ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ανάγκη κοινής πάλης προσφύγων - Ελλήνων εργαζομένων

Περιοδεία στους καταυλισμούς Οινοφύτων και Ριτσώνας

«Κοινή πρέπει να είναι η πάλη απέναντι σε ένα σύστημα που παράγει μόνο πολέμους, κρίσεις, φτώχεια, προσφυγιά, εκμετάλλευση. Κοινή πάλη, κοινός αγώνας όλων των προσφύγων, που πρέπει να παλέψουν σαν μια γροθιά, όλοι μαζί». Με τη φράση αυτή απευθύνθηκε στους πρόσφυγες ο ευρωβουλευτής του Κόμματος και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Κέντρα Φιλοξενίας Οινοφύτων και Ριτσώνας.

Ο Κ. Παπαδάκης είδε από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς των Οινοφύτων και της Ριτσώνας και διαπίστωσε τα προβλήματα που υπάρχουν από την έλλειψη κρατικής μέριμνας και την ασυδοσία των ΜΚΟ σε αυτούς τους χώρους. Μάλιστα (όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενη επίσκεψη του «Ριζοσπάστη» στα Οινόφυτα), χτες, οι υπάλληλοι της αμερικανικής «DO YOUR PART» απέδειξαν με το «καλημέρα» ποιοι κάνουν πραγματικό κουμάντο σε αυτούς τους χώρους. Αρχικά προσπάθησαν να οδηγήσουν το κλιμάκιο του ΚΚΕ εκτός δομής και, στη συνέχεια, να τρομοκρατήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες που μιλούσαν με τον ευρωβουλευτή. Μία από τις υπαλλήλους της ΜΚΟ παραδέχθηκε πως βρίσκεται δίπλα στους συνομιλούντες για να ακούσει τι λένε. Ολο αυτό το σκηνικό τρομοκρατίας, όμως, δεν πέρασε μετά την έντονη αντίδραση του κλιμακίου του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του στους πρόσφυγες της Ριτσώνας, εκεί όπου πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση έστησε φιέστες για την εγκατάσταση των κοντέινερ όπου φιλοξενούνται οι κατατρεγμένοι, ο Κ. Παπαδάκης ανέφερε: «Μας ξέρετε καλά, έχουμε σταθερή παρουσία εδώ με τις Οργανώσεις μας προσπαθώντας να παλέψουμε για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Να ξέρετε ότι το Κόμμα μας κάνει προσπάθεια να αποκαλύψει και να σας ενημερώσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχετε φτάσει σήμερα, στην Ελλάδα». Εδειξε τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ και των κυβερνήσεών τους, που παρότι λένε πως νοιάζονται για τους πρόσφυγες, βομβαρδίζουν τις χώρες και θέλουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τις επιχειρήσεις και τους ομίλους τους. Αμοιρη ευθυνών δεν είναι ούτε η ελληνική κυβέρνηση, που εύχεται «κάποια στιγμή να λυθούν τα προβλήματά σας», καθώς έχει υπογράψει να κλείσουν τα σύνορα, έχει απαγορεύσει να πάνε στις χώρες που έχουν επιλέξει οι πρόσφυγες.

Τόνισε, επίσης, πως πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών, να μπορέσουν οι πρόσφυγες να πάνε είτε στις χώρες που κατάγονται είτε σε αυτές που έχουν επιλέξει. Παράλληλα, επεσήμανε πως «τα κοντέινερ που σας έβαλαν, με διαμαρτυρίες, με την πάλη σας τα επιβάλατε. Αν δεν είχατε μιλήσει, αν δεν είχατε φωνάξει κι εσείς αλλά κι εμείς, ακριβώς για να διαμορφωθεί μία κατάσταση, θα ήσασταν ακόμα σε σκηνές. Δεν είναι για πανηγυρισμούς η κατάσταση. Είναι καλύτερα από πριν αλλά σήμερα έχετε πολύ περισσότερες ανάγκες. Ερχεται χειμώνας, θα είναι δύσκολος, κάνει κρύο και στο κοντέινερ δε λύνεται το πρόβλημα».

Στάθηκε στις ΜΚΟ, που έχουν αντικαταστήσει το κράτος, λέγοντας πως «οι διάφορες λεγόμενες ΜΚΟ, που χρηματοδοτούνται αδρά - υπάρχει βιομηχανία από πίσω, με πολλά συμφέροντα που εξυπηρετούν αυτές οι ΜΚΟ, συνδεδεμένες με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αυτούς που σας βομβαρδίζουν - και σήμερα σας δίνουν ένα κομμάτι ψωμί, είναι προσπάθεια να παρέμβουν ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες. Οι ίδιοι που σας βομβάρδιζαν, που σας μπλοκάρουν τα σύνορα, έχουν και τους απεσταλμένους τους, διάφορες ΜΚΟ, που παίζουν βρώμικο ρόλο. Πρέπει να απαιτήσετε κι εσείς, επειδή ήρθατε σε αυτή τη χώρα, και το ίδιο το κράτος, με τις δομές του, να αναλάβει την ευθύνη της φιλοξενίας, της περίθαλψης και όλων των δικαιωμάτων σας».

Επίσης, τους κάλεσε να ξεχωρίσουν τους εχθρούς από τους συμμάχους τους, πως δεν είναι αντίπαλος οι πρόσφυγες που είναι στο διπλανό στρατόπεδο, ο πρόσφυγας που είναι από άλλη χώρα, κάποιος που πιστεύει στη μία ή στην άλλη θρησκεία. «Εμείς λέμε, όλοι οι πρόσφυγες να παλέψουν σαν μια γροθιά, όλοι μαζί. Θέλουν να σας διαιρέσουν, θέλουν να σας "σπάσουν", να μην είσαστε μία δύναμη που να παλεύει ενιαία και βεβαίως θέλουν να μην παλεύετε μαζί με τους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Θέλουν να σας αποκόψουν από τον ελληνικό λαό. Εχει σημασία γιατί υπάρχουν φασιστικές και άλλες οργανώσεις που δουλεύουν προβοκατόρικα σε αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς λέμε, χρειάζεται κοινή πάλη των λαών, των προσφύγων, του ελληνικού λαού ενάντια σε αυτό το σύστημα που εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους, που λέγεται καπιταλισμός. Είναι μια εξουσία και μια οικονομία που παράγει μόνο πολέμους, κρίσεις, φτώχεια, προσφυγιά, εκμετάλλευση. Αρα, οργάνωση της πάλης, μαζί με τους κομμουνιστές, τους εργάτες, τάξη προς τάξη, να οργανώσουμε την πάλη απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απορρίπτονται οι κυβερνητικοί εκβιασμοί, μέτρα για κατοίκους και πρόσφυγες

Να απορρίψει τους κυβερνητικούς εκβιασμούς και να πάρει θέσεις ευθύνης στον αγώνα για λύσεις υπέρ των προσφύγων και των κατοίκων, καλεί το λαό των νησιών, με χτεσινή της ανακοίνωση, η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ.

Με την ανακοίνωση γίνεται ενημέρωση για την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή (Τρίτη 22 Νοέμβρη 2016) και τις κυβερνητικές ευθύνες για την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε νησιά του Αιγαίου από τον πολύμηνο εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε άθλιες συνθήκες, τις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις φασιστοειδών κ.ά.

Το ΚΚΕ «καλεί τα λαϊκά στρώματα, τις νέες και τους νέους των νησιών του Αιγαίου να πάρουν θέση ευθύνης στον αγώνα, μέσα από τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς, ώστε να διεκδικήσουν λύσεις και μέτρα υπέρ των προσφύγων - μεταναστών και των κατοίκων, ενάντια στις προβοκάτσιες και τις επιθέσεις. Να καταδικάσουν τη δράση και την προπαγάνδα της εγκληματικής ναζιστικής ΧΑ και των άλλων αντιδραστικών δυνάμεων.

Οι νησιώτες πρέπει να απορρίψουν τους εκβιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να μην αποδεχτούν την επικίνδυνη και απάνθρωπη πολιτική της που συνδιαμόρφωσε μαζί με την ΕΕ και την Τουρκία. Αυτό συνιστούν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γ. Μουζάλα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι "εάν φύγουν οι πρόσφυγες (από τα νησιά), θα πέσει η συμφωνία και από την επόμενη μέρα οι μεταναστευτικές ροές από τη γειτονική Τουρκία θα φτάνουν και τις 4.000 καθημερινά".

Η αλήθεια είναι ότι:

  • Τα σύνορα τα έκλεισε η ΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.
  • Με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας το αποτέλεσμα είναι στα νησιά του Αιγαίου να υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες - μετανάστες (στην πλειοψηφία τους γυναίκες με παιδιά, έφηβοι και νέοι) οι οποίοι συνωστίζονται για μήνες σε ακατάλληλους χώρους και γίνονται στόχος επιθέσεων και προβοκάτσιας από φασιστικές και άλλες αντιδραστικές ομάδες. Φυσικά, από αυτήν την κατάσταση και δράση δημιουργούνται και μια σειρά σοβαρών προβλημάτων και για τους κατοίκους των περιοχών.
  • Στην περίπτωση ολικής κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας τότε και πάλι τα νησιά κινδυνεύουν να μετατραπούν από χώρο περάσματος σε ζώνη συγκέντρωσης και εγκλωβισμού των κατατρεγμένων, εξαιτίας της συνολικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα. Αλλωστε, υπάρχουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που αξιώνουν να γίνουν τα νησιά του Αιγαίου προκεχωρημένη ζώνη διπλού εγκλωβισμού.

Ακόμα, είναι προκλητικό η κυβέρνηση να εξωραΐζει την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και να την έχει αναγάγει σε πανάκεια για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση της Τουρκίας κλιμακώνει τις ενέργειές της σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη, γιατί τα αποτελέσματα της δικής της πολιτικής προσφέρουν και τροφοδοτούν με καύσιμα τη δηλητηριώδη, άθλια προπαγάνδα της εγκληματικής ναζιστικής ΧΑ και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων οι οποίες πρωταγωνιστούν στις προβοκάτσιες και τις αθλιότητες και επιχειρούν να εμφανιστούν ως υπερασπιστές των κατοίκων, με στόχο να τους στρέψουν κατά των θυμάτων των πολέμων και των επιλογών της ΕΕ.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου να απορρίψουν την πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης, που εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά καθώς και τις επεμβάσεις και τους πολέμους που κάνουν ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ και δημιουργούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τώρα πρέπει να παλέψουμε πιο αποφασιστικά να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και να αποχωρήσει η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να μη συμμετέχει η χώρα σε ιμπεριαλιστικές σφαγές και πολέμους».

ΟΓΕ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα ενάντια στη βία κατά των γυναικών

Στο δρόμο του αγώνα «για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση», για μια κοινωνία στην οποία «οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της ισοτιμίας» καλεί τις γυναίκες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με αφορμή την 25η Νοέμβρη, μέρα που ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει σε Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στην ανακοίνωσή της ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

«Στις σύγχρονες συνθήκες, η γυναίκα υφίσταται τη "βία" των αναδιαρθρώσεων, της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο, της απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης, του εργοδοτικού εκβιασμού για παραίτηση των γυναικών από τα δικαιώματα προστασίας της μητρότητας. Δέχεται την αφόρητη πίεση από την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των κρατικών δομών της Υγείας και της Πρόνοιας. Η κρατική ευθύνη για κοινωνική προστασία της μητρότητας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ αποτελεί σχεδόν αποκλειστικά ατομική - οικογενειακή υπόθεση. Υφίσταται τη βία των επεμβάσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Αφήνει την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθεί στην κόλαση της προσφυγιάς, των κυκλωμάτων trafficking».

Η ΟΓΕ τονίζει πως οι κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες, έχουν ευθύνη για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ελάχιστων υπηρεσιών πρόληψης και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών. Υπενθυμίζει, ακόμα, ότι οι 16 εργαζόμενοι στους ξενώνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) είναι απλήρωτοι, ενώ την ίδια στιγμή σκορπιούνται απλόχερα χρήματα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω των ΜΚΟ.

Η ΟΓΕ, ανάμεσα σε άλλα, διεκδικεί:

  • Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να μπορέσουν οι γυναίκες να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους 16 εργαζόμενους στους ξενώνες του ΕΚΚΑ σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, που εργάζονται με διάφορα προγράμματα και συμβάσεις μέσω των διαφόρων ΜΚΟ. Εξασφάλιση της τακτικής μισθοδοσίας από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ