ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόθυμοι να διαπραγματευτούν για κυβερνητική λύση οι Σοσιαλδημοκράτες

Τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν αν θα συμμετέχει το SPD σε μεγάλο συνασπισμό ή αν θα στηρίξει κυβέρνηση μειοψηφίας

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοινώνει ότι οι σοσιαλδημοκράτες «είναι ανοιχτοί να συμβάλουν στη δημιουργία νέας κυβέρνησης»
Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοινώνει ότι οι σοσιαλδημοκράτες «είναι ανοιχτοί να συμβάλουν στη δημιουργία νέας κυβέρνησης»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κοινή συνάντηση θα έχει την ερχόμενη βδομάδα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με την καγκελάριο και πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Αγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να εξεταστούν οι «δρόμοι» προς μια σταθερή κυβέρνηση και αποφυγή νέων εκλογών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, μετά την προχτεσινή συνάντηση του Μ. Σουλτς με τον Σταϊνμάγερ, την οποία ακολούθησε πολύωρη συζήτηση των ηγετικών στελεχών του SPD, εμφανίζονται «ανοιχτοί» σε διαπραγματεύσεις. Δεν έχει ξεκαθαριστεί, ωστόσο, αν αυτό σημαίνει διαπραγματεύσεις για συνέχεια ενός «μεγάλου συνασπισμού» CDU/CSU - SPD (θα είναι ο τρίτος μετά το 2005 και το 2013) ή ανοχή τoυς προς μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό την Αγκ. Μέρκελ.

Θυμίζουμε ότι το SPD, τόσο το βράδυ των εκλογών (24 Σεπτέμβρη), όσο και αμέσως μετά την αποχώρηση των Φιλελευθέρων (FDP) από τις διερευνητικές συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης με την CDU/CSU και τους Πράσινους την περασμένη Κυριακή, είχε δηλώσει πως θα παραμείνει στην αντιπολίτευση. Τις τελευταίες μέρες στελέχη του SPD εμφανίζονταν να ζητάνε αναθεώρηση αυτής της στάσης και «ανάληψη ευθύνης για το καλό της χώρας».

«Σε μια δραματική έκκληση ο Πρόεδρος κάλεσε τα κόμματα σε συνομιλίες. Δεν θα αρνηθούμε. Αν αυτές οδηγήσουν στη συμμετοχή μας στο σχηματισμό κυβέρνησης με οποιαδήποτε μορφή, αυτό θα το αποφασίσουν τα μέλη του SPD», έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Μ. Σουλτς.

Επίσης, την ερχόμενη βδομάδα, ο Πρόεδρος Σταϊνμάγερ θα έχει διαδοχικές διερευνητικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων όλων των κομμάτων: Τη Δευτέρα με τους επικεφαλής των Πρασίνων, της CDU, και της «Αριστεράς», την Τρίτη με του SPD και την Πέμπτη το βράδυ με της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD). Με τον επικεφαλής της ΚΟ του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, είχε ήδη συναντηθεί την περασμένη Τρίτη.

Τα «επείγοντα καθήκοντα» στον γερμανικό Τύπο

Στο μεταξύ, όλο και πυκνώνουν τα «άρθρα γραμμής» στον γερμανικό Τύπο που εκφράζουν «ανακούφιση» για την αποτυχία μιας κυβέρνησης «Τζαμάικα», καθώς αυτή θα «κατέρρεε» σύντομα από τις αντιφάσεις της. Ακόμη αποτυπώνονται οι ταλαντεύσεις και αντιθέσεις στους κόλπους του γερμανικού κεφαλαίου.

«Ισως να είναι καλύτερα καθόλου κυβέρνηση, από μια κακή», αναφέρει το «Spiegel» υιοθετώντας τη φράση του φιλελεύθερου Κρ. Λίντνερ. Επίσης, εκτιμά πως «μερικές φορές η καθυστέρηση είναι ευλογία». «Το μόνο σημαντικό, όπου πραγματικά υπάρχει πίεση χρόνου, είναι η μεταρρύθμιση της ΕΕ και της Ευρωζώνης» και «πόσο φιλική θα ήταν η απάντηση στις προτάσεις Μακρόν, με έναν υπουργό οικονομικών του FDP».

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι η Γερμανία να αποκτήσει σύντομα μια κυβέρνηση», που «θα απαντά στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου για την ανανέωση της ΕΕ και την ανθεκτικότητά της σε κρίσεις. Αν θα είναι ένας μεγάλος συνασπισμός ή μια μειοψηφική κυβέρνηση με ανοχή του SPD, είναι δευτερεύον, αν όχι αδιάφορο», τονίζει η «Die Zeit».

Η «Frankfurter Allegemeine Zeitung» θεωρεί ότι «οφείλουμε ένα ευχαριστώ στον Κρ. Λίντνερ», που δεν συμβιβάστηκε με μείωση και όχι κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, με άρνηση της περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά εργασίας, με τα κίνητρα προς την πράσινη επιχειρηματικότητα και με έλλειψη «γραμμής συγκράτησης» στο ευρώ.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων για τους όρους του Brexit

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βρίσκεται η Ιρλανδία, σε μια περίοδο έντονων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων και διεργασιών ενόψει του Brexit. Χτες το νεοφιλελεύθερο «Fianna Fail», που στηρίζει τη μειοψηφική κυβέρνηση του επίσης νεοφιλελεύθερου «Fine Gael», με πρωθυπουργό τον Λίο Βαράντκαρ, κατέθεσε πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο. Στις 14 - 15 Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να διαπιστωθεί αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ για τους όρους του Brexit. Σε αυτή τη φάση θα συζητηθεί και το κρίσιμο ζήτημα αν μετά το Brexit θα υπάρχουν σύνορα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας.

Ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ Σίμον Κόβενι δήλωσε χτες ότι «η Ιρλανδία δεν χρειάζεται εκλογές τώρα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση πρέπει να χειριστεί πολύ σοβαρά ζητήματα για τα συμφέροντα της χώρας». Μάλιστα ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών αναφέρθηκε η 15η Δεκέμβρη, ενώ θα εξελίσσεται η Σύνοδος. Αλλο σενάριο έκανε λόγο για εκλογές το Γενάρη.

Αφορμή για την κυβερνητική κρίση στάθηκε ένα σκάνδαλο στους κόλπους της αστυνομίας, με έναν αξιωματικό να καταγγέλλει τον Μάη του 2015 μέσω e-mail «αμέλεια και διαφθορά», υπόθεση για την οποία το «Fianna Fail» κατηγορεί την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Φράνσις Φιτζέραλντ, από το «Fine Gael», ότι τη γνώριζε και δεν έκανε τίποτα, και ζητάει την παραίτησή της μέσα στο Σαββατοκύριακο, διαφορετικά θα αποσύρει τη στήριξη στη μειοψηφική κυβέρνηση. Πάντως το κυβερνών κόμμα εμφανίστηκε να στηρίζει τη Φιτζέραλντ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Επίσκεψη στη Ρώμη πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου μεταξύ άλλων συνάντησε τον Ιταλό ομόλογό του Αντζελίνο Αλφάνο, συζητώντας το διμερή συντονισμό για την «αντιμετώπιση» περιφερειακών εξελίξεων αλλά και άλλα ζητήματα διμερών σχέσεων. Ο Τσαβούσογλου συμμετείχε και στη 10η συνάντηση του Τουρκο-ιταλικού Φόρουμ. Επίσης, ήταν ομιλητής και σε εκδήλωση που έγινε σε Στρατιωτική Σχολή του ΝΑΤΟ στη Ρώμη, με θέμα «Γιατί η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ μετράει ακόμα».

ΡΙΑΝΤ.-- Ο Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν, υπουργός Αμυνας και πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, αποκάλεσε τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν «τον νέο Χίτλερ της Μέσης Ανατολής» σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «New York Times». «Ομως μάθαμε από την Ευρώπη ότι ο κατευνασμός δεν λειτουργεί. Δεν θέλουμε έναν νέο Χίτλερ στο Ιράν, για να επαναλάβει όσα συνέβησαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή», είπε συγκεκριμένα.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Ορκίστηκε χτες ο 75χρονος Εμερσον Μνανγκάγκουα νέος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε ενώπιον χιλιάδων επευφημούντων οπαδών του στο εθνικό στάδιο της Χαράρε, βάζοντας τέλος στην 37ετή διακυβέρνηση του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Στον όρκο του ο πρώην αντιπρόεδρος που είχε αποπεμφθεί από τον Μουγκάμπε, υποσχέθηκε να τηρήσει το Σύνταγμα και να προστατεύσει τα δικαιώματα και των 16 εκατομμυρίων πολιτών της Ζιμπάμπουε, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η χώρα «θα είναι ανοικτή και φιλική στις ξένες επενδύσεις».

ΜΟΣΧΑ.-- Επίσκεψη στη Ρωσία έκανε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών, που σε συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις αλλά και εξελίξεις, όπως αυτές στην Κορεατική Χερσόνησο.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα θα μειώσει περαιτέρω τους δασμούς σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως τρόφιμα και βρεφικό γάλα, στην τρίτη τέτοια μείωση από το 2015. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στη δυτική επαρχία Λορεστάν του Ιράν. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, το επίκεντρο ήταν μόλις 10 χλμ., ενώ αναφέρθηκαν και 36 τραυματίες.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες ασκήσεις ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Σε νέα στρατιωτικά γυμνάσια στην Κορεατική Χερσόνησο προχωρούν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, καθώς οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί σιγοκαίνε αμείωτα σε όλη την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού. Οι νέες ασκήσεις, με τον κωδικό «Vigilant Ace», θα ξεκινήσουν στις 4 Δεκέμβρη και ολοκληρώνονται στις 8 του ίδιου μήνα. Χτες, έφτασαν στη Νότια Κορέα έξι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-22», που θα συμμετάσχουν στην άσκηση. Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στο «Ρόιτερς», τα «F-22» θα συνοδεύσουν και αεροπλάνα τύπου «F-35», ενώ οι ΗΠΑ θα στείλουν για την άσκηση 12.000 άτομα.

Η στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον - Σεούλ είναι μία μόνο πλευρά του σύνθετου σκηνικού μέσα στο οποίο ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο αγορών και πρώτων υλών, κρίσιμων ενεργειακών και εμπορικών διαύλων, σε όλη την περιφέρεια.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αναπτύσσονται και οι προσπάθειες της Κίνας (όπως και της Ρωσίας) να διασφαλίσει πλεονεκτήματα και ισορροπίες υπέρ των δικών της σχεδιασμών. Να σημειωθεί ότι στην προχτεσινή συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο οι ΥΠΕΞ Κίνας και Νότιας Κορέας, Ουάνγκ Γι και Κανγκ Κιούνγκ, εκφράστηκαν ξανά οι έντονοι προβληματισμοί της Κίνας για την ανάπτυξη της αμερικανικής αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD στη Χερσόνησο. Το θέμα θα εξεταστεί και στην αναμενόμενη επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μου Τζε - ιν στην κινεζική πρωτεύουσα, ενώ η Σεούλ έχει ήδη αναφέρει ότι «κατανοεί» τις «ανησυχίες» της Κίνας για το ζήτημα.

Αναστάτωση στο Λονδίνο

Την κινητοποίηση της αστυνομίας προκάλεσε κλήση που δέχτηκε για περιστατικό στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Οξφορντ της βρετανικής πρωτεύουσας, χτες στις 4.30 μ.μ. τοπική ώρα. Δύο σταθμοί του μετρό στην περιοχή έκλεισαν για λίγη ώρα. Αρχικά οι αρχές είχαν δηλώσει ότι αντιμετωπίζουν την κατάσταση ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην χώρα και επίσης λόγω της «Μαύρης Παρασκευής». Ωστόσο, μετά από μια ώρα, σε ανακοίνωση της μητροπολιτικής αστυνομίας σημειωνόταν ότι δεν εντοπίστηκαν ούτε ύποπτοι, ούτε ίχνη από πυροβολισμούς, ούτε θύματα.

EE - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με δυσκολίες το παζάρι

Το παζάρι για τη διαδικασία της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (Βrexit) εξελίσσεται με δυσκολία, καθώς η κάθε πλευρά, η Βρετανική αστική τάξη και οι αστικές τάξεις των άλλων χωρών προβάλλουν τις θέσεις τους. Το ζήτημα του λογαριασμού του «διαζυγίου» που οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές προσδιορίζουν σε 60 δισ. ευρώ, δεν βρίσκει σύμφωνη τη Βρετανία που θέλει να μειώσει το ποσό, και ταυτόχρονα να γίνουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση. Χτες στο περιθώριο της Συνόδου της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε σύντομη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, συμφώνησαν σε νέα συνάντηση στις 4 Δεκέμβρη για να εξεταστεί «αν έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος για την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων». Αντίστοιχη συνάντηση είχε η Μέι και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ