ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Να νεκρώσει αύριο κάθε γιαπί και εργοτάξιο

Λιγότερο από ένα 24ωρο για την πανελλαδική πανοικοδομική απεργία των οικοδόμων, που κήρυξε η Ομοσπονδία τους για αύριο, Τετάρτη 26 του Νοέμβρη, και οι συνδικαλιστές του κλάδου συνεχίζουν την πανεξόρμηση για να νεκρώσουν τα γιαπιά και τα εργοτάξια. Για να συμμετάσχουν όλοι οι οικοδόμοι μαζικά και στην απεργία αλλά και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, με κεντρικές στην Αθήνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) στις 10 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Πάτρα στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Καλούν τους οικοδόμους να ενισχύσουν την ταξική ενότητα και τον αγώνα ενάντια στην αντεργατική πολιτική, που κλέβει την εργατική τους δύναμη και τους σκοτώνει καθημερινά στις σκαλωσιές για να αυξήσουν τα υπερκέρδη τους οι μεγαλοκατασκευαστές και το μεγάλο κεφάλαιο. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν με τον αγώνα τους: Μέτρα για τη ζωή τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Κατώτερο μεροκάματο 50 ευρώ. Σταθερή εργασία και ουσιαστική προστασία των ανέργων. Nα υπερασπιστούν την κλαδική σύμβαση, το 7ωρο-5ήμερο-35ωρο και να ανοίξουν το δρόμο για την επιβολή 6ωρου-5ήμερου-30ωρου. Nα απαιτήσουν σύνταξη στα 55. Επαναφορά των 4.050 ενσήμων για κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αναγνώριση και διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων. Kανένα μεροκάματο ανασφάλιστο. Επαναφορά του συντελεστή 1-1,50 στις οικοδομικές εργασίες.

Αλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων δεν άφησαν ούτε ένα γιαπί, ούτε έναν οικοδόμο να μην τον ενημερώσουν για την απεργία. Για τα αιτήματα και το περιεχόμενό της αλλά και την κλιμάκωση του αγώνα που πρέπει να σηματοδοτήσει αυτή η απεργία ενάντια στη συνολικότερη αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου, η οποία χτυπάει το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Μια πολιτική που τη βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά στους χώρους δουλιάς με την εργοδοτική ασυδοσία, τα μεροκάματα πείνας, τους νεκρούς συναδέλφους, αλλά και οι οικογένειές τους που στερούνται τα αγαθά της Υγείας και της Παιδείας.

Γι' αυτό και η Ομοσπονδία τους έχει καλέσει να κάνουν την 26η του Νοέμβρη μέρα διεκδίκησης και πάλης. Να μετατρέψουν την οργή σε δράση και να απαντήσουν αγωνιστικά στο βάρβαρο οικοδόμημα που κτίζουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου για τον κλάδο και την εργατική τάξη. Ομοσπονδία και Συνδικάτα προχωρούν με αισιοδοξία στην αυριανή απεργία έχοντας λάβει τη θετική ανταπόκριση από τους ίδιους τους οικοδόμους να προχωρήσουν σε αγωνιστικούς δρόμους για να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα αλλά και να χαράξουν το δρόμο και για την υπόλοιπη εργατική τάξη.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Χαρακτηριστικά μαζικής κινητοποίησης παίρνει η προσπάθεια προετοιμασίας της αυριανής απεργίας των οικοδόμων της Θεσσαλονίκης. Συνεχίστηκαν και χτες με εντατικό ρυθμό οι περιοδείες και εξορμήσεις συνδικαλιστών του Σωματείου Οικοδόμων σε χώρους δουλιάς. Πολυμελές κλιμάκιο περιόδευσε σε γιαπιά και εργοτάξια στις περιοχές Ιωνία, Κορδελιό, Εύοσμο, μέχρι και το κέντρο. Με την προκήρυξη στο χέρι, με την αφίσα και ηχητικό υλικό τα μέλη του κλιμακίου συζήτησαν με τους οικοδόμους για την απεργία και τα αιτήματά της. Αυτή τη φορά, λένε συνδικαλιστικά στελέχη του κλάδου, υπάρχει μεγαλύτερη και φανερή ετοιμότητα από τους οικοδόμους για συμμετοχή στην απεργία. Υπάρχει προβληματισμός και αναστάτωση στην οικοδομή. Τα προβλήματα αγγίζουν ολόκληρο τον κλάδο. Η ανεργία απειλεί όλους τους οικοδόμους. Υπάρχει έντονη ανησυχία για το μέλλον και κυρίως τι θα γίνει μετά το τέλος των Ολυμπιακών έργων. Τα μηνύματα που παίρνουν τα στελέχη που συμμετέχουν στις περιοδείες και στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους στην οικοδομή είναι αισιόδοξα και δείχνουν ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει όχι μόνον αυξημένη συμμετοχή στην απεργία, αλλά και μαχητική συμμετοχή στη συγκέντρωση. Αντίστοιχα και στις άλλες πόλεις. Στις Σέρρες κλιμάκια του Σωματείου Οικοδόμων έχουν οργώσει τα γιαπιά της περιοχής και έχουν μοιράσει την προκήρυξη της απεργίας. Η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει και στο Λιτόχωρο Πιερίας, στις 9.30 το πρωί, στην Πλατεία Δημαρχείου. Εχουν ήδη γίνει περιοδείες και εξορμήσεις σ' όλες σχεδόν τις οικοδομές. Το γενικό κλίμα που επικρατεί προεξοφλεί την επιτυχία της απεργίας στην περιοχή Λιτοχώρου. Εξάλλου, απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματίσει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Γρεβενών στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Δυτική Ελλάδα

Με εξορμήσεις στα γιαπιά, στα εργοτάξια και στις πιάτσες, αφισοκολλήσεις, φέιγ βολάν στους χώρους δουλιάς, διακίνηση ανακοινώσεων και κουβέντα για τα αιτήματα της 24ωρης απεργίας της 26ης του Νοέμβρη, τα Σωματεία των Οικοδόμων στους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Κέρκυρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρτας και Λευκάδας βρίσκονται στην τελική ευθεία. Τα μηνύματα που δέχονται οι συνδικαλιστές από τους οικοδόμους για τη συμμετοχή στην απεργία είναι θετικά. Στόχος είναι να γίνουν μαζικές συγκεντρώσεις αύριο το πρωί στις μεγάλες πόλεις. Πέρα όμως από τα θετικά μηνύματα που δέχονται από το σύνολο των οικοδόμων δε λείπουν και οι δυσκολίες. Οι συνδικαλιστές της περιοχής - στον αγώνα τους για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας - έρχονται αντιμέτωποι και με φαινόμενα αναποφασιστικότητας ή με το φόβο των συναδέλφων τους πως θα χάσουν τη δουλιά τους αν μπουν στον αγώνα ή στα ψηφοδέλτια των ταξικών δυνάμεων στις αρχαιρεσίες που πλησιάζουν σε κάποιους από τους νομούς. Με αισιοδοξία και ταξική περηφάνια οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους συναδέλφους να μην υποκύψουν στις πιέσεις και να δυναμώσουν τη συσπείρωση στο ταξικό ρεύμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που στόχο έχει την προάσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Πιο έντονο παρουσιάζεται το φαινόμενο της τρομοκρατίας - ενόψει αυτής της απεργίας - σε οικοδόμους μετανάστες (στη Βορειοδυτική Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Αλβανοί). Ειδικά στο Νομό Θεσπρωτίας, στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού, όπου οι συνθήκες εργασίας είναι απάνθρωπες, και στην Πρέβεζα, η τρομοκρατία της εργοδοσίας και οι πιέσεις που δέχονται οι οικοδόμοι είναι σε όξυνση.


ΧΙΟΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Οίκο Ναύτη

Τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία ναυτικούς με τις οικογένειές τους, καλεί σε συγκέντρωση μπροστά στον Οίκο Ναύτη, σήμερα στις 10 το πρωί, η Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων και εν ενεργεία Ναυτικών Χίου. Στόχος της συγκέντρωσης η υπεράσπιση του δικαιώματος σε μια ανθρώπινη περίθαλψη.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τα ΒΑΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) οργανώνει αύριο Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής και καλεί με ανακοίνωσή της τα σωματεία, τους συνδικαλιστές και τις επιτροπές αγώνα σε δήμους του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν μαζικά. Το σημείο συγκέντρωσης είναι στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το πρωί και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ μέσω των πρόσφατων πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεών τους, όπως: ΒΑΕ, κώδικες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζόμενους σε αυτή, οικονομικό κ.ά. Από την άλλη, η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο ενώ δημοσιοποίησε νομοσχέδιο για τα ΒΑΕ που «στην ουσία είναι νομοσχέδιο αποχαρακτηρισμού κλάδων από τα ΒΑΕ» και έχει εισπρακτικό χαρακτήρα.

Καταλήγοντας, η Συντονιστική καλεί τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να πάρουν την υπόθεση των προβλημάτων στα χέρια τους και να μην τα αφήσουν στις συμβιβασμένες και υποταγμένες πλειοψηφίες στην ΠΟΕ - ΟΤΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ