ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Ο βασιλικός σκασμός!

Ο Ισπανός βασιλιάς, όπως ίσως πληροφορηθήκατε, σύντροφοι, σε δημόσια συνδιάσκεψη με τον Ούγκο Τσάβες, είπε με μικρόφωνα ανοιχτά στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας «βούλωσέ το, σκάσε!»... Βαρύγδουπη δήλωση του ...άνακτος, θα μου πείτε, οπότε έκανε το γύρο του κόσμου διά των ειδησεογραφικών πρακτορείων. Με το πετρέλαιο στα 100 δολάρια το βαρέλι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε για να χασκογελάει και το πόπολο, αλλά συνάμα να συνειδητοποιεί πως τα παλάτια δε χαμπαριάζουν όταν κάτι λαϊκοί τύποι σαν τον Τσάβες απειλούν τα συμφέροντά τους και μάλιστα στην ίδια, κυριολεκτικώς, γλώσσα. Ομως, ο καπιταλίστας που πουλάει κι αγοράζει τη μάνα του την ώρα που τη βυζαίνει, πατώντας πάνω σ' αυτήν την, ας πούμε, είδηση βρήκε τρόπο να βγάλει λεφτά από μια βρισιά. Βασιλικός ο σκασμός γιατί να μην πουλήσει, σε καταπατημένα από την υπερκαταναλωτική μπουλντόζα μυαλά, σκέφτηκε.

Ετσι, το εκστομισθέν έγινε «ρινγκ τόουν», δηλαδή ήχος κινητού τηλεφώνου που ακούγεται ή εκτοξεύεται την ώρα που καλείς το κινητό. Πεντακόσιες χιλιάδες Ισπανοί ήδη το αγόρασαν, καταβάλλοντας τα ...«πνευματικά» δικαιώματα στην εταιρεία που είχε την ιδέα να εμπορευτεί τη βασιλική απρέπεια. Χρυσωρυχείο το βρωμόστομα. Και καπάκι, με το αζημίωτο, γίνεται και μαύρη πολιτική προπαγάνδα, καθώς το «ρινγκ τόουν» εξήχθη στη Βενεζουέλα κι έγινε ...αγαπημένος ήχος της φιλελεύθερης αντι-Τσάβες αντιπολίτευσης.

Σε μια εποχή που η επικοινωνιακή επικυριαρχία της αστικής τάξης προσπαθεί κι ενίοτε τα καταφέρνει να ξεγελάει τις λαϊκές μάζες εξωραΐζοντας την καπιταλιστική βαρβαρότητα και αξιοποιώντας τα κτήνη, αυτή η ...μοδάτη και φαινομενικά «ανώδυνη» εκμετάλλευση μιας βρισιάς τραβάει την κουρτίνα μπροστά απ' τ' αποχαυνωμένα βλέφαρα και του τελευταίου εργαζόμενου, του παγιδευμένου σ' έναν απάνθρωπο καταναλωτισμό.

Το πρόβλημα δεν είναι βεβαίως η έμπνευση του καπιταλίστα της ψηφιακής τεχνολογικώς προηγμένης εποχής μας. Ούτε η παρεκτροπή του Ισπανού βασιλιά από το ανακτορικό πρωτόκολλο, που δε γίνεται επειδή βρέθηκε σε ...«ανθρώπινη» στιγμή να συγχυστεί, αλλά γιατί ως μελετημένο ρίσκο, είχε στόχο και μέθοδο που συμπεριλάμβανε και την εμπορία της βρισιάς. Δείχνει το βασιλιά ως κοινό θνητό, άμεσο και ...δημοκρατικό τόσο ώστε να εκτίθεται άφοβα.

Η μέθοδος επελέγη ακριβώς επειδή κάποιος, εκφραστής του αποικιοκρατικού δυτικού κατεστημένου, έπρεπε να αντιμετωπίσει τον γνωστό για την αντικαπιταλιστική κι αντικομφορμίστικη αθυροστομία του, Τσάβες, βάζοντάς τον στη ...θέση του. Την ίδια που έβαλαν με φωτιά και μαχαίρι οι Ισπανοί κατακτητές τους Ινδιάνους της Ν. Αμερικής.

Απλώς ο βασιλιάς έχει την ανωτερότητα να μη ζητήσει ποσοστά από την εταιρεία πώλησης ήχων κινητών για τη βρισιά του. Χάρισε δηλαδή στους υπηκόους του τα ...κέρδη με το επικοινωνιακό αζημίωτο.

Τους βουλώνεις ή δεν τους βουλώνεις ύστερα μ' ένα διαρκές αταλάντευτο «ρινγκ τόουν» που επιμένει ως τη νίκη: No passaran. Το πρόβλημα της είδησης είναι οι αγοραστές της βρισιάς. Αυτοί πρέπει ν' αλλάξουν αυτιά κι όχι κινητά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Σαφέστατες ενδείξεις για την παραπέρα όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς ενέργειας, πρόσφερε η τελετή εγκαινίων του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου στα Ιψαλα της Τουρκίας την περασμένη Κυριακή.

Η πιο τρανή απόδειξη ήρθε από τον παρόντα υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Σάμιουελ Μπόντμαν, που με το γνωστό κυνικό και απροσχημάτιστο τρόπο του «μεγάλου αφεντικού», δε δίστασε να παρέμβει ωμά, μοιράζοντας υποδείξεις για «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο και αξιώνοντας τη δημιουργία «συμμαχίας προθύμων» με στόχο τη μεταφορά του υπό αμερικανικό έλεγχο φυσικού αερίου και πετρελαίου από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας προς τη Δύση. «Οι ανάγκες της ΕΕ τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν και γι' αυτό είναι σημαντική η δυνατότητα των χωρών της Κεντρικής Ασίας να γίνουν βασικοί προμηθευτές», τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ και με το Καζαχστάν και το Τουρκμενιστάν «προκειμένου να ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές». Ειδικά για τον ελληνοτουρκικό αγωγό, που μεταφέρει φυσικό αέριο κυρίως από το Αζερμπαϊτζάν, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του χαιρετίζοντας τη «συμμαχία εταίρων» που συμμετέχει σε αυτόν (Ελλάδα, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν), αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί να περάσει ρωσικό αέριο μέσα από αυτόν.

Είναι φανερό ότι οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών του πλανήτη που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή έχουν εισέλθει σε νέα φάση πιο έντονης διαμάχης, απειλώντας να παρασύρουν σε περιπέτειες και τυχοδιωκτισμούς τις χώρες και τους λαούς που εμπλέκονται στα γεωστρατηγικά σχέδια και συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί επηρεάζουν καθοριστικά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς οι αγωγοί διασχίζουν ή πρόκειται να περάσουν από τις χώρες της περιοχής, ειδικά από τα Δυτικά Βαλκάνια, που διόλου τυχαία βρίσκονται σε μόνιμη «κατάσταση αναταραχής». Ο ανταγωνισμός για τον έλεγχο του ενεργειακού τόξου της περιοχής είναι ο λόγος που ώθησε τους Αμερικανούς να «επιστρέψουν» στα Βαλκάνια και να αναλάβουν δράση. Ηδη δρομολόγησαν τη δημιουργία δύο νέων προτεκτοράτων (Κόσσοβο και ΠΓΔΜ), διατηρούν σκόπιμα την ασάφεια των μεταξύ τους συνόρων, υποδαυλίζουν εθνικιστικές εντάσεις (ιδίως με το αλβανικό στοιχείο), εγκαθιστούν νέο δίκτυο αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στα προτεκτοράτα και στην ευρύτερη περιοχή κ.ο.κ. Πιέζουν επίσης να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, η Κροατία, αλλά και η Γεωργία που κατέχει στρατηγική θέση στους δρόμους του πετρελαίου της Κασπίας. Ευθέως συνδεδεμένη με τα παραπάνω, αν και έχει περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα, είναι η εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, πιθανόν και σε βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Τουρκία), η οποία έχει βέβαια στο στόχαστρο πρώτα τη Ρωσία, αλλά όχι μόνο αυτή.

Από την πλευρά της η Ρωσία, επιχειρεί αφ' ενός να ανοίξει νέους δρόμους για τη μεταφορά των ενεργειακών αποθεμάτων της προς τη Δύση (π.χ. ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, ο νέος αγωγός φυσικού αερίου South Stream), ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί με ενίσχυση της «επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατηγικών πυρηνικών μονάδων», ώστε να υπάρξει άμεση απάντηση σε όποια επίθεση δεχτεί. Η νέα κούρσα εξοπλισμών, με ό,τι ολέθριο αυτή συνεπάγεται, έχει ήδη ξεκινήσει...

Βαθιά στις αντιθέσεις

Η ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας τα συμφέροντα της αστικής τάξης, μπαίνει ολοένα και πιο βαθιά στο «παιχνίδι», επιχειρώντας απεγνωσμένα να ισορροπήσει ανάμεσα στα αντιμαχόμενα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας. Από τη μια θέλει να επωφεληθεί από τη διέλευση του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά την ίδια στιγμή κινείται δραστήρια για την υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Από την άποψη αυτή δεν είναι βέβαια «αιρετική» η άποψη που εξέφρασε πριν λίγες μέρες ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αλ. Μαλλιάς, κάνοντας λόγο για «ταύτιση των ελληνικών και αμερικανικών συμφερόντων στα Βαλκάνια και στη μεταφορά πηγών από την Κασπία προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

Είναι ευνόητο από τη σκοπιά αυτή γιατί η ελληνική κυβέρνηση «κατάπιε» τη νέα πρόκληση της Ουάσιγκτον, η οποία διά στόματος Ν. Μπερνς ουσιαστικά της απαγόρευσε να θέσει βέτο στον ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα «συμμαχικό ζήλο», η Ντ. Μπακογιάννη παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ένα πακέτο προτάσεων για την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων (μεταξύ των οποίων η ΠΓΔΜ) στην ΕΕ, επιχειρώντας βέβαια ταυτόχρονα να ενισχύσει την εικόνα του «πρωταγωνιστικού ρόλου» της στην περιοχή. Εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτής και της αναγνώρισης των υπηρεσιών της στην προώθηση των αμερικανικών σχεδίων η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε την πολυπόθητη πρόσκληση για να συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στην Αννάπολη του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Εκτός των άλλων, οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη συμμετοχή της κυβέρνησης στην επέμβαση στο Λίβανο, στο γενοκτόνο εμπάργκο κατά του παλαιστινιακού λαού, τη σιωπή της για το τείχος του αίσχους που ορθώνει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη κ.ο.κ.

Από την άλλη όμως η κυβέρνηση επιχειρεί να καθησυχάσει τη Ρωσία και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στη Μόσχα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Για το σκοπό αυτό κομίζει, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, παραγγελίες για αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων...

Σε κάθε περίπτωση η μετατροπή της χώρας «σε ενεργειακό κόμβο» δεν επιφυλάσσει τίποτα καλό για τον ελληνικό λαό, καθώς όχι μόνο δε θα έχει οιαδήποτε οφέλη (φτηνό φυσικό αέριο, νέες θέσεις εργασίας), αλλά αντίθετα κινδυνεύει να οδηγηθεί σε περιπέτειες για χάρη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Η διέξοδος για τους λαούς βρίσκεται στην απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή που πρέπει να στοχεύει στην πάλη για την ανατροπή των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org