ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Διεκδικεί δυναμικά χρήματα και έργα
  • Τις προσβάσεις στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» απέκλεισαν χτες δημοτική αρχή και κάτοικοι της πόλης
  • Συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο και αμέσως μετά στο υπουργείο Εσωτερικών

Δυναμικά στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης χρημάτων και έργων για την πόλη και το λαό βρίσκεται πλέον ο Δήμος Νίκαιας. Χτες η Δημοτική Αρχή, εργαζόμενοι στο δήμο και κάτοικοι της πόλης απέκλεισαν τις προσβάσεις στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών». Σήμερα θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο και από εκεί θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εσωτερικών. Και έπεται συνέχεια.

Την αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής να μην υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της απέδειξε η δυναμικότητα της χτεσινής κινητοποίησης. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, στις 9 π.μ. ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος μαζί με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και εργαζόμενους, απέκλεισαν κάθε πρόσβαση προς το ολυμπιακό έργο.

Λίγο αργότερα και αφού έγινε γνωστή στην πόλη η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής, στο πλευρό της έτρεξαν κάτοικοι, αλλά και εκατοντάδες μαθητές σχολείων. Με συνθήματά τους, όπως «Η Κοκκινιά παλεύει και θα νικήσει», «Δώστε λεφτά για τα σχολεία», διεκδικούσαν τα χρήματα που οφείλονται στο δήμο και στα σχολεία τους, που σήμερα δεν έχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο θέρμανσης.

«Πρόκειται για μια σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του δήμου», τόνισε ο δήμαρχος. «Αυτή τη στιγμή, τα τεράστια χρέη του δήμου και η προκαταβολή από την κυβέρνηση στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή της κρατικής επιχορήγησης έχουν ως αποτέλεσμα ο δήμος να μην μπορεί να πληρώσει τους προμηθευτές του, τους ενοικιαστές του και είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να εξασφαλίσει στους εργαζομένους του την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων».

Οσον αφορά τον αποκλεισμό του «Σπιτιού της Αρσης Βαρών», ο δήμαρχος τόνισε πως «ούτε ένα έργο δεν προχωράει στη Νίκαια εκτός από το "Σπίτι της Αρσης Βαρών" και άρα δε νοείται να θεωρούν Ολυμπιακή πόλη τη Νίκαια με μόνο αυτό το έργο».

Παράλληλα αφού υπενθύμισε το υπόμνημα που ο ίδιος είχε υποβάλει στον πρωθυπουργό κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στο «Σπίτι της Αρσης Βαρών» και με το οποίο του ζητούσε συνάντηση για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νίκαια, αλλά που απάντηση ακόμα δεν έχει πάρει, ο Στέλιος Μπενετάτος τόνισε: «Εμείς εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια του διαλόγου να μας αποδώσουν τα χρήματα που μας οφείλουν και τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη. Ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να διεκδικήσει όσα η κυβέρνηση της οφείλει».

Ενδεικτικό της οριακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο δήμος είναι το γεγονός πως τη στιγμή που η δημοτική αρχή πραγματοποιούσε χτες την κινητοποίηση, στο δημαρχείο ήταν δικαστικοί επιμελητές για κατασχέσεις εξαιτίας χρεών.

Με δεδομένη αυτή την οικονομική ασφυξία, η Δημοτική Αρχή της Νίκαιας διεκδικεί κατ' αρχήν το τμήμα της κρατικής επιχορήγησης του 2003, ύψους 1,6 δισ. δρχ. που η κυβέρνηση προκατέβαλε στην απερχόμενη διοίκηση του Β. Τράπαλη για να το διαχειριστεί.

Παράλληλα διεκδικεί κονδύλια για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής στην πόλη, τα οποία θα συμβάλουν στη σωστή διεξαγωγή της Ολυμπιάδας, όπως η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του «Σπιτιού της Αρσης Βαρών» με την κατάλληλη διαμόρφωση για την πρόσβαση και των ΑμΕΑ, αφού εκεί θα γίνει και η Παραολυμπιάδα.

Διεκδικεί επίσης την ανάπλαση της πλατείας Κουμπάκη, την κατασκευή νέου σχολείου στον «Ηράκλειτο», την ανάπλαση στην περιοχή Ασπρα Χώματα, την κατασκευή Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης, την αναπαλαίωση δύο προσφυγικών τετραγώνων, το κλειστό γυμναστήριο στο χώρο της μηχανικής καλλιέργειας κλπ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΤΕΕ
Μονόδρομος η ψήφος στην «Πανεπιστημονική»

Βαδίζουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές νέων διοικητικών οργάνων στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, έναν από τους μεγαλύτερους επιστημονικούς φορείς της χώρας, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 30 Νοέμβρη.

«Η ενίσχυση της Πανεπιστημονικής είναι ο δικός μας μονόδρομος»! Με αυτό το σύνθημα και μεγάλη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία απευθύνεται η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» στους χιλιάδες μηχανικούς, καλώντας τους να υπερψηφίσουν το μαχητικό της ψηφοδέλτιο.

Στην εκλογική Διακήρυξη της παράταξης επισημαίνονται, μεταξύ των άλλων: «Σε κάθε μισθωτό, μικροεπαγγελματία μηχανικό, σε κάθε νέο συνάδελφο που μοχθεί για να πληρώσει το ΤΣΜΕΔΕ του, που πηγαίνει στις 10 και στις 11 το βράδυ στο σπίτι του να ξεκουραστεί θα τεθεί το ερώτημα: υπάρχει κάποιος λόγος να συμμετάσχω σε αυτές τις εκλογές; Μπορώ να περιμένω κάτι από αυτές, στη δουλιά, στο μέλλον, στη ζωή μου; ΝΑΙ, υπάρχει λόγος, η κατάσταση αυτή δεν είναι μοιραία και νομοτελειακή, μπορούμε να την αλλάξουμε με τους αγώνες μας και η ενίσχυση της Πανεπιστημονικής θα είναι το πρώτο, ουσιαστικό βήμα για μια πραγματική αλλαγή πορείας!».

«Στην τριετία που πέρασε - τονίζεται σε άλλο σημείο της Διακήρυξης - συνεχίστηκε και εντάθηκε παραπέρα ο αντιδραστικός χαρακτήρας της λειτουργίας του ΤΕΕ, φάνηκε πιο απροκάλυπτα ο ομφάλιος λώρος που το συνδέει με τους μηχανισμούς του κράτους και του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτό, εκτός από το θεσμικό πλαίσιο και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, καθορίστηκε αποφασιστικά από τη στάση των δυνάμεων που κυριαρχούν στα όργανά του, πρώτα και κύρια αυτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Από κοντά και δυνάμεις του ΣΥΝ ("Κιτσίκης", "Ενότητα" κλπ.). Οπου δεν εμφανίστηκαν "βασιλικότεροι του βασιλέως" στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ (βλ. Ασφαλιστικό) αρκέστηκαν σε ανέξοδες διαμαρτυρίες χωρίς ΠΟΤΕ να καταγγείλουν την πολιτική αυτή, χωρίς να προτείνουν ούτε μία κινητοποίηση με προοπτική κλιμάκωσης ή ουσιαστικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση».

Αύριο Τετάρτη η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών» καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε Ολομέλεια, που θα γίνει στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ (Καρ. Σερβίας 4, 5ος όροφος).

ΧΑΛΚΙΔΑ
Θάνατος σπουδαστή από μηνιγγίτιδα

Κλειστό παρέμεινε χτες το ΤΕΙ Χαλκίδας, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του θανάτου την προηγούμενη Παρασκευή, του 20χρονου σπουδαστή Νίκου Τσομάκα, λίγο μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο «Σωτηρία» της Αθήνας από μηνιγγίτιδα, όπως δείχνουν οι πρώτες εξετάσεις.

Ο Ν. Τσομάκας, που ήταν και ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Χαλκίδας, το πρωί της Παρασκευής, πήγε στο νοσοκομείο Χαλκίδας, λόγω ισχυρού πονοκεφάλου. Μετά από λεπτομερή εξέταση και αφού δε βρέθηκε η αιτία του πονοκεφάλου του δόθηκε συμβουλή να ξεκουραστεί στο σπίτι του και φαρμακευτική αγωγή για λοίμωξη του αναπνευστικού. Επέστρεψε σπίτι του στο χωριό Βέλος Αλιβερίου, ωστόσο ο έντονος πονοκέφαλος δε σταμάτησε και γι' αυτό επισκέφτηκε το κέντρο Υγείας Αλιβερίου αργά το βράδυ της Παρασκευής όπου διαγνώστηκαν συμπτώματα μηνιγγίτιδας. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χαλκίδας και από εκεί στην Αθήνα, γιατί δεν υπήρχε θέση στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο 20χρονος έφτασε, τελικά, στο «Σωτηρία», όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο άτυχος σπουδαστής κηδεύτηκε στο χωριό του το Σάββατο το απόγευμα.

Το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) έκανε χτες λόγο για μεμονωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Εκδηλώσεις πολλών εκατομμυρίων...

Το εξωφρενικό ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ (750 εκατ. δρχ.), θα ξοδέψει η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με στόχο να κερδίσει λίγα επιπλέον λεπτά τηλεοπτικής κάλυψης... Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, ένας από κεντρικούς σκοπούς είναι «η μεγαλύτερη δυνατή προβολή της Αθήνας από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ». Δηλαδή, η...«αγορά» τηλεοπτικού χρόνου, ο οποίος - δε θα είναι πάνω από τρία με πέντε λεπτά! Το 60% των εξόδων αυτών, θα καλυφθούν από κονδύλια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τα υπόλοιπα από τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών και φόρων.

Εγκαίνια για την «Παρέμβαση»

Τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης του θεραπευτικού προγράμματος «Παρέμβαση» θα γίνουν αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ.. Το νέο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην οδό Βουλγαροκτόνου 56, στη Νεάπολη Αθήνας, θα λειτουργεί ως χώρος υποδοχής και φιλοξενίας των μελών της «Παρέμβασης» που ολοκληρώνουν την κυρίως φάση θεραπείας και πραγματοποιούν την κοινωνική τους επανένταξη.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org