ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ
Πρωτοπορεί στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας

Στο δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο - λύκειο, που έχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί στο Βόλο, πουλάει πανάκριβα «παιδεία» στους μαθητές κι εκμεταλλεύεται άγρια τους εκπαιδευτικούς που έχει στη δούλεψή της

Σε «ναυαρχίδα» της Εκκλησίας της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να επεκτείνει τις κερδοσκοπικές επενδύσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, αναδεικνύεται η Μητρόπολη Δημητριάδος. Η εν λόγω Μητρόπολη έχει επιδείξει ιδιαίτερη δραστηριότητα για την πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, μέσω της εκκλησιαστικής επιχειρηματικής παρέμβασης: Εχει στην ιδιοκτησία της και λειτουργεί στο Βόλο ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο - λύκειο, ενώ έχει ανακοινώσει ότι στις προθέσεις της είναι και η λειτουργία Πανεπιστημίου, μόλις αρθούν τα συνταγματικά εμπόδια.

Στα σχολεία της Μητρόπολης Δημητριάδος συμβαίνει ό,τι ακριβώς και στα άλλα ιδιωτικά σχολεία, όπου η παιδεία πωλείται ως εμπόρευμα - και, μάλιστα, πανάκριβα - και οι εργασιακές σχέσεις για τους εκπαιδευτικούς κινούνται στη βάση της πολιτικής της «απασχολησιμότητας» και της εργοδοτικής εκμετάλλευσης. Και, βεβαίως, είναι πιο έντονα τα χαρακτηριστικά θρησκευτικής μονομέρειας και παιδαγωγικού αναχρονισμού σε σχέση με τα δημόσια, αλλά και τα άλλα ιδιωτικά σχολεία.

«Κονόμα», εκμετάλλευση και προπαγάνδα

Τα δίδακτρα στα συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια είναι «τσουχτερά», καθώς για μεν το δημοτικό σχολείο ξεκινούν από τα 2.700 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 3.700 ευρώ, ενώ για το γυμνάσιο - λύκειο φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ το χρόνο!

Οι εκπαιδευτικοί, που εργάζονται σ' αυτά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δουλεύουν υπό πιεστικές εργασιακές συνθήκες και υπό τη σπάθη ιδεολογικών καταναγκασμών, αναχρονιστικών και, εν πολλοίς, αντιεπιστημονικών μεθόδων διδασκαλίας. Το σχολείο έχει αναλάβει και την «επιμόρφωση» των εκπαιδευτικών του, για να τους προσανατολίσει στους στόχους του από τους οποίους δεν μπορούν να παρεκκλίνουν.

Χαρακτηριστικές για την «ιδεολογία» των σχολείων είναι οι δηλώσεις των διευθυντριών των εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης που έγιναν στην εφημερίδα «Θεσσαλία» του Βόλου. Στην ερώτηση «για ποιο λόγο ένας γονέας να εγγράψει το παιδί του στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια», η διευθύντρια του δημοτικού απαντάει διότι «το ωρολόγιο πρόγραμμα δεν επηρεάζεται από απεργίες ή κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, παρά τηρείται αυστηρά» και η διευθύντρια του γυμνασίου - λυκείου συμπλήρωσε πως «δεν υπήρξε καμία απώλεια διδακτικών ωρών λόγω καταλήψεων των μαθητών».

«Εγχείρημα» εκ του ασφαλούς

Η Εκκλησία, λοιπόν, που παρουσιάζεται σαν «αυτόκλητος σωτήρας» της εκπαίδευσης, δε διστάζει να αμφισβητεί και να παραβιάζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών και να στέκεται εμπόδιο στους αγώνες για την κατάργηση κάθε ιδιωτικής μορφής εκπαίδευσης. Κατά τα άλλα, η Μητρόπολη Δημητριάδος επιχειρεί να παρουσιάσει την εμπλοκή της στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης σαν «κοινωνική προσφορά».

Αλλά, όπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, το «εγχείρημα» αυτό συντελείται εκ του ασφαλούς, καθώς βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση κι έχει τις ευλογίες της ψευτοαντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, που όραμά τους είναι μια εκπαίδευση - εμπόρευμα κι όχι κοινωνικό αγαθό, όπως, άλλωστε, καθορίζουν και οι κατευθυντήριες οδηγίες της ΕΕ, τις οποίες με ευλάβεια προσκυνούν και προσυπογράφουν.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ θέτουν το ερώτημα: Τα όσα αναφέρονται από τις διευθύντριες των εκπαιδευτηρίων της Μητρόπολης είναι ή όχι υποβολή των εκπαιδευτικών, αλλά και των μαθητών στον εθισμό της αδιαμαρτύρητης αποδοχής των πάντων; Υπογραμμίζουν ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σχολείο δεν ευθύνεται η «δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία των εκπαιδευτικών», όπως ισχυρίζονται οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας, που βάζουν ταφόπλακα στη Δημόσια Παιδεία, αγνοώντας τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Και καταλήγουν: Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να διεκδικεί αποκλειστικά Δημόσια Παιδεία, γιατί πιστεύουμε ότι ως κοινωνικό αγαθό μόνο έτσι μπορεί να προσφέρεται ισότιμα σε όλα τα παιδιά του λαού.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αναγκών τους

Ενάντια στην υποχρηματοδότηση και την εισβολή επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια κινητοποιήθηκαν χτες στην Αθήνα

«Ακούστε καλά τι λεν οι φοιτητές: Εξω οι εταιρείες από τις σχολές», «εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές»... βροντοφώναζαν χτες το μεσημέρι φοιτητές, έξω από το ξενοδοχείο «Τιτάνια». Ο λόγος; Μέσα στο ξενοδοχείο, το γραφείο διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) είχε οργανώσει ένα «"Παζάρι" μεταξύ φοιτητών του ΕΚΠΑ και μεγάλων επιχειρήσεων, όπου οι τελευταίες, στοχεύοντας στη μεγιστοποίηση των κερδών τους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, θα επιλέγουν εκείνους που θα ταιριάζουν γάντι στις επιταγές τους». Ηταν μια εκδήλωση που προσομοίαζε σε «πασαρέλα» ή - όπως το χαρακτήριζαν οι φοιτητές που κινητοποιούνταν απ' έξω - «σκλαβοπάζαρο»! Ετσι, με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων Νομικού, Πολιτικού, Μαθηματικού, Βιολογικού και Χημικού, οργάνωσαν τη χτεσινή διαμαρτυρία και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν ενάντια στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε παραμάγαζα των επιχειρήσεων, γιατί δεν παζαρεύουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και την εργασία.

Σπουδαστές των ΤΕΙ

«Ως εδώ στην πολιτική της υποβάθμισης και του οικονομικού στραγγαλισμού των ΤΕΙ. Δε θα ανεχτούμε προϋπολογισμό φτώχειας». Απλώνοντας το αίτημά τους σ' ένα τεράστιο πανό 20 μέτρων, δεκάδες σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι παράσταση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Παιδείας, απαιτώντας «χρηματοδότηση των ΤΕΙ στο ύψος των αναγκών μας», αντιδρώντας στην κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι εγκύκλιος του υπουργείου ανοίγει το δρόμο για περικοπή των δωρεάν συγγραμμάτων. Αντιπροσωπεία των σπουδαστών συναντήθηκε με κάποιο παρατρεχάμενο αρμόδιο του υπουργείου, ο οποίος... «έπεσε από τα σύννεφα», καθώς ισχυρίστηκε ότι πρώτη φορά άκουγε πως οι φοιτητές θα αναγκαστούν να πληρώνουν οι ίδιοι τα βιβλία τους και υποστήριξε ότι θα μεταφέρει το αίτημά τους.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Μαζικοί φορείς για την Παιδεία

Εκδήλωση για την Παιδεία και τα τριάντα τρία χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, διοργανώνουν αύριο Κυριακή, στο Δημαρχείο Καλλιθέας, στις 6 μ.μ., δέκα μαζικοί φορείς της πόλης (Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, Παράρτημα Συνδικάτου Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Παράρτημα Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Γυναικών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Επιτροπή Ειρήνης, Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, «Δημοκρατική Δημοτική Ενότητα»).

ΜΑΘΗΤΕΣ
Σήμερα το πανελλαδικό συντονιστικό

Σήμερα, Σάββατο, συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων στις 3 το μεσημέρι, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27), προκειμένου οι μαθητές να ορίσουν τους επόμενους σταθμούς στη δράση τους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Τροπολογία για την προσχολική αγωγή

Την καθιέρωση ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής προωθεί το υπουργείο Παιδείας το οποίο καταθέτει για το θέμα και σχετική τροπολογία προκειμένου η ρύθμιση να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο σχολικό έτος, για τα νήπια που μέχρι 31/12/2007 θα έχουν συμπληρώσει το 5ο έτος της ηλικίας τους.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτικότητα της προσχολικής αγωγής επιβάλλεται και από την Ευρωπαϊκή Ενωση που προτείνει να ξεκινήσει από μικρότερες ηλικίες η κατάρτιση, με τη «σχολειοποίηση» ουσιαστικά του νηπιαγωγείου, το οποίο θα παρέχει δεξιότητες. Την ίδια στιγμή, με έναν ακόμα προϋπολογισμό λιτότητας, με τα χρόνια προβλήματα σχολικής στέγης τα οποία είναι ιδιαίτερα οξυμένα και στα νηπιαγωγεία, η εξαγγελία της κυβέρνησης αν δε συνοδευτεί με γενναία χρηματοδότηση, θα σημάνει νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

Οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, όπως αναδείχτηκε και από τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία, επιβάλλουν την καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής μέσα σε δημόσια κέντρα, με σεβασμό στα ηλικιακά χαρακτηριστικά των νηπίων και όχι για την καλλιέργεια δεξιοτήτων.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ενάντια στη φύλαξη από ιδιωτική «σεκιούριτι»

Την αντίθεσή του στην ανάθεση φύλαξης των χώρων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι εκφράζει το ΔΣ του Συλλόγου Μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ιδρύματος. Ο Σύλλογος ΔΕΠ οργανώνει καθιστική διαμαρτυρία στην είσοδο της διοίκησης του Πανεπιστημίου την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη ενώ την προηγούμενη μέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: «Πανεπιστημιακό Ασυλο - Φύλαξη Ακαδημαϊκών Χώρων» στο αμφιθέατρο της Σχολής Θετικών Επιστημών, στις 12 το μεσημέρι. Τη διαφωνία της στη φύλαξη του Πανεπιστημίου από σεκιούριτι εκφράζει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Ηπείρου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΠΑΜΑΚ
Ανοδος των αγωνιστικών δυνάμεων

Σαφή άνοδο είχε το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Πανεπιστημονικής Συνδικαλιστικής Κίνησης» (ΠΣΚ) στις εκλογές του Συλλόγου Μεταπτυχιακών κι Υποψηφίων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), που πραγματοποιήθηκαν στις 23 Νοέμβρη. Η ΠΣΚπήρε το 26,7% των ψήφων και κατέλαβε 2 έδρες στο νέο ΔΣ (δεν είχε έδρα στο προηγούμενο ΔΣ).

Σε σύνολο 293 ψηφισάντων, η ΠΣΚ πήρε 77 ψήφους και 2 έδρες, το Ενιαίο Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ) 204 ψήφους και 5 έδρες, τα λευκά ήταν 7 και τα άκυρα 5.

Η ΠΣΚ εκτιμά ότι παρά τη γιγάντια προσπάθεια τρομοκράτησης και εκβιασμού των υποψηφίων διδακτόρων και μεταπτυχιακών φοιτητών, η σαφής άνοδος των δυνάμεων του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για την ανάπτυξη αγώνων κόντρα στην ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ