ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Οι ΗΠΑ επιδίωξαν «ελεγχόμενη» αλλαγή

Δήλωση στο «Ρ» του Προέδρου του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, Παντελεμόν Γκεοργκάτζε

Για τις τελευταίες εξελίξεις επικοινωνήσαμε με τον Παντελεμόν Γκεοργκάτζε, Πρόεδρο του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας (ΕΚΚΓ), ο οποίος μας είπε τα εξής: «Το κόμμα μας υποστήριξε το σύνθημα "Κάτω ο Σεβαρντνάτζε", όμως δεν υποστηρίζουμε αυτούς που προσπαθούν να αναρριχηθούν στην εξουσία, μια και είναι το ίδιο εθνικιστές, αντικομμουνιστές κι αντιρώσοι, που έδρασαν αφού νωρίτερα πήραν το "πράσινο φως" από τις ΗΠΑ. Γι' αυτό και οι δικές μας δυνάμεις δε συμμετείχαν σε αυτές τις κινητοποιήσεις».

Ο Πρόεδρος του ΕΚΚΓ σημείωσε πως «αν δε γίνουν νέες τίμιες εκλογές, η χώρα θα οδηγηθεί σε αιματοχυσία».

Απαντώντας σε ερώτησή μας, σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν τις ΗΠΑ να θέλουν να ξεφορτωθούν τον Σεβαρτντνάντζε, ο Π. Γκεοργκάτζε μας είπε τα εξής: «Οι ΗΠΑ κατάλαβαν πως ο Σεβαρντνάτζε και το περιβάλλον του είναι διεφθαρμένοι, κατασπαταλούν το δημόσιο χρήμα, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης. Επιδιώκουν λοιπόν μια ελεγχόμενη "αλλαγή", ώστε να αποτρέψουν πιθανές άλλες καταστάσεις. Βέβαια, δεν πρέπει να αποκλείσουμε την ύπαρξη και άλλων λόγων που συνδέονται με διεθνείς εξελίξεις».


Η Γεωργία μπορεί να έχει την τύχη της Γιουγκοσλαβίας

Σημαντικές δηλώσεις του εξόριστου παράγοντα των πατριωτικών δυνάμεων της Γεωργίας

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης

Associated Press

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης
Ο Ιγκορ Γκεοργκάντζε, πρώην επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας (που είχε κατηγορηθεί για την οργάνωση της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του Ε. Σεβαρντνάντζε τον Αύγουστο του 1995 και σήμερα βρίσκεται σε άλλη χώρα της πρώην ΕΣΣΔ), δήλωσε πως σκοπεύει να θέσει την υποψηφιότητά του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, που, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα στις επόμενες 45 μέρες.

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο «Interfax», ο Ιγκορ Γκεοργκάντζε (και γιος του Παντελεμόν Γκεοργκάντζε, Προέδρου του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας) προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αποσύνθεσης της χώρας και δηλώνει πως είναι έτοιμος να αγωνιστεί για το αξίωμα του Προέδρου. «Η Γεωργία μπορεί να έχει την τύχη της Γιουγκοσλαβίας αν οι εθνικιστικές δυνάμεις σφετεριστούν την εξουσία», σημείωσε. Στην περίπτωση αυτή, λέει ο ίδιος: «Η αυτόνομη περιοχή Αντζάρια θα γυρίζει την πλάτη της προς τη Γεωργία, αλλά η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία πιο πολύ θα απομονωθούν. Οι περιοχές όπου ζουν η αρμένικη και αζερμπαϊτζάνικη μειονότητα επίσης δε θα ενθουσιαστούν από μια παρόμοια εξέλιξη της κατάστασης».

Ο Ι. Γκεοργκάντζε εξέφρασε τη γνώμη πως η σημερινή κρίση στη Γεωργία «δεν είναι πραξικόπημα, ούτε βελούδινη επανάσταση. Θα ονόμαζα αυτό που έγινε διαμάχη στο εσωτερικό της οικογενειακο-νομενκλατούρικης κλίκας. Ολοι αυτοί που σήμερα ονομάζονται αντιπολίτευση προέρχονται από την κλίκα του Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, που για πολύ καιρό κυβερνούσαν τη Γεωργία και την έκαναν όπως είναι σήμερα». Ο Ι. Γκεοργκάντζε θεωρεί πως η έξοδος από την κατάσταση μπορεί να βρεθεί «στην πραγματοποίηση στη Γεωργία πραγματικά ανοιχτών και δημοκρατικών προεδρικών καθώς και βουλευτικών εκλογών. Στις εκλογές αυτές θα πρέπει να πάρουν μέρος όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θα πάρω μέρος σε τίμιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές με όλες μου τις δυνάμεις».

Μιλώντας για το ρόλο της Ρωσίας στη διευθέτηση της κατάστασης που δημιουργήθηκε, ο Ι. Γκεοργκάντζε εκτίμησε ως θετικά τα ρωσικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή και σημείωσε: «Υπάρχει η ελπίδα πως τη Ρωσία δεν τη συμφέρει η πλήρης διάλυση της Γεωργίας».


ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΦΛΙΔΑ
«Θέλουμε ένα σαν αυτόν (τον Στάλιν) λένε οι άνθρωποι»

Περιληπτική μετάφραση ανταπόκρισης από την Τιφλίδα του Γερμανού δημοσιογράφου Στέφαν Χίλε στην αστική εφημερίδα του Βερολίνου «Ντερ Ταγκεσπίγκελ» 4 Μάρτη 2003

«Η Γεωργία είχε στις αρχές της δεκαετίας του '90 ένα άσχημο ξεκίνημα: Εναν μικρό εμφύλιο και δύο αιματηρές εθνικές συγκρούσεις, που τερματίστηκαν με την απόσπαση των περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Η οικονομία δεν ανάρρωσε έως σήμερα. Η χώρα εξαρτάται από τις ρωσικές προμήθειες ενέργειας και εμπορευμάτων. Διαφθορά, εξαθλίωση και εγκληματικότητα είναι τα μοναδικά, που δίπλα στο κρασί, ακμάζουν ακόμα...

Το Γκόρι είναι μια επαρχιακή κωμόπολη με 60.000 κατοίκους. Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Στάλιν και ένα τεράστιο παλάτι - μουσείο στο μέσο ενός μικρού μουσείου... είναι τα μοναδικά αξιοθέατα του τόπου. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται ένας ανδριάντας του Στάλιν, 16 μέτρα υψηλός... Είναι λίγοι εκείνοι που αυτό το βρίσκουν αποκρουστικό. Αντίθετα. Η πωλήτρια, που στο διπλανό κατάστημα ζεσταίνεται στη σόμπα, επιθυμεί λαχταριστά τους παλιούς χρόνους. "Από τα τέσσερα μεγάλα εργοστάσια, εργάζεται πια μόνο το ένα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας νέος Στάλιν. Αυτός θα ξεκαθάριζε αυτή τη σκυλίσια ζωή εδώ...".

Ο Αλέκο Νουρσμανασβίλι, 49 χρόνων, κρασέμπορος και ηγέτης του ΚΚ του Γκόρι, είναι πεισμένος ότι νωρίτερα ή αργότερα θα φθάσει και η Δύση στη σωστή εκτίμηση για τον Στάλιν. "Εδειξε στον κόσμο πώς οικοδομείται και πώς συγκολλάται ένα ισχυρό κράτος... Παρότι το Κομμουνιστικό Κόμμα στο Γκόρι αριθμεί μόνο 785 μέλη, μας υποστηρίζει το 90% των ανθρώπων με την καρδιά και τη ψυχή τους", λέει...

Ο Ζάσα Μεμπαντούρι, ο αναπληρωτής ηγέτης του ΚΚ της περιοχής Γκόρι, λέει: "Από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης βλέπω μόνο κατάπτωση"».

Ο εγγονός του Στάλιν

Ο Γερμανός δημοσιογράφος συνοδεύεται (στην αρχή του άρθρου από την Τιφλίδα) από τον εγγονό του Στάλιν, τον Γεβγένι Γιακόβλειτς Τζουγκασβίλι, 67 χρόνων, που θέλει να του δείξει ένα φιλμ, αλλά το ρεύμα κόβεται στην Τιφλίδα, όπως και σε όλη τη Γεωργία, περισσότερες φορές τη μέρα για λίγα λεπτά της ώρας, μερικές φορές για ώρες. «Αλλά τώρα είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι», ειρωνεύεται ο Τζουγκασβίλι. Ο Λένιν είπε κάποτε ότι κομμουνισμός είναι σοβιετική εξουσία συν ηλεκτροφωτισμός. Τώρα 50 χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν εξαφανίζεται και το ρεύμα ακόμα.

«Ο Γεβγένι μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του. Ο Γιάγκομπ, ο γιος από τον πρώτο γάμο του Στάλιν, περιήλθε σε γερμανική πολεμική αιχμαλωσία και εκτελέστηκε το 1943 στο (γερμανικό) στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ζαξενχάουζεν». Η ανταπόκριση συνεχίζει: «Σε άσχημους καιρούς οι φωνές για τον ισχυρό άνδρα με το σκληρό χέρι που έβαζε τάξη (εννοεί τον Στάλιν) είναι δυνατότατες. Και στη Γεωργία οι καιροί είναι από μακρού άσχημοι. Αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει κανείς στην αυτοκινητοπορεία από την Τιφλίδα έως το Γκόρι, 80 χλμ. μακριά, τη γενέτειρα του Στάλιν: Ο δρόμος, μέσω ενός λοφόδους άκαρπου τοπίου, γεμάτου λακούβες, περνάει μπροστά από σκουριασμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, κατεστραμμένες φάμπρικες και βενζινάδικα, στα οποία από χρόνια δε σταματάει πια κανένα αυτοκίνητο. Οποιος περνάει με το αυτοκίνητο αγοράζει τη βενζίνη στο περιθώριο του δρόμου από κερδοσκόπους.

Ο εγγονός του Στάλιν λέει: «Μετά το θάνατό του άρχισε η μεγάλη απάτη. Ο Χρουστσόφ, αυτός ο μεγάλος εγκληματίας, συγκλόνισε τη χώρα για πρώτη φορά, μετά άρχισε η στασιμότητα... Ο Τζουγκασβίλι μετράει τους "εχθρούς του λαού": Ο Γκορμπατσόφ φυσικά, ο Γιέλτσιν με το αυγό που γέννησε αυτός, τον Πούτιν. Και πριν ο Σεβαρντνάντζε. Αυτός κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη Γεωργία. Τον καιρό του Στάλιν τέτοιους εγκληματίες θα τους είχαν εκτελέσει. Σήμερα, ο εγγονός, αν το μπορούσε, αυτός πρώτος θα έστηνε τους νέους βαρόνους του πετρελαίου και τους ολιγαρχικούς στον τοίχο».


Θ. Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ