ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
«Στο μέλι» της ρύθμισης και οι κατασκευαστές

Ωφελημένοι από τη ρύθμιση σε βάρος του ΙΚΑ και οι εργολήπτες δημόσιων έργων με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο «μίνι Ασφαλιστικό»

Είχε δεν είχε η κυβέρνηση τελικά επέκτεινε τη χαριστική ρύθμιση για τα χρέη τους προς το ΙΚΑ και στους εργολήπτες δημόσιων έργων. Χτες, και ενώ το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν περιείχε τη συγκεκριμένη ρύθμιση για τις κατασκευαστικές εργοληπτικές εταιρείες δημόσιων έργων, ο υπουργός Απασχόλησης κατέθεσε νέα τροπολογία προσθήκη, με την οποία στη χαριστική ρύθμιση θα περιλαμβάνονται και αυτές. Σημειώνεται, ότι σε μια πρώτη εκδοχή του σχεδίου νόμου, η κυβέρνηση είχε περιλάβει τη σχετική διάταξη, την οποία όμως απέσυρε στη συνέχεια, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και κάτω από το βάρος των καταγγελιών ότι δεκάδες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έργων του δημοσίου κλέβουν το ΙΚΑ και δεν αποδίδουν τις εργατικές εισφορές. Για τις καταγγελίες μάλιστα αυτές, ο υπουργός είχε ανακοινώσει ότι γίνεται ΕΔΕ, της οποίας το πόρισμα μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Ετσι μέσα σ' αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε, αλλά δεν «ξέχασε» τους μεγαλοκατασκευαστές. Και χτες κατέθεσε στη Βουλή τη συγκεκριμένη τροπολογία με την οποία, στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται και οι εργολήπτες δημόσιων έργων. Ως εκ τούτου, πέρα από το χάρισμα τεραστίων ποσών, οι κατασκευαστές θα πάρουν φορολογική ενημερότητα και με αυτό τον τρόπο θα εισπράξουν άμεσα ποσά από το δημόσιο τα οποία δεν τους εκταμιεύονταν λόγω των χρεών προς το ΙΚΑ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι όπως αναφέρεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την παραπάνω ρύθμιση προκαλείται «χρηματοοικονομικό κόστος από την επιτάχυνση των πληρωμών στους εργολάβους και αναδόχους έργων» και επιπλέον κόστος στο ΙΚΑ «από την καθυστέρηση της είσπραξης των εισφορών, το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί».

28ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΤΟΕ
Ανάγκη η αλλαγή των συσχετισμών

Με το έτσι θέλω «νομιμοποίησαν» αντιπροσώπους ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις

Ξεκίνησε χτες τις εργασίες του το 28ο Συνέδριο της ΟΤΟΕ που ολοκληρώνεται αύριο με τις εκλογές για την ανάδειξη του Γενικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ.

Το Συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμούς εκπροσώπων των κομμάτων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών και η δραματική χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ευθύνες γι' αυτό έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας έβαλαν πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. Καταλήγοντας ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος εκείνων των κομμάτων και κύρια σε βάρος του δικομματισμού για να γίνει δυνατή η εφαρμογή μιας πολιτικής που στα πλαίσιά της το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι τράπεζες θα ανήκουν στο λαό και θα αποτελούν λαϊκή περιουσία, θα μετατραπούν σε μοχλό φιλολαϊκής ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας.

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ήταν «γενναιόδωροι» σε ό,τι αφορά μόνο τις διαπιστώσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου αλλά στις προτάσεις τους παρέμειναν στα πλαίσια της λογικής του εφικτού. Η επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστικό Μέτωπο Τραπεζοϋπαλλήλων» - που στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ - Αλ. Μπαλλού, ανέδειξε στην τοποθέτησή της την ανάγκη να αποκτήσει το συνδικαλιστικό κίνημα ταξικό προσανατολισμό.

Η πρώτη μέρα σημαδεύτηκε από τη νοθεία του Συνεδρίου με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που «νομιμοποίησαν» με το «έτσι θέλω» αντιπροσώπους στο συνέδριο παρότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις γι' αυτό. Το γεγονός κατήγγειλε ο συνδυασμός «Αγωνιστικό Μέτωπο Τραπεζοϋπαλλήλων» με δήλωσή του στο Συνέδριο.

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλλος ένας «κοινωνικός εταίρος»

Εδωσε διαπιστευτήρια υποταγής στις αντιλαϊκές πολιτικές από την ίδρυσή της

Αλλος ένας μηχανισμός στην κατεύθυνση διάσπασης, υπονόμευσης και ενσωμάτωσης του συνταξιουχικού συνδικαλιστικού κινήματος στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής, εγκαινιάστηκε χτες το πρωί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», με την έναρξη των εργασιών του πρώτου συνεδρίου της λεγόμενης Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ), παρουσία εκπροσώπων όλων των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων που βρίσκονται στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Πρόκειται για μια προσπάθεια ακύρωσης των αγώνων του συνταξιουχικού κινήματος, το οποίο παλεύει στο πλευρό των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. Γι' αυτό το λόγο - εξάλλου - η κίνηση ίδρυσης της ΑΓΣΣΕ χαιρετήθηκε ως «ιστορικής σημασίας» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, από εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μέχρι και τον αρχιεπίσκοπο. Οι στόχοι και τα αιτήματα της ΑΓΣΣΕ, όπως αναδείχτηκαν κατά το χτεσινό ιδρυτικό της συνέδριο, αποτελούν τα καλύτερα «διαπιστευτήρια» σε αυτές τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που τη στηρίζουν και διαβεβαιώνουν ότι θα είναι ένας άξιος «κοινωνικός εταίρος» στις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Ορισμένοι από αυτούς τους στόχους είναι «ο διάλογος με τις αρμόδιες αρχές», η «συμμετοχή και διαβούλευση», ο «εναρμονισμός με την Πράσινη Βίβλο» και άλλα.

Αλλωστε, ο ρόλος αυτής της ΑΓΣΣΕ αναδεικνύεται και από τις μεθοδεύσεις που εφαρμόστηκαν προκειμένου να συγκροτηθεί το αντισυνταξιουχικό αυτό μόρφωμα. Σύμφωνα με καταγγελίες στο «Ρ», στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο για την έγκριση της ίδρυσης της ΑΓΣΣΕ περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα πρακτικό γενικής συνέλευσης Συλλόγου Συνταξιούχων που δήθεν ενέκρινε τη συμμετοχή του σ' αυτή. Ο Σύλλογος αυτός είναι του ΟΤΕ και η συγκεκριμένη γενική συνέλευση δεν έγινε ποτέ!

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ: Τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ.- 3 μ.μ.) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, την Τρίτη 28 Νοέμβρη, με αιχμή το ζήτημα των συμβασιούχων. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν στην προσυγκέντρωση που οργανώνουν στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Βάθης. Παράλληλα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο καθεστώς ομηρίας των 550 εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων και των 1.000 συμβασιούχων του Δήμου Μενιδίου.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Γενική Συνέλευση κάνει τη Δευτέρα 27 Νοέμβρη ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΑ (Μάρνη και Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος). Θέματα: Παιδεία, ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης και οργάνωση του αγώνα ενάντια στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις (π.χ. οδηγία Μπολκεστάιν). Με τα ίδια θέματα καλεί σε Γενική Συνέλευση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αύριο Κυριακή, στις 11 π.μ., στο καφενεδάκι του σωματείου στην πλατεία Μητροπόλεως 10.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ: Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιούν αύριο Κυριακή στο ΕΚΑ (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β) και ώρα 10.30 το πρωί, ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Καθηγητών Ξένων Γλωσσών «ο Βύρωνας».

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: 29 Νοέμβρη έως 2 Δεκέμβρη θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής. Οι εργαζόμενοι ψηφίζουν στα γραφεία της Ενωσης απαραίτητα με αστυνομική ταυτότητα και βιβλιάριο υγείας τις εξής ώρες: Τετάρτη 29 Νοέμβρη έως Παρασκευή 1 Δεκέμβρη, 8 π.μ. - 8 μ.μ. Το Σάββατο 2 Δεκέμβρη, 9 π.μ. - 2 μ.μ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ: Η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων - Γηροκομείων - Οίκων Ευγηρίας - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων γίνεται την Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2006 στις 3.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β, 2ος όροφος).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τη συνεχιζόμενη αντεργατική πολιτική της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΣ στο σωματείο των εργαζομένων. Οπως σημειώνει, η διοίκηση αρνείται να καταβάλει τις αυξήσεις των μισθών, δεν εφαρμόζει τη νέα ΣΣΕ για τους αορίστου χρόνου και τους συμβασιούχους κ.ά.

ΚΚΕ
Πολιτική - ταξική επιλογή η χρεοκοπία των Ταμείων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει για την τροπολογία υπέρ της εισφοροδιαφυγής των κατασκευαστικών εταιρειών:

«Να αποσυρθεί αμέσως η απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης, που νομιμοποιεί και επιβραβεύει την εισφοροδιαφυγή των κατασκευαστικών εταιρειών σε βάρος του ΙΚΑ. Η κυβέρνηση αντί να εισπράξει τα τεράστια ποσά που οφείλουν οι κατασκευαστικές εταιρείες, τους αφαιρεί κάθε εμπόδιο και τους επιτρέπει να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς και σε έργα του δημοσίου καταβάλλοντας μόνο ένα ελάχιστο και συμβολικό ποσό απ' όσα χρωστούν στο ΙΚΑ. Αυτό, σε συνδυασμό και με τη νέα γενική χαριστική ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, αποδεικνύει ότι είναι πολιτική - ταξική επιλογή η χρεοκοπία των ασφαλιστικών ταμείων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την πεπατημένη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επιτρέπει στο κεφάλαιο να κλέβει δισεκατομμύρια από τα ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα στρώνει το έδαφος, στο όνομα "των άδειων ταμείων", για νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να λάβουν έγκαιρα τα μέτρα τους».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org