ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Να νεκρώσουν αύριο γιαπιά και εργοτάξια

Στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Με στόχο, η αυριανή πανοικοδομική απεργία να αποτελέσει εφαλτήριο για τους αγώνες του κλάδου, δίνοντας διέξοδο στην ανησυχία και την οργή που προκαλούν τα συσσωρευμένα προβλήματα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας πλαταίνει το άνοιγμά της για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας έχει οριστεί για τις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Οι οικοδόμοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν: Σταθερή και μόνιμη δουλειά, έκτακτο επίδομα στους ανέργους 1.400 ευρώ, 6ωρο - 5ήμερο - 30ωρο, συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια γι' αυτούς που συμπλήρωσαν 2 χρόνια ανεργίας και έχουν 4.050 ένσημα, πάγωμα όλων των δανείων που έχουν πάρει οι άνεργοι, ενίσχυση του κατασκευαστικού προγράμματος του ΟΕΚ για σύγχρονες, φτηνές εργατικές κατοικίες, άτοκα δάνεια για πρώτη και δεύτερη κατοικία, κατάργηση των ΕΞΥΠΠ, αφορολόγητο ποσό 40.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, κτλ.

Η καθημερινή συζήτηση που γίνεται με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς επιδιώκει να αναδείξει την ανάγκη οργανωμένης αντίστασης στην εντεινόμενη επίθεση και πάνω απ' όλα, την ανάδειξη των δυνατοτήτων για την πλήρη ικανοποίηση των εργατικών αναγκών. Κάτι που προϋποθέτει βέβαια πάλη για άλλου τύπου ανάπτυξη, πάλη ενάντια στην πολιτική που υπηρετεί την ανάπτυξη που διασφαλίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου, αλλά για τους εργάτες επιφυλάσσει αμέτρητα αδιέξοδα, έτσι, που χιλιάδες οικοδόμοι μένουν άνεργοι, χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν μόνιμη και ασφαλή στέγη, ανάγκες σε νοσοκομεία, σχολεία κτλ.

Ο αγώνας για την επιτυχία της αυριανής απεργίας πάει χέρι - χέρι με την πάλη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία στους τόπους δουλειάς. Χτες, στελέχη του Συνδικάτου της Αθήνας και της Ομοσπονδίας «όργωσαν» γιαπιά της Γλυφάδας, του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας και της Καλλιθέας, καλώντας τους οικοδόμους να «νεκρώσουν» αύριο όλα τα έργα. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις, από το Ηράκλειο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, την Πάτρα και τη Λάρισα, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την απεργία. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αρκαδίας - Μεσσηνίας και οι Επιτροπές Αγώνα Οικοδόμων σε Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία, καλούν σε κοινή απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, στις 11 π.μ.

Στο μεταξύ, σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται εδώ και δυο μέρες οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της οδού Ασκληπιού και Κολοκοτρώνη στην Καλλιθέα (στον υπεργολάβο Ιωάννη Ψαρό), ενάντια στις τρομοκρατικές απειλές της εργοδοσίας να τους απολύσει. Στο πλευρό τους βρίσκεται το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαιτώντας άμεσα οι εργάτες να πάρουν τα δεδουλευμένα δύο μηνών που τους χρωστάνε.

Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν χτες και οι εργαζόμενοι, απλήρωτοι για τρεις μήνες, στο εργοτάξιο της εταιρείας ΜΕΛΚΑ - στη Μαγνησία - η οποία αντί να καταβάλει τα δεδουλευμένα ανακοίνωσε ότι θα δώσει κάποια ψίχουλα μέχρι το τέλος της βδομάδας και η εξόφληση θα γίνει τη νέα χρονιά.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Συντονισμένη δράση ενάντια στην υπονόμευσή της

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες τα σωματεία της Ζώνης ενώ μπαίνει σε εφαρμογή ο νόμος 3028/2002

Πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση μετώπου με τους εργαζόμενους του Πειραιά, τα λαϊκά στρώματα της πόλης, όλους τους κλάδους, που πλήττονται από τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας, αλλά και την οργάνωση δυναμικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων αναλαμβάνουν τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευστικής Ζώνης για να γλιτώσουν αυτόν τον μοναδικό παραγωγικό πνεύμονα της περιφέρειας του Πειραιά και όχι μόνο, από το κλείσιμο που, όπως όλα δείχνουν, μεθοδεύεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αυτά ανακοινώθηκαν χτες το μεσημέρι από τους προέδρους των σωματείων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Παραβρέθηκαν η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος και επικεφαλής της αγωνιστικής δημοτικής Κίνησης «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», εκπρόσωποι από την ΠΟΕΜ (Ομοσπονδία Μεταλλεργατών), τις εργοδοτικές Ενώσεις της Ζώνης, της Ενωσης Λαντζέρηδων, και άλλοι.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των σωματείων, με τη «νεκρανάσταση», την περασμένη βδομάδα από την ΚΣΤ' Εφορεία, του νόμου 3028 του 2002, με τον οποίο χαρακτηρίζεται η επισκευαστική βάση της Κυνοσούρας, δηλαδή η μισή Ζώνη, αρχαιολογικός χώρος υψίστης σημασίας, η κυβέρνηση «μετράει» αντιδράσεις. Οπως ειπώθηκε, είναι πασίγνωστο στους εργατοτεχνίτες ότι η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιδιώκει τη συρρίκνωση της ναυπηγοεπισκευής της χώρας. Χαρακτηριστικό γεγονός που σηματοδοτεί τις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν ότι τη στιγμή της συνέντευξης Τύπου, στην Κυνοσούρα, λιμενικοί, «εφοδιασμένοι» με εντολή εισαγγελέα, είχαν σταματήσει τις επισκευαστικές εργασίες που εκτελούνταν, απειλώντας τους εργάτες με σύλληψη και αυτόφωρη διαδικασία!

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον αγώνα και τη σύγκρουση» με αυτή την πολιτική, όπως επισήμανε ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Σύμφωνα με τα σωματεία ο αγώνας δεν αφορά μόνο στην ακύρωση του νόμου. Αφορά στη λήψη μέτρων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης, τη χωροθέτησή της, τη διασφάλιση εξεύρεσης επισκευών-παραγγελιών και την ουσιαστική κάλυψη των ανέργων.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Καταδικάστηκε συνδικαλιστής

Σε δέκα μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Εργατών του Δήμου Ηλιούπολης, καθώς «το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας, με την απόφασή του, έκρινε ότι η λέξη απεργοσπάστης είναι αδίκημα και τιμώρησε τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Εργατών Δήμου Ηλιούπολης σε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή», σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Η ΕΓ του ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως «η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για χτύπημα του δικαιώματος της περιφρούρησης του αγώνα από τους εργαζόμενους και "βγάζει λάδι" τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες που υπερασπίζονται το δικαίωμα στην απεργοσπασία. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, χρόνια τώρα, προσπαθούν να φιμώσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που περιφρουρεί και υπερασπίζεται την οργάνωση της πάλης κατά της αντεργατικής πολιτικής, αξιοποιώντας όλες τις μορφές που αποφασίζουν οι εργαζόμενοι».

Η οργή να γίνει πάλη ταξική

«...Εμείς οι μετανάστες διωγμένοι από την πατρίδα μας από τον πόλεμο, τη φτώχεια πιστέψαμε ότι στην Ευρώπη θα είναι ο παράδεισος για μας, θα έχουμε δουλειά, θα φτιάξουμε τη ζωή μας. Πόσο λάθος κάναμε.

Είμαστε κυνηγημένοι, οι περισσότεροι χωρίς χαρτιά, για να μας εκμεταλλεύονται τα αφεντικά πιο εύκολα. Αλλά και για τους Ελληνες εργαζόμενους τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Πολλοί οικοδόμοι δεν έχουν δουλειά και λένε ότι φταίνε οι μετανάστες για την ανεργία και όσοι δουλεύουν, το μεροκάματο είναι λίγο, τους κλέβουν τα ένσημα.

Τα αφεντικά μας χρησιμοποιούν για να μας χωρίσουν από τους Ελληνες εργαζόμενους. Για να αλλάξουμε τη ζωή μας πρέπει να πολεμήσουμε τα αφεντικά ενωμένοι, όπως μας λέει το συνδικάτο.

Γιατί όμως τα αφεντικά μπορούν και μας εκμεταλλεύονται; Πώς τα καταφέρνουν; Ποιος τους δίνει το δικαίωμα; Τι φταίει, γιατί δεν έχουμε δουλειά; Γιατί υπάρχει τόση φτώχεια;

Χτες το βράδυ ήρθε στο παράρτημα ένας συνάδελφος. Εχει να κάνει μεροκάματο ένα χρόνο, πώς να ζήσει η οικογένειά του; Από την άλλη γιατί υπάρχει τόσος πλούτος; Εμείς φτιάχνουμε βίλες. Πού τα βρίσκουν τα λεφτά; Ποιος τους βοηθάει; Γιατί σε μας τους πρόσφυγες δε μας δίνουν πολιτικό άσυλο; Γιατί δεν δίνουν άδειες παραμονής και χρειάζεται να πληρώσουν και από πάνω; Τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ, πηγαίνουν σχολείο και δεν παίρνουν ελληνική υπηκοότητα... Οι κυβερνήσεις, το κράτος, η ΕΕ μας θέλουν παράνομους. Γιατί αναγκάζονται να μένουν δέκα δέκα σε ένα σπίτι; Δε θέλουν να έχουν ένα καλύτερο σπίτι;

Το Συνδικάτο παλεύει για όλους μας. Είμαστε λίγοι όμως. Πρέπει να βοηθήσουμε όλους τους συναδέλφους οικοδόμους να καταλάβουν πως μακριά από το Συνδικάτο κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί. Οι μετανάστες φοβούνται. Δεν ξέρουν τι είναι το συνδικάτο, νομίζουν ότι άμα δουλεύουν παραπάνω θα βγάλουν χρήματα. Τώρα όμως που δεν έχει δουλειά; Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ να βοηθήσω να έρθουν οι μετανάστες στο συνδικάτο, να γίνουμε πιο δυνατοί. Εμείς είμαστε οι πολλοί, εμείς έχουμε το δίκιο. Εμείς χτίζουμε, έχουμε δικαίωμα να ζούμε καλύτερα. Δεν παρακαλάμε κανένα. Αυτό το δίκιο θα το διεκδικήσουμε!»...

(Τοποθέτηση 25χρονου Αφγανού μαρμαρά στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας)
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org