ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Αγώνας για να μην παραδοθεί στους κερδοσκόπους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης εργαζομένων στην ΥΠΑ

Για «απροκάλυπτο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας» καταγγέλλει την κυβέρνηση η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΕΣΚ/ΥΠΑ), μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ» για τη «μεταλλαγή» του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε απέραντη τσιμεντούπολη και μάλιστα με την υπογραφή του πρωθυπουργού!

Σχετικά με το μείζον αυτό θέμα, η Γραμματεία της ΕΣΚ, με ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, καταγγέλλει:

  • Την κυβερνητική μεθόδευση ξεπουλήματος τόσο των φιλέτων του λεγόμενου «Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού», που θα παραδοθούν στους κερδοσκόπους, όσο και των δραστηριοτήτων της ΥΠΑ.
  • Τον ιδιότυπο ρατσισμό που αναδύεται από τη σκοπούμενη κοστολόγηση της γης, ώστε να είναι κατάλληλη για «κατοικία υψηλού και μέσου εισοδήματος».

Η ΕΣΚ συνδέει το κυβερνητικό σχέδιο μετατροπής της έκτασης 5.300 στρεμμάτων του Ελληνικού, σε πάρκο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, καθώς και την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΥΠΑ από τον ευρύτερο χώρο του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, με την επικείμενη διάλυση της ΥΠΑ και το σκόρπισμα των όποιων δραστηριοτήτων της, μαζί με το προσωπικό, στους... τέσσερις ανέμους. Παράλληλα, στηλιτεύει τη στάση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ), επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον τα τελευταία επτά χρόνια, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους και να τους καταστήσει παθητικούς θεατές των γεγονότων. Αλλοτε «παραμυθιάζοντάς τους» με επιχειρήματα του τύπου «μην ανησυχείτε εδώ θα μείνουμε, η ΥΠΑ δε διαλύεται» και άλλοτε με τις επαναστατικές εξάρσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας, που «έκοβε» τα χέρια της εκάστοτε διοίκησης της ΥΠΑ.

Η ΕΣΚ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια και καλεί όλους τους εργαζόμενους της ΥΠΑ να αντιληφθούν επιτέλους την πραγματικότητα, να κατανοήσουν τις ευθύνες που και οι ίδιοι έχουν και να αποφασίσουν να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτών των σχεδίων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ρ», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συνενοχή και της ΝΔ, προχωρά στην περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, καθώς με το σχέδιό της για την έκταση του Ελληνικού: Αντί για πράσινο, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Κ. Σημίτης, στα 1.000 στρέμματα του χώρου, «φυτεύει» μια πόλη 15.000 κατοίκων, ενώ για τον υπόλοιπο χώρο προβλέπονται μια σειρά από μόνιμες ή προσωρινές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, Συνεδριακό Κέντρο και άλλες εμπορικές εκμεταλλεύσεις.

Στις 8 Δεκέμβρη η απόφαση

Στις 8 Δεκέμβρη θα ανακοινώσει την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την ενοχή ή μη των 19 κατηγορουμένων στη δίκη της «17Ν». Χτες ολοκληρώθηκαν οι δευτερολογίες όσων εκ των κατηγορουμένων άσκησαν αυτό τους το δικαίωμα και η ακροαματική διαδικασία διεκόπη - ύστερα από 162 συνεδριάσεις που διάρκεσαν 8 μήνες και 21 ημέρες - για να διασκεφθεί το δικαστήριο και να αποφασίσει.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση δευτερολόγησαν ο Αλ. Γιωτόπουλος, ο Δ. Κουφοντίνας, ο Γιάννης Σερίφης, ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο συνήγορος του Σ. Ξηρού Φρ. Ραγκούσης για λογαριασμό του εντολέα του.

Ο Ηρ. Κωστάρης υπεραμύνθηκε της αθωότητάς του, επισημαίνοντας ότι σε όλη τη διαδικασία δεν ακούστηκε τίποτα σε βάρος του «εκτός από έναν ψευδομάρτυρα».

Ο Γ. Σερίφης χαρακτήρισε εκδικητική και ύπουλη την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας που τον θεωρεί μεν ιδρυτικό μέλος της 17Ν αλλά τον απαλλάσσει λόγω παραγραφής.

«Οταν ο ίδιος ο εισαγγελέας διαπιστώνει ότι μετά το 1983 δεν προκύπτει τίποτα σε βάρος μου, από πού προκύπτει για το πριν από το '83; Από ποια διαδικασία το συμπέρανε αυτό;», αναρωτήθηκε.

Για λογαριασμό του Σ. Ξηρού δευτερολόγησε ο συνήγορός του Φρ. Ραγκούσης, ο οποίος κατήγγειλε πως οι αρχές του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», ενώ αρχικά είχαν υποσχεθεί, δεν παρέδωσαν ούτε την Παρασκευή, ούτε το Σάββατο τις αξονικές τομογραφίες που είχαν βγάλει στον εντολέα του όταν νοσηλευόταν εκεί. Την τακτική αυτή ο συνήγορος την απέδωσε σε μεθόδευση για να μην φανεί τι είχε συμβεί σε βάρος του Σ. Ξηρού ώστε να του αποσπάσουν τις γνωστές ομολογίες.

«Αδιαφορούμε για τις ποινές. Εσείς θα μας χαρακτηρίσετε ένοχους με βάση το δίκαιο του νικητή και αυτό δεν το θεωρούμε παράλογο, είναι μέσα στη λογική του πολέμου» είπε ο Δ. Κουφοντίνας.

Τον κύκλο των δευτερολογιών έκλεισε ο Αλ. Γιωτόπουλος, σημείωσε πως κατέρρευσε η βασική κατηγορία που τον αφορά, αυτή της ηθική αυτουργίας για όλη τη δράση της «17Ν». Και πρόσθεσε: «Αν αυτή η δίκη ήταν μια κανονική δίκη, θα ήμουν σίγουρος ότι σε λίγες μέρες θα βρίσκομαι στο σπίτι μου ελεύθερος. Ομως είναι μια δίκη όπου όλα είναι προαποφασισμένα».

Καταλήγοντας είπε ότι «θεωρητικά το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να λάβει μια ιστορική απόφαση που θα αποτελέσει τομή και θα γράψει ιστορία», αλλά ό ίδιος δεν έχει καμία αυταπάτη «για πάρα πολλούς λόγους, αλλά κυρίως γιατί λείπουν παντελώς από το δικαστήριο οι απαραίτητες "καπνοσακούλες"».

«'Η είναι πολύ γεμάτες» του αντέτεινε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Μαργαρίτης.

ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
Κινητοποιήσεις για το πάρκο κεραιών

Σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου, στο ύψος της διασταύρωσης του Χορτιάτη, προχώρησαν χτες μαθητές σχολείων της περιοχής, μαζί με τους γονείς τους και κατοίκους των όμορων δήμων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Πάρκο Κεραιών Χορτιάτη. Οι Δήμοι Χορτιάτη, Πανοράματος, Πυλαίας, Θέρμης, η Κοινότητα Πεύκων και η Διαδημοτική Επιτροπή Φορέων ζητούν να κλείσουν άμεσα όλοι οι παράνομοι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, να τεθούν όρια στην ισχύ εκπομπής των σταθμών και να εφαρμοστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διασπορά των κεραιών. Οπως δήλωσε ο δήμαρχος Χορτιάτη, Μ. Γεράνης, έχει πενταπλασιαστεί η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες, σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί το Σάββατο το πρωί μία ακόμη κινητοποίηση με τον αποκλεισμό του κόμβου Πανοράματος-Χορτιάτη.

Παράρτημα του ΕΣΥΝ στον Πειραιά

Η Επιτροπή για τη συγκρότηση παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) στον Πειραιά, καλεί όλες τις ομάδες πολιτών, φορείς και προσωπικότητες της πόλης, με τις οποίες υπάρχει κοινή βάση και προσανατολισμός, να συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής με στόχο τη συγκρότηση του Παραρτήματος και την παραπέρα δραστηριοποίησή του.

Η συνεδρίαση θα γίνει σήμερα στην αίθουσα της ΕΛΜΕ (Κολοκοτρώνη 6, 1ος όροφος, Ζάνειο Γυμνάσιο - Λύκειο) στις 7 μ.μ.

Απορριπτική πρόταση για τους απεργούς πείνας

Την απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης των πέντε απεργών πείνας, που κρατούνται για τα επεισόδια της Συνόδου Κορυφής τον περασμένο Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε χτες στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της συμπρωτεύουσας η αντεισαγγελέας Σοφία Πετράκη.

Η αντεισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή και των 29 κατηγορούμενων στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Οι επτά που παραμένουν προφυλακισμένοι από τις 21 Ιούνη, αντιμετωπίζουν τις πλέον βαρύτατες κατηγορίες (όπως της έκρηξης, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών)...

Στην αντίπερα όχθη, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για κακομεταχείριση, κατέθεσε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ο συνήγορος του Κάρλος Μαρτίνεζ καθώς όπως αναφέρεται σ' αυτή, η υγεία του επιδεινώθηκε στις 3 Νοέμβρη με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί όμως οι αστυνομικοί τον κρατούσαν δεμένο πισθάγκωνα και τους αρνήθηκαν επίσκεψη δικηγόρου ή διερμηνέα. Επίσης κάνει λόγο για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και κατά τη μεταγωγή του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Σε ό,τι αφορά την υγεία των απεργών πείνας, συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον θάνατο. Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ο Κάρλος Μαρτίνεζ μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Παράλληλα, το Σάββατο, ο Σουλεϊμάν Ντακντούκ, εισήχθη στο Τζάνειο προκειμένου να αποφευχθεί η διάτρηση του εντέρου του αλλά από εκεί και παρά την αντίθετη γνώμη των γιατρών, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου της Ομάδας Νομικής Βοήθειας, επέστρεψε στο Νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Εκρηξη σε σπίτι εκδότη

Εκρηξη σημειώθηκε χτες στις 9.30 το βράδυ στο σπίτι του Θ. Νάνου, εκδότη της οικονομικής εφημερίδας «Σύμβουλος», στην περιοχή της Εκάλης. Σύμφωνα με πληροφορίες η έκρηξη προήλθε από εκρηκτικό μηχανισμό μικρής ισχύος τον οποίο πέταξαν άγνωστοι στην αυλή της μονοκατοικίας. Ερευνα για το συμβάν διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

Τραγικό θάνατο βρήκε ο αγρότης Θεόκλητος Ανθουσίδης, όταν το τρακτέρ που οδηγούσε παρασύρθηκε από τρένο, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη. Το δυστύχημα συνέβη χτες το πρωί σε ισόπεδη φυλασσόμενη σιδηροδρομική διάβαση στο Χέρσο του Νομού Κιλκίς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ