ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η συνέχιση του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό την ερχόμενη Τετάρτη επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και σαρωτική είναι και ολομέτωπη. Το πακέτο της αντιασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» ούτε σε «ήπια μέτρα» παραπέμπει, ούτε σε «ήπιες προσαρμογές», όπως προπαγάνδιζε η κυβέρνηση και αναπαρήγαγε το σύνολο σχεδόν του Τύπου, θέλοντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Οπως όλα δείχνουν, μετά και την τυπική λήξη του «διαλόγου», η κυβέρνηση θα φέρει το σχετικό νομοσχέδιο (ένα ή περισσότερα) στο οποίο θα καταγράφονται ειλημμένες ήδη αποφάσεις, όπως αυτές παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των τριών συνεδριάσεων των Επιτροπών της Βουλής, όπου διεξάγεται ο «διάλογος» της απάτης, με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑ.Ο.Σ. και των εργοδοτικών ενώσεων. Ενα «διάλογο» που από την πρώτη στιγμή έσπευσαν να νομιμοποιήσουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, παρά τους μετέπειτα δημαγωγικούς ελιγμούς τους.

Με όχημα την «ενοποίηση» των Ταμείων

Τι επιβεβαιώθηκε μέχρι τώρα;

1. Η κυβέρνηση θα αυξήσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εφαρμόζοντας το γράμμα και το πνεύμα των νόμων του ΠΑΣΟΚ και επεκτείνοντας την υπάρχουσα νομοθεσία.

Οχημα γι' αυτό θα αποτελέσει και η ενοποίηση των ταμείων. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα, η τροπολογία για την «Αλφα Μπανκ», που την Τρίτη ψηφίζεται στη Βουλή. Σύμφωνα με όσα προβλέπει, η ένταξη του ταμείου αλληλοβοήθειας των εργαζομένων της πρώην Τράπεζας Πίστεως στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), κατ' εφαρμογή του νόμου 3371/05 της ΝΔ, που εξειδικεύει στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, θα επιφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά επτά χρόνια για τους άντρες και από 12 έως και 22 χρόνια για τις γυναίκες.

Το ίδιο θα συμβεί, για παράδειγμα, και με τους δημοσιογράφους. Πέρα από τα όσα θα επιφέρει η «ενοποίηση» στο ταμείο των Επιστημόνων, η κυβέρνηση σχεδιάζει και τις εξής επώδυνες αλλαγές: Οι ασφαλισμένοι πριν τις 31/12/1982 θα χάσουν τη δυνατότητα να αποχωρούν και να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και θα υποχρεώνονται να συμπληρώνουν και το 58ο έτος της ηλικίας τους οι άνδρες και το 55ο οι γυναίκες. Ενώ οι ασφαλισμένοι μεταξύ 1982-1992 θα πρέπει να συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους για να συνταξιοδοτηθούν, όπως συμβαίνει για όλους τους ασφαλισμένους μετά το 1993 (νόμος Σιούφα).

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 τουλάχιστον χρόνια θα σημάνει και για χιλιάδες ασφαλισμένους στα ΒΑΕ το πετσόκομμα της λίστας του ΙΚΑ, που έχει ήδη αποφασιστεί και θα αποτελέσει - μαζί με τις αναπηρικές συντάξεις - το επόμενο θέμα του «κοινωνικού διαλόγου», την ερχόμενη Τετάρτη.

2. Η κυβέρνηση θα μειώσει τις συντάξεις.

Δυο τουλάχιστον στοιχεία συνηγορούν σ' αυτή την κατεύθυνση. Το πρώτο έχει να κάνει με την εμπειρία της ενοποίησης, ξανά από τις τράπεζες, όπου για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους μειώνονται οι συντάξεις, καθώς πλέον δε θα υπολογίζονται επί του τελευταίου μισθού, αλλά επί του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας, όπως ισχύει σήμερα για όλους τους εργαζόμενους. Και λέμε σήμερα, γιατί κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς δεν έχει διαψεύσει τις διαρροές που λένε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων με στόχο τη δραστική τους μείωση (π.χ. υπολογισμός στη δεκαετία αντί της πενταετίας και εξομοίωση προς τα κάτω των ασφαλισμένων όλων των ταμείων όπου σήμερα ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι, όπως ο υπολογισμός της σύνταξης στη βάση της τελευταίας διετίας).

Το δεύτερο και πιο αποδεικτικό στοιχείο είναι οι ίδιες οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μόλις την περασμένη Πέμπτη. Για πρώτη φορά κυβερνητικό στέλεχος συνειδητά χρησιμοποιεί τη φράση «δε θα μειωθούν οι κατώτερες συντάξεις». Διαχωρίζει δηλαδή τις «κατώτερες» από το σύνολο των συντάξεων, οι οποίες συνεπαγωγικά είναι υπό αίρεση προς τα κάτω. Και, βέβαια, είναι αυτονόητο ότι οι κατώτερες συντάξεις των 463,17 ευρώ που ισχύουν για την πλειοψηφία των ταμείων, ανάμεσά τους και το ΙΚΑ, ή των 386,15 ευρώ που ισχύει για τον ΟΑΕΕ δεν μπορούν να πάνε πιο κάτω. Οπως αυτονόητο δείχνει για την κυβέρνηση ότι όλες οι υπόλοιπες συντάξεις θα μειωθούν.

Πού στοχεύει η κυβέρνηση; Και σ' αυτό το ερώτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν αποκαλυπτικός. Στόχος, είπε, είναι να έχουν όλοι σύνταξη. Γι' αυτό η κυβέρνηση προχωράει στην ενοποίηση των ταμείων. Για να μοιράσει τη φτώχεια. Αντί να εξασφαλίσει σε όλους τους εργαζόμενους συντάξεις και παροχές αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών τους, τους ρίχνει όλους δέκα σκαλοπάτια πιο κάτω, για να συναντήσουν εκείνους που η ίδια αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταδίκασε στην απόλυτη σχεδόν εξαθλίωση.

Το επόμενο βήμα είναι προδιαγεγραμμένο, μετά και τη θέσπιση της λεγόμενης εθνικής σύνταξης. Επειδή η επιβίωση με το άθροισμα της κύριας και επικουρικής σύνταξης που θα δίνει το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι αδύνατη, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για το σύστημα των τριών πυλώνων, όπου ο εργαζόμενος θα αναζητά συμπληρώματα στις συντάξιμες αποδοχές του τόσο από τα επαγγελματικά - ανταποδοτικά - ταμεία, όσο και από την ιδιωτική ασφάλιση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και οι ευθύνες του καθενός δεν μπορούν να κρυφτούν. Πολύ περισσότερο του ΠΑΣΟΚ, που καμώνεται τάχα πως δεν ξέρει τίποτα για το έγκλημα και προσπαθεί να υπερασπιστεί τους νόμους του. Νόμους που σήμερα εφαρμόζει και επεκτείνει η ΝΔ, βάζοντας στο στόχαστρο το σύνολο των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, ανεξάρτητα από ηλικία, κλάδο και φύλο.


Περ. Κ.

Από συγκέντρωση των συνταξιούχων, τον περασμένο Οκτώβρη
Από συγκέντρωση των συνταξιούχων, τον περασμένο Οκτώβρη
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα διοργανώνουν την Τετάρτη 28 Νοέμβρη οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - Δημοσίου - ΟΣΕ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στη Θεσσαλονίκη, με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, οι συνταξιούχοι θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Επίσης, την ίδια μέρα:

Στην Καβάλα, οι συνταξιούχοι Θράκης και Ανατολικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την ίδια ώρα στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Αρτα, οι συνταξιούχοι της Ηπείρου την ίδια ώρα στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Πελοπόννησο, η συγκέντρωση θα γίνει την Τετάρτη, 5/12, στην Πάτρα.

Στη Κρήτη θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις (λόγω αποστάσεων), η μία στις 28/11 στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή και των συνταξιούχων του Λασιθίου και η άλλη θα γίνει στις 29/11 στα Χανιά με τη συμμετοχή και των συνταξιούχων του Ρεθύμνου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η Συνέλευση

Την ετήσια Γενική του Συνέλευση διοργανώνει σήμερα Κυριακή 25 Νοέμβρη το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΜΜΕ
Μαζικά στην απεργία της Τρίτης

Να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία την Τρίτη 27 Νοέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση (11 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ), με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, καλεί τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους του κλάδου το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Σε ανακοίνωσή του αναδεικνύει την αναγκαιότητα, οι εργαζόμενοι να δώσουν τη μάχη της υπεράσπισης και διεύρυνσης των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων σε ενιαίο μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους και στη βάση αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες τους. Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, στην απεργία της Τρίτης θα συμμετέχουν και οι Λιθογράφοι που εργάζονται στο χώρο του Τύπου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org