ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρακαταθήκη για νέους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες

Στην Καβάλα μίλησε για την 85χρονη ιστορία του Κόμματός μας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

«Η ιστορία του ΚΚΕ, του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος είναι παρακαταθήκη για νέους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες στη χώρα μας, στην ΕΕ και παγκόσμια», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, μιλώντας την Κυριακή στην εκδήλωση της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ για την 85χρονη ιστορία του Κόμματος. Και κάλεσε το λαό να συστρατευτεί με την πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ. Τη συγκρότηση του ΑΑΔ Μετώπου που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή οικονομία και τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Μαζί νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία σύντροφοι, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος, αλλά απλοί προοδευτικοί άνθρωποι που αντάμωσαν με τους κομμουνιστές στη δράση για τα τοπικά προβλήματα, στους αγώνες για τα εργατικά λαϊκά προβλήματα, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πήραν μέρος στην εκδήλωση. «Το ΚΚΕ, 85 χρόνια τώρα, με την ορμή ενός εφήβου, συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο του αγώνα. Με πίστη στο λαό, στις αρχές του για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού». Τα λόγια του Δήμου Ζαχαριάδη, Γραμματέα της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, έσβησαν μέσα στο χειροκρότημα. Και ήρθε στη συνέχεια το σπονδυλωτό καλλιτεχνικό πρόγραμμα (μουσική, τραγούδι, απαγγελίες ποιημάτων, χρονικό) να φέρει στη μνήμη των παλιότερων και να γνωστοποιήσει στους νεότερους, τη φωτεινή ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας που μέσα από φωτιά και τσεκούρι, βάδισε εμπνέοντας τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι σε 20 παλαίμαχους κομμουνιστές που μέχρι και σήμερα, παρά τα χρόνια τους, τις αρρώστιες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Με τα μονοπώλια ή με το λαό;

«Με βάση την απάντηση σ' αυτό το δίλημμα, πρέπει ο εργαζόμενος λαός να καθορίζει την ψήφο του», είπε ο Αγγελος Τζέκης. Και κάλεσε σε μαζική υπερψήφιση των συνδυασμών του ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές και αποφασιστική καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων που βάζουν πλάτη στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

«85 χρόνια μετά, το ΚΚΕ κοιτάζει κατάματα το λαό: Γιατί πάντα ήταν ξεκάθαρο στην ταξική σύγκρουση κεφαλαίου και εργασίας. Ηταν πάντα με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Σ' αυτή τη σύγκρουση άντεξε παρά τις προσπάθειες που έγιναν από διάφορους μηχανισμούς ντόπιους και ξένους για τη διάλυσή του.

Το ΚΚΕ εκφράζει και σήμερα την ακλόνητη πίστη του σ' αυτό που πρωτοειπώθηκε στο ιδρυτικό του συνέδριο ότι ο σοσιαλισμός είναι σήμερα επίκαιρος. Παραμένει η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Οι κομμουνιστές τίμησαν τα 85χρονα ζωής και δράσης του Κόμματος

Τα 85 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ τίμησαν το Σάββατο (22 Νοέμβρη) οι κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ στο Βερολίνο.

Την εορταστική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Βερολίνου του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP) και μέλη του ΚΚ Κολομβίας και του ένοπλου αντιστασιακού κινήματος αυτής της χώρας, που βρίσκονταν στο Βερολίνο.

Μέσα στο διεθνιστικό αυτό πνεύμα, ο Ελληνας κομμουνιστής ομιλητής, αντιπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΓ στη Γερμανία, ανέπτυξε στην περιεκτική ομιλία του τους πατριωτικούς και διεθνιστικούς, πολυαίμακτους αγώνες του ΚΚΕ, που από την αρχή της ίδρυσής του στάθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου για τα συμφέροντα της ελληνικής εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού της χώρας μας. Το ίδιο και σήμερα, τόνισε, βρίσκεται στην πρώτη σειρά των αγώνων κατά του ιμπεριαλισμού και των πολιτικών υπηρετών του στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου και καλεί στην αντιιμπεριαλιστική πάλη τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για μια άλλη πολιτική εξουσία, άλλη εναλλακτική λαοκρατική λύση, με απώτερο στόχο το σοσιαλισμό.

Ο Γερμανός κομμουνιστής

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του DKP, ο οποίος με συγκινητικά λόγια υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του στάθηκε αγωνιστικά αλληλέγγυο στον αγώνα των Γερμανών κομμουνιστών και αντιφασιστών και ότι ο αντιχιτλερικός αγώνας του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού στα χρόνια της φασιστικής κατοχής της Ελλάδας αποτέλεσε βοήθεια και στον αντιφασιστικό αγώνα της Γερμανίας.

Ο Γερμανός κομμουνιστής τελείωσε το λόγο του με τη διεθνή εκτίμηση που έχουν κατακτήσει και οι τωρινοί αγώνες του ΚΚΕ για τη διεθνή κομμουνιστική και εργατική συνεργασία, για την ειρήνη και το σοσιαλισμό. Οι Γερμανοί κομμουνιστές, είπε, διαπιστώνουν ότι το ΚΚΕ βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή αυτού του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα.

Από τους Κολομβιανούς αντιπροσώπους αρκετοί Ελληνες σύντροφοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι πληροφορίες για τον αγώνα στη χώρα τους ενάντια στην εσωτερική και ιμπεριαλιστική αντίδραση.

Η εκδήλωση τερματίστηκε με την προβολή ενός καλογυρισμένου φιλμ που παρουσιάζει τη δράση του Κόμματος από τις πρώτες ημέρες της ίδρυσής του το 1918 ως σήμερα.

Ακολούθησε συνεστίαση σε φιλικό διεθνιστικό πνεύμα.


Θ. Β.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις γιορτασμού των 85 χρόνων του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται να γίνουν οι παρακάτω:

Αύριο, Τετάρτη, 26/11
  • Εκδήλωση της ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ, στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, στην πλατεία Μητροπόλεως) θα πραγματοποιηθεί στις 6μ.μ.
Την Πέμπτη, 27/11
  • Στην εκδήλωση που διοργανώνει καλεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, στα Νεώρια, στο Παλιό λιμάνι των Χανίων, στις 8 το βράδυ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφικό υλικό και άλλα υλικά του Κόμματος. Θα ακολουθήσει συναυλία από το συγκρότημα «Νότιος Ανεμος», με πολιτικό και επαναστατικό τραγούδι.
  • Στον Παλαμά Καρδίτσας, θα γίνει εκδήλωση για την ηρωίδα του Κόμματος Βαγγελίτσα Κουσιάντζα. Θα μιλήσει ο συγγραφέας και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Βασίλης Φυτσιλής.
Την Παρασκευή, 28/11
  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Πύλης Μέγαρον», στα Τρίκαλα.
Το Σάββατο, 29/11
  • Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στις 6 μ.μ., πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας, του ΚΚΕ, για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα υπάρχει μουσικό αφιέρωμα από τον μουσικοσυνθέτη Δ. Φωτιάδη με ερμηνεύτρια την Μαρία Φωτιάδη, θα γίνουν απαγγελίες ποιημάτων και προβολή ταινίας για την 85χρονη ιστορία του ΚΚΕ.
Την Κυριακή, 30/11
  • Εκδήλωση διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου (δίπλα στο ΚΤΕΛ στο λιμάνι) στις 11 το πρωί, όπου θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ