ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις 8 Δεκέμβρη θα έχει πανεργατική απεργία!

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία και τους χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Στο βήμα η Β. Πανουτσάκου
Στο βήμα η Β. Πανουτσάκου
Στην κεντρική ομιλία της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα, η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Περιφερειών Ελλάδας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Χαιρετίζουμε όλους εκείνους που έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και της σημερινής μας συγκέντρωσης. Χαιρετίζουμε όλους εκείνους που γραφείο το γραφείο, νοσοκομείο το νοσοκομείο, σχολείο το σχολείο, άνθρωπο τον άνθρωπο, είναι αποφασισμένοι να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την επιτυχία της μεγαλειώδους πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη.

Δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη, να συναινέσουμε στη λαϊκή σφαγή.

Οι απαιτήσεις του κεφαλαίου δεν αφήνουν τίποτα όρθιο

Οι αποφάσεις και τα μέτρα κυβέρνησης και ΕΕ δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Είναι τα αντεργατικά μέτρα που απαιτούν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Το βαρέλι δεν έχει πάτο. Απελευθέρωση απολύσεων και αύξηση του ορίου από το 5% στο 10%! Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο με παραπέρα μισθολογική καθήλωση, πάγωμα μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση εφάπαξ, κατάργηση όσων επιδομάτων έχουν απομείνει, σφαγή στα προνοιακά επιδόματα! Παραπέρα επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Νέα μείωση των σημερινών συντάξεων και των κοινωνικών παροχών, δηλαδή νέα μείωση του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους που έχει παραγγείλει στην κυβέρνηση ο ΣΕΒ! Νέα μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους στα 5.000 από τα 8.600 ευρώ! "Λοκ άουτ" και νέος συνδικαλιστικός νόμος για τον περιορισμό και την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης, για τον περιορισμό στο δικαίωμα στην απεργία.

Αποψη της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα
Αποψη της απεργιακής συγκέντρωσης στην Αθήνα
Μέσα στο νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συζητά με το κουαρτέτο για νέες μειώσεις στα εφάπαξ, πέρα από αυτές που έχουν επιβάλλει, εξετάζουν την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της δεύτερης "αξιολόγησης" έβαλαν και το σχέδιο νόμου για το "Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στο Δημόσιο". Με αυτό το νόμο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, των νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, του Μητσοτάκη και του Μανιτάκη, επιταχύνει την εφαρμογή και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο, προωθεί την εφαρμογή της κρατικής αντιδραστικής "αξιολόγησης" δομών και προσώπων.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που γίνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Θα λειτουργήσουν τον ΕΦΚΑ με τους μισούς υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων. Δεν τους νοιάζει αν υπάρχει κόσμος που περιμένει χρόνια να πάρει τη σύνταξή του, αν ταλαιπωρείται στις ουρές των Ταμείων και στα γκισέ της Εφορίας.

Απαιτούμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιδραστικό σχέδιο νόμου για την "κινητικότητα" και την "αξιολόγηση". Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο περί "κινητικότητας" και "αξιολόγησης".

Η υπόθεση της κλιμάκωσης του αγώνα θα κριθεί μέσα στους χώρους δουλειάς

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, οι πλειοψηφίες σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ αναδεικνύονται και πάλι χρήσιμοι στυλοβάτες του συστήματος.

Με καταμερισμένους ρόλους και σχέδιο, βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη των αγώνων, καλλιεργούν την ηττοπάθεια, δίνουν χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση και στους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό στη ΓΣΕΕ καταψήφισαν τη σημερινή απεργία και γι' αυτό στην ΑΔΕΔΥ καταψήφισαν την κλιμάκωση της πάλης με γενική απεργία στις 8 Δεκέμβρη.

Επί της ουσίας, δε θέλουν τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, με την οποία εξάλλου συμφωνούν και παίζουν βρώμικο παιχνίδι, για να μην εκδηλωθεί μαζική μαχητική ενιαία απάντηση από τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Θέλουν απεργίες "ντουφεκιές στον αέρα", την ίδια στιγμή που υπογράφουν κοινωνική ειρήνη με τα αφεντικά, "κοινά πορίσματα" και "κοινές ανακοινώσεις" και συμφωνούν μέχρι κεραίας με τα συμφέροντά τους.

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτές τις ηγεσίες. Η υπόθεση της υπεράσπισης της ζωής μας και της κλιμάκωσης του αγώνα μας θα κριθεί μέσα στους χώρους δουλειάς από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ετοιμότητα και μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη

Από αυτήν εδώ τη συγκέντρωση, από αυτό το βήμα θέλουμε να κάνουμε δύο ανακοινώσεις:

Πρώτον, καλούμε Ομοσπονδίες και Σωματεία του δημόσιου τομέα μέσα από συσκέψεις, ενημερώσεις, συζητήσεις, με συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 8 Δεκέμβρη. Είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν εκεί στην ΑΔΕΔΥ, στις 8 Δεκέμβρη θα έχει πανεργατική απεργία.

Δεύτερον, παίρνουμε υπόψη μας τους χειρισμούς που έκανε η κυβέρνηση στο παρελθόν και τις παγίδες που στήνει στο κίνημα και προειδοποιούμε: Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να φέρει τα μέτρα πιο γρήγορα. Από αυτή την άποψη, όλα τα σωματεία, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να τεθούν σε ετοιμότητα, ώστε να δοθεί ακαριαία απάντηση στη μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση.

Με το που θα ανακοινωθούν τα μέτρα, σε όλους τους τόπους δουλειάς, σε όλα τα γραφεία, σε όλες τις υπηρεσίες, αφήνουμε κάτω χαρτιά και μολύβια, κλείνουμε τα κομπιούτερ και μέσα από συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, οργανώνουμε πολύμορφες αντιδράσεις, με συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, Γενικές Συνελεύσεις, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας, καταλήψεις και κάθε μορφή που θα αποφασίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι».

Υπεράσπιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ

Ο Μ. Τσελέντης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, αναφέρθηκε στην επίθεση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ήδη από τη δεκαετία του '90, ενώ σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αντί να επεκτείνει τα ΒΑΕ, τα καταργεί μαζί με τα μέσα ατομικής προστασίας και ανοίγει δρόμο για την κατάργηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Κάλεσε σε κοινό αγώνα μισθωτών και μικροεπαγγελματιων για την υπεράσπιση του θεσμού των ΒΑΕ, τη διεύρυνσή του, τη λήψη μέτρων για την υγεία κ.ά.

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους αγρότες και τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ

Η Λ. Χριστογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, εξέφρασε τη συμπαράσταση των εργαζομένων του υπουργείου στους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την επίλυση του προβλήματος των μετακινήσεων για τη διενέργεια του εκτιμητικού έργου. Κατήγγειλε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ που προσπαθεί με την κάλυψη της κυβέρνησης να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό. Ακόμα, έστειλε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους αγρότες στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και επεσήμανε την ανάγκη να δυναμώσει η συμμαχία και ο συντονισμός του αγώνα όλων των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Δεν έλυσε κάβος στα λιμάνια

Από την περιφρούρηση της απεργίας στον Πειραιά
Από την περιφρούρηση της απεργίας στον Πειραιά
Δεμένα έμειναν χτες τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς η συμμετοχή των πληρωμάτων στην απεργία άγγιξε καθολικά ποσοστά. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ βρέθηκαν από νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, περιφρουρώντας την απεργία, ενώ και το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στο ύψος της εκκλησίας του Αγίου Διονυσίου.

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, όπου οι εκπρόσωποι των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων θα προτείνουν κλιμάκωση του αγώνα με απεργία στις 8 Δεκέμβρη, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Πικετοφορίες ενόψει της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη

Σε πικετοφορίες καλούν Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς, στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητας που αναπτύσσουν ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 8/12. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Παρασκευή

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Αγ. Δημητρίου καλεί στην Πηλέως, στις 6.30 μ.μ.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε πικετοφορία στις 7 μ.μ., από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.

Αύριο, Σάββατο

-- Στις 10.30 π.μ., στην Ομόνοια καλούν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Δήμου Αθήνας, η ΟΒΣΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και οι Λαϊκές Επιτροπές από το Δήμο Αθηναίων.

-- Στις 11 π.μ., στο Λαύριο καλεί το Εργατικό Κέντρο, με σημείο εκκίνησης έξω από τα γραφεία του.

-- Στις 12 μ., η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθώνα - Νέας Μάκρης καλεί στην πλατεία Ν. Μάκρης.

-- Στις 11 π.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης καλεί στην πλατεία «Κανάρια».

Διεθνής αλληλεγγύη

Συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών, οι οποίες συμμετείχαν πρόσφατα στην 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης και στήριξης για τη χτεσινή απεργία ναυτεργατών και δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για την προετοιμασία της Πανελλαδικής Απεργίας στις 8 Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα, στο ΠΑΜΕ έφτασαν μηνύματα από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Οργάνωση Εργαζομένων στο Δημόσιο της ΠΣΟ, τη Συνομοσπονδία Παναμά (FAT), την Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας Γαλλίας (FNIC CGT) και τη συνδικαλιστική οργάνωση USB Ιταλίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ