ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στήνουν σκηνικό εκβιασμού του λαού με μοιρασμένους ρόλους

Αλληλοκατηγορίες για το ποιος οδηγεί τη χώρα σε αστάθεια, με κοινό ζητούμενο να ολοκληρωθεί η «αξιολόγηση» με τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει

Αντιπαράθεση, στη βάση όμως της κοινής τους στρατηγικής, στήνουν κυβέρνηση - ΝΔ

Eurokinissi

Αντιπαράθεση, στη βάση όμως της κοινής τους στρατηγικής, στήνουν κυβέρνηση - ΝΔ
Σκηνικό εκβιασμού του λαού στήνουν κυβέρνηση και ΝΔ με μοιρασμένους ρόλους, στον απόηχο της προχτεσινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, όπου μίλησαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα, με το βλέμμα στραμμένο στα παζάρια ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για το χρέος και τα άλλα ανοιχτά μέτωπα σε ΕΕ και Ευρωζώνη, ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος είναι ικανότερος να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, παίζοντας επιτελικό ρόλο στον «οδικό χάρτη» του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η κυβέρνηση «κόβει»...

Μιλώντας την Τετάρτη στους βουλευτές του κόμματός του, ο Αλ. Τσίπρας, αφού παρουσίασε τα αντιλαϊκά επιτεύγματα της κυβέρνησης και περιέγραψε με τα μάτια του κεφαλαίου την «Ελλάδα που αλλάζει», καταλόγισε στη ΝΔ ότι υπερασπίζεται «με πάθος τις απόψεις των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των δανειστών και των πιο ακραίων δυνάμεων εκ των εργοδοτών», αναφερόμενος στην ομιλία που είχε εκφωνήσει λίγο νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Συνέχισε κατηγορώντας τη ΝΔ για «ανεύθυνη» στάση και «εθνικά επιζήμια», με το επιχείρημα ότι «θέτει σε κίνδυνο την ίδια την προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση» και σπρώχνει τα πράγματα προς ένα 4ο μνημόνιο, επειδή «αυτό που επιδιώκει με πάθος είναι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων».

Συνεχίζοντας τον συλλογισμό του, είπε ότι αυτό οδηγεί στη «μη λήψη μέτρων για το χρέος» και άρα στον «αποκλεισμό της χώρας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», που «θα αποτελούσε την τέλεια καταστροφή για την οικονομία». Μετά από αυτό, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, και αφού θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές, η μοναδική επιλογή για όποιον και αν ήταν στην κυβέρνηση θα ήταν «να ζητήσει νέο δάνειο» με 4ο μνημόνιο, καθώς μετά τη λήξη του προγράμματος δεν θα υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές.

«Το σχέδιό του είναι καταδικασμένο σε αποτυχία. Και αυτό όχι μόνο γιατί η αξιολόγηση θα κλείσει, αλλά και γιατί πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους», διαβεβαίωσε ο Αλ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τον εκβιασμό που απευθύνει στο λαό, και ο οποίος συνοψίζεται ως εξής: «Δέξου τα μέτρα της "αξιολόγησης" και ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει, αλλιώς οδηγούμαστε σε "αστάθεια" και 4ο μνημόνιο».

Μάλιστα, στέλνοντας μήνυμα και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, από την οποία ζήτησε να υπερασπιστεί μαχητικά τα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης», συνέδεσε την πιθανή αποτυχία των διαπραγματεύσεων και της δεύτερης «αξιολόγησης» με το ενδεχόμενο εκλογών, «όπως διακαώς ζητά η ΝΔ».

...και η ΝΔ «ράβει» αντιλαϊκά

Από την πλευρά της ΝΔ, που απηύθυνε τα ίδια εκβιαστικά ψευτοδιλήμματα στο λαό λίγο πριν από τις εκλογές του Γενάρη του 2015, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει το συντομότερο δυνατόν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα», και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι «καθυστερεί και άλλο».

Αναπαράγοντας αντίστροφα τον συλλογισμό του Αλ. Τσίπρα περί «αστάθειας», πρόσθεσε ότι «η 5η Δεκεμβρίου, καθώς φαίνεται, θα έρθει και θα παρέλθει χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία. Και χωρίς συμφωνία δεν θα υπάρξει εκταμίευση. Δεν θα πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και φυσικά, δεν μπορεί να ξεκινήσει καν η συζήτηση για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Στην πραγματικότητα, περιγράφοντας κι αυτός τον «οδικό χάρτη» του κεφαλαίου για την οικονομική ανάκαμψη, πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα τις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, εστιάζοντας μάλιστα την ομιλία του στις ΣΣΕ και τον συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και στα υπόλοιπα φιλομονοπωλιακά μέτρα της δεύτερης «αξιολόγησης», τα οποία, κατά τον ίδιο, θα έπρεπε να είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Απ' αυτήν τη σκοπιά είναι εμφανής ο εκβιασμός και προς το λαό ότι δεν έχει άλλο δρόμο από το να αποδεχτεί νέες θυσίες, προκειμένου να κλείσει η «αξιολόγηση», και να εναποθέσει όλες τις ελπίδες του στην «πολιτική αλλαγή» που, για τη ΝΔ, θα σημάνει η κυβερνητική εναλλαγή.

Κοινός στόχος η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης»

Χτες, η κυβέρνηση επανήλθε με «non paper» για να πει ότι στόχος της ΝΔ είναι ένα 4ο μνημόνιο και ότι «το πολιτικό σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι σχέδιο καταστροφής της κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζόμενων και των συνταξιούχων (...) του κοινωνικού κράτους, σχέδιο απολύσεων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, εμπέδωση της εργασιακής ζούγκλας». Χρεώνει, δηλαδή, στη ΝΔ την κατάσταση που «κληρονόμησε» μετά τις εκλογές του 2015 και που η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο, διατηρώντας όλους τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, ενώ σε πολλούς τομείς, τους έχει επεκτείνει.

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον «Real FM», εκτίμησε ότι «υπάρχουν προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση, στα κρίσιμα, και κυρίως στα λεγόμενα εθνικά θέματα, κινείται στη λογική της συνεννόησης του μέγιστου των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Από την πλευρά της ΝΔ, ο Κ. Τσιάρας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Action 104,6», είπε μεταξύ άλλων: «Βεβαίως θέλουμε, ευχόμαστε, είμαστε δίπλα στην κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια να κλείσει και αυτή την αξιολόγηση».

Στη Θράκη ο Αλ. Τσίπρας

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα περιοδεύσει στη Θράκη, με ατζέντα ενταγμένη στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Αλ. Τσίπρας θα επιθεωρήσει τα έργα αναβάθμισης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης και θα συναντηθεί με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Αμέσως μετά θα επιθεωρήσει τα έργα κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (Trans Adriatic Pipeline - TAP). Στη συνέχεια θα επισκεφτεί τη Φιλύρα Ροδόπης, το Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ξάνθης, το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη.

Το μεσημέρι θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με φορείς της Θράκης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή. Το απόγευμα θα εγκαινιάσει την 24η Πανελλήνια Εμπορική Εκθεση «Ανατολική Μακεδονία - Θράκη 2016» στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής και το βράδυ θα μιλήσει στο ξενοδοχείο «Arcadia» στην Κομοτηνή.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Χαμένοι θα βγουν οι εργαζόμενοι, ο λαός, με τις εργασιακές σχέσεις - ζούγκλα, την ενεργειακή φτώχεια και τις πανάκριβες μεταφορές. Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, με τη διαδικασία του επείγοντος

Ολοκληρώθηκε χτες με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής η ψήφιση του νομοσχεδίου, που αφορά στην «ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων και μεταφορών, απλοποίηση διαδικασίας αδειοδότησης και άλλες διατάξεις», το οποίο θεωρείται προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο στις επιδιώξεις της εγχώριας αστικής τάξης για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Αλλωστε, η γεωγραφική της θέση ως σημείο σύνδεσης Ασίας - Ευρώπης - Αφρικής συμβάλλει στην προώθηση αυτής της στρατηγικής, αλλά και στην προάσπιση της ενεργειακής ασφάλειας των μονοπωλίων της ΕΕ.

Ετσι, προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία με συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία, η οποία ορίζει τη θέσπιση από την κυβέρνηση συγκεκριμένου «Εθνικού Πλαισίου Πολιτικής» για τα εναλλακτικά καύσιμα (φυσικό αέριο, υγροποιημένο φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, υδρογόνο κ.λπ.), που θα περιλαμβάνει τα σημεία (λιμάνια, μαρίνες, πρατήρια στη στεριά, αεροδρόμια) όπου θα διαμορφωθούν οι σχετικές υποδομές, κίνητρα (ενισχύσεις, φοροαπαλλαγές, fast truck διαδικασίες κ.ο.κ.) για επενδύσεις.

Το χρονικό όριο ολοκλήρωσης των υποδομών και διακίνησης εναλλακτικών καυσίμων από και προς την Ελλάδα, αλλά και της χρήσης τους στο εσωτερικό της, στις μεταφορές δηλαδή και αλλού, ορίζεται το 2030. Στο ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται ανατροπές σε δικαιώματα των αυτοαπασχολουμένων επιστημόνων μηχανικών και των μικρών επαγγελματιών επισκευαστών αυτοκινήτων.

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν το νομοσχέδιο. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή στα επίμαχα άρθρα της οδηγίας ψήφισε «παρών», ενώ οι βουλευτές της υπερθεμάτισαν στους στόχους του κεφαλαίου που συνδέονται με τη γεωστρατηγική θέση της χώρας. Την ευρεία συναίνεση στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και στους στόχους που εκφράζονται μέσα από αυτό, χαιρέτισε στην ομιλία του ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρ. Σπίρτζης.

Από μέρους του ΚΚΕ, ο ειδικός αγορητής Μ. Συντυχάκης, καταψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι με αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να προετοιμάζει το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να προωθηθούν οι σχεδιασμοί της αστικής τάξης, όσον αφορά την Ενέργεια και τις Μεταφορές, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τα κατάλληλα κίνητρα στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επενδύσουν. Επισήμανε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και γι' αυτό, άλλωστε, υπερψηφίζουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Είπε τέλος ότι για όλα όσα ετοιμάζονται για την παραπέρα κερδοφορία του κεφαλαίου, τη «νύφη» θα κληθούν να την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός, με τις εργασιακές σχέσεις - ζούγκλα, την ενεργειακή φτώχεια και τις πανάκριβες μεταφορές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ