ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

24ωρη απεργία χτες από δημόσιους υπαλλήλους και ναυτεργάτες - Στις συγκεντρώσεις συμμετείχαν Λαϊκές Επιτροπές, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και συνταξιούχοι

Το δικό τους παλμό στη συγκέντρωση έδωσαν σπουδαστές, φοιτητές και μαθητές
Το δικό τους παλμό στη συγκέντρωση έδωσαν σπουδαστές, φοιτητές και μαθητές
Τη δική τους απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου έδωσαν χτες δημόσιοι υπάλληλοι και ναυτεργάτες στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, σε ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης συνολικότερα των εργαζομένων και του λαού, ενόψει και της πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη.

Σηματοδοτώντας μάλιστα την ανάγκη για ενιαία πάλη των εργαζομένων, σε συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα και με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους, στις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις συμμετείχαν επίσης Λαϊκές Επιτροπές, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές και συνταξιούχοι, ενώ αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι αγρότες πραγματοποίησαν επίσης αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια. Την κεντρική ομιλία έκανε η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Περιφερειών Ελλάδας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Μάκης Τσελέντης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Κορυδαλλού, και η Λαμπρινή Χριστογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας.

Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πορεία στη Βουλή, με τους απεργούς να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Οχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική», «ΠΑΜΕ γερά, ΠΑΜΕ ταξικά, στις 8 Δεκέμβρη κανένας στη δουλειά», στέλνοντας ακριβώς μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα.

Στην κεφαλή της πορείας το πανό ενάντια στο νομοσχέδιο για την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση»
Στην κεφαλή της πορείας το πανό ενάντια στο νομοσχέδιο για την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση»
Το πανό στην κεφαλή της πορείας καλούσε σε απόσυρση του νομοσχεδίου για την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση», το οποίο ψηφίζεται σήμερα με τις διαδικασίες του «επείγοντος» στην Ολομέλεια της Βουλής, προωθώντας την παραπέρα αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, Λαϊκές Επιτροπές από δήμους της Αττικής και συνταξιούχοι.

Στο δρόμο του αγώνα σπουδαστές, φοιτητές και μαθητές

«Πρόνοια - Υγεία - μόρφωση - δουλειά, δε θα τα χαρίσουμε στα αφεντικά», ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο μπλοκ φοιτητών και σπουδαστών, που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΜΑΣ και των συλλόγων τους συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και στη συνέχεια έδωσαν το δικό τους δυναμικό «παρών» στη χτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Μαζί τους πορεύτηκαν μέχρι τη Βουλή και μαθητές, από τον Ταύρο, την Καισαριανή και σχολεία του κέντρου της Αθήνας, δίνοντας το δικό τους παλμό στην απεργιακή συγκέντρωση, με το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας να προπορεύεται και να καλεί «Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, μαζί με το λαό και κάθε μαθητής».

Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη.


Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και Λαϊκές Επιτροπές από δήμους της Αττικής
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και Λαϊκές Επιτροπές από δήμους της Αττικής

Από την πορεία προς τη Βουλή
Από την πορεία προς τη Βουλή

Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δυναμική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη. Εργαζόμενοι από χώρους του Δημοσίου, συνταξιούχοι, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη συγκέντρωση, μίλησε η Δέσποινα Δάσιου, πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ. Κάλεσε σε μαζικό αποφασιστικό αγώνα, στηλιτεύοντας τη στάση των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στάθηκε, επίσης, στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΒ που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση, αφού, όπως είπε, «όλες οι απαιτήσεις των βιομηχάνων εμπεριέχονται στις περιβόητες "βέλτιστες πρακτικές" που ασπάζεται ή και επικαλείται και κυβέρνηση».

Χαιρέτισαν ο Γιάννης Βασιλειάδης, εκ μέρους του ΜΑΣ, και η Σοφία Εξαδακτύλου, συμβασιούχος, πρόεδρος της Εργασιακής Επιτροπής στο Δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία κάλεσε και στη στάση εργασίας και τη συγκέντρωση που πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Θεσσαλονίκης τη μέρα που ξεκινά στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο της ΚΕΔΕ (1/12).

  • Στην Πάτρα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου έχοντας στο πλευρό τους συνταξιούχους και νεολαία. Τη συμπαράστασή της στον αγώνα εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων εξέφρασε και η δημοτική αρχή της πόλης, αντιπροσωπεία της οποίας με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

MotionTeam

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παράλληλα, σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του ΟΑΕΕ προχώρησαν νωρίς το πρωί, η Γραμματεία ΠΑΣΕΒΕ Πάτρας και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική και τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη, που διαφημίζει, δεν αφορά τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά μια χούφτα μεγάλες επιχειρήσεις».

  • Στη συγκέντρωση στην Καλαμάτα συμμετείχαν με μαζικό μπλοκ οι συνταξιούχοι, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, καθώς και το σωματείο εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, που είχε πάρει απόφαση για δίωρη στάση εργασίας.
  • Στα Γιάννενα, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε με τη συμμετοχή και Επιτροπών Αγώνα από την Τοπική Διοίκηση, τους εκπαιδευτικούς, την Υγεία - Πρόνοια, τους φοιτητικούς Συλλόγους Ιατρικής, Φυσικού και Χημικού.
  • Στην Καρδίτσα, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου μίλησε ο Γ. Μούστος, μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ και μετά οι συγκεντρωμένοι, με πορεία, πήγαν στα γραφεία της Εφορίας για να συμπαραταχθούν με τους αγρότες που πραγματοποιούσαν αγωνιστική συγκέντρωση κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους ξεκληρίζει.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κοζάνη, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Ηράκλειο, Ρόδο, και αλλού.


ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΤετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org