ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσηλωμένη στις δεσμεύσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για την αμυντική βιομηχανία

Τη συγχώνευση ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ με ιδιωτικές βιομηχανίες προκρίνει η συγκυβέρνηση

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα ΕΑΣ έξω από τη Βουλή
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα ΕΑΣ έξω από τη Βουλή
Την προσήλωση της κυβέρνησης στην παραπέρα προσαρμογή της «εθνικής αμυντικής βιομηχανίας» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Κοινής Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ, η οποία, στο πλαίσιο του μονοπωλιακού ανταγωνισμού στον κλάδο και των επιδιώξεων εγχώριων και ξένων μονοπωλίων να βρουν κερδοφόρες διεξόδους για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, οδηγεί σε παραπέρα δραστική συρρίκνωση των εναπομεινάντων εργοστασίων, μείωση των θέσεων εργασίας και χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά, επιβεβαίωσαν τα όσα είπε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δ. Βίτσας, ενημερώνοντας για την πορεία της αμυντικής βιομηχανίας την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όταν συζητάς για την αμυντική βιομηχανία πρέπει να βλέπεις τι γίνεται γύρω σου και το πιο "εγγύς" γύρω σου είναι οι Ενώσεις στις οποίες συμμετέχεις, όπως είναι η ΕΕ, καθώς και οι Συμμαχίες στις οποίες συμμετέχεις, όπως είναι το ΝΑΤΟ».

Αναδεικνύοντας μάλιστα την έγνοια της κυβέρνησης για την ενίσχυση των εγχώριων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ο Δ. Βίτσας επισήμανε την ανάγκη αναδιάρθρωσης της πολεμικής βιομηχανίας της χώρας και συγχώνευσής της με «ιδιωτικές βιομηχανίες», αντί «να ανταγωνίζονται», αναφέροντας άλλωστε ότι όταν μιλάμε για ΕΑΣ, ΕΑΒ, ή ΕΛΒΟ μιλάμε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στον «αέρα» παραμένουν οι εργαζόμενοι στα ΕΑΣ

Ειδικά για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στα οποία προχώρησε διαδικασία κατάσχεσης λόγω χρεών των εκκαθαρισμένων απαιτήσεών τους προς άλλους φορείς του Δημοσίου, την ώρα που οι εργαζόμενοι είναι μήνες απλήρωτοι, ο Δ. Βίτσας ανέφερε ότι θα δοθεί μία «τονωτική ανάσα» 23 εκατ. ευρώ από την πώληση του οικοπέδου της επιχείρησης στον όμιλο Λάτση, συν περίπου 400.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «δεν θα γίνει καμία μείωση προσωπικού».

Ωστόσο, την ίδια ώρα, το υπουργείο έχει καταθέσει τροπολογία στο νομοσχέδιο για την «κινητικότητα», η οποία προβλέπει τη μετάταξη των εργαζομένων της «ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΥΜΗΣ», των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ. Η διάταξη προβλέπει μεν τη δυνατότητα να μεταταχθούν οι εργαζόμενοι, όμως «σε τυχόν κενές θέσεις άλλων οργανισμών ή εάν υπάρχουν, σε συνιστώμενες θέσεις σε υπηρεσίες» και «εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες στους φορείς αυτούς», ενώ προδιαγράφει τη συρρίκνωση των επιχειρήσεων.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι «η πορεία απαξίωσης συνολικά της πολεμικής βιομηχανίας είναι ένας συνδυασμός των εισαγωγών όπλων και οπλικών συστημάτων, των δεσμεύσεων που έχει η χώρα μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και, βέβαια, της ανάγκης για διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην πώληση και στην εμπορία πολεμικού υλικού».

Πρόσθεσε ότι «η προώθηση αυτών των αναδιαρθρώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων της πολεμικής βιομηχανίας αποτελεί ανάγκη των μονοπωλιακών ομίλων και είναι αυτή η γενική γραμμή, που έχει η ΕΕ. Στοχεύει ακριβώς στη δημιουργία νέων επενδυτικών πεδίων για να τοποθετηθούν υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των μονοπωλιακών ομίλων», συνθλίβοντας θέσεις εργασίας και δικαιώματα.

Ο βουλευτής του Κόμματος κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους για «κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Αμυνας και κατηγορηματική αντίσταση σε οποιαδήποτε σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των αμυντικών βιομηχανιών».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, έξω από τη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία, με αφορμή τις εξελίξεις στα ΕΑΣ, ενώ συνδικαλιστική αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή με αντιπροσωπεία του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν ο Χρήστος Κατσώτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΚΑΙ ΤΗΝ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»
Ενισχύει την «αποτελεσματικότητα» του αστικού κράτους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Ξεκίνησε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» το οποίο περιλαμβάνεται στη λίστα με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης». Η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες. Χτες αργά το βράδυ, αναμενόταν να γίνει ψηφοφορία επί της αρχής, ενώ μέχρι σήμερα το μεσημέρι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφιση των άρθρων.

Το ΚΚΕ, με τις τοποθετήσεις των βουλευτών του, ανέδειξε ότι πρόκειται για ένα αντιδραστικό νομοθέτημα, που συμβάλει στην παραπέρα διαμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης ως εργαλείο για την εξυπηρέτηση των σημερινών συμφερόντων του κεφαλαίου.

Οπως τόνισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, δηλώνοντας ότι «καταψηφίζουμε επί της αρχής», όσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση, «βαφτίζοντας το κρέας ψάρι» ότι το νομοσχέδιο είναι για την εξυπηρέτηση του πολίτη, αυτό που κάνει είναι να διατηρεί όλο το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη Δημόσια Διοίκηση και να το χειροτερεύει.

Ενδεικτικά ανέφερε το όριο του 50% που τίθεται στο άρθρο 4 για να γίνει μετάταξη ή μία απόσπαση, «που σημαίνει η κυβέρνηση θεωρεί ότι με το 50% του προσωπικού υπάρχει πληρότητα, που σημαίνει ότι νέοι διορισμοί δεν πρόκειται να γίνουν» και αυτό «για να εξυπηρετήσει το δημοσιονομικό στόχο του κουαρτέτου».

Αναφερόμενη στην «αξιολόγηση» δομών και προσωπικού, σημείωσε ότι υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του κράτους, για να είναι πιο αποτελεσματικό για την καπιταλιστική ανάπτυξη και πιο ικανό απέναντι στους λαϊκούς αγώνες.

Οσο για τα περί οικειοθελούς κινητικότητας σημείωσε ότι είναι παραμύθι, αφού «η ενδοϋπηρεσιακή κινητικότητα γίνεται υποχρεωτικά, μόνο με τη σύμφωνη γνώμη της υπηρεσίας», χώρια ότι ο εκάστοτε υπουργός θα μπορεί να μετακινεί προσωπικό. Εθεσε, μάλιστα, το ερώτημα αν αυτό γίνεται λόγω του ΕΛΓΑ και των κινητοποιήσεων των γεωτεχνικών, προκειμένου να στηθεί απεργοσπαστικός μηχανισμός.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο είναι συνέχεια των προηγούμενων νόμων για την «αξιολόγηση» δομών και προσώπων που συνδέουν την αξιολόγηση με το μισθό και την απόλυση υπαλλήλων. Επισήμανε ότι ουσιαστικά συνεχίζεται η πορεία συγχωνεύσεων και καταργήσεων δομών της Δημόσιας Διοίκησης, ανοίγοντας παραπέρα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, επισήμανε σχετικά με το νομοσχέδιο ότι «σχεδιάσαμε έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα», ικανού να συμβάλει στο «στρατηγικό στόχο μας» που «είναι η οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας».

Οσον αφορά την κριτική των άλλων αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ, αυτή περιγράφηκε με τον καλύτερο τρόπο από την ίδια την υπουργό, η οποία επανέλαβε ότι «η βασική κριτική από την αντιπολίτευση εστίασε στο γεγονός ότι δεν θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας μια τέτοια αλλαγή. Εγώ θα πω ότι εμείς με αφορμή αυτό επιβεβαιώνουμε ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα υλοποιηθεί. Είναι το μεγάλο μας στοίχημα και θα το κερδίσουμε»...

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Συσκέψεις για την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου

Με περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων, στις 15 Δεκέμβρη, στην Αθήνα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει, στις 5 μ.μ., στα Προπύλαια, ενώ θα ακολουθήσει πορεία με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου.

Το πρόγραμμα των συσκέψεων είναι το εξής: Ηπειρος, σήμερα Παρασκευή 25/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Φθιώτιδα - Φωκίδα - Βοιωτία - Χαλκίδα, σήμερα Παρασκευή 25/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας (Λαμία). Θεσσαλία, Δευτέρα 28/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας. Κεντρική Μακεδονία, Δευτέρα 28/11, 11 π.μ., Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης «ΕΚΑΒΗ» (Πάρκο Κατερίνης). Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Τρίτη 29/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Δράμας. Πελοπόννησος, Δευτέρα 28/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Πύργου, και Τρίτη 29/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. Κρήτη, Τρίτη 29/11, 11.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο Χανίων. Δυτική Μακεδονία, Τετάρτη 30/11, 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο Βέροιας. Αττική, Τετάρτη 7/12, 10 π.μ., αίθουσα ΟΑΕΕ Αθήνας.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

-- Συνέλευση για την προετοιμασία της απεργίας στις 8/12 πραγματοποιεί το Σωματείο Διαλογής Ψύξης Νάουσας, την Κυριακή 27/11, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού καλούν τη Δευτέρα 28/11, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους (Κρέσνας 10-12 και Αθηνάς) σε σύσκεψη με θέμα «Η οργανωμένη απάντησή μας στα νέα μέτρα που έρχονται, με αποκορύφωμα τη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 8 Δεκέμβρη».

-- Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων, τη Δευτέρα 28/11, στις 4 μ.μ., στο ΕΚΑ, μπροστά στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το Δεκέμβρη.

-- Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας την Τετάρτη 30/11, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με θέμα την οργάνωση της απεργίας στις 8 Δεκέμβρη και τον προγραμματισμό της δράσης του για το επόμενο διάστημα.

Πληροφορίες για νεκρούς στη Μόρια

Πληροφορίες για νεκρούς στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο έφτασαν στην εφημερίδα μας αργά χτες βράδυ, την ώρα που έκλεινε η ύλη. Σύμφωνα με αυτές, από έκρηξη που οφείλεται πιθανότητα σε γκαζάκι ή κάποιο θερμαντικό σώμα που χρησιμοποιούταν στον καταυλισμό, σκοτώθηκε μια γυναίκα και δύο παιδιά, ενώ γινόταν λόγος και για 8 ακόμα τραυματίες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία της έκρηξης υπήρξε μεγάλη ένταση στον καταυλισμό και ξέσπασαν επεισόδια, χωρίς να διευκρινίζεται αν κάποιος από τους θανάτους ή τους τραυματισμούς οφείλεται σε αυτά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org