ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Χοντραίνει η ενδοαστική αντιπαράθεση

Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ λέει πως προετοιμάζει πολιτική «πλατφόρμα»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εντείνονται οι ενδοαστικές διεργασίες στη Βρετανία, καθώς η επικείμενη διαδικασία για την έναρξη διαπραγμάτευσης με στόχο την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (BREXIT) συνεχίζει να πυροδοτεί ποικίλες αντιδράσεις. Χτες, ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, προέβλεψε «πολιτικό σεισμό» σε περίπτωση που η κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δεν μπορέσει να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιούνη και δεν καταφέρει την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ πριν τις επόμενες γενικές εκλογές του 2020.

Μιλώντας σε πάρτι μεγαλοαστών στο πολυτελές ξενοδοχείο «Ριτζ» του Λονδίνου, ο Φάρατζ εκτίμησε επιπλέον ότι θα υπάρξει «επανευθυγράμμιση» της βρετανικής πολιτικής σκηνής μέσα στην επόμενη τριετία ή τετραετία, λέγοντας ότι με το δημοψήφισμα του Ιούνη η «δουλειά έχει μείνει στη μέση γιατί ο λαός μίλησε αλλά η κυβέρνηση δεν θέλει να ακούσει».

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι η Αμερική «πέτυχε συνολική επανάσταση», ενώ η Βρετανία «διατηρεί την ίδια ελίτ ακλόνητη στη θέση της».

«Υπάρχουν μεγάλες μάχες να δώσουμε και σκοπεύω να συνεχίσω να δίνω αυτές τις μάχες», συμπλήρωσε, μοιράζοντας στους καλεσμένους σοκολατάκια, κάνοντας έτσι αναφορά σε γνωστή διαφήμιση, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να γίνει ο Φάρατζ πρέσβης της Βρετανίας στις ΗΠΑ...

Το ίδιο 24ωρο, ο πρώην πρωθυπουργός των Εργατικών στα μέσα της δεκαετίας του '90, Τόνι Μπλερ, εμφανίστηκε με εκτενή συνέντευξή του στο βρετανικό πολιτικό περιοδικό «New Statesman», δηλώνοντας έτοιμος να δημιουργήσει μία «πλατφόρμα», με ιδεολογική κατεύθυνση το «προοδευτικό κέντρο», για να βοηθήσει «τους εκατομμύρια πολιτικά άστεγους στη Βρετανία μετά το δημοψήφισμα του Ιούνη». Ισχυρίστηκε ότι το Βrexit μπορεί να σταματήσει, εάν οι Βρετανοί ψηφοφόροι κρίνουν πως είναι ασύμφορο οικονομικά. Περιέγραψε το Brexit σαν «ανταλλαγή σπιτιών χωρίς να έχεις δει ακόμη το άλλο σπίτι». Ισχυρίστηκε ότι η ηγεσία των Εργατικών «έχει αιχμαλωτιστεί για πρώτη φορά από την ακροαριστερά», ενώ αρνήθηκε ότι χαρακτήρισε «τρελό» τον σημερινό ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας πως είναι άνθρωπος «αρχών, αλλά με λανθασμένες απόψεις».

Στο μεταξύ χτες, το βρετανικό «Ιδρυμα Φορολογικών Μελετών» εκτίμησε σε έκθεσή του ότι οι Βρετανοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τη πιο μεγάλη περίοδο μισθολογικής στασιμότητας των τελευταίων 70 ή και 100 ετών την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις και η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας «ροκανίζουν» τα λαϊκά εισοδήματα. Στην ίδια έκθεση προβλέπεται πως τα πραγματικά εισοδήματα των Βρετανών εργαζομένων το 2021 θα είναι κάτω και από το επίπεδο που βρέθηκαν το 2008 με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς νέο «σχήμα Νορμανδίας» εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών

Την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες και οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατού και εθνικιστικών ταγμάτων) εναντίον θέσεων των πολιτοφυλάκων στους θύλακες που ελέγχουν, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τα υπουργεία Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας ανακοινώνουν νέα συνάντηση στις 29 Νοέμβρη του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» όπου συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Σχολιάζοντας το θέμα της συνάντησης, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημείωσε ότι υπάρχει πρόσκληση από τους ομολόγους του Γερμανίας και Γαλλίας , Φ. Β. Σταϊνμάγιερ και Ζ. Μ. Ερό και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε νέα συνάντηση υπό την προϋπόθεση ότι «δεν θα είναι άλλη μια άσκοπη συνάντηση». Τόνισε δε ότι στις 19 Οκτώβρη είχε συμφωνηθεί ένας «οδικός χάρτης» εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ, ωστόσο αυτός δεν προχωράει με ευθύνη κυρίως της Ουκρανίας και εξέφρασε τις αμφιβολίες του ότι έως τις 29 Νοέμβρη θα προχωρήσει κάτι. Ωστόσο, είπε ότι θα πάει στη συνάντηση.

Στην ίδια την Ανατολική Ουκρανία συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και κατοικημένων περιοχών και μόνο το τελευταίο 48ωρο έχουν γίνει πάνω από 1.160 παραβιάσεις της υποτιθέμενης εκεχειρίας, ενώ μεταφέρεται και βαρύς οπλισμός στη γραμμή της αντιπαράθεσης, όπως καταγγέλλουν οι πολιτοφύλακες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Την αποχώρησή του από την προεδρία της Ευρωβουλής ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς, σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός. Ούτως ή άλλως, με βάση τη συμφωνία των Σοσιαλδημοκρατών και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), θα έπρεπε να παραχωρήσει τη θέση σε πολιτικό του ΕΛΚ τους επόμενους μήνες, αλλά ο Σουλτς επέσπευσε τη διαδικασία για να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας του. Δεν είναι σίγουρο ότι θα τεθεί επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για να διεκδικήσει την καγκελαρία, όμως οι πληροφορίες της εφημερίδας «Suddeutsche Zeitung» τον θέλουν να μπαίνει επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε χτες, στη Μόσχα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που επανέλαβε ότι η χώρα του τίθεται υπέρ της «ενίσχυσης του ρόλου του ΟΗΕ στην επίλυση των συγκρούσεων και στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ο Γκουτέρες, από την πλευρά του, σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ρωσία στον ΟΗΕ και τις διεθνείς υποθέσεις.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Για τρίτη μέρα χτες συνέχιζαν συνεργεία πυρόσβεσης στο Ισραήλ να πολεμούν με τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν σε δασική έκταση κοντά σε οδική αρτηρία μεταξύ Ιερουσαλήμ - Τελ Αβίβ και στη Χάιφα, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους περίπου 50.000 κατοικίες. Συνελήφθησαν τέσσερις Παλαιστίνιοι ως ύποπτοι για πιθανή ανάμειξη στις πυρκαγιές καθώς οι Ισραηλινοί υπουργοί Εσωτερικής Ασφάλειας, Γκιλάντ Ερντάν, και Παιδείας, Ναφτάλι Μπένετ, θεωρούν πως ήταν αποτέλεσμα εμπρησμού και όχι μόνο καιρικών συνθηκών, παρατεταμένης ανομβρίας και ισχυρών ανέμων. Στην κατάσβεση των πυρκαγιών συμμετέχουν και αεροπλάνα πυρόσβεσης από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ρωσία. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι από την Τετάρτη έως χτες είχαν εκδηλωθεί πάνω από 220 εστίες φωτιάς στο κεντρικό και βόρειο Ισραήλ.

ΚΑΪΡΟ.-- Αιγυπτιακό εφετείο μείωσε σε έξι μήνες την ποινή τριετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί προ μηνών στην ποιήτρια Φάτμα Ναούτ επειδή σε ανάρτησή της στο «Facebook» επέκρινε τη θυσία ζώων για τη μουσουλμανική γιορτή Κουρμπάν Μπαϊράμ (γνωστή ως «γιορτή των θυσιών»).

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-- Στις κάλπες για την ανάδειξη νέας Βουλής και κυβέρνησης προσέρχονται αύριο Σάββατο οι ψηφοφόροι στο Κουβέιτ μετά την απόφαση του 87χρονου εμίρη της χώρας, σεΐχη Σαμπά αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, να διαλύσει τη Βουλή τον περασμένο Οκτώβρη μετά τη διαφωνία που είχε με την πλειοψηφία των βουλευτών για αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κατά 80% (λόγω περικοπών σε κρατικές επιδοτήσεις).

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Διήμερη γενική απεργία ολοκληρώνουν σήμερα οι γιατροί και οι νοσηλευτές σε όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας στην Μπουρκίνα Φάσο με μισθολογικά αιτήματα.

ΚΙΝΑ
Δεκάδες νεκροί μετά από κατάρρευση πλατφόρμας

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τουλάχιστον 40 εργάτες σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα στην Κίνα, στην ανατολική επαρχία Ζιανγκσί, όταν κατέρρευσε σκαλωσιά σε κτίριο υπό κατασκευή σε μονάδα παραγωγής Ενέργειας, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Φενγκτσένγκ.

Σύμφωνα και με τα κινεζικά ΜΜΕ, στο εργοτάξιο δούλευαν σχεδόν 70 άτομα, ενώ υπήρχαν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξανόταν. Οι τραυματίες ήταν τουλάχιστον πέντε.

Οι εργάτες δούλευαν για την κατασκευή μονάδας ψύξης Ενέργειας. Για τα αίτια του δυστυχήματος δεν έγινε κάποια ενημέρωση.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα εργατικά δυστυχήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Κίνα, καθώς η ραγδαία επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής σε όλο και περισσότερους τομείς και το κυνήγι του κέρδους μειώνουν τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής για την προστασία των εργαζομένων.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αυξάνεται η ένταση στο Κασμίρ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Ο επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, πτέραρχος Σοχάιλ Αμάν, είπε χτες ότι «είναι καλύτερα η Ινδία να φανεί εγκρατής», αποδοκιμάζοντας τις επιθέσεις που η χώρα του αποδίδει σε ινδικές δυνάμεις, τις τελευταίες μέρες, στο Κασμίρ. Ολο το τελευταίο τρίμηνο, στη διαφιλονικούμενη αυτή περιοχή έχουν αναζωπυρωθεί οι ανταλλαγές πυρών και οι επιθέσεις σε περιοχές που κάθε πλευρά θεωρεί έδρες αυτονομιστών. Στα περιστατικά έχουν σκοτωθεί 10 άμαχοι και 3 Πακιστανοί στρατιώτες, ενώ οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποια παραβίασε πρώτη τη συμφωνία εκεχειρίας του 2003.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού του Πακιστάν, ναύαρχος Μουχάμαντ Ζακαουλάχ, ανέφερε ότι ινδικό υποβρύχιο παραβίασε πρόσφατα τα χωρικά ύδατα του Πακιστάν μιλώντας για «ασυνήθιστο περιστατικό», συμπληρώνοντας ότι «το Πακιστάν θα απαντήσει όποτε η Ινδία κάνει κάτι σαν αυτό».

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Υπογράφτηκε η νέα «συμφωνία ειρήνης»

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Υπογράφτηκε χτες στο θέατρο «Κολόν» της πρωτεύουσας Μπογκοτά η αναθεωρημένη «συμφωνία ειρήνης», ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP). Το νέο κείμενο, που θα πάει για έγκριση στη Βουλή την επόμενη βδομάδα, υπέγραψαν ο Πρόεδρος της χώρας, Μανουέλ Σάντος, και ο επικεφαλής της διοίκησης των ανταρτών, Ροντρίγκο Λοντόνιο. Η συμφωνία, που προήλθε από τροποποιήσεις στην προηγούμενη συμφωνία η οποία τέθηκε σε δημοψήφισμα στις 2 Οκτώβρη και απορρίφθηκε με 50,2% και αποχή 66%, περιέχει μεγαλύτερες υποχωρήσεις από την πλευρά των ανταρτών. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η βασική αντίληψη ότι το αστικό κράτος έχει το μονοπώλιο στη βία και η επαναστατική ένοπλη πάλη απορρίπτεται, ενώ προωθείται η κοινωνική συναίνεση και ενσωμάτωση, κάτι που αντικειμενικά θα δυσκολέψει το λαϊκό κίνημα.

Ο Ρ. Λοντόνιο επέστησε την προσοχή στο μπαράζ, το τελευταίο διάστημα, δολοφονιών στελεχών του λαϊκού κινήματος, ενώ και το πολιτικο-κοινωνικό κίνημα «Πατριωτική Πορεία» καταγγέλλει ότι σε πολλές επαρχίες παρατηρείται ενδυνάμωση των παραστρατιωτικών οργανώσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ