ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δηλώσεις του... Σαββατοκύριακου

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ τέθηκε ο Κ. Σπυριούνης

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης των (δήθεν) ενωτικών ψηφοδελτίων με τα ονόματα των «λαμπερών» υποψηφίων ακόμα να... αναζητούνται, βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να ενεργοποιήσει την προπαγανδιστική μηχανή που έχει στη διάθεσή του και να βαφτίσει - μέσω των φιλικών του ΜΜΕ - τις αποχωρήσεις των εν ενεργεία βουλευτών του σαν κίνηση «ανανέωσης» του κόμματος... Ταυτόχρονα, ήδη ξεκίνησαν οι κατά τόπους περιοδείες κυβερνητικών παραγόντων (όπως του Γ. Παπανδρέου προχτές στην Καστοριά), αλλά και οι συνεντεύξεις υπουργών σε εφημερίδες και τηλεοπτικά μέσα, σε μια επιχείρηση τόνωσης του προσωπικού τους προφίλ ενόψει εκλογών.

Εντούτοις, εκείνο που αναδύεται από όλη αυτή την «κινητικότητα» δεν είναι παρά ένα προεκλογικό κλίμα που έχει όλα τα χαρακτηριστικά, αφ' ενός, της πόλωσης και, αφετέρου, της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του προβλήματα. Χτες μόλις ο βουλευτής Κ. Σπηριούνης δήλωσε στη Βουλή ότι τάσσεται υπέρ της θέσης της ΝΔ για θέματα «διαφάνειας»... Αμέσως μετά ο Κ. Σημίτης, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής έθεσε τον Κ. Σπυριούνη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός επιβεβαίωσε αργά το βράδυ και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ν. Λεβογιάννης.

Σε ό,τι αφορά ειδικά το κλίμα που καλλιεργείται, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Β. Βενιζέλου (στο «Βήμα») ότι η τακτική του ΠΑΣΟΚ θα είναι «να χορέψει τη ΝΔ στο ταψί»...

Από κει και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει να αδυνατεί να παρακολουθήσει τις «δηλώσεις του Σαββατοκύριακου» των πρωτοκλασάτων του ΠΑΣΟΚ που εκτοξεύονται... ατάκτως. Χτες για μια ακόμα φορά απάντησε ότι «δεν μπορεί να σχολιάσει» τη θέση του Θ. Πάγκαλου, που αν και «στρατηγός» του «προεκλογικού ΠΑΣΟΚ» τάσσεται κατά της κυβερνητικής θέσης για κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. «Είναι ένα ειδικό θέμα» περιορίστηκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Αλλά και σε ένα άλλο «ειδικό θέμα»», την άποψη δηλαδή που διατύπωση η Β. Παπανδρέου (στα «Νέα») ότι στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το μόνο που ενδιαφέρονταιειναι αν θα ηττηθούμε και όχι μόνο αυτό, αλλά το θέμα τους είναι «η διαχείριση της ήττας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν είμαι σε θέση κάθε Δευτέρα να σχολιάζω κυριακάτικες ή δευτεριάτικες συνεντεύξεις στελεχών μας και ιδιαίτερα κορυφαίων»...

Κατά τα λοιπά, με χτεσινή του ομιλία στο Περιστέρι, ο Κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ενώπιον των χειροκροτητών της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ ότι «θα νικήσουμε ξανά»...

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ηγεσία του ΣΥΝ αλλά και άλλες δυνάμεις το τελευταίο διάστημα κάνουν έντονα λόγο για την ανάγκη θεσμοθέτησης του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Τι σημαίνει αυτό;

ΑΥΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ θεωρείται ότι βελτιώνει τη θέση τμημάτων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης. Η λογική της συγκεκριμένης πολιτικής θέσης έχει την εξής αφετηρία. Οτι στις συνθήκες του καπιταλισμού θα υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση. Οτι ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων θα οδηγούνται σ' αυτές τις συνθήκες ζωής. Επομένως χρειάζεται να μπορούν να ζουν στοιχειωδώς, να μην πεθάνουν από την πείνα, ή την αρρώστια επειδή δεν μπορούν, αφού δεν έχουν εισοδήματα, να νοσηλευτούν. Αρα να διεκδικήσουν από το κράτος ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Φαίνεται σαν ένα μέτρο προστασίας, αλλά ανοίγει το δρόμο σε μια πορεία, η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων να είναι σε επίπεδο που θα φτάνει ίσα ίσα στη διατήρηση της ζωής τους, στα όρια του να μην πεθάνουν. Και θα το εξηγήσουμε.

ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ συνθήκες, οι τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας ιδιωτικοποιούνται και εμπορευματοποιούνται (ακόμη και ο δημόσιος τομέας αρχίζει να λειτουργεί ανταποδοτικά, με πληρωμή, για την παροχή υπηρεσιών), μειώνονται σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα των εργαζομένων οι δυνατότητες να έχουν πρόσβαση σ' αυτές τις υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, οι μισθοί και τα μεροκάματα συνεχώς συρρικνώνονται. Κάποτε το κατώτερο μεροκάματο έπαιρνε το 20% των εργαζομένων. Σήμερα το παίρνει η συντριπτική πλειοψηφία. Επίσης, με διάφορες άλλες μορφές (μερική απασχόληση, άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, διάφορες ειδικές συμφωνίες για ένταξη στην εργασία με προγράμματα της ΕΕ), ρίχνουν τα μεροκάματα κάτω και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, κάτω και από το κατώτερο. Ο αριθμός των ανέργων μεγαλώνει όπως και των μακροχρόνια ανέργων, ενώ οι όποιες κατακτήσεις για την προστασία τους, που κι αυτές δεν έφταναν για να ζουν στοιχειωδώς (επιδόματα ανεργίας, ασφάλιση κλπ.) καταστρατηγούνται. Τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης παραδίνονται στο κεφάλαιο, οι συντάξεις είναι συντάξεις πείνας και το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης ανεβαίνει. Και η κατοικία γίνεται πανάκριβη και πάντως για ορισμένα τμήματα του πληθυσμού ζήτημα πολυτέλειας.

Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα επιδιώκει τη μονιμοποίηση μιας κατάστασης χειρότερης απ' αυτήν που περιγράφουμε. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σημαίνει «μεροκάματο-επίδομα», «σύνταξη-επίδομα», ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ίσα που να μην πεθαίνεις.

ΑΝΤΙ ΛΟΙΠΟΝ για διεκδίκηση δημόσιας δωρεάν Υγείας, Πρόνοιας εκπαίδευσης, για όλους, μεροκάματα που να καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας, Κοινωνική Ασφάλιση που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και συντάξεις για αξιοπρεπή ζωή στους απόμαχους της δουλιάς και με μείωση των ορίων ηλικίας, αντί για προστασία των ανέργων, όσο είναι άνεργοι, έτσι που να μπορούν να ζουν όπως και οι εργαζόμενοι την οικογένειά τους, αντί για πάλη κατά της ανεργίας, για διεκδίκηση λαϊκής κατοικίας, θέτουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αντί λοιπόν για στόχους και πολιτική κάλυψης όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, προβάλλουν μια λιγότερο εξαθλιωμένη ζωή, για λιγότερη μιζέρια.

Μόνο που αυτή η λογική για τέτοιο εισόδημα είναι ενταγμένη στην πολιτική του μοιράσματος της φτώχειας και στη δημιουργία συνθηκών για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη στην πλουτοκρατία.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διχάζει η επιστροφή των «πρώην»

Σε ζήτημα εσωκομματικών τριβών αναδεικνύεται η επιστροφή των πρώην στελεχών της, καθώς εκφράζονται αντίθετες απόψεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της.

Στο επίκεντρο του θορύβου που δημιουργήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα βρίσκεται το πρόσωπο του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να επιστρέψει, αλλά δε φαίνεται να έχει ανάψει το «πράσινο φως» από τη Ρηγίλλης. Οπως έλεγαν χτες στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν έχει αλλάξει θέση», δηλαδή δεν τίθεται θέμα επιστροφής του. Οι ίδιοι κύκλοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του πρώην αρχηγού της ΠΟΛΑΝ λίγο πριν ή και μετά τις εκλογές, αλλά υπογράμμιζαν ότι τα πράγματα στην περίπτωσή του «δεν είναι απλά» και αυτό που επιζητεί ο Κ. Καραμανλής είναι «να οδηγήσει με ηρεμία το σκάφος στις εκλογές», αφήνοντας έτσι σαφείς υπαινιγμούς για ενδεχόμενη δυναμική αντίδραση του Κ. Μητσοτάκη σε περίπτωση προεκλογικής επανόδου του Α. Σαμαρά.

Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, πάντως, σε χτεσινές του δηλώσεις, επέμεινε στο «βέτο» για τον Σαμαρά, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι «η άποψή του δεν είναι δεσμευτική για τη ΝΔ». Μιλώντας στον «Αντέννα», ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε συγκεκριμένα ότι «η άποψή μου δεν είναι δεσμευτική για τη ΝΔ και έχει όσο βάρος έχει μια δική μου δήλωση»... Τοποθετούμενος στο θέμα της επιστροφής των «πρώην» επανέλαβε με σαφήνεια ότι «όλοι μπορούν να είναι χρήσιμοι αυτή την ώρα, με εξαίρεση φυσικά τον Σαμαρά, για τον οποίο υπάρχει θέμα ηθικής τάξης που κανένα κόμμα δεν μπορεί να το αγνοήσει». «Το να ρίχνεις μια κυβέρνηση, είναι κάτι πολύ βαρύ και πολύ βαρύτερο είναι να τη ρίξεις για να υπηρετήσεις οικονομικά συμφέροντα. Αλλαξε τον ρου των γεγονότων ο Αντ. Σαμαράς και για μένα είναι κάτι που δεν ξεχνιέται», τόνισε. Σημείωσε ακόμη ότι είναι υπέρ της επιστροφής των Μάνου, Ανδριανόπουλου, Αβραμόπουλου και Κάκκαλου, όχι όμως και του Σαμαρά.

Από την πλευρά του ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε να κάνει δηλώσεις, αν και κατ' ιδίαν χαρακτήριζε ανυπόστατα τα περί «μεταγραφής» του στο ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα όμως, προφανώς για να ασκήσει πίεση στη Ρηγίλλης, παρέπεμπε σε παλιότερες δηλώσεις του, ότι «θα είναι στην επόμενη Βουλή έτσι ή αλλιώς...».

Την ίδια στιγμή, βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται με «δύο γραμμές» για την επιστροφή Σαμαρά, με τους περισσότερους όμως να μεταθέτουν την ευθύνη στον Κ. Καραμανλή.

  • Τη θέση ότι «ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας είναι ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που άρχισε και δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί να αφήσει καμία χώρα αδιάφορη», εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης στη χτεσινή του συνέντευξη. Η τρομοκρατία, πρόσθεσε, πρέπει να καταπολεμηθεί με διεθνή συνεννόηση, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα «σε συνεννόηση με όλες τις ενδιαφερόμενες δυνάμεις» για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά σημείωσε πως «να σας πω ότι είμαι τελείως ήσυχος θα σας πω ψέματα».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελεγχόμενη έκρηξη σε... πακέτο έντυπου υλικού

Σε ελεγχόμενη έκρηξη σε δέμα που βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από τα γραφεία του ΣΥΝ στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, φοβούμενο για την ύπαρξη βόμβας. Οπως προέκυψε, με βάση την ανακοίνωση της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, επρόκειτο για πακέτο έντυπου υλικού μαζί με ηλεκτρονικές δισκέτες που απεστάλησαν στα γραφεία τους. Μάλιστα αναφέρει πως «η Αστυνομία επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, χωρίς να ενημερώσει τον γραμματέα του Κόμματος και τους αρμόδιους προέβη στην καταστροφή τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ