ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΛΑΟΙ
Τους θέλουν μέσα στη φτώχεια και με το πιστόλι στον κρόταφο

Τις βασικές κατευθύνσεις της βαλκανικής πολιτικής της Ελλάδας παρουσίασε χτες στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης

Την ειρήνη (με το πιστόλι στον κρόταφο), τη σταθερότητα (με έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις) και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό (με το λαό να καταδικάζεται στη φτώχεια και στην εξαθλίωση), υπέδειξε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ως την «προοπτική για όλους τους λαούς και τα κράτη των Βαλκανίων», μιλώντας χτες το πρωί στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις της βαλκανικής πολιτικής της Ελλάδας και αναλυτικά στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

Παραβρέθηκαν υπουργοί, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, στελέχη οργανισμών και πλήθος επιχειρηματιών.

Το ΕΣΟΑΒ ψηφίστηκε το Μάρτη του 2002 στη Βουλή με τρικομματική συναίνεση (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ). Το ΕΣΟΑΒ είναι συνολικού ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά σε έργα σε 5 επωφελούμενες χώρες (Σερβία-Μαυροβούνιο, FYROM, Ρουμανία, Βουλγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2006. Το κύριο σκέλος του ΕΣΟΑΒ είναι τα δημόσια έργα υποδομής, που αποτελούν το 79% του συνολικού προγράμματος, το 20% αποτελούν οι ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις και το 1% συγκροτεί το ταμείο των μικρών έργων. Ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε πως θα προχωρήσουν τα έργα για τη διαμόρφωση του ευνοϊκού περιβάλλοντος που απαιτούν οι κεφαλαιούχοι για την οικονομική «διείσδυση» στα Βαλκάνια. Εδωσε διαπιστευτήρια για τη σταθερή προσήλωση του κυβερνητικού έργου στην υπηρεσία των επιχειρηματικών απαιτήσεων για καλύτερες προϋποθέσεις κερδοφορίας. Επίσης, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά το ρόλο που έχουν αποφασίσει να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των επιλογών της ΕΕ, όταν ανατρέχοντας στις αρχές του 20ού αιώνα, ανέφερε: «Η πόλη αυτή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο διαμετακομιστικό εμπόριο. Το σιδηροδρομικό δίκτυο, που ένωνε τη Θεσσαλονίκη με την Κεντρική Ευρώπη, και το λιμάνι της, που ήταν κέντρο για το υπερπόντιο εμπόριο, προσέδωσαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης χαρακτήρα κομβικού κέντρου. Ετσι, από τις δεκάδες πρωτοπόρες επιχειρήσεις του παρελθόντος, φθάσαμε σήμερα στις εκατοντάδες σύγχρονες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αυξάνοντας την ευημερία στην πατρίδα μας και προωθώντας την ανάπτυξη».

Σήμερα υπολογίζεται ότι δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια περίπου 3.000-3.500 ελληνικές επιχειρήσεις - οι περισσότερες από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες μάλιστα μετακόμισαν με την ταυτόχρονη απλόχερη οικονομική στήριξη της κυβέρνησης από λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων - σε μια αγορά 65 εκατομμυρίων ανθρώπων που προσφέρει φθηνό εργατικό δυναμικό και δυνατότητες υπερκερδοφορίας. Και εδώ απαντάται το ερώτημα: Ανάπτυξη για ποιους και σε όφελος ποιων; Για το κεφάλαιο, στις πλάτες των λαών.

Εξάλλου, ο Κ. Σημίτης απέδειξε τη μεγαλοψυχία της ελληνικής κυβέρνησης που αφού πρώτα μετέτρεψε τη Βόρεια Ελλάδα σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών στρατών για το ΝΑΤΟικό έγκλημα σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού, τώρα έρχεται να συμβάλει στην αποκατάσταση των ερειπίων.

Ετσι αναφέρθηκε στο έργο ανακαίνισης δύο ναών στο Κοσσυφοπέδιο που «βομβαρδίστηκαν κατά τον πρόσφατο πόλεμο», όπως χαρακτηριστικά είπε, και στη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του Κτιρίου των Κοινών Θεσμών, στο Σαράγεβο. Και ο πρωθυπουργός κατέληξε σημειώνοντας πως «η ειρήνη και η σταθερότητα των Βαλκανίων δεν μπορούν να υπάρξουν δίχως τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. Αυτά είναι τα "πιστεύω" μας, αυτές είναι οι απόψεις μας».

Μάλιστα, σαν να απευθύνεται σε «αφελείς ιθαγενείς» - προφανώς έτσι θεωρεί το λαό - ανέφερε πως «ανάπτυξη στα Βαλκάνια σημαίνει λιγότερες διεθνοτικές συγκρούσεις, που στην περιοχή μας ακολουθούν συνήθως τη λογική του συνδρόμου του "ντόμινο", ανάπτυξη στα Βαλκάνια σημαίνει λιγότερες έχθρες. Δηλαδή περισσότερη σταθερότητα και ειρήνη, και άρα λιγότερες αμυντικές δαπάνες και, συνεπώς, περισσότερη ευημερία για τον Ελληνα και την Ελληνίδα».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Αναζητήσατε την... ελεύθερη αγορά και τους κανόνες της

Μια ακόμα δικομματική αντιπαράθεση περί διαφάνειας, μακριά από τις ουσιαστικές αιτίες του προβλήματος, «φιλοξένησε» χτες η Ολομέλεια της Βουλής, με τη συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου της ΝΔ που κατατέθηκε για 2η φορά. Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ από την πλευρά του ΚΚΕ τονίστηκε για πολλοστή φορά ότι ουσιαστικός έλεγχος διαφάνειας δεν μπορεί να υπάρξει όσο διατηρούνται τα «δεδομένα» της ελεύθερης αγοράς.

Για «σκοτεινό τοπίο διαφθοράς και διαπλοκής» μίλησε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας επίσης λόγο για «παρακμιακή πραγματικότητα», «λεηλασία του δημόσιου» και «νοσηρό κατεστημένο φθοράς και διαφθοράς» που εξυπηρετεί «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, προνομιακούς προμηθευτές και εργολάβους του Δημοσίου» με «φωτογραφικές προκηρύξεις δημόσιων συμβάσεων». Παράλληλα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στο χρηματιστήριο και την περίοδο 1998 - 2001 κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με την ισχύουσα νομοθεσία «επιβάλλει εμπόδια στο δικαστικό έλεγχο». Κατηγόρησε τέλος τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για συντήρηση της διαφθοράς, ενώ μετά τη λήξη της ομιλία του, αποχώρησε από την αίθουσα.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «διαρκή καταστροφολογία» και «μηδενιστική λογική». Οσον αφορά την πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός τόνισε πως «είναι ανεφάρμοστη», καθώς και ότι κατατίθεται (εκ νέου) για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

«Οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς δεν επιτρέπουν να παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστάσης», επισήμανε στη δική του παρέμβαση ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της διαφάνειας υφίσταται και είναι διεθνές. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο περίφημο θέμα του πόθεν έσχες τόνισε πως «όσο διατηρείται το καθεστώς των ανώνυμων μετόχων» και της «ελεύθερης εξαγωγής κεφαλαίων που ορίζεται από την ΕΕ για ποιο πόθεν έσχες ψάχνουμε;», σημειώνοντας ότι κάθε φορά που το ΚΚΕ θέτει τέτοιο θέμα, η κυβέρνηση επικαλείται την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά για τα ΜΜΕ ο Αντώνης Σκυλλάκος επισήμανε πως μεγάλα ποσοστά των εταιριών βρίσκονται σε off shore εταιρίες, ενώ ακόμα και για την περίπτωση των ονομαστικών μετόχων τόνισε ότι «κανείς δεν εμποδίζει τον επιχειρηματία να βάζει αχυράνθρωπους», ζητώντας «κοινωνικό και εργατικό έλεγχο» με άρση του επιχειρηματικού απόρρητου.

Ο Αντώνης Σκυλλάκος κατέληξε τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δε συμφωνεί με την αντίληψη που περιλαμβάνεται στην πρόταση της ΝΔ και ως εκ τούτου δεν τη στηρίζει.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
ΝΑΙ στη συνεργασία με τις δυνάμεις του «Χώρου Διαλόγου»

Διαφωνίες από την «Ανανεωτική Συσπείρωση»

Παρά τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη και της πλειοψηφίας του κορυφαίου οργάνου του κόμματος προχωράει τη συνεργασία με τις δυνάμεις του «Χώρου Διαλόγου». Πάντως, πέρα από την πρωτοβουλία του ο ΣΥΝ για την πολιτική συνεργασία με τις συγκεκριμένες δυνάμεις, φιλοδοξεί να προχωρήσει και σε εκλογική συνεργασία και, ακριβώς, αυτή η επιδίωξη βρίσκει αντίθετα τα μέλη του ρεύματος της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», τάση που λειτουργεί μέσα στους κόλπους του ΣΥΝ.

Αυτό ουσιαστικά επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, το προηγούμενο Σάββατο, σε ομιλία του σε σύσκεψη των γραμματέων και στελεχών των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματός του, όταν έκανε λόγο «για ενίσχυση των εναλλακτικών δράσεων κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, ενίσχυση των εναλλακτικών συσχετισμών εναντίον του δικομματισμού».

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι με χτεσινή ανακοίνωσή της «Η πρωτοβουλία για την πολιτική συνεργασία δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας και του Φεμινισμού», δημοσιοποίησε ότι θα δώσει συνέντευξη τύπου την επόμενη Τρίτη 2 Δεκέμβρη, όπου θα παρουσιαστεί η Πολιτική Διακήρυξή της.

Τη Διακήρυξη, σύμφωνα με την πρωτοβουλία υπογράφουν η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), η Κίνηση Ενεργών Πολιτών (με επικεφαλής τον Μανόλη Γλέζο), η Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ), η Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), ο ΣΥΝ και ανένταχτες δυνάμεις της Αριστεράς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ