ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ - ΔΟΥΡΓΟΥΤΙ
Δολοφονική επίθεση σε καταστήματα μεταναστών
  • Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση και αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την πολιτική της «μηδενικής ανοχής»
  • Ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για ταξική αλληλεγγύη στους μετανάστες εργάτες

Αγριες επιθέσεις με λοστούς, μαχαίρια και μολότοφ σε δύο καταστήματα στο Νέο Κόσμο (περιοχή Δουργουτίου), τα οποία ανήκουν σε Σύρους και συχνάζουν εκεί Σύροι, Κούρδοι και Ιρακινοί, εξαπέλυσαν τη Δευτέρα το βράδυ περίπου 60 άτομα φορώντας κουκούλες και μαύρα ρούχα. Οπως όλα δείχνουν - σύμφωνα και με μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών που άκουγαν τους κουκουλοφόρους να μιλούν στα ελληνικά - πρόκειται για οργανωμένη επίθεση από ομάδα «φασιστοειδών».

Το χτύπημα ήταν ακαριαίο και βίαιο. Δεκάδες άτομα έφτασαν με αυτοκίνητα τη Δευτέρα μετά τις 9 το βράδυ, πέταξαν μολότοφ στα δύο παντοπωλεία που ανήκουν σε μετανάστες, χτύπησαν όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί, έσπαγαν με λοστούς ό,τι βρέθηκε μπροστά τους και έβριζαν στα ελληνικά τους μετανάστες. Πρόκειται για δολοφονική επίθεση με στόχο τον εκφοβισμό των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο «Τζάνειο» νοσοκομείο, ενώ από τύχη δεν υπήρξαν νεκροί. Η αστυνομία προχώρησε σε οχτώ προσαγωγές (δύο Ελλήνων και έξι μεταναστών), τους οποίους άφησε χτες το πρωί ελεύθερους.

Αποτέλεσμα της «μηδενικής ανοχής»

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη βάρβαρη δολοφονική επίθεση οργανωμένης ομάδας «φασιστοειδών» εναντίον μεταναστών το βράδυ της Δευτέρας στην περιοχή Δουργούτι του Νέου Κόσμου. Και επισημαίνει:

«Αποτέλεσμα της άγριας αυτής επίθεσης ήταν να τραυματιστούν σοβαρά αρκετοί μετανάστες και να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ θα μπορούσε να υπάρχουν και νεκροί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα άγριας βίας και πρωτόγονου ρατσισμού κατά προσφύγων - μεταναστών. Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα για την πολιτική της «μηδενικής ανοχής», που επιτρέπει να δρουν ανενόχλητα ομάδες αντιδραστικών - ρατσιστικών στοιχείων.

Τέτοιες ενέργειες εντάσσονται στο πλαίσιο της λογικής που καλλιεργεί το σύστημα, ότι για τη φτώχεια, την ανεργία, την ανέχεια που βασανίζουν τους εργαζόμενους και οξύνονται μάλιστα σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, ευθύνονται και οι μετανάστες - πρόσφυγες. Αποτελούν επίσης πρόσχημα για την κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, την αστυνομική βία και τρομοκρατία.

Καλούμε τους Ελληνες και μετανάστες εργάτες, να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στα φαινόμενα βίας, ρατσισμού, αλλά και αυταρχισμού και τρομοκρατίας, που είναι αποτέλεσμα της αντεργατικής και αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήμερα όπως και η προηγούμενη της ΝΔ.

Η μόνη απάντηση είναι η ενιαία πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, για να μην πληρώσει η εργατική τάξη την κρίση της πλουτοκρατίας».

Να δώσουν απάντηση τα ταξικά συνδικάτα

«Την επίθεση φασιστοειδών και τραμπούκων εναντίον Σύρων - Ιρακινών και Κούρδων μεταναστών» καταδικάζει και το ΠΑΜΕ υπογραμμίζοντας τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ και σημειώνοντας μεταξύ άλλων: Οι ενέργειες αυτές εξυπηρετούν τα σχέδια της πλουτοκρατίας που θέλουν να διασπάσουν τους εργαζόμενους σε Ελληνες και ξένους, αποδυναμώνοντας έτσι την ενότητα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στόχος τους είναι να κρύψουν τον κοινό τους αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο και ο ιμπεριαλισμός».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει επίσης και «τη στάση της Αστυνομίας που ενήργησε καλύπτοντας την ορδή των φασιστοειδών που είχε επιδοθεί σε λεηλασίες και βιαιοπραγίες σε βάρος αθώων ανθρώπων» και καταλήγει: «Τα συνδικάτα και οι ομοσπονδίες έχουν ταξικό χρέος να εκφράσουν εμπράκτως την ταξική αλληλεγγύη τους στους συναδέλφους οικονομικούς μετανάστες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ιδρύει υπηρεσία για το άσυλο

Η ίδρυση υπηρεσίας για την παροχή ασύλου δεν αναιρεί την καταστρατήγηση του δικαιώματος των προσφύγων, αντίθετα την κάνει πιο αποτελεσματική
Η ίδρυση υπηρεσίας για την παροχή ασύλου δεν αναιρεί την καταστρατήγηση του δικαιώματος των προσφύγων, αντίθετα την κάνει πιο αποτελεσματική
Αλλη μια εξαγγελία πραγματοποιήθηκε χτες από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Μετά τις εξαγγελίες για προσλήψεις κοινωνιολόγων και ψυχολόγων που θα «απαλύνουν» την άγρια καταστολή που υφίστανται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, ανακοίνωσε την ίδρυση αυτόνομης κεντρικής υπηρεσίας ασύλου με περιφερειακή διάρθρωση. Θα λειτουργεί στα πλαίσια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θα στελεχώνεται κυρίως με πολιτικό προσωπικό και θα έχει στόχο «τα ποσοστά παροχής ασύλου να αυξηθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Την ίδρυσή της θα επεξεργαστεί ομάδα εργασίας με επικεφαλής τον ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η υπηρεσία θα λειτουργεί στα πλαίσια της ΕΕ, της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο, και αποσκοπεί στον καλύτερο συντονισμό των κρατών - μελών στην αντιμετώπιση και διαχείριση των αιτούντων άσυλο. Διαδικασία που θα απλοποιεί και θα ενοποιεί το χτύπημα των κυβερνήσεων στους πρόσφυγες, μέσα από το φακέλωμά τους και θα «μοιράζει τα βάρη» σε κάθε κράτος - μέλος, χωρίς να αυξάνεται ουσιαστικά ο αριθμός των χορηγήσεων.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε βάρος μεταναστών και προσφύγων συνεχίζονται. Την περασμένη βδομάδα 404 αλλοδαποί έγιναν στόχος των επιχειρήσεων - «σκούπα». Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα ο υπουργός είχε ανακοινώσει τη μεταφορά της αρμοδιότητας χορήγησης του πολιτικού ασύλου από την Ελληνική Αστυνομία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η ισχύουσα νομοθεσία που δεν ξεφεύγει από τα πλαίσια των κοινοτικών οδηγιών, υποβαθμίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και ψαλιδίζει αρκετά τους όρους για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, αφού καταργεί τη δυνατότητα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή (σ.σ. οι περισσότεροι έπαιρναν άσυλο στη β'βάθμια επιτροπή), ενώ σε πρώτο και τελευταίο βαθμό αποφασίζουν οι αστυνομικοί διευθυντές σε 55 περιοχές της χώρας. Οσον αφορά στην ΕΕ σχετική οδηγία αναφέρει πως όσοι ζητούν πολιτικό άσυλο σε χώρα της ΕΕ θα οδηγούνται σε ειδικά κέντρα κράτησης, στην ουσία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αναβαθμίζει τη λειτουργία του συστήματος Eurodac που αποτελεί ψηφιακή βάση δεδομένων για την ταυτοποίηση των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αλλοδαπών.

ΛΕΥΚΑΔΑ - ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
Να δοθεί λύση για το δρόμο - καρμανιόλα

Τη δέσμευση του υφυπουργού Μεταφορών Γ. Μαγκριώτη, για την άμεση καταβολή κονδυλίου 500.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις στο δρόμο - καρμανιόλα που συνδέει την Αμφιλοχία με τη Λευκάδα, απέσπασε χτες στη Βουλή με Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μωραΐτης. Παρ' όλα αυτά, την ουσιαστική λύση του προβλήματος η κυβέρνηση την παραπέμπει στο ...μακρινό μέλλον.

Ο Γ. Μαγκριώτης, αναφέρθηκε στο αίτημα των τοπικών φορέων για καταβολή ποσού 500.000 ευρώ λέγοντας πως «θα υπάρξει παρέμβαση για τις βελτιώσεις». Παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος και την επικινδυνότητα του δρόμου, σημειώνοντας συνολικά ότι «η δυτική πλευρά της χώρας είναι παραμελημένη». Οσον αφορά όμως την ουσιαστική λύση του προβλήματος, το συνέδεσε με την κατασκευή του άξονα Αμβρακίας - Ακτίου, λέγοντας ότι το θέμα του δρόμου Αμφιλοχίας - Λευκάδας «μελετάται αυτή την στιγμή» με στόχο «να το δημοπρατήσουμε μέσα στο 2010».

«Πρέπει να δοθεί λύση τώρα» τόνισε ανταπαντώντας ο Γ. Μωραΐτης σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό «δεν μπορεί να περιμένει» αφού «απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους 6 νομών, απασχολεί και χιλιάδες άλλους οδηγούς που διέρχονται από αυτό το δρόμο» καθώς και ότι «200 μαθητές περνάνε από αυτό το δρόμο καρμανιόλα»! Για την οριστική λύση του θέματος σημείωσε πως «θα κάνει 5 χρόνια να γίνει ο άξονας Αμβρακίας - Ακτίου», ενώ «αυτός ο δρόμος δεν έχει συντηρηθεί σχεδόν ποτέ και υπάρχει ελλιπής σήμανση» οπότε «τα ατυχήματα είναι καθημερινά». Ακόμα, ζήτησε από την κυβέρνηση να μη μετατοπίζει το θέμα της κατασκευής σε σχέση με τη δημιουργία του άξονα Αμβρακίας - Ακτίου, θυμίζοντας πως «ο ελληνικός λαός πληρώνει τα χαράτσια των διοδίων» ενώ «τώρα επιβάλλονται νέα χαράτσια στα τέλη κυκλοφορίας».

Κύκλωμα δουλεμπόρων

Τέσσερα άτομα κρατούσαν κλεισμένους σε αποθήκη χωρίς τροφή και νερό μετανάστες από τους οποίους ζητούσαν 6.000 ευρώ επιπλέον από το συμφωνηθέν ποσό που είχαν αποσπάσει, για να τους μεταφέρουν από την Τουρκία. Αστυνομικοί της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συνέλαβαν τους τέσσερις που, σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχαν σε οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης οικονομικών μεταναστών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ