ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σε ρυθμούς προετοιμασίας νέας πανελλαδικής απεργίας

Πλατιά σύσκεψη οργανώνει αύριο η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ

Από την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη
Από την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη
Πλατύ κάλεσμα προς τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να αποφασίσουν νέα πανελλαδική απεργία απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε χτες και συζήτησε για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή την Κοινωνική Ασφάλιση και τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 5 Δεκέμβρη.

Ηδη, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ αποφάσισε να διοργανώσει σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας αύριο Πέμπτη 26 Νοέμβρη και καλεί τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων να συμμετέχουν, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξει άμεση απεργιακή απάντηση των συνδικάτων, που θα γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων, από τα κάτω, μέσα στους χώρους δουλειάς και θα βγάλει την εργατική τάξη στο προσκήνιο, με αγώνες που δε θα δώσουν περιθώριο στην κυβέρνηση να διαλύσει την Κοινωνική Ασφάλιση.

Οπως τόνισαν τα στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας, από σήμερα δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό και με όλες τις δυνάμεις, με κέντρο μάχης το συνδικάτο, να σημάνει συναγερμός στους χώρους δουλειάς. Με περιοδείες, συγκεντρώσεις και συζητήσεις στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, να «σηκωθεί κόσμος στο πόδι», να πνεύσει άνεμος αισιοδοξίας, εμπιστοσύνης και πίστης στη δύναμη της εργατικής τάξης, στη δυναμική των αγώνων.

Να μην περάσει το προσκλητήριο της κυβέρνησης για «κοινωνική συναίνεση», γύρω από τους λεγόμενους «εθνικούς στόχους», με την οποία επιχειρεί να πνίξει τις λαϊκές αντιστάσεις και να περάσει την πολιτική της. Αντίθετα, μέσα από την οργάνωση και την προετοιμασία της νέας απεργίας, να δυναμώσει η σύγκρουση με την εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης, να ενισχυθούν οι αγώνες που γίνονται αυτό το διάστημα και η αλληλεγγύη από σωματεία και μαζικούς φορείς.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας έγινε, επίσης, συζήτηση για τα αποτελέσματα και την πείρα από την απεργία στις 12 Νοέμβρη, με στόχο να αξιοποιηθεί άμεσα μπροστά στη νέα κινητοποίηση, με βασική επιδίωξη να μπούνε νέες δυνάμεις στον αγώνα, να αναλάβουν ευθύνη στην οργάνωσή του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Δεσμεύσεις για τους μισθούς απέσπασαν οι απεργοί

Παραμένουν σε επιφυλακή, αν μέχρι την Παρασκευή δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση

Οι απεργοί έξω από το υπουργείο
Οι απεργοί έξω από το υπουργείο
Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων που απασχολούνται στην κατασκευή της «Γραμμής 3» του μετρό (Αγία Μαρίνα - Πειραιάς) στη χτεσινή 24ωρη απεργία, που προκήρυξε το Σωματείο τους για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε τη Δευτέρα.

Το μεσημέρι, οι απεργοί έκαναν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για δύο σχεδόν μήνες. Εκτός όμως από τα οφειλόμενα του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, έχουν να πληρωθούν κανονικό μισθό από το καλοκαίρι, όταν η κοινοπραξία επέβαλε καθεστώς υποχρεωτικών, άνευ αποδοχών, αδειών.

«Αλλος έκανε τέσσερα μεροκάματα το μήνα, άλλος δέκα. Κάποιοι πληρώθηκαν για το Σεπτέμβρη 200 - 250 ευρώ», λένε χαρακτηριστικά. Ορισμένα από τα εργοτάξια μπήκαν ξανά σε λειτουργία τον Οκτώβρη, όμως οι πληρωμές δεν ομαλοποιήθηκαν. Στο φόντο αυτό, η κίνηση του υπουργείου να τους «υποδεχτεί» κατεβάζοντας τα ρολά στην είσοδο προκάλεσε τα οργισμένα σχόλια των απεργών.

Σε συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία τους με τον γγ του υπουργείου, Γ. Δέδε, απέσπασε τη δέσμευση πως στην περίπτωση που η κοινοπραξία δεν πληρώσει μέχρι την Παρασκευή, το υπουργείο θα αναλάβει το ίδιο την πληρωμή τους, παρακρατώντας οφειλές του κράτους προς την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να επιστρέψουν από σήμερα στη δουλειά, παραμένουν όμως σε επιφυλακή για νέες κινητοποιήσεις.

Οπως υπογράμμισαν, αν την Παρασκευή δεν πληρωθούν, θα ξανακάνουν Γενική Συνέλευση για να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί τετραμερής συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου, της κοινοπραξίας (J&P ABAΞ - GHELLA) και της «Αττικό Μετρό».

Να σταθούν όλοι όσοι δουλεύουν στο έργο σαν μια γροθιά, ανεξάρτητα από ειδικότητα, κάλεσε τους εργαζόμενους ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Κώστας Χαντζιάρας. «Τώρα μπορεί να λυθεί το ζήτημα, αύριο όμως θα προκύψει κάποιο άλλο», σημείωσε μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ»
Κλιμακώνουν τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Νέες κινητοποιήσεις σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Από προηγούμενη κινητοποίηση εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
Από προηγούμενη κινητοποίηση εργαζομένων στα «πεντάμηνα»
Σε νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Εργασίας προχωρούν αύριο Πέμπτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα στα «πεντάμηνα». Το Συνδικάτο έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας.

«Μοναδική λύση που υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των εργαζομένων στους δήμους είναι η πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία. Από όσους δουλεύουν με οποιαδήποτε μορφή ελαστικής εργασίας δεν περισσεύει κανείς, δεν πρέπει κανείς να απολυθεί», σημειώνει το Συνδικάτο στο κάλεσμά του.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στα «πεντάμηνα», αποφάσισαν στάση εργασίας για αύριο Πέμπτη, από τις 11.30 π.μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στις 12 μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στο κάλεσμα σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Η λογική από δημάρχους και ορισμένες συνδικαλιστικές δυνάμεις της παράτασης των προγραμμάτων και όχι της παραμονής με μόνιμη και σταθερή εργασία, είναι στη λογική της κυβέρνησης να λειτουργούν οι δήμοι με προγράμματα φτώχειας και εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Οποιαδήποτε άλλη λογική εκτός από προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους δημιουργεί αυταπάτες».

Ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνει στην Πάτρα το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας «Η Ενότητα». Για αύριο Πέμπτη έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11.30 π.μ. και καλεί σε συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (Νέα Εθνική Οδός Πατρών - Αθηνών 158).

Αύριο οι νέες συγκεντρώσεις των συνταξιούχων

Συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες σε όλη τη χώρα διοργανώνουν αύριο Πέμπτη και τις επόμενες μέρες οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, συνεχίζοντας τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μετά και τη συμμετοχή τους στην πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Στην Αθήνα, πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, οργανώνουν αύριο οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, με αιχμή τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και τη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους και στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20).

Στη Χαλκίδα, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας, στις 10.30 π.μ., στο Νοσοκομείο της πόλης. Συγκεντρώσεις επίσης την Πέμπτη διοργανώνουν οι συνταξιούχοι στο Βόλο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Δημαρχείο), στις 10.30 π.μ., στη Λαμία, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πάρκου, στη Λιβαδειά, στις 10.30 π.μ. μπροστά στα γραφεία του ΙΚΑ, στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 π.μ., μπροστά στο Επιμελητήριο, στο Αγρίνιο, στις 10 π.μ, στα γραφεία του ΙΚΑ, στην Τρίπολη, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία και στην Καβάλα, στη μια το μεσημέρι, στο Νοσοκομείο.

Τέλος, την Κυριακή 29/11, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, θα γίνει η ετήσια καθιερωμένη σύσκεψη των ΔΣ των συνταξιουχικών σωματείων του ΟΑΕΕ Μακεδονίας - Θράκης και μεγάλων πόλεων. Θα παραβρεθεί αντιπροσωπεία της ΠΟΣ ΟΑΕΕ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Διονύση Σβορώνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ