ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Φέρνει νέο πολυνομοσχέδιο - «σκούπα» στις αρχές Δεκέμβρη

Ρυθμίζει όλες τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες του μνημονίου που ισχύει σήμερα, προετοιμάζοντας την επόμενη δανειακή σύμβαση

Μόνο ο λαός με την οργανωμένη πάλη του μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο μέτρα - τρομοκρατία, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων

*

Μόνο ο λαός με την οργανωμένη πάλη του μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο μέτρα - τρομοκρατία, να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων
Θύελλα νέων βάρβαρων μέτρων, που περιλαμβάνουν επιπλέον περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, καθώς και πλήρη απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», φέρνει η κυβέρνηση με την κατάθεση για ψήφιση στη Βουλή νέου πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» στις αρχές Δεκέμβρη. Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα περιλαμβάνει όλες τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» που σχετίζονται με το τωρινό μνημόνιο, ενώ αποτελούν ταυτόχρονα τις «αναγκαίες ρυθμίσεις» για την προώθηση του επόμενου αντιλαϊκού μνημονίου μακράς διάρκειας, που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στις 12 Δεκέμβρη θα έρθει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το νέο δάνειο και μνημόνιο, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26-27 Οκτώβρη, με την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων να θεωρείται «προαπαιτούμενο». Η κλιμάκωση της αντιδραστικής επέλασης με την επιβολή πρόσθετων σκληρών μέτρων σε βάρος του λαού, αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.

Μετά τους συντονισμένους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για την καταβολή της 6ης δόσης και τους θεατρινισμούς της ΝΔ που κατέληξαν στην επιστολή - δέσμευση του Αν. Σαμαρά προς την τρόικα για την εφαρμογή του συνόλου των εξοντωτικών μέτρων, η κυβερνητική συμμαχία των αστικών κομμάτων επιταχύνει τη σφαγή των λαϊκών στρωμάτων. Ο αντιλαϊκός κατάλογος των μέτρων που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη 30 Νοέμβρη σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής (συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης) και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την οριστικοποίησή τους.

Το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα φέρνει:

  • Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2012. Τις κυβερνητικές στοχεύσεις επιβεβαίωσε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εργασίας και και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.
  • Μειώσεις συντάξεων στον ΟΓΑ που θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη του 2012.
  • Ρυθμίσεις για την πλήρη απελευθέρωση όλων των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», με αιχμή του δόρατος τα ταξί.
  • Περαιτέρω μειώσεις των κονδυλίων για κοινωνικά προγράμματα και παροχές.
  • Μειώσεις μέχρι και 40% του εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πληροφορίες ήθελαν στο πολυνομοσχέδιο να εντάσσει η κυβέρνηση και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει νέα σαρωτικά φορολογικά μέτρα απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέχρι το Φλεβάρη. Ο πλήρης «κατάλογος» των αντιλαϊκών μέτρων, ωστόσο, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και, όπως σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη, θα υπάρξουν και «άλλες παρεμβάσεις» μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αφού υπάρχουν «ανοιχτά δέκα νομοσχέδια».

Οι χτεσινές κυβερνητικές αποφάσεις αποδεικνύουν πως η χορήγηση κάθε δόσης των δανείων της τρόικας ξεκινούν με τους εκβιασμούς σε βάρος του λαού και καταλήγουν με σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και εργασιακών δικαιωμάτων. Σ' αυτό ακριβώς το πνεύμα ο Λ. Παπαδήμος, μιλώντας χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστολή του Αν. Σαμαρά και εκτίμησε ότι «θα γίνει αποδεκτή από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την καταβολή της 6ης δόσης».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το περιεχόμενό της είναι ικανοποιητικό». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος είπε ότι «η αξιολόγηση για την καταβολή της δόσης θα γίνει στη συνεδρίαση του "Eurοgroup" στις 29 Νοεμβρίου». Συνολικά θα αποσταλούν πέντε επιστολές των Λ. Παπαδήμου, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Προβόπουλου και Αν. Σαμαρά, του οποίου θεωρείται από την κυβέρνηση ότι «ήδη έχει σταλεί».

Προ των πυλών το νέο μνημόνιο

«Η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο», ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν «τέσσερις ημέρες μετά από την προγραμματισμένη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012».

Ο ίδιος ενημέρωσε τους υπουργούς της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ: α) Η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο με τα νέα βάρβαρα μέτρα θα υπογραφούν από την κυβέρνηση και θα ψηφιστούν από το κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Γενάρη. β) Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% που κατέχουν ιδιώτες και τράπεζες, το λεγόμενο «PSI», θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.

Βάσει του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, γίνεται αντιληπτό ότι η θητεία της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου θα παραταθεί και πέρα της 19ης Φλεβάρη, όπου οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ είχαν αρχικά συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν εκλογές. «Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία δεν μπορούμε να πάμε σε κάλπες», ανέφεραν χτες κυβερνητικά στελέχη.

Ο Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε χτες τους υπουργούς ότι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκέμβρη θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα τις «θεσμικές αλλαγές» για την «οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν κεντρικό θέμα της Συνόδου. Πρόκειται για αλλαγές που θα επιφέρουν τον αυστηρότερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών - μελών με στόχο την επιβολή μόνιμης λιτότητας και βάρβαρων ανατροπών σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Ενίσχυση του κεφαλαίου

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ο Ευ. Βενιζέλος να αναλάβει το «συντονισμό» των υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης για να ξεμπλοκαριστούν κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσουν τα «μεγάλα έργα» και η κατασκευή των «οδικών αξόνων». Ουσιαστικά, να δοθούν νέες επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να ολοκληρώσουν έργα που έχουν «παγώσει» και στη συνέχεια θα εκμεταλλευτούν για να αποκομίσουν κέρδη.

Επίσης οι υπουργοί της κυβέρνησης εξουσιοδότησαν τον Ευ. Βενιζέλο να χειριστεί το θέμα για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ της κυβέρνησης και της «Siemens» για το θέμα με τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα που είχε δώσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να «επέλθει συμφωνία» και να προχωρήσουν διάφορα έργα που έχει αναλάβει η γερμανική πολυεθνική και έχουν «μπλοκάρει», όπως η σηματοδότηση των σταθμών του Μετρό.


ΠΑΣΟΚ
Διαδοχολογία στην υπηρεσία του αποπροσανατολισμού

Με μοιρασμένους ρόλους, βουλευτές του κόμματος πασχίζουν να εγκλωβίσουν λαϊκές συνειδήσεις που δείχνουν τάση χειραφέτησης

Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, με στελέχη προσκείμενα στον Γ. Παπανδρέου να τον καλούν να παραμείνει στην προεδρία, την ίδια ώρα που άλλοι βουλευτές ζητούν να υπάρξει «νέος αρχηγός» μέχρι τις εκλογές. Με συνέντευξή του στο «Βήμα FM», ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου «να μην εγκαταλείψει» την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι «ο Γ. Παπανδρέου έπεσε» από «μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε σύμπραξη με Μέσα Ενημέρωσης».

Οπως ισχυρίστηκε ο Χ. Καστανίδης, «υπήρξαν βουλευτές που είπαν ή θα δηλώσεις ότι φεύγεις και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης ή θα σε ρίξουμε μέσα στη Βουλή». Αυτοί, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν σε «συνεννόηση» με εκδοτικά συμφέροντα. Ουσιαστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να εμφανίσει τον πρώην πρωθυπουργό σαν «θύμα» των συμφερόντων που με την πολιτική του υπηρέτησε και υπηρετεί, προκειμένου να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα και να στρώσει το δρόμο για την «αναβάπτιση» του Γ. Παπανδρέου.

Ο Χ. Καστανίδης τάχτηκε υπέρ της επιλογής του δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι ακόμη και χωρίς να διενεργηθεί «πέτυχε όλα όσα δεν είχαν επιτευχθεί έως εκείνη την ώρα», αποδεικνύοντας πως χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την άρχουσα τάξη προκειμένου να εκβιάσουν το λαό. «Η κυβέρνηση είχε βρεθεί σε πλήρη απομόνωση, υπήρχε πλήρες κοινωνικό αδιέξοδο, το σύνολο του κράτους ήταν σε στάση κατά της κυβέρνησης(...) Το δημοψήφισμα έκανε τη δουλειά του: Ξαφνικά όλος ο πολιτικός άξονας μετακινήθηκε στο "ναι". "Ναι" στην Ευρωζώνη, "ναι" στην εθνική ενότητα, "ναι" στο να δουλέψουμε μαζί. Και ο ελληνικός λαός κατάλαβε τι διακυβεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Καστανίδης.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τη «διαδοχή» του Γ. Παπανδρέου τόνισε: «Οι επίδοξοι διάδοχοι, ας περιμένουν. Εν μέσω θυέλλης δεν μπορεί να ανοίγουν τέτοια θέματα». Εκανε λόγο για «προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών», οι οποίες όπως είπε «δεν βοηθούν το έργο της κυβέρνησης».

Την ίδια ώρα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Γιαννακά μιλώντας στο «Μέγκα» ανέφερε ότι στις επόμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάει με «νέο πρόεδρο», ενώ η βουλευτής Αν. Νταλάρα με συνέντευξή της στο «Φλας» υποστήριξε ότι δεν πρέπει να «ανοίξουν άμεσα» οι διαδικασίες για την «επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του, ο Μ. Ανδρουλάκης με συνέντευξή του στο «Βήμα FM» φωτογράφισε για «διάδοχο» του Γ. Παπανδρέου τον Ευ. Βενιζέλο, αναφέροντας ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει την καβάντζα του Βενιζέλου». Ο ίδιος παράλληλα επιχείρησε να αναλάβει ρόλο στον εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του, να μετασχηματιστεί και να συνδράμει στην αυτο-υπέρβασή του μέσω ενός σχηματισμού της κεντροαριστεράς ή της δημοκρατικής αριστεράς». Οπως πρόσθεσε, «στην κοινωνία υπάρχει μια κινητικότητα, αναδεικνύονται συνέχεια νέοι σχηματισμοί και νέα πρόσωπα»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ