ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Πιο δυναμικά στον αγώνα

Να εντείνουν τη δράση τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που εκπροσωπούν, δεσμεύτηκαν οι αντιπρόσωποι του 18ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας. Νέο κρούσμα αστυνομικής παρακολούθησης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου

Από τις εργασίες του συνεδρίου
Από τις εργασίες του συνεδρίου
Την κλιμάκωση και ένταση των αγώνων τους ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση, επαναβεβαίωσαν οι χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ, που εκφράζονται μέσα από την ταξική τους Ομοσπονδία, χτες πρώτη μέρα των εργασιών του 18ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Οι αντιπρόσωποι επικρότησαν τον πλούσιο αγωνιστικό απολογισμό της διοίκησης, δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της αγωνιστικής δράσης της Ομοσπονδίας τους μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και τη διατήρηση της ενότητας που έχει επιτευχθεί μεταξύ των οχτώ συνεργαζόμενων συνταξιουχικών οργανώσεων στην κατεύθυνση της έντασης του αγώνα ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική.

Η δράση της Ομοσπονδίας και η μαζική συστράτευση των χιλιάδων συνταξιούχων του ΙΚΑ σ' αυτή φοβίζει αρκετά, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και χτες, όταν κατά την έναρξη των εργασιών παρουσιάστηκαν δυο αστυνομικοί στο χώρο για να ρωτήσουν δήθεν αν θα γίνει πορεία. Οι συνταξιούχοι έδιωξαν αμέσως τους αστυνομικούς, ενώ το γεγονός καταγγέλθηκε από το βήμα του συνεδρίου, συναντώντας τη μαζική αντίδραση των αντιπροσώπων.

Τον απολογισμό δράσης παρουσίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαμαντής Μαυροδόγλου, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι (με τις συντάξεις πείνας, την ακρίβεια που καλπάζει, την υποβαθμισμένη περίθαλψη κλπ.), αλλά και η εργατική τάξη της χώρας, ως αποτέλεσμα της άγριας αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να αναφερθεί ότι από τους 864.735 συνταξιούχους του ΙΚΑ το 48,3%, δηλαδή οι 420.000 παίρνουν σύνταξη από 150 μέχρι 450 ευρώ. Το 63% δηλαδή οι 596.000 παίρνουν μέχρι 500 ευρώ. Η μέση σύνταξη του ΙΚΑ για το 2006 είναι 520 ευρώ.

Ο Δ. Μαυροδόγλου κατήγγειλε την προσπάθεια διάσπασης του συνταξιουχικού κινήματος που επιχειρείται με τη δημιουργία Συνομοσπονδίας στο χώρο των συνταξιούχων. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε, «καταγγέλλουμε αυτή την κίνηση, διατηρούμε την ενότητά μας, γιατί αυτή είναι η δύναμή μας και αυτό φοβούνται οι εχθροί του αγώνα μας». Υπογράμμισε ότι η επίθεση στο βιοτικό επίπεδο, στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση, όσο θα υπάρχουν αυτοί οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. «Εμείς παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσουμε τον αγώνα, γιατί από την πείρα μας ξέρουμε ότι το δίκιο κρίνεται στους δρόμους με την ταξική πάλη».

Μαζί με το ΠΑΜΕ

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ χαιρετισμό απηύθυνε στο συνέδριο ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος και τόνισε ότι πρόκειται για ένα συνέδριο «που είμαστε σίγουροι ότι οι αποφάσεις του όχι μόνο θα συνεχίζουν την ταξική αγωνιστική κατεύθυνση για ολόκληρο το κίνημα των συνταξιούχων, αλλά θα συμβάλουν για να ανοίξει δρόμος για τη μεγάλη αντεπίθεση της εργατικής τάξης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές του κεφαλαίου που υλοποιούν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, η ΝΔ σήμερα όπως του ΠΑΣΟΚ χτες».

Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυναν, ακόμα, ο γραμματέας της Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων Κώστας Σκαρπάρης και οι πρόεδροι των συνταξιουχικών Ομοσπονδιών του Δημοσίου και του ΤΕΒΕ Παναγιώτης Βαβουγιός και Δημήτρης Τσιτσάνης, αντίστοιχα. Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με τοποθετήσεις συνέδρων και ολοκληρώνεται σήμερα με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στάση εργασίας για τη μονιμότητα

Συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Ομόνοια, στις 11 το πρωί, και πορεία στη Βουλή

Πανελλαδική στάση εργασίας (11 π.μ. έως το τέλος της βάρδιας ) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο την Τετάρτη 29 Νοέμβρη, ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ - με την ουσιαστική στήριξη του ΠΑΣΟΚ - να καταργήσει τη μονιμότητα στο Δημόσιο μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 103 του Συντάγματος, που θα συζητηθεί την ίδια μέρα στη Βουλή.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο καλούν σε μαζική συμμετοχή στη στάση και στη συγκέντρωση που οργανώνουν στην πλατεία Ομόνοιας, στις 11 το πρωί, απ' όπου και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή. Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ είχαν προτείνει την κήρυξη 24ωρης απεργίας αντί για στάση εργασίας και κλιμάκωση του αγώνα - πρόταση που απέρριψε η πλειοψηφία. Σχετικά με το περιεχόμενο της αναθεώρησης, οι ταξικές δυνάμεις προτείνουν την κατάργηση της σημερινής παραγράφου που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, την κατοχύρωση της μονιμότητας.

Απεργίες στα νοσοκομεία

Νέο κύκλο κινητοποιήσεων αρχίζουν την επόμενη βδομάδα οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που παγώνει τους μισθούς και χειροτερεύει τις συνθήκες εργασίας και συνταξιοδότησης.

Στις 29 Νοέμβρη 2006 θα γίνει 24ωρη πανελλαδική απεργία και εφτάωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 3 μ.μ.) στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα κάνει συγκέντρωση στην Ομόνοια, ώρα 9.30 π.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στις 5 και 6 Δεκέμβρη θα γίνει 48ωρη πανελλαδική απεργία. Για τις 5 Δεκέμβρη 2006 η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων μόνο στην Αττική, παρά την πρόταση της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης» για πανελλαδική στάση εργασίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΑΜΕ
Διεθνιστική «εξόρμηση» στο θέατρο

Μαζική «εξόρμηση» στο θέατρο, αφιερωμένη στους 5 Κουβανούς πατριώτες, οργανώνει η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, προσκαλώντας στην παράσταση «Θρίλερ του έρωτα», την Κυριακή 10 Δεκέμβρη. «Πρόκειται για ένα έργο που σχετίζεται με τα γυναικεία προβλήματα» εξηγεί στο «Ρ» η Χρ. Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ, συμπληρώνοντας παράλληλα πως είναι αναγκαία η συμβολή στη νέα καμπάνια ενημέρωσης που γίνεται για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών. «Ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αγωνιστική επαγρύπνηση των εργαζομένων», σημειώνει, προσθέτοντας πως το Μέτωπο θα εντείνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, με δεδομένο ότι η πρόσβαση των εργαζόμενων γυναικών στον πολιτισμό είναι ακόμα πιο δύσκολη, «ο ελεύθερος χρόνος τους "εξατμίζεται"».

Η παράσταση, στην οποία παίζουν ο Γ. Αρμένης και η Λ. Καφαντάρη, θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ., στο Νεοελληνικό Θέατρο. Η είσοδος είναι 15 ευρώ και θα μιλήσει ο πρέσβης της Κούβας Ερμες Ερνάντες Ερέρα (πληροφορίες στο 210-33.01.847).

ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για την απεργία

Σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών με θέμα την «Προετοιμασία για την απεργιακή κινητοποίηση του Δεκέμβρη» οργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 30 Νοέμβρη. Η σύσκεψη θα γίνει στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) και θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ.

Φρενάρουν τους αγώνες των εργαζομένων

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ, στο προχτεσινό Γενικό Συμβούλιο, απέρριψε πρόταση των ταξικών δυνάμεων για κλιμάκωση του αγώνα με 24ωρη απεργία στις 5 Δεκέμβρη και 48ωρη απεργία στις 13-14 Δεκέμβρη και αιτήματα τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλιάς για όλους, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ και άλλα. Επίσης, με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ απορρίφθηκε η πρόταση των ταξικών δυνάμεων να μη γίνει δεκτή η θέση της ΚΕΔΚΕ που αφορά μόνο στη μερική επέκταση του ΠΔ για τους συμβασιούχους. Θέση που στην πραγματικότητα αποδέχεται τη διαιώνιση της ομηρίας και σε καμιά περίπτωση δεν αφορά το σύνολο των συμβασιούχων.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο «χαράτσι»

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο «χαράτσι» που επιβάλει η κυβέρνηση για τις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, πραγματοποιούν μπροστά στο υπουργείο Απασχόλησης, την επόμενη Τετάρτη, 29 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., τα Συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Λογιστών της Αθήνας, ενώ στη συνέχεια θα πορευτούν προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ. Υπενθυμίζουμε ότι με άρθρο του νόμου για το «μίνι-ασφαλιστικό», που ήδη συζητιέται στη Βουλή, οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν για τις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής, τις οποίες μέχρι σήμερα κάλυπταν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org