ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κινητοποιούνται ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει και όσους τη στηρίζουν

Στους δρόμους βγαίνουν οι αγρότες σε όλη τη χώρα, παλεύοντας ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει, τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Στο τιμόνι του αγώνα βρίσκεται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και τις Επιτροπές των Μπλόκων, που εκπροσωπεί και μάχεται για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ βρίσκεται σε διαρκή διαπάλη με δυνάμεις και σχήματα του αγροτοσυνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - αγροτοκαπιταλιστών.

Οπως αποφασίστηκε στη μαζική πανελλαδική σύσκεψη, που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στις 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια της Λάρισας, ο νέος γύρος αγροτικών κινητοποιήσεων ξεκινάει με κατά τόπους αγωνιστικές δράσεις, που θα κλιμακωθούν και θα συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο με αποφάσεις και μέτρα που θα ληφθούν σε νέα πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στα μέσα Δεκέμβρη.

Αγωνιστικός αναβρασμός στη Θεσσαλία...

Στη Θεσσαλία, που, για μια ακόμα φορά, θ' αποτελέσει την «καρδιά» των αγροτικών κινητοποιήσεων, την οργάνωση της πάλης έχουν αναλάβει οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Σταθμό σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία αναμένεται ν' αποτελέσει το παν-καρδιτσιώτικο - αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην πόλη της Καρδίτσας, στις 5 Δεκέμβρη, ενώ ανάλογα συλλαλητήρια θα προγραμματιστούν στην πόλη των Τρικάλων και τις επαρχιακές πόλεις της Λάρισας. Οι κινητοποιήσεις προγραμματίζεται να συντονιστούν σε πανθεσσαλικό επίπεδο, μετά και τη σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας, τη Δευτέρα 28/11, στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας.

...ανησυχίες σε κυβέρνηση και ΝΔ

Οι αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν και συνεχώς διευρύνονται στους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και σ' όλη την Ελλάδα, δημιουργούν ανησυχίες στην κυβέρνηση, που προσπαθεί, με κάθε τρόπο κι όλα τα μέσα, να προλάβει τις εξελίξεις.

Αυτόν το στόχο είχε και η σύσκεψη αγροτικών φορέων που οργανώθηκε, πριν από λίγες μέρες, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του νέου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτή Λάρισας των ΑΝΕΛ, Β. Κόκκαλη. Επιχειρώντας να «καλοπιάσει» τους αγρότες της περιοχής, ο υφυπουργός είπε: «Οι άξονες στους οποίους θα κινηθώ είναι η αλήθεια και ο διάλογος. Με λίγα λόγια, αλλά υπεύθυνα, δίνοντας λύσεις στα καθημερινά προβλήματα του αγρότη. Θα παλέψω στα πλαίσια της δύσκολης συμφωνίας που έχει υπογράψει η χώρα με τους δανειστές. Θέλω τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δίπλα μου».

Αβάντα στην κυβέρνηση έδωσε και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός (ανήκει στη ΝΔ), ο οποίος, στην παρέμβασή του, στάθηκε ιδιαίτερα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας: «Πρέπει να τρέξουμε, να προκηρυχθούν όλα τα μέτρα, να αρχίσει να διοχετεύεται ζεστό χρήμα στην πραγματική αγροτική οικονομία».

Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν αρκείται στα καλοπιάσματα, αλλά χρησιμοποιεί και άλλα μέσα. Καλλιεργεί τη μοιρολατρία, με τους «δικούς» της να ψιθυρίζουν στ' αυτιά των αγροτών ότι με τα μπλόκα δεν κέρδισαν κάτι, πως με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα και, ταυτόχρονα, να θυμίζουν ότι τα «αγροτοδικεία» δεν τέλειωσαν εντελώς.

Απάντηση σ' αυτήν την «σπορά απογοήτευσης» έδωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, τονίζοντας: «Ο,τι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων κινητοποιήσεων και συγκρούσεων. Με τους αγώνες μας είχαμε κατακτήσεις όπως στα μπλόκα του 2016. Ενώ η κυβέρνηση είχε αποφασίσει τη φορολόγηση αγροτών και κτηνοτρόφων από το πρώτο ευρώ, μετά από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, την αναγκάσαμε να ψηφίσει αφορολόγητο από 8.670 - 9.500 ευρώ στο εισόδημα, 12.000 ευρώ στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και αφορολόγητες τις αποζημιώσεις, πράσινη ενίσχυση, προγράμματα. Επίσης, σταμάτησαν οι δικαστικές διώξεις και τα "αγροτοδικεία" για τη συνδικαλιστική δράση μας. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται».

Την ίδια ώρα, η ΝΔ προτείνει ως λύση τάχα την κυβερνητική εναλλαγή και ουσιαστικά ψελλίζει και αυτή ότι δεν βγαίνει τίποτε από τους αγώνες, γιατί φοβάται όπως «ο διάολος το λιβάνι» την οργανωμένη λαϊκή αντίδραση απέναντι και στη δική της αντιλαϊκή πολιτική που έχει την ίδια κατεύθυνση και στρατηγική με αυτήν της σημερινής κυβέρνησης. Γι' αυτό, άλλωστε, ψήφισαν μαζί το μνημόνιο και πάνε χέρι - χέρι με τον ΣΕΒ και την πλουτοκρατία.

Αγωνιστικό μέτωπο σε όλους τους αντιπάλους

Ομως, οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν πείρα και καταλαβαίνουν ποιος και γιατί είναι με το μέρος τους και ποιος απέναντί τους. Ξέρουν πολύ καλά ότι αντίπαλοι και εχθροί τους είναι οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που με την εκμετάλλευσή τους και την κερδοσκοπία απομυζούν το μόχθο τους, οι τραπεζίτες με τα πανάκριβα δάνεια και το κράτος με τους βαρείς φόρους που ρουφούν το αίμα τους, η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που με την πολιτική την οποία εφαρμόζουν και στηρίζουν τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας τους αφορά στην ίδια την επιβίωσή τους, αφού με τα μέτρα που πάρθηκαν με το τρίτο μνημόνιο, όπως αποτυπώνονται στο σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2017 και τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον για Ασφάλιση, Υγεία και τη φοροληστεία, δυσκολεύει η επιβίωσή τους, ενώ επιταχύνεται η συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λίγα χέρια αγροτοκαπιταλιστών.

Πρόκειται για μέτρα εξόντωσης, όπως είναι: Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του φορολογικού συντελεστή, από 13% στο 22%, και η φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης που στην ουσία, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ανατρέπουν την έκπτωση του φόρου που κέρδισαν οι αγρότες με τον σκληρό αγώνα τους. Αυτό αποτυπώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, με τα 92,7 εκατ. ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, συν 3 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Αυξάνονται και διευρύνονται οι έμμεσοι φόροι, επιβάλλεται 24% ΦΠΑ στα αγροεφόδια και μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, του αγροτικού ρεύματος και του νερού άρδευσης. Προωθείται ο σχεδιασμός για περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν. Οι κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για αγροτικά χρέη. Οι περικοπές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και ο αποκλεισμός απ' αυτές χιλιάδων μικρομεσαίων παραγωγών.

Ταυτόχρονα, παραμένουν τα άλλα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως χαμηλές τιμές παραγωγού στο σύνολο, σχεδόν, των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, άρνηση του ΕΛΓΑ ν' αποζημιώσει για τις καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιδοτήσεων - ενισχύσεων, των επιστροφών ΦΠΑ και φόρου καυσίμων, απανωτά χαράτσια κ.ά.

Οι δύο «γραμμές» που συγκρούονται

Και σε τούτες τις αγροτικές κινητοποιήσεις, όπως σε όλες τα τελευταία χρόνια, θα συγκρουστούν οι δύο «γραμμές» που υπάρχουν μέσα στο αγροτικό κίνημα.

Από τη μια, η «γραμμή» υπεράσπισης των συμφερόντων και ανάδειξης των ουσιαστικών διεκδικήσεων των μικρομεσαίων αγροτών, που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Από την άλλη, η «γραμμή» υπεράσπισης των συμφερόντων και ανάδειξης των αιτημάτων μιας χούφτας μεγαλοχωραφάδων, κατόχων μεγάλων αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που εκπροσωπείται από διάφορα σχήματα, τα οποία στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, στέκονται στο πλευρό των κυβερνήσεων που την εφαρμόζουν και κάθε φορά που ξεκινούν αγώνες παρεμβαίνουν με στόχο να τους υπονομεύσουν και να τους ξεστρατίσουν από το δρόμο της υπεράσπισης των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός ισχυρού πανελλαδικού κέντρου που θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει όλα αυτά τα σχήματα κινούνται οι οργανωμένες ενέργειες για την μετεξέλιξη της ΠΑΣΕΓΕΣ, καθώς αυτή έχει, πλέον, ξεφτιλιστεί εντελώς στα μάτια των αγροτών και δεν μπορεί να παίξει, αποτελεσματικά, το ρόλο της που, κυρίως, είναι να βάζει πλάτη για τη στήριξη της ΚΑΠ της ΕΕ.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δίνει τη μάχη με το πλαίσιο αιτημάτων που εκφράζουν τη μικρομεσαία αγροτιά και, στηριζόμενο στη συμμαχία του με το ταξικό εργατικό κίνημα και το αγωνιστικό κίνημα των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στοχεύει όχι απλώς στην επίλυση κάποιων άμεσων προβλημάτων, αλλά στην ανατροπή της πολιτικής που δημιουργεί και πολλαπλασιάζει τα προβλήματα της οικογένειας του αυτοαπασχολούμενου αγρότη, προβάλλοντας την προοπτική μιας άλλης αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Προϋπόθεση για την επιτυχία αυτού του αγώνα είναι η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, με την μαζικοποίηση και ισχυροποίηση των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν πολλά το τελευταίο διάστημα, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα.


Π. Ρ.


Κινητοποίηση στην Εφορία Καρδίτσας

Από την κινητοποίηση αγροτών στην Εφορία, με τη συμπαράσταση απεργών του Δημοσίου
Από την κινητοποίηση αγροτών στην Εφορία, με τη συμπαράσταση απεργών του Δημοσίου
Στο πλαίσιο του νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιεί η μικρομεσαία αγροτιά και με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Eφορία Καρδίτσας, καταγγέλλοντας την άγρια φοροεπιδρομή σε βάρος τους και γενικότερα την πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ που τους εξοντώνει.

Σε δηλώσεις του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, τόνισε ότι οι αγρότες συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι να βρουν δικαίωση στα δίκαια αιτήματά τους, ενώ ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στο Φορολογικό, επισημαίνοντας ότι θα φανεί στους αγρότες το επόμενο έτος, μαζί με το Ασφαλιστικό που είναι ασήκωτο.

Στο χώρο της συγκέντρωσης των αγροτών έφτασαν, με πορεία, οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πόλη, εκφράζοντας τη ενεργή συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ