ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΠΕΡΑΜΑ
Αρνούνται τη σίτιση στα παιδιά γιατί δεν προσφέρει ανάπτυξη!

Αρνείται το Ελεγκτικό Συνέδριο να καταβληθεί ακόμα και ένα σεντ για τη σίτιση των παιδιών του Δήμου Περάματος γιατί αυτό «δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση» και δεν αφορά «την εκτέλεση έργων»! Αυτήν την απόφαση κοινοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο και υπογράφεται από την Επίτροπο Β. Σφηκάκη προς την Περιφέρεια Αττικής στις 19 Νοέμβρη. Αφορά ένα κονδύλι 350.000 ευρώ που θα πήγαινε για την ανακούφιση των ανέργων οικογενειών και τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία του Περάματος.

Συγκεκριμένα, πριν από 8 μήνες, δηλαδή τον περασμένο Μάρτη, μετά από έντονες πιέσεις και πολύμορφες κινητοποιήσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε, τελικά, να εγκρίνει τις προτάσεις που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ, οι οποίες προέβλεπαν τη διάθεση 350 χιλιάδων ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, για να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα 10 δράσεων με διοργανωτές το υπουργείο Παιδείας, την Περιφέρεια, το Δήμο Περάματος σε συνεργασία με φορείς όπως τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Ανάμεσα στις δράσεις αυτές ήταν η θέρμανση και των 19 σχολικών κτιρίων του Δήμου, ένα γεύμα για όλους τους μαθητές του Περάματος, με τα προϊόντα διατροφής να είναι «εντός του νομοθετημένο πλαισίου σχολικής διατροφής του υπουργείου Παιδείας», κοινωνικό συσσίτιο διοργανωμένο από Δήμο, Περιφέρεια και υπουργείο Εργασίας, αγορά σχολικών ειδών για τους μαθητές των ανέργων οικογενειών, διανομή τροφίμων σε χώρο που θα επιλεγεί από τους διοργανωτές κ.ά.

Μετά από από 8 μήνες, έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο να αποφασίσει ότι το πρόγραμμα, το οποίο θα είχε διάρκεια 12 μηνών, «κωλύεται», παρουσιάζοντας ένα άκρως προκλητικό σκεπτικό, το οποίο έρχεται να επιβεβαιώσει με τη σειρά του ότι ο «Καλλικράτης» στον οποίο αποτυπώνεται συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της σημερινής κυβέρνησης, «θέλει» τους δήμους και τις περιφέρειες «γερά εργαλεία» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει ως μοναδικό γνώμονα τη θωράκιση και ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ακόμα και όταν αυτό σημαίνει παιδιά λιπόθυμα από τον υποσιτισμό.

Το σκεπτικό «μιλάει» από μόνο του. Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με τη «νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης», «οι προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτουν, μεταξύ άλλων, οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού με το Δημόσιο, μεταξύ τους ή και με φορείς του δημόσιου τομέα, είναι συμφωνίες που (...) σκοπό έχουν να διευκολύνουν τη μελέτη και εκτέλεση έργων και την παροχή υπηρεσιών με αναπτυξιακό χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο». Οπως σημειώνει, στην προκειμένη περίπτωση, τα όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα για τους ανέργους του Δήμου Περάματος «δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προγραμματικής σύμβασης, αφενός η προμήθεια αγαθών, αφετέρου η παροχή υπηρεσιών, από την οποία απουσιάζει η αναπτυξιακή διάσταση»! Ενώ αποφαίνεται ότι πολλές από τις υπηρεσίες που προβλέπονται στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να παρασχεθούν με άλλον τρόπο, αναφέροντας για παράδειγμα τη θέρμανση στα σχολεία ότι θα μπορούσε να γίνει μέσω των Σχολικών Επιτροπών, οι οποίες βέβαια υποχρηματοδοτούνται.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Για τις συνέπειες της νέας Κοινοτικής Αγροτικής Πολιτικής

«Η νέα ΚΑΠ και οι συνέπειες στη μικρομεσαία αγροτιά» ήταν το θέμα της ομιλίας της Διαμάντως Μανωλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στην εκδήλωση - συνεστίαση που οργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ στο Μάλεμε.

Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Σε ενάμιση μήνα, το 2015, θα εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ. (...) είναι συνέχεια των προηγούμενων και χειρότερη σε ό,τι αφορά την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών (...). Η ανακατανομή των κοινοτικών πόρων και η αναδιανομή είναι υπέρ των μεγάλων, για να συγκεντρωθεί η παραγωγή στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, καθώς και ο προσανατολισμός σε ορισμένα προϊόντα, απ' όπου θα ευνοηθούν οι μεταποιητές (...) το κυριότερο είναι τα κριτήρια της κατανομής τους και οι αλλαγές συγκριτικά με πριν. Αυτές οι αλλαγές συνοψίζονται στα εξής:

α) Οι επιδοτήσεις θα δίνονται ανά στρέμμα, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια και το κόστος παραγωγής. Ο μεγάλος χαμένος θα είναι οι μικροκληρούχοι και κυρίως αυτοί που είχαν καλλιέργειες και δικαιώματα με υψηλές επιδοτήσεις άνω των 100 ευρώ/στρέμμα (...)

β) Νέο στοιχείο αποτελεί και το λεγόμενο "πρασίνισμα" της ΚΑΠ (...). Αποκρύβουν τον πραγματικό στόχο το "πρασινίσματος" ο οποίος δεν είναι άλλος από την αύξηση της επιδότησης κατά 30% σε όσους έχουν πάνω από 150 στρέμματα και αφήνουν ακαλλιέργητο το 5% και από το 2017 το 7% της καλλιεργήσιμης γης τους (...). Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές παραγωγικές εκτάσεις δεν θα καλλιεργηθούν (...) Αλλάζει ο ορισμός του δικαιώματος που θα επιδοτείται, ωστόσο δεν είναι γνωστός!

γ) Με τη νέα ΚΑΠ θα παίρνουν επιδοτήσεις όσοι χαρακτηρίζονται "ενεργοί αγρότες". Αντίθετα, μέχρι σήμερα οι κοινοτικές επιδοτήσεις δίνονται σε όσους καλλιεργούν ανεξάρτητα αν είναι ή όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

δ) Ο πυλώνας 2 της νέας ΚΑΠ περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις για τη γεωργική ανάπτυξη (επιχειρηματικές επιδοτήσεις) και διοχετεύουν περισσότερα λεφτά που μεταφέρουν από τον 1ο πυλώνα τις άμεσες επιδοτήσεις. Οι όροι και οι προϋποθέσεις μειώνουν σημαντικά τις ενισχύσεις και αναδιανέμουν τους πόρους για να εξυπηρετήσουν τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν.

Η θέση του ΚΚΕ

(...) Αναδεικνύεται η επικαιρότητα της θέσης του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική εξουσία, για να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία οι βιομηχανίες, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η γη, οι υποδομές κ.λπ., και να μπουν στην παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό και κίνητρο παραγωγής την κοινωνική ευημερία, την ικανοποίηση των αναγκών των παραγωγών του πλούτου.

Μόνο σε αυτήν την κοινωνία ο αγροτοπαραγωγός μπορεί να έχει μέλλον, είτε δουλεύοντας σε μία μεγάλη μηχανοποιημένη κρατική αγροτική παραγωγή, άμεσα συνδεδεμένη με τη βιομηχανία, είτε με την εθελοντική ένταξή του στον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό που θα υποστηρίζεται από το κρατικό εμπόριο.

(...) Ο κεντρικός προγραμματισμός, η κλαδική και περιφερειακή εξειδίκευσή του που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία και στον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο (...) αντιμετωπίζει με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον καπιταλισμό τις δαπάνες (...), τις ανάγκες συσσώρευσης για μελλοντική πιο αναβαθμισμένη παραγωγική ανάπτυξη, για κοινωνικές υπηρεσίες χωρίς να τις θεωρεί ασύμφορο "κόστος".

Σε αυτόν το διαφορετικό τρόπο υπολογισμού δαπανών και νέων αποθεμάτων προϊόντων στηρίζεται η αντίληψή μας για μονομερή διαγραφή του χρέους, για αποδέσμευση από την ΕΕ και οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική ένωση, για δραστική μείωση των εισαγόμενων προϊόντων με ταυτόχρονη αύξηση των εγχώρια παραγόμενων, αλλά και για αμοιβαία επωφελείς για τους λαούς εμπορικές, τουριστικές ανταλλαγές».

Καταλήγοντας, σημείωσε: «Οσο ανασυγκροτείται και επανακάμπτει το μαζικό κίνημα, όσο συνδέουμε την οικονομία με την πολιτική, τόσο δυναμώνουμε την προοπτική για την αλλαγή τάξης στην εξουσία, για τη δική μας λαϊκή εξουσία και οικονομία. Αυτό σημαίνει ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού».

ΛΑΥΡΙΟ
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Ποδοσφαιρικό αγώνα αφιερωμένο στην αλληλεγγύη των λαών οργανώνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και τους πρόσφυγες του Κέντρου Υποδοχής του Λαυρίου. Ο αγώνας θα γίνει το Σάββατο 29 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο γήπεδο της Λαυρεωτικής.

Στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου αναφέρει: «Ο αγώνας πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου οξύνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, με αποτέλεσμα τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις εστίες τους. Τα θύματα στο ξαναμοίρασμα του κόσμου είναι οι λαοί που με το αίμα τους πολλές φορές υποχρεούνται να "χαράξουν" τα νέα σύνορα, να "σφραγίσουν" τα νέα συμβόλαια των πετρελαιάδων. Η αλληλεγγύη των λαών μπορεί να νικήσει την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Αυτοί οι ξεριζωμένοι έχουν ανάγκη από φάρμακα, τρόφιμα και ρούχα, τα οποία μπορούν να φέρουν όσοι επιθυμούν στο Κέντρο Υποδοχής, τα οποία και θα διοχετευτούν στα τουρκο-συριακά σύνορα, όπου πάνω από 200.000 πρόσφυγες βρίσκονται σε σκηνές μπροστά σε έναν βαρύ χειμώνα και με αβέβαιο το μέλλον της επιστροφής τους στα σπίτια τους. Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους όπου Γης ξεριζωμένους πρόσφυγες και καλούμε τους Πόντιους και Μικρασιάτες της Λαυρεωτικής να έρθουν στο γήπεδο της Λαυρεωτικής το Σάββατο 29 Νοέμβρη, 11 π.μ., οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι την προσφυγιά και τις κακουχίες της».

Ξεκίνησαν χτες οι εκλογές του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής

Αρχισαν χτες και ολοκληρώνονται την Πέμπτη 4 Δεκέμβρη οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης και Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Σήμερα και τις επόμενες μέρες οι εκλογές, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ, θα γίνουν στα εξής σημεία:

  • Τρίτη 25 Νοέμβρη, Δημαρχείο Αγ. Αναργύρων (οδός Λ. Δημοκρατίας και Ιωάννη Μέρλα).
  • Τετάρτη 26 Νοέμβρη, Δημαρχείο Περιστερίου (πλατεία Δημοκρατίας).
  • Παρασκευή 28 Νοέμβρη, Δημαρχείο Καλλιθέας (οδός Μαντζαγριωτάκη 74).
  • Σάββατο 29 Νοέμβρη, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (οδός Αγ. Φιλοθέης 5Β, πίσω από τη Μητρόπολη).
  • Δευτέρα 1 Δεκέμβρη, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού (οδός Γρ. Λαμπράκη και Ταξιαρχών).
  • Τρίτη 2 Δεκέμβρη, Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας (οδός Παγκάλου και Κίμωνος 11).
  • Τετάρτη 3 Δεκέμβρη, Δημαρχείο Αμαρουσίου (οδός Β. Σοφίας 9 και Δ. Μόσχα).
  • Πέμπτη 4 Δεκέμβρη, αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Το Συνδικάτο με ανακοίνωσή του καλεί «όλους τους εργαζόμενους στους δήμους και την Περιφέρεια Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στις αρχαιρεσίες για να βγει πιο δυνατό το Συνδικάτο και να αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εργαζομένων (...) Η ισχυροποίηση του Συνδικάτου στις σημερινές συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη. Συμβάλλει στην ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης».

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Εξετάσεις μόνο με ολόκληρη την πληρωμή

Απ' την τσέπη τους θα αναγκαστούν οι ασθενείς που καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα να πληρώνουν τις διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων ανακοίνωσαν «επίσχεση εργασίας» απ' την 1.12.2014. Η αιτία για την «επίσχεση εργασίας» είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Ετσι, οι ασθενείς που καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα - μια επιλογή που είναι επιβεβλημένη καθώς το 90% των διαγνωστικών πράξεων και εξετάσεων δε γίνονται πια στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), λόγω υπολειτουργίας του - θα πληρώνουν εξολοκλήρου για τις εξετάσεις τους, ενώ τώρα πληρώνουν 15%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ