ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Στο έλεος των πλημμυρών η χώρα...

Οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Κακοτεχνίες στον Κηφισό. Το έργο, που στοίχισε 100 δισ. δραχμές στον ελληνικό λαό, κινδυνεύει να πλημμυρίσει τις γύρω περιοχές
Κακοτεχνίες στον Κηφισό. Το έργο, που στοίχισε 100 δισ. δραχμές στον ελληνικό λαό, κινδυνεύει να πλημμυρίσει τις γύρω περιοχές
Η έλλειψη, ακόμη και της στοιχειώδους, αντιπλημμυρικής θωράκισης στη χώρα, έχει ως αποτέλεσμα με τις πρώτες βροχές, στις αρχές κάθε φθινοπώρου, να έρχονται και οι πρώτες πλημμύρες. Με ευθύνη των κυβερνήσεων - τόσο της ΝΔ σήμερα, όσο και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα - τα όποια αντιπλημμυρικά έργα έχουν πραγματοποιηθεί, είναι όχι μόνο ελάχιστα, μα και αποσπασματικά.

Η κατάσταση οξύνεται ακόμη περισσότερο, στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Παράλληλα, η στάθμη του Εβρου ανεβαίνει όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να κινδυνεύουν, για μια ακόμη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και ολόκληρη η χώρα, είναι επί της ουσίας ανοχύρωτη. Ομως, τα έργα δε γίνονται, όχι γιατί κοστίζουν, αλλά διότι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει άλλες προτεραιότητες.

* * *

Το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, όμως, δεν είναι μόνο τα απαραίτητα έργα που δεν έγιναν, αλλά η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Οι θάνατοι και οι καταστροφές δεν είναι το μοιραίο αποτέλεσμα μιας βροχής, αλλά το φυσικό επακόλουθο της πολιτικής αυτής που υποτάσσει τη ζωή και το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων στους νόμους του κέρδους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ:

  • Προώθησαν και προωθούν την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων. Επεκτάσεις, που γίνονται χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
  • Οι όποιοι, ελάχιστοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι καταπατούνται από μεγαλοεργολάβους, με τις ευλογίες των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών, που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.
  • Επέτρεψαν και στη συνέχεια νομιμοποίησαν την κάλυψη των ρεμάτων και το κτίσιμο σε αυτά.
  • Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση.
  • Νομοθετούν επιπλέον δασοκτόνα νομοθεσία με την καταστροφική αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ), αλλά και την επικείμενη νέα αναθεώρηση, που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Εμπορευματοποίηση της γης

Οι πλημμύρες στον Εβρο επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν υλοποιήσει επί της ουσίας κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας

Motion Team

Οι πλημμύρες στον Εβρο επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν υλοποιήσει επί της ουσίας κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας
Τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, στο επίπεδο της αντιπλημμυρικής θωράκισης, είναι ενδεικτικά. Τα ρέματα, μπαζώνονται το ένα μετά το άλλο. Ποτάμια, που αποτελούν τη φυσική απόληξη των νερών στη θάλασσα, χτίζονται. Οι μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, είναι σε πολλές περιπτώσεις ξεπερασμένες. Τα λεγόμενα «μεγάλα έργα» δεν είναι ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και η συνολική πολιτική εκποίησης των ελεύθερων χώρων, εξαφάνισης των δασών και προώθησης της αυθαίρετης δόμησης που έχει ως επακόλουθο να μεγαλώνει η τσιμεντοποιημένη επιφάνεια, το αποτέλεσμα είναι στα μεγάλα αστικά αστικά κέντρα - π.χ. Αττική - να έχουν τετραπλασιαστεί οι ποσότητες του νερού που πρέπει να διοχετευτούν στους τελικούς αποδέκτες. Ετσι, ενώ παλιότερα το 80% του νερού της βροχής πήγαινε στο νερό και το 20% στη θάλασσα, τώρα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί. Στην πράξη, η συνολική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης, που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί και στις πλημμύρες.

Μπαζωμένα ρέματα, ξεπερασμένες μελέτες

Τα παραδείγματα είναι πια αμέτρητα, σε όλη τη χώρα. Τα όσα συμβαίνουν την τελευταία περίοδο, δείχνουν τη «γύμνια» μιας ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Λεκανοπέδιο Αττικής: Ο Κηφισός, σύμφωνα με ελέγχους της ίδιας της Νομαρχίας Πειραιά, κινδυνεύει με υπερχείλιση. Τούτο συμβαίνει, διότι στην κοίτη του, υπάρχουν εγκαταλειμμένες λαμαρίνες, που δυσκολεύουν την απορροή των υδάτων. Το γεγονός αυτό είχε τονίσει το ΚΚΕ, επανειλημμένα, με Ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ το θέμα είχε αποκαλύψει ο «Ρ», από τον Οκτώβρη του... 2005! Ο Κηφισός έχει κατασκευαστεί με μελέτες του... 1972 και το έργο στοίχισε στον ελληνικό λαό το ποσό των 100 δισ. δραχμών.

Δυτική Αττική: Το ρέμα της Εσχατιάς, που διασχίζει τους περισσότερους δήμους της περιοχής, παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του μπαζωμένο. Η Μάνδρα, είναι χτισμένη πάνω σε ρέματα. Η πόλη αυτή μαζί με την Ελευσίνα δε διαθέτουν αγωγούς όμβριων υδάτων.

Ανατολική Αττική: Κατά το 90% είναι ανοχύρωτη. Πέρα από κάποια μικροέργα που έχουν γίνει, τα τρία μεγάλα ρέματα της περιοχής (Μέγα Ρέμα, Ερασίνος και Εσχατιάς) παραμένουν χωρίς καμιά διευθέτηση.

Εργα «στα χαρτιά»

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι εξίσου τραγική. Είναι ενδεικτικό ότι το ΤΕΕ είχε προτείνει, εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, 10 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας άμεσης προτεραιότητας, τα οποία όμως έμειναν στα χαρτιά, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ. Για την εκτέλεση των έργων αυτών, απαιτούνταν το ποσό των 59 εκατ. ευρώ.

Αυτό το παράδειγμα, γίνεται ακόμη σημαντικότερο, από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχώς υπόσχονται αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία ουδέποτε πραγματοποιούνται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2002 στον Κηφισό, παρουσίασε - μέσω της τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου - το πρόγραμμα των απαραίτητων εργασιών για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής. Ορίστηκε χρονικός ορίζοντας το 2008 και κόστος 800 δισ. δραχμές. Διευθετήθηκε μόνο το ρέμα του Αγ. Ιωάννη, στη «Χαλυβουργική».

Πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές του Ιούνη, στην Πάρνηθα, το κόστος των απαραίτητων αντιπλημμυρικών για τη συνολική προστασία της Αττικής, υπολογιζόταν περίπου στο 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2005, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με κυβέρνηση ΝΔ, Γ. Σουφλιάς, είχε δεσμευτεί ότι θα παρουσίαζε - άλλο ένα - ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα...

Ενδεικτικό της πολιτικής που ακολουθεί για το συγκεκριμένο τομέα η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι ότι ως αντιπλημμυρικά έργα, στο Δ' ΚΠΣ, έχουν προταθεί μόνο η διευθέτηση της λεκάνης απορροής Ραφήνας, Ερασίνου και η διευθέτηση των ρεμάτων Εσχατιάς και Ποδονίφτη. Και αυτό όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει να διαχειριστεί για την προγραμματική περίοδο 2007-2013, κονδύλια ύψους 18 δισ. ευρώ. Ομως, τα 13,7 δισ. ευρώ, από αυτά, θα διατεθούν για την κατασκευή των λεγόμενων «μεγάλων έργων»...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ


ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Διαχρονικό δικομματικό έγκλημα

Από τις πλημμύρες στον Αρδα, παραπόταμο του Εβρου

Motion Team

Από τις πλημμύρες στον Αρδα, παραπόταμο του Εβρου
Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών εκτάσεων και καλλιεργειών σκεπάστηκαν από το νερό, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, δίκτυο οδοποιίας, υποδομές, υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες σε Καβάλα, Ροδόπη και Εβρο. Οι κάτοικοι της Ροδόπης και της Ελευθερούπολης Καβάλας προσπαθούν να συνέλθουν από το χτύπημα που δέχτηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι κάτοικοι του Εβρου ακόμη παλεύουν να σωθούν από τα νερά που κατεβάζουν οι ποταμοί Αρδας και Εβρος, από το έγκλημα που διαπράττουν σε βάρος τους, χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με την άρνησή τους να υλοποιήσουν τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Ολοένα και πιο συχνά, τη δεκαετία του '90 και σχεδόν κάθε χρόνο τα τελευταία 6 χρόνια, ο νομός του Εβρου πλημμυρίζει. Χρόνια τώρα, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπόσχονται έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού, της ζωής και των περιουσιών του λαού του. Οι υποσχέσεις, όμως, δεν υλοποιούνται. Τα μόνα έργα που γίνονται αφορούν σε συντηρήσεις, ενισχύσεις και αποκαταστάσεις των αναχωμάτων, των γεφυρών και του δικτύου οδοποιίας, ή άλλων υποδομών που έχουν υποστεί ζημιές.

Σημαντικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, από το 2001 έως και το 2006, το κόστος μόνο από την παύση της παραγωγικής διαδικασίας στην περιοχή λόγω των πλημμυρών και η επανεκκίνησή της κόστισε 75 εκατομμύρια ευρώ. Πολλαπλάσιο είναι το συνολικό κόστος των επιπτώσεων.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να παραμένουν έξω από τις προτεραιότητες των κυβερνήσεων του δικομματισμού - αν και πολλές φορές εξαγγέλθηκαν μετά τις αντιδράσεις του λαού της περιοχής - έργα και υποδομές (φράγματα, διευθέτηση και καθαρισμός χειμάρρων και ποταμών, κ.ά.), που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα.

Τα μεγάλα έργα που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (όπως, π.χ., το Φράγμα στο Μεγάλο Δέρειο, κ.ά.) έμειναν στα χαρτιά. Και όσα ποσά δόθηκαν (3,6 εκατ. ευρώ) δαπανήθηκαν για συντηρήσεις, ενισχύσεις και αποκαταστάσεις αναχωμάτων, κ.ά.

Στην ίδια πεπατημένη, συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ. Προβάλλει ως μεγάλο βήμα τις συναντήσεις με κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες Βουλγαρίας και Τουρκίας, στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας. Μόνο που και αυτές, όπως αποκαλύπτεται, εντάσσονται στο πεδίο της επικοινωνιακής τακτικής και όχι της ουσίας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένα χρόνο τώρα μένει στα χαρτιά η συμφωνία που υπογράφηκε το Νοέμβρη του 2006, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τον καθαρισμό της αυτοφυούς βλάστησης στον ποταμό Εβρο. Δε λειτουργεί ούτε το ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης της στάθμης των υδάτων των ποταμών, που εγκαταστάθηκε με διακρατικές παράτες. Οπως είπε στο «Ρ» ο αντινομάρχης Εβρου Μ. Κογιομτζής, η μέτρηση των υδάτων εξακολουθεί να γίνεται από το Στρατό.

Από τις αρχές του περασμένου χρόνου, η κυβέρνηση πανηγύριζε ότι για πρώτη φορά κατάφερε να εξασφαλίσει 9,3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για έργα στον Εβρο. Βγήκε και το 2007 και ακόμη δεν έχει καταρτιστεί ο κατάλογος των έργων που θα χρηματοδοτηθούν. Αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα γίνει και με τα 35 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε ότι δεσμεύθηκαν από το Δ' ΚΠΣ.

Εγγυήσεις για την ασφάλεια των πολιτών

Το Μάρτη του 2006, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος κόμπαζε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει βάρος στην αντιπλημμυρική προστασία του νομού. Παρουσίασε 14 έργα (αποκατάστασης ρηγμάτων σε αναχώματα, κ.λπ.) ύψους 4.287.300 που είχαν εκτελεστεί και άλλα 10 έργα (ύψους 6.460.000 ευρώ), που ξεκίνησαν να εκτελούνται για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

Σ' αυτά τα 10 έργα περιλαμβανόταν και η αποκατάσταση του πέλματος της γέφυρας Κομάρων. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι οι εργασίες ξεκίνησαν μόλις πριν λίγες μέρες, Νοέμβρης 2007, και φυσικά διακόπηκαν, αφού τις πρόλαβαν τα νερά του Αρδα. Μάλιστα, η κυκλοφορία στη γέφυρα επιτρέπεται να διεξάγεται μόνο με όριο ταχύτητας 30 χιλιομέτρων την ώρα.

«Οι πολίτες του Εβρου μπορούν να αισθάνονται ασφαλέστεροι και να εξακολουθήσουν να ζουν με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχοντας όμως πλέον επαρκείς και απτές εγγυήσεις ότι δεν έχουν αφεθεί στην τύχη τους, όπως στο παρελθόν, αλλά υπάρχει έγκαιρη και αποτελεσματική προετοιμασία, σχέδιο διαχείρισης κρίσεων, αντιπλημμυρικά έργα, διασυνοριακή συνεργασία και γενικά κρατική μέριμνα και οργάνωση, η οποία, σε αγαστή συνεργασία και σύμπραξη με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι σε θέση να προστατεύσει τους ίδιους και τις περιουσίες τους». Αυτά έλεγε ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, το Δεκέμβρη του 2006.

Δέσμη μέτρων έχει καταθέσει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε το λαό της περιοχής ότι έργα που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, δεν είναι στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Από το 2005, η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ έχει καταθέσει πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Και σήμερα, όπως και τότε, καλεί τον εργαζόμενο λαό του Εβρου να γυρίσει την πλάτη στη διαχρονική πολιτική εμπαιγμού των κυβερνήσεων του δικομματισμού που στηρίζουν και οι αιρετοί της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να οργανώσει την πάλη του και αγωνιστικά να διεκδικήσει:

  • Το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, τη λειψυδρία, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα.
  • Συνολική διαχείριση των λεκανών απορροής των χειμάρρων και δασοτεχνικά - φυτοτεχνικά έργα σε όλη την υδρολογική λεκάνη, αντιμετώπιση του χειμαρρικού προβλήματος, με την αποτροπή της διάβρωσης και τη συνολική διευθέτηση των χειμάρρων.
  • Την προστασία των δασών και αναδασώσεις, που ευνοούν τη συγκράτηση των νερών για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Μέτρα που απαιτούν την επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής, που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την ανάπτυξη συνεργασίας με Βουλγαρία και Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων του ποταμού Εβρου.
  • Τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με την περιφερειακή και νομαρχιακή δομή.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ
«Επείγοντα» έργα με ... «βήματα χελώνας»

Ωρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στον Εβρο

Motion Team

Ωρες αγωνίας ζουν οι κάτοικοι στον Εβρο
Πολλές φορές κατά τη διάρκεια του φετινού κατάμαυρου καλοκαιριού, η κυβέρνηση, μετά από κάθε πυρκαγιά, έκανε εξαγγελίες για «επείγοντα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ώστε να προλάβουμε τις βροχές του φθινοπώρου και του χειμώνα». Τι έγινε; Το είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στις περιοχές της Πελοποννήσου, που, από πυρόπληκτες, μεταβλήθηκαν σε πλημμυρόπληκτες...

Κι αυτό ήταν επόμενο, αφού, σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στα καμένα της Αρκαδίας και της Ηλείας έχουν ολοκληρωθεί μόνο κατά 5%! Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους ερευνητές, ακόμη και αυτά που έχουν γίνει δεν προσφέρουν ουσιαστική προστασία, καθώς δε βασίστηκαν σε μία συνολική μελέτη, ενώ πολλές φορές έγιναν ακόμη και με λανθασμένο τρόπο.

Πολύ σοβαρός είναι επίσης και ο κίνδυνος των κατολισθήσεων, μετά τις βροχές στις καμένες περιοχές. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στις περιοχές της Αρκαδίας και της Ηλείας που έχουν καεί, είχαν σημειωθεί 400 φαινόμενα κατολισθήσεων πριν καν αρχίσει να βρέχει! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι σε Ημερίδα που πραγματοποίησε το ΤΕΕ πριν από ένα μήνα στον Πύργο, ο καθηγητής Γεωλογίας Γ. Κούκης ανέφερε ότι από κατολισθήσεις κινδυνεύουν πολλές περιοχές της Ηλείας, μεταξύ των οποίων οι Φρίξα, Λέπρεο και Καλό Παιδί, περιοχές όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις κατά το παρελθόν. Οπως μάλιστα σημείωσε, από τις 58 περιοχές που είχαν χτυπηθεί στο νομό από κατολισθήσεις, οι 37 είναι σήμερα πυρόπληκτες!

Λεηλασία ...αδρανών!

Την ώρα, λοιπόν, που όλοι οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού για την εκτέλεση των επειγόντων αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων στις πυρόπληκτες περιοχές, αποκαλύπτεται ότι οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες δεν τοποθέτησαν αναχώματα και δεν έκαναν αντιπλημμυρικά έργα στις εκβολές του Αλφειού, για τα οποία προσφέρθηκαν ...αφιλοκερδώς.

Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς την περασμένη Δευτέρα τις ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους, υποστηρίζοντας ότι «τα αντιπλημμυρικά έργα που έκαναν απέδωσαν», αποδεικνύεται ότι αυτές έκαναν μόνο λεηλασία αδρανών υλικών από τον Αλφειό ποταμό, προκειμένου να εκτελέσουν το οδικό έργο της «σύμβασης παραχώρησης», που θα χαρατσώσει με πανάκριβα διόδια το λαό για δεκαετίες! Αυτό διαπίστωσαν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ηλείας, κατά τη διάρκεια αυτοψίας την οποία έκαναν. Ειδικότερα, διαπίστωσαν ότι έχουν δημιουργηθεί κρατήρες και μεγάλα χαντάκια μέσα στην κοίτη του ποταμού, που μπορούν να προκαλέσουν δίνη και να οδηγήσουν το ποτάμι προς άλλη κατεύθυνση. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα λεγόμενα αντιπλημμυρικά έργα δε γίνονται σε όλο το μήκος του Αλφειού, αλλά μόνο εκεί που βολεύει τις μεγάλες τεχνικές εταιρείες, από πλευράς αποθήκευσης των υλικών.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι οι μεγάλες εταιρείες έκαναν μια δουλιά - «αφιλοκερδώς», όπως υποστήριξαν - η οποία θα τους κόστιζε μεγάλα ποσά, καθώς η αμμοληψία πληρώνεται υπό κανονικές συνθήκες...


Ν.Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ