ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Υπέρ της προσωρινής αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ωστόσο, η Τουρκία χαρακτηρίζεται «σημαντικός εταίρος» της ΕΕ. Εντονη αντίδραση από Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Ενταγμένο στο πλαίσιο των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών είναι το ψήφισμα με το οποίο, χτες, το Ευρωκοινοβούλιο (ΕΚ) ψήφισε υπέρ της προσωρινής αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, με 479 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές.

Στο ψήφισμα, που δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, διευκρινίζεται ότι πρέπει «να παραμείνει η Τουρκία προσδεδεμένη στην ΕΕ», αλλά και ότι η θέση του ΕΚ θα επανεξεταστεί όταν ανασταλούν τα «δυσανάλογα - όπως χαρακτηρίζονται - μέτρα» που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» στην Τουρκία.

Το ΕΚ δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει την Τουρκία «σημαντικό εταίρο της ΕΕ», εκτιμώντας ωστόσο ότι σήμερα η Τουρκία «δεν επιδεικνύει πολιτική βούληση» για διμερή συνεργασία, επειδή «οι ενέργειες της κυβέρνησης εκτρέπουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ευρωπαϊκή της πορεία». Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι μια επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα οδηγούσε σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας.

Επίσης, την τελευταία στιγμή εντάχθηκε στο ψήφισμα του ΕΚ και τροπολογία, με την οποία εκφράζεται η έντονη ανησυχία του οργάνου «για τις (τουρκικές) δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λοζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν έναν αιώνα». Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπερψήφισαν 290 βουλευτές, καταψήφισαν 257 και υπήρξαν 68 αποχές. Δηλαδή, σε ένα ζήτημα που αφορά σύνορα, το Ευρωκοινοβούλιο αποδεικνύει τον πραγματικό του ρόλο, ως εκφραστής μέσω των αστικών κομμάτων των επιδιώξεων διαφόρων αστικών τάξεων που βλέπουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν τις βλέψεις της τουρκικής αστικής τάξης να επεκτείνει τα σύνορά της.

Στην Τουρκία, έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του ΑΚΡ, με τον πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, να λέει ότι «η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει το μελλοντικό όραμα με την Τουρκία ή χωρίς αυτήν», ενώ σύμφωνα με δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό ΤRT σημείωσε με νόημα: «Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορά μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί».

Επίσκεψη Λαβρόφ στην Αγκυρα

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι την 1η Δεκέμβρη θα επισκεφτεί την Αγκυρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που θα πάρει μέρος σε συνεδρίαση της Κοινής Τουρκο-ρωσικής Ομάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού για πρώτη φορά μετά την περσινή κρίση στις διμερείς σχέσεις.

  • Τουλάχιστον 2 άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 33 τραυματίστηκαν χτες το πρωί στα Αδανα της νότιας Τουρκίας, μετά από έκρηξη «παγιδευμένου» αυτοκινήτου σε χώρο στάθμευσης του τοπικού κυβερνείου της περιφέρειας. Αμέσως η κυβέρνηση έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» που απέδωσε στο ΡΚΚ.
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Συγκρούσεις συριακού και τουρκικού στρατού

Δεκάδες νεκροί και στη Χίλα του Ιράκ

Μεταφορά της σορού ενός εκ των τριών Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν χτες στη Συρία...

Copyright 2016 The Associated

Μεταφορά της σορού ενός εκ των τριών Τούρκων στρατιωτών που σκοτώθηκαν χτες στη Συρία...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χτες πριν τα χαράματα, πιθανώς συριακά πολεμικά αεροσκάφη, πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς σε θέσεις τουρκικών στρατευμάτων που βρίσκονται στο βόρειο συριακό έδαφος δίχως τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης με πρόσχημα την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Από τις επιδρομές κοντά στην πόλη Αλ Μπαμπ (που ελέγχεται από τζιχαντιστές) σκοτώθηκαν τρεις Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 10.

Νωρίτερα, τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν κουρδικά χωριά στη Βόρεια Συρία, αγνοώντας ανακοίνωση της διοίκησης του συριακού στρατού πως θα απαντήσει σε νέα παραβίαση του συριακού εναέριου χώρου από την Τουρκία. Είναι η πρώτη φορά που σκοτώνονται Τούρκοι στρατιώτες από συριακά πολεμικά αεροσκάφη, αφότου ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο η τουρκική χερσαία στρατιωτική επέμβαση στο συριακό έδαφος στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Στην Αγκυρα, ο πρωθυπουργός, Μπ. Γιλντιρίμ, απείλησε με «αντίποινα» και ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σχολίασε πως η εξέλιξη «θα μπορούσε να σύρει την Τουρκία σε μία πολύ επικίνδυνη διαδικασία».

Κόντρες Ρωσίας με ΗΠΑ και Γαλλία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να κρύψουν τις αποτυχίες τους στη Συρία. Επίσης, κατηγόρησε ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία πως εμπόδισαν στις 21 Νοέμβρη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συμπεριληφθούν στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Συρία οι οργανώσεις τζιχαντιστών «Αχράρ αλ Σαμ» και «Τζάις αλ Ισλάμ».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη γαλλική κυβέρνηση πως παραβιάζει στην ουσία αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας εμποδίζοντας τον ενδο-συριακό διάλογο. Αφορμή έδωσε η προχτεσινή ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών για συνδιάσκεψη δυτικών και αραβικών χωρών που στηρίζουν τη συριακή λεγόμενη «μετριοπαθή αντιπολίτευση» στις αρχές Δεκέμβρη στο Παρίσι.

Εντονη ήταν και η αντίδραση του εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ιγκόρ Κονασένκοφ, στην «οδηγία» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία κλήθηκαν διάφορες χώρες να μην επιτρέπουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πετρελαιοφόρων πλοίων με κατεύθυνση τη Συρία.

Δεκάδες νεκροί από επίθεση στο Ιράκ

Το ίδιο 24ωρο, λουτρό αίματος προκάλεσαν στην πόλη Χίλα του Ιράκ (100 χλμ. νότια της Βαγδάτης) τζιχαντιστές που εξαπέλυσαν επίθεση με βυτιοφόρο που είχαν παγιδεύσει με εκρηκτικά και το οποίο ανατίναξαν σε πρατήριο καυσίμων. Στο χώρο αυτό είχαν σταθμεύσει πέντε λεωφορεία που μετέφεραν Σιίτες (ανάμεσά τους και Ιρανοί). Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως σκοτώθηκαν επιτόπου τουλάχιστον 100 άτομα και πως τραυματίστηκαν πάνω από 200 άλλοι.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ - ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ
Ισχυρός σεισμός

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ - ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ.--

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χτες βράδυ τη Νικαράγουα ο Πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Ορτέγκα, μετά το σεισμό των 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε αισθητός νωρίτερα νοτιοδυτικά του Πουέρτο Τριούμφο στο Ελ Σαλβαδόρ, αλλά και λόγω του κυκλώνα «Οτο», που πέρασε προηγούμενα από τη χώρα.

Οσον αφορά το σεισμό στο Ελ Σαλβαδόρ, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι είναι πιθανή η εκδήλωση τσουνάμι σε παράκτιες περιοχές, ενώ δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

ΗΠΑ
«Ενωτικό» μήνυμα Τραμπ με φόντο διεργασίες ανακαταμέτρησης ψήφων...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με ένα νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, με αφορμή τη χτεσινή λεγόμενη «Ημέρα των Ευχαριστιών», ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε «ενωτικός» σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση που εκδηλώνεται στη χώρα δυόμισι βδομάδες μετά τις εκλογές της 8ης Νοέμβρη.

Ο Τραμπ κάλεσε τους Αμερικανούς να γιατρέψουν «όλοι μαζί τις πληγές» και να φέρουν «πραγματική αλλαγή στην Ουάσιγκτον, πραγματική ασφάλεια στις πόλεις μας και πραγματική ευημερία στις κοινότητές μας». Τόνισε πως οι ΗΠΑ «πρέπει να ξεπεράσουν τα χαρακώματα» και να προχωρήσουν «μπροστά ως μία χώρα, ενισχυμένοι με έναν κοινό σκοπό».

Πάντως, παρά τα «ενωτικά» του Τραμπ είναι αξιοσημείωτες οι προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες πλευρές για ανακαταμέτρηση των ψήφων στις πολιτείες Ουισκόνσιν, Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν. Εάν η ανακαταμέτρηση γείρει τη ζυγαριά υπέρ της Κλίντον, τότε οι συνολικά 46 εκλέκτορες που συγκεντρώνονται από αυτές τις τρεις πολιτείες θα μπορούσαν θεωρητικά να της δώσουν την προεδρία των ΗΠΑ.

Αυτά ενώ εντείνονται οι πιέσεις για να ψηφίσουν κατά συνείδηση τα 538 μέλη του «Κολεγίου των Εκλεκτόρων» που συνέρχονται στις 19 Δεκέμβρη για να βγάλουν τον πρόεδρο. Οι πιέσεις ασκούνται και με βάση το γεγονός της διαφοράς άνω των 2.000.000 ψήφων που έχει η Κλίντον έναντι του Ντόναλντ Τραμπ. Στο ίδιο πλαίσιο, η επικεφαλής των Πρασίνων, Τζιλ Στάιν ανακοίνωσε ότι έχει συγκεντρώσει 2,5 εκατ. δολ. ώστε να χρηματοδοτήσει την ανακαταμέτρηση των ψήφων σε τρεις πολιτείες.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org