ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ακονίζουν μαχαίρια για περικοπές και νέες ανατροπές

Το τελικό σχέδιο για τη «μεταρρύθμιση» της Κοινωνικής Ασφάλισης συζητάει σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Στην υλοποίηση της τελικής φάσης των σχεδίων για νέες περικοπές στις συντάξεις και ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση μπαίνει η κυβέρνηση, καθώς χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, παρουσίασε το σχέδιό του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα το πρωί, για τις τελικές αποφάσεις, συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής.

Βάση για τον υπολογισμό των νέων μειώσεων στις συντάξεις, οι οποίες βέβαια θα ακολουθούν τους συνταξιούχους στο διηνεκές, είναι ο στόχος για περικοπή 1,838 δισ. ευρώ το 2016, που μπήκε και στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα, η διαμόρφωση του νέου ασφαλιστικού «μοντέλου» ακολουθεί την «αρχιτεκτονική» που περιγράφτηκε με το 3ο μνημόνιο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε μια σειρά Ταμεία, ενοποίηση όλων των κύριων συντάξεων σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ και ανάλογη συμπίεση προς τα κάτω όλων των συντάξεων και των παροχών που έδιναν μέχρι τώρα. Αντίστροφα, σε ορισμένα Ταμεία θα επιβληθούν και αυξήσεις στις εισφορές, όπως στην περίπτωση των αγροτών.

Ο μηχανισμός των νέων μειώσεων

Οσον αφορά στις περικοπές, αν δεν έχει γίνει γνωστό το ποσοστό που εξετάζει η κυβέρνηση, ούτε σε ποιες συντάξεις θα επιβληθούν, το σίγουρο είναι ότι τόσο η «εξοικονόμηση» 1% του ΑΕΠ για το 2016, όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, όσο και το ταμειακό έλλειμμα του Ασφαλιστικού, που μαζί με τις οφειλές των Ταμείων ο υπουργός το ανεβάζει στο 4% του ΑΕΠ, προδικάζουν ότι το «μαχαίρι» θα φτάσει βαθιά.

Γι' αυτό, πλέον, η κυβέρνηση κάνει λόγο μόνο για «εξασφάλιση των χαμηλών συντάξεων»! Το στόχο αυτό υπηρετεί ο «επανυπολογισμός» και των συντάξεων που αποδίδονται ήδη, με τη χρησιμοποίηση νέων συντελεστών, μαζί και της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Και αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει από τις διαρροές που κάνει η κυβέρνηση ότι θα αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά μία μονάδα, όταν από το 2012 η μείωσή τους έφτασε τις 3,9 μονάδες, εξασφαλίζοντας στους εργοδότες 1 δισ. ευρώ περίπου σε ετήσια βάση, όσο είναι το φετινό έλλειμμα του ΙΚΑ!

«Εθνική» και «αναλογική» σύνταξη

Σύμφωνα με όσα παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, η κυβέρνηση σκοπεύει να θεσπίσει τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη», στο ύψος του εκάστοτε ορίου φτώχειας (380 - 390 ευρώ σήμερα), που θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σ' αυτή θα προστίθεται η «αναλογική σύνταξη», που θα προέρχεται από τις εισφορές του κάθε ασφαλισμένου, υπολογισμένη όμως με νέους χαμηλότερους συντελεστές από τους σημερινούς.

Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί έτσι κι αλλιώς σε πολύ πιο χαμηλές συντάξεις από τις σημερινές και μάλιστα με πολύ περισσότερα χρόνια ασφάλισης, απ' ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα. Οπως, δηλαδή, έκανε και το σχήμα της «βασικής» - «αναλογικής» του νόμου 3863/2010 (νόμος Κουτρουμάνη), για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τότε τα ιμάτιά του.

Με αυτά τα δεδομένα, ο ισχυρισμός από την πλευρά της κυβέρνησης ότι «εθνική και ανταποδοτική σύνταξη τελούν υπό την εγγύηση του κράτους», μόνο ως πρόκληση και απάτη μπορεί να εκληφθεί, όταν και με το ισχύον σύστημα οι κυβερνήσεις προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες αυθαίρετες μειώσεις και χαράτσια, παρά την τυπική υποχρέωσή τους για εγγύηση των συντάξεων. Κατά συνέπεια, στο νέο σχήμα το κράτος θα εγγυάται μόνο τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη» στα όρια της επίσημης φτώχειας και αυτό μόνο υπό την προϋπόθεση της «δημοσιονομικής σταθερότητας», όπως υπαγορεύει και η ΕΕ.

«Νάρκη» σε επικουρικές - ΕΚΑΣ

Οσον αφορά στη δομή του συστήματος, η κυβέρνηση προκρίνει την ενοποίηση όλων των Ταμείων κύριας σύνταξης (μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, αγροτών) σε ένα Ταμείο κύριας σύνταξης και κρατά τον ΟΓΑ και το ΝΑΤ ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, όχι όμως για σύνταξη αλλά για επιμέρους λειτουργίες τους. Βέβαια, ως «πρότυπο» της ενοποίησης θα αξιοποιηθούν τα χειρότερα δεδομένα για όλους τους ασφαλισμένους και ως προς τις παροχές και ως προς τις εισφορές και όλοι θα συγκλίνουν προς τον ασφαλιστικό «Καιάδα»!

Για την επικούρηση παραμένουν και οι δύο εκδοχές. Δηλαδή και το ένα υπέρ-ταμείο για τις επικουρικές, αλλά και η απορρόφησή τους από τις κύριες. Και οι δύο, όμως, εκδοχές οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αποψίλωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Δεν αποκλείεται μάλιστα και η αύξηση των εισφορών προς την επικούρηση, που θα σημάνει νέα επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Τέλος, οριστικοποιείται η κατάργηση του ΕΚΑΣ, που θίγει τους πιο φτωχούς συνταξιούχους, ενώ η περιουσία των Ταμείων θα περάσει στα «κοράκια» της αγοράς, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει τη «σύσταση εταιρειών αξιοποίησης ακίνητης και κινητής περιουσίας».

ΤΕΑΥΦΕ
Μείωση των συντάξεων κατά 57% μέσα σε τρία χρόνια!

Από τότε που μετατράπηκε σε Επαγγελματικό Ταμείο με πρωτοστάτες τις παρατάξεις «Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ

Σε ...εξαΰλωση των συντάξεων με μειώσεις της τάξης του 36% (!) προχωρά το ΤΕΑΥΦΕ - ΝΠΙΔ (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών).

Αυτές οι μειώσεις έρχονται να προστεθούν σε εκείνες της τάξης του 21% που είχαν επιβληθεί το 2013. Θυμίζουμε ότι το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των φαρμακοϋπαλλήλων μετατράπηκε σε Επαγγελματικό - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το 2013, με το ψευδές επιχείρημα των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, ότι έτσι θα απαλλαγούν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι από το κράτος και θα ...σωθούν από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων.

Φυσικά, από τότε οι περικοπές σε συντάξεις και παροχές του ΤΕΑΥΦΕ είναι απανωτές, κάτι που προβλεπόταν και στην αναλογιστική μελέτη του Ταμείου το 2012, πριν τη μετατροπή του σε Επαγγελματικό Ταμείο. Ενδεικτικά, στην αναλογιστική μελέτη προβλεπόταν ότι μέχρι το 2022 οι επικουρικές συντάξεις θα φτάσουν τα 140 ευρώ. «Με το καλημέρα» οι επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν κατά 21%, ενώ ακολούθησαν περικοπές και σε άλλες παροχές προς τους εργαζόμενους.

Τώρα, με νέα αναλογιστική μελέτη του 2013, οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται επιπλέον κατά 10% από 1/1/2016 αλλά και αναδρομικά 10% για τα έτη 2014 και 2015, με παρακρατήσεις από τη σύνταξη του Δεκέμβρη. Επιπλέον, στο εξής θα παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις 6% εισφορά για υγειονομική περίθαλψη, αναδρομικά από τον Ιούλη. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται κατά 36%! Επομένως, και τους νόμους του κράτους εφαρμόζουν και τις περικοπές με βάση τις αναλογιστικές μελέτες για να «κρατηθεί» το Επαγγελματικό Ταμείο.

Η μέση επικουρική σύνταξη - ό,τι έχει απομείνει από τις πρώτες μειώσεις - είναι γύρω στα 300 ευρώ. Τώρα θα χάσει πάνω από 108 ευρώ! Πρόκειται, δηλαδή, για ξεκάθαρη απάτη αυτών των συνδικαλιστικών δυνάμεων - οι οποίες συμμετέχουν στη διοίκηση του ΤΕΑΥΦΕ - προς τους εργαζόμενους στον κλάδο του φαρμάκου και τους συνταξιούχους, προκειμένου να τους σύρουν με τη συναίνεσή τους σε σφαγή των δικαιωμάτων τους, πατώντας σε προηγούμενες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων.

Τότε πανηγύριζαν μάλιστα χωρίς ντροπή, ότι το Ταμείο περνάει επιτέλους στα χέρια των εργαζομένων και των εργοδοτών! Λοιδορούσαν τη στάση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων που εναντιώθηκε στη μετατροπή του ΤΕΑΥΦΕ σε Επαγγελματικό Ταμείο, αρνήθηκε να συμμετέχει στη διοίκησή του, κάλεσε και καλεί σε αγώνα μαζί με όλο το λαό για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα!

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε περισσότερα από δέκα σπίτια, στα οποία τις προηγούμενες μέρες η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα σε εργατογειτονιές του Λαυρίου, πέτυχε μετά από παρέμβασή του το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Σε σχετική ανακοίνωσή του ΕΚ σημειώνει ότι «παρ' όλη την προσπάθεια δεν κατάφεραν να μείνει καμιά οικογένεια στο σκοτάδι. Λίγο οι επανασυνδέσεις του κινήματος, λίγο η μπαλαντέζα του γείτονα, τα παιδιά έχουν φως για να διαβάσουν, έχουν ρεύμα για να ζεσταθούν». Καλεί σε αγώνα, ώστε να δοθεί μαζική απάντηση στη βαρβαρότητα με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση, κάτω οι φόροι, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα».

Σήμερα η κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

Κινητοποίηση για την Κοινωνική Ασφάλιση οργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 5 μ.μ., στην Ομόνοια, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, πρωτοβάθμια σωματεία και εργαζόμενοι της Αττικής, ενάντια στις νέες αντιασφαλιστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζομένων από κλάδους που απασχολούν εργαζόμενους στα ΒΑΕ. Στην κινητοποίηση καλούν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Ομοσπονδία Φαρμάκου. Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, σήμερα, στις 6 μ.μ., με θέμα τα ΒΑΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ