι οποίες τάχα «έχουν ξεχαστεί στην Ελλάδα», όπως ότι «θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν χωρίς επενδύσεις και επιχειρήσεις, δεν γίνεται», ή ότι το ύψος του μισθού καθορίζεται από «την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα».

Με βάση τις παραπάνω «αλήθειες» του κεφαλαίου, μάλιστα, απευθύνθηκε στο ΚΚΕ, έχοντας προφανώς στο νου τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα. Και όπως είπε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος, Νίκο Καραθανασόπουλο,«όσες διαδηλώσεις και να κάνει η Αριστερά, ακόμη και αν πάει στη Γη του Πυρός περπατώντας, οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν αν δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα»... Και συνεχίζοντας την πρόκληση αλλά και τη σύσταση προς το λαό να πάψει να διεκδικεί, ξεχώρισε την ανάγκη της «συνεργασίας μέσα στις επιχειρήσεις», αφού όπως είπε «επιχειρήσεις και εργαζόμενοι είναι σε έναν κοινό σκοπό, να παράξουν πλούτο» - που βέβαια είναι γνωστό ποιος τον παράγει και ποιος τον τσεπώνει...

Διαφωνίες για το μοντέλο «σφαγής» του λαού

Από την πλευρά της η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Αχτσιόγλου, μίλησε για «μέτρα καθυστερημένα και ανεπαρκή» για τη στήριξη της οικονομίας, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση για το ότι δεν αξιοποίησε την «πρωτόγνωρη ρευστότητα» που της εξασφάλισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τα ματωμένα πλεονάσματα, ώστε να ενισχύσει τις επιχειρήσεις.

Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, Κ. Σκανδαλίδης, χαρακτήρισε τα όσα προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό «σχέδιο ανεφάρμοστο, ατελέσφορο και κυρίως προσωρινό», επισημαίνοντας ότι λείπουν «διαρθρωτικές αλλαγές». Από την Ελ. Λύση ο εισηγητής, Β. Βιλιάρδος, κάλεσε σε πιο αποφασιστική στήριξη των επενδύσεων, ρωτώντας την κυβέρνηση αν ...έχει κάτι «εναντίον των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα». «Θεωρείτε ότι η Ελλάδα είναι Βόρεια Κορέα;», αναρωτήθηκε. Το ΜέΡΑ25 δεν τοποθετήθηκε.

Προϋπολογισμός βαθύτατα ταξικός και αντιλαϊκός

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «βαθύτατα αντιλαϊκό και βαθύτατα ταξικό», ξεχωρίζοντας τρία στοιχεία:

Το πρώτο σε σχέση με τα έσοδα, όπου αυξάνεται η έμμεση φορολογία, δηλαδή η πλέον αντιλαϊκή. Οπως ανέδειξε, «το 2019 οι έμμεσοι φόροι ήταν το 54,5% του συνόλου των φορολογικών εσόδων και το 2021 θα πάνε στο 55,8% (...) Το σύνολο των φορολογικών εσόδων στηρίζεται από τα λαϊκά εισοδήματα».

Στον αντίποδα του παραπάνω, ανέδειξε τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, φέρνοντας ως παράδειγμα τις offshore εταιρείες: «Αν και σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου 391/2002 οι εταιρείες αυτές πρέπει να φορολογηθούν για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην Ελλάδα με 15%, αυτό δεν το εφάρμοσε καμία κυβέρνηση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το ποσό το ποσοτικοποιεί η ΕΑΔΕ στο ύψος των 3,638 δισεκατομμυρίων». Κάνοντας μια σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ, που είναι 2,6 δισ. το χρόνο, ανέδειξε ότι αν πλήρωναν οι offshore τον παραπάνω φόρο ακίνητης περιουσίας, δεν θα χρειαζόταν το χαράτσι στα λαϊκά νοικοκυριά. «Ομως ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να καταργήσει αυτή τη σκανδαλώδη απαλλαγή στις offshore εταιρείες», σημείωσε.

Το δεύτερο είναι οι δαπάνες για την Υγεία, που εν μέσω πανδημίας μειώνονται κατά 572 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, και στο σκέλος του τακτικού προϋπολογισμού και στο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Τρίτο στοιχείο που ανέδειξε ο Ν.Καραθανασόπουλος είναι τα μέτρα και το σχέδιο διαχείρισης των επιπτώσεων της πανδημίας, «που επί της ουσίας είναι μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Μέτρα για την εφαρμογή αντεργατικών πολιτικών και μέτρα τα οποία το επόμενο διάστημα θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερα βάρη σε αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, που το 2021 θα κληθούν να πληρώσουν όλους αυτούς τους φόρους, οι οποίοι ανεστάλησαν, ενώ αντίθετα για τους επιχειρηματικούς ομίλους έρχεται μια πολύ μεγάλη επιδότηση και "ζεστό" χρήμα».

Ανέδειξε ότι αυτά τα μέτρα θα φέρουν αύξηση του δημόσιου χρέους στο 208%, που τελικά θα κληθεί να το πληρώσει ο λαός.

Οσο για την «έκθεση Πισσαρίδη», που παρουσιάζεται από την κυβέρνηση και στο πλαίσιο του προϋπολογισμού ως διέξοδος από την κρίση, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι αυτή «επαναλαμβάνει τη στοχοθεσία του κεφαλαίου» για την καπιταλιστική ανάκαμψη και ότι σκοπός είναι να διασωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, είτε με μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση, «με κεϊνσιανισμό, όπως ονομάζουν αυτή τη μορφή διαχείρισης», είτε με «μαξιλάρια», δηλαδή τα ματωμένα πλεονάσματα που πληρώνει ο λαός.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ