ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
«Μαύρες» Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές και ωράρια - λάστιχο

Από την χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την χτεσινή κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Μαύρες Παρασκευές, δουλειά τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές».

Με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο κατήγγειλαν χτες τα ωράρια - λάστιχο, τις καθημερινές και απλήρωτες υπερωρίες, τα «κομμένα» ρεπό, την εργάσιμη βδομάδα των επτά ημερών.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, με αφορμή την αναγόρευση της χτεσινής μέρας σε «Black Friday» από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι εμποροϋπάλληλοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας, διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με κατάργηση της μερικής απασχόλησης.

Η «Black Friday» έγινε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για εκατοντάδες εργαζόμενους, με τα σωματεία να δέχονται καθημερινά καταγγελίες για την προσπάθεια των επιχειρήσεων να βγάλουν «στο σφυρί» τα δικαιώματά τους. Σε μια σειρά από καταστήματα («Public», «Κωτσόβολος», «Media Markt», «Πλαίσιο» κ.ά.) και σε επιχειρήσεις μέσα σε εμπορικά κέντρα («Mall», «Attica», «McArthurGlen») τα προγράμματα των εργαζομένων τροποποιήθηκαν, οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν πέρα από το 8ωρο, για 10 και 12 συνολικά ώρες. Μάλιστα, οι τροποποιήσεις αυτές επεκτάθηκαν στις προηγούμενες από την Παρασκευή μέρες, καθώς και στη σημερινή. Από τις αξιώσεις για προσαρμογή στις απαιτήσεις της «Black Friday» δεν γλίτωσε μάλιστα ούτε εγκυμονούσα εργαζόμενη. Σε άλλες περιπτώσεις εργαζόμενοι κλήθηκαν να δουλέψουν με τα κανονικά τους ρούχα, χωρίς δηλαδή να φέρουν τα διακριτικά της επιχείρησης, προφανώς για να μετατραπούν σε... πελάτες στην περίπτωση κάποιου ελέγχου! Την ίδια στιγμή, σε μια σειρά επιχειρήσεις η άλλη όψη του νομίσματος των ωραρίων που «τεντώνονται» είναι οι απολύσεις και η μείωση του προσωπικού...

Ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, κατήγγειλε την αρνητική απάντηση του υπουργείου στο αίτημα των σωματείων να δεχθεί αντιπροσωπεία τους. Οπως επισήμανε, η άρνηση αυτή δεν προκαλεί στους εργαζόμενους καμία έκπληξη, αφού η ίδια κυβέρνηση έχει προσθέσει και τα δικά της νομοθετήματα στο αντεργατικό οπλοστάσιο που «απελευθερώνει» το ωράριο και «διευθετεί» το χρόνο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου σε πολλές περιοχές έχουν ήδη εργαστεί τις Κυριακές από το Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, με βάση τον νόμο (4472/2017) που ψήφισε η κυβέρνηση, ενώ έχουν μπροστά τους το εορταστικό ωράριο των Χριστουγέννων, στο οποίο περιλαμβάνονται και τρεις Κυριακές.

Τα σωματεία κάλεσαν τους εργαζόμενους να απαντήσουν το επόμενο διάστημα και με απεργία σε παλιά και νέα μέτρα που «ξηλώνουν» τα δικαιώματά τους.

«Ελεγχοι» στα μέτρα της εργοδοσίας

Παράλληλα, τους ελέγχους που «κόβονται και ράβονται» στα μέτρα της εργοδοσίας καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) προχώρησε σε έλεγχο στο κατάστημα «Praktiker» στο Αιγάλεω. Παρότι ο έλεγχος έγινε μετά από καταγγελία του Συλλόγου σχετικά με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι ταμίες, λόγω των αλλαγών που έχουν γίνει στο σύστημα των ταμείων σε συνδυασμό με την ένταση της δουλειάς, οι ελεγκτές δεν ενημέρωσαν για την ώρα του ελέγχου, ούτε αναζήτησαν το μέλος της Διοίκησης του σωματείου που εργάζεται στο συγκεκριμένο κατάστημα. Οταν οι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν την παρουσία τους, οι ελεγκτές ισχυρίστηκαν ότι «έκαναν τον έλεγχο και όλα τα βρήκαν εντάξει» και μόνο κάτω από την επιμονή του σωματείου αναδιπλώθηκαν και διατύπωσαν τα προβλήματα στο δελτίο ελέγχου. Το σωματείο καταθέτει τον προβληματισμό του για τη στάση των ελεγκτών του ΚΕΠΕΚ που λίγο - πολύ θεώρησαν τις καταγγελίες των εργαζομένων παράλογες, τους κάλεσαν να προτείνουν «μια θέση για να μην κουράζονται» και απάντησαν στις αρχικές διαμαρτυρίες τους για τον τρόπο διεξαγωγής του ελέγχου λέγοντας ότι... «αν δεν σας αρέσει να με καταγγείλετε στο υπουργείο»!

Ο

«ΤΟΞΟΤΗΣ»: Τον αγώνα των εργαζομένων στην «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής. Κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να «σπάσει» τον αγώνα των εργαζομένων στέλνοντας εξώδικα, το Σωματείο καλεί τη Δευτέρα 27/11 σε συγκέντρωση στις 7 π.μ. στο εργοτάξιο του Βοτανικού και σε Γενική Συνέλευση στις 7 μ.μ. στα γραφεία του (Αριστοτέλους 11-15), «για να συζητήσουμε και να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα του αγώνα μας».

«PwC»: Τις απαράδεκτες συμβάσεις, που μοιράστηκαν στους εργαζόμενους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιστρέφει στην εργοδοσία της «PwC» η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, καταγγέλλοντας την προσπάθεια της επιχείρησης να ξεμπερδέψει με το ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της. Η Ενωση καλεί σε σύσκεψη, την Τρίτη 28/11, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), με θέμα την ενημέρωση για τη νέα Σύμβαση και την οργάνωση των εργαζομένων ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας.

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες οργανώνει την Τρίτη 28/11, στις 4.30 μ.μ., το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής. Αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν πάρει το σωματείο της «Mellon», οι Σωματειακές Επιτροπές PDS και FIRST DATA, οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε Ελευσίνα, Αγίους Αναργύρους και Γλυφάδα. Την κινητοποίηση στηρίζουν επίσης οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της Εθνικής σε Αλεξάνδρεια και Ρόδο. Παρόμοιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες.

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΙ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ: Σύσκεψη το Σάββατο 2/12 οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Ναυτιλιακών - Τουριστικών Υπαλλήλων, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς) για «να συζητήσουμε και να κάνουμε δική μας υπόθεση την οργάνωση της πάλης τόσο για την υπογραφή της ΣΣΕ όσο και για την επιβολή τους στους χώρους δουλειάς. Μαζεύουμε υπογραφές για τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του ΠΑΣΕΝΤ ώστε να οργανώσουμε την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την απάντησή μας στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης! Σπάμε την αδράνεια στην οποία καταδικάζει το σωματείο η πλειοψηφία στη διοίκηση του ΠΑΣΕΝΤ. Είναι ενδεικτικό της στάσης τους ότι δεν έχει διεξαχθεί Γενική Συνέλευση από το 2015!».

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι

Με το βλέμμα στραμμένο στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος, με το οποίο θα κλιμακώσουν την πάλη τους ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα που συντρίβουν τις συντάξεις τους και συρρικνώνουν τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, οι συνταξιούχοι συνεχίζουν και τις επόμενες μέρες τις κινητοποιήσεις τους για την Υγεία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι εξής συγκεντρώσεις: Τη Δευτέρα 27/11, στον Βόλο έξω από το ΠΕΔΥ στις 11 π.μ. Την Τρίτη 28/11, στη Θεσπρωτία στις 11 π.μ. σε αίθουσα του δημαρχείου Ηγουμενίτσας. Την Τετάρτη 29/11, στη Θεσσαλονίκη στην 4η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16) στις 10 π.μ. και στο Ηράκλειο, παγκρήτια συγκέντρωση, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 10 π.μ.

Χτες, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις νομού Κοζάνης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου, απαιτώντας κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία της καρδιολογικής κλινικής.

Οπως καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι, η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο, καθώς λείπουν γιατροί και βρίσκεται «στον αέρα» η μισθοδοσία των επικουρικών. Σήμερα η κλινική λειτουργεί με 4 γιατρούς, από τους οποίους οι δύο είναι μόνιμοι και οι άλλοι δύο επικουρικοί. Η σύμβαση του ενός επικουρικού λήγει στις 3 Γενάρη, ενώ ο δεύτερος επικουρικός είναι απλήρωτος 6 μήνες και προχώρησε σε επίσχεση εργασίας.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν: Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων. Η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο θέμα. Καμία απόλυση επικουρικού. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Συνεχίζονται έως την 1/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 27/11 έως την 1/12, τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).
  • Συνεχίζονται έως τις 2/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οι ώρες ψηφοφορίας είναι 9 π.μ. - 5 μ.μ., με το εξής πρόγραμμα: Δευτέρα 27/11, Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης. Τρίτη 28/11, ΚΕΠ Νέας Ιωνίας. Τετάρτη 29/11, Αθήνα, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β). Πέμπτη 30/11, γκαράζ δήμου Περιστερίου. Παρασκευή 1/12, δημαρχείο Καλλιθέας. Σάββατο 2/12, γραφεία Συνδικάτου (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).
  • Σε αρχαιρεσίες προχωρά ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, από 1 έως 8 Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στις 1, 4, 5, 6, 7 και 8 Δεκέμβρη στο Εργατικό Κέντρο (10 π.μ. έως 6 μ.μ.), στις 2/12 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καρουσάδων (10 π.μ. έως 6 μ.μ.) και στις 3/12 στο Γυμνάσιο Λευκίμμης (10 π.μ. έως 6 μ.μ.).
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Σύσκεψη συνδικάτων για την κλιμάκωση της πάλης

Σύσκεψη συνδικάτων, με αντικείμενο την κλιμάκωση της πάλης, διοργανώνει η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 29/11, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio New Star Cinema» (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατέθεσαν πρόταση για πανεργατική απεργία στις 14/12 στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, προχτές και χτες αντίστοιχα.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει πανεργατική απεργία στη σύσκεψη που θα γίνει τη Δευτέρα με τη ΓΣΕΕ και άλλους φορείς. Την απόφαση καταψήφισαν οι «Παρεμβάσεις» (πρόσκεινται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org