ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΝΑΤ ΓΙΑ ΤΟ 2010
Ανάγλυφη η καταλήστευση των ναυτεργατών

Ακάλυπτο κατά 100 εκατομμύρια μένει το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου, χωρίς να υπολογίζονται οι απαλλαγές που προβλέπουν για τους εφοπλιστές οι νόμοι 3409/2005 και 3569/2007

Η επίθεση στα συγκροτημένα ναυτεργατικά δικαιώματα, η ληστρική εφοπλιστική ασυδοσία και η προώθηση της αντιλαϊκής αντιασφαλιστικής πολιτικής ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αποτυπώνεται ανάγλυφα στον προϋπολογισμό του ΝΑΤ για το 2010, ο οποίος παραδόθηκε προχτές στα μέλη της διοίκησης του Ταμείου.

Ο προϋπολογισμός συντάχτηκε με εντελώς χαλκευμένα στοιχεία, αφού σκόπιμα από το 2003 δεν έχει καταρτιστεί ισολογισμός, με αποτέλεσμα την κάλυψη της εισφοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής των εφοπλιστών. Σε αυτά τα χαλκευμένα στοιχεία εμφανίζεται το οργανικό έλλειμμα του ΝΑΤ 1.441.771.432 ευρώ, μειωμένο κατά 59.279.794 ευρώ από αυτό του 2009! Παρά τη ... μείωση του ελλείμματος, από τον κρατικό προϋπολογισμό θα δοθούν στο ΝΑΤ 1.342.000.000 ευρώ, δηλαδή θα παραμείνουν ακάλυπτα κοντά 100 εκατομμύρια ευρώ από το οργανικό έλλειμμα.

Οτι τα στοιχεία του προϋπολογισμού δεν ανταποκρίνονται στο ελάχιστο στην πραγματικότητα του Ταμείου αποδεικνύεται και από όσα αναφέρουν στο ίδιο κείμενο του προϋπολογισμού οι υπηρεσίες του ΝΑΤ. Σημειώνεται ότι: «Πρέπει να διευκρινιστεί ότι σύμφωνα με τα αποσταλλέντα, από την Διεύθυνση Πόρων, στοιχεία για την είσπραξη των εισφορών από τη ναυτολογία για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του έτους 2010 δεν έχει ληφθεί υπόψη η εφαρμογή των Ν. 3409/2005 και 3569/2007, σύμφωνα με τους οποίους υπό προϋποθέσεις, δεν καταβάλλονται εισφορές ναυτολογίων για ορισμένες κατηγορίες πλοίων».

Ο πρώτος νόμος που αναφέρεται, είναι αυτός που απάλλαξε τους εφοπλιστές των τουριστικών πλοίων από την καταβολή των εισφορών τους στο ΝΑΤ και ο δεύτερος τους εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων. Με τους νόμους αυτούς, οι εφοπλιστές όχι μόνο δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους στο Ταμείο, αλλά δεν αποδίδουν στο ΝΑΤ και τις κρατήσεις που κάνουν από τους μισθούς των ναυτεργατών! Με άλλα λόγια, οι υπηρεσίες του ΝΑΤ κατήρτισαν τον προϋπολογισμό, εμφανίζοντας αυθαίρετα ποσά ως έσοδα. Να σημειωθεί ότι η καταβολή των εφάπαξ στους συνταξιούχους ναυτεργάτες καθυστερεί για τουλάχιστον δύο χρόνια, το ΝΑΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα για την καταβολή ακόμα και των κύριων συντάξεων.

«Μαϊμού» χαρακτηρίζουν τον προϋπολογισμό τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, σημειώνοντας ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει πάρει σαφή θέση απέναντι στις απαιτήσεις της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας για επέκταση της «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας. Τα σωματεία, υπογραμμίζουν, καλούν τους εργάτες σε «κλιμάκωση - οργάνωση απεργιακού αγώνα με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ». Τέτοιο, άλλωστε, είναι και το θέμα της αυριανής Γενικής Συνέλευσης των μηχανικών, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνεχίζουν με απεργιακά «πυρά»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία εργαζομένων στα stage είχε χτες η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Σε κατάληψη των γραφείων της παλιάς «Ολυμπιακής» προχώρησαν προχτές αργά το βράδυ οι 1.000 απολυμένοι συμβασιούχοι της εταιρείας, οι οποίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στις ρυθμίσεις για το μόνιμο προσωπικό και βρίσκονται «στον αέρα» και απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων με ελαστικές μορφές συνεχίζονται μεθαύριο Πέμπτη με την πανελλαδική απεργία συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στα Προπύλαια στις 10 π.μ. Η Παναττική Συντονιστική Συμβασιούχων ΟΤΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην προσυγκέντρωση που οργανώνει στις 9.30 π.μ., στην Ομόνοια. Στην προσυγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι γυμναστές συμβασιούχοι στους δήμους που προχωρούν σε στάση εργασίας 9 π.μ. - 1 μ.μ, με απόφαση της ΓΣ του Σωματείου Γυμναστών - Προπονητών Νομού Αττικής.

Την ίδια μέρα, σε απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι με stage στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ, με απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής των εργαζομένων με stage, η οποία επίσης καλεί σε νέα πανελλαδική κινητοποίηση και συγκέντρωση, την Τρίτη 1 Δεκέμβρη, στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, χτες, οι συμβασιούχοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) - συνολικά φθάνουν τους 200 - πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας απαιτώντας την άμεση μονιμοποίησή τους. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» και το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Επίσης, χτες, κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας έκαναν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Αθήνας στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που ολοκληρώνεται σήμερα.

Η ανάγκη ανάπτυξης κοινών αγώνων εργαζομένων και συνταξιούχων αναδείχθηκε στη χτεσινή συνάντηση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και ΕΤΜ με αντιπροσωπεία εργαζομένων από τα stage.

Ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο αγώνας της εργατικής τάξης πρέπει να είναι ενιαίος. Οι συνταξιούχοι, συνέχισε, είναι απόμαχοι της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα. Θα βρεθούν μαζί με τους εργαζόμενους στην πάλη ενάντια στην αντεργατική πολιτική που χτυπά τα δικαιώματά τους. Και κάλεσε τους συνταξιούχους να στηρίξουν την κινητοποίηση των εργαζομένων με stage την 1 Δεκέμβρη όπως και τους εργαζόμενους με stage την κινητοποίηση των συνταξιούχων στις 9 Δεκέμβρη. Από τη μεριά της η Ιρις Μπαντέμ, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Εργαζομένων με Stage, ανέδειξε μεταξύ άλλων το τεράστιο πρόβλημα της επίσημης εισφοροδιαφυγής του κράτους και των εργοδοτών μέσω της αξιοποίησης των stage, των ανασφάλιστων εργαζόμενων.

«Νεκρό» νοσοκομείο το «Λαϊκό»

Η κατάσχεση από προμηθευτή δεν επιτρέπει ούτε την πληρωμή του προσωπικού, ούτε την κάλυψη των καθημερινών αναγκών του νοσοκομείου

Πιλότο για τους προμηθευτές και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να εισπράττουν καθυστερούμενες οφειλές των νοσοκομείων με τη δέσμευση των μισθών του προσωπικού τους, αποτελεί η παρακράτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού του «Λαϊκού» Νοσοκομείου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (ΕΤΕ).

Μετά τη δέσμευση, απ' την περασμένη Παρασκευή, το «Λαϊκό» Νοσοκομείο είναι οικονομικά «νεκρό», καθώς - εκτός απ' τους εργαζόμενους - ούτε το ίδιο το νοσοκομείο δεν μπορεί να κινήσει λογαριασμούς για τις ανάγκες του. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΕΤΕ προχώρησε στην κατάσχεση με «βάση δικαστική απόφαση (Διαταγή Πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών)» με την οποία «φαρμακευτική εταιρεία επέβαλε κατά του Λαϊκού Νοσοκομείου κατάσχεση για ποσό 2.487.554,29 στα χέρια της ΕΤΕ». Η ΕΤΕ ρίχνει το μπαλάκι στο νοσοκομείο για την τελική κατάληξη της υπόθεσης αναφέροντας: «Το όλο θέμα είναι διαφορά μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και του Νοσοκομείου, το οποίο αυτό και μόνο μπορεί να προβεί σε όλα τα νόμιμα μέσα για την αποδέσμευση του ποσού».

Ηδη το νοσοκομείο προσέφυγε στα Δικαστήρια και η υπόθεση εκδικάζεται αύριο. Πέρα όμως απ' τη δικαστική απόφαση, η περίπτωση του «Λαϊκού» καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο την υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων απ' το κράτος και τη μετακύλιση των οικονομικών λειτουργιών τους στα ασφαλιστικά ταμεία - που δεν μπορούν να πληρώσουν με αποτέλεσμα να σωρεύονται μεγάλα χρέη προς τους προμηθευτές και τους φαρμακοβιομήχανους. Απ' την άλλη μεριά, είναι διαπιστωμένες οι υπερτιμολογήσεις προμηθειών καθώς και η συσχέτιση ορισμένων γιατρών με τις φαρμακοβιομηχανίες που συνδράμουν στην αύξηση αυτών των χρεών....

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης διοργανώνει μεθαύριο Παρασκευή εκδήλωση με θέμα: «Οι γυναίκες στο μάτι του κυκλώνα. Η νέα επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Η συζήτηση θα γίνει στα γραφεία του συλλόγου (Σαράντα Εκκλησιών 61, Νέα Σμύρνη).

ΨΝΑ: Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα Τετάρτη και μεθαύριο Παρασκευή στις 10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποιούν οι ψυχολόγοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Επίσης προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας αύριο Πέμπτη. Οι γιατροί καταγγέλλουν ότι έχουν να πληρωθούν εφημερίες απ' τον Ιούλη του 2009, τους οφείλονται επίσης οι εφημερίες του Οκτώβρη και Νοέμβρη του 2008, ενώ το κονδύλι εφημεριών που έχει εγκριθεί για το νοσοκομείο για το 2009 δε φτάνει ούτε κατ' ελάχιστον για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες των εφημεριών των ψυχολόγων του νοσοκομείου, απ' τον Ιούλη και έως το τέλος του χρόνου.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Γενική συνέλευση πραγματοποιεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων την Κυριακή 29 Νοέμβρη, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πλατεία Κοτζιά), στις 10 π.μ.

ΔΑΣ ΟΤΑ: Να βάλουν στην άκρη τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), να υιοθετήσουν και να παλέψουν με το πλαίσιο αιτημάτων των ταξικών δυνάμεων που έρχεται σε σύγκρουση με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, καλεί τους εργαζόμενους η ΔΑΣ ΟΤΑ με ανακοίνωσή της, μπροστά στην πανελλαδική απεργία του κλάδου στις 3 Δεκέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ