ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με πυξίδα τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή

Την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημέρωσε χτες ο αναπληρωτής αρμόδιος υπουργός. Καταπέλτης οι παρεμβάσεις βουλευτών του ΚΚΕ

Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα ζήτησαν και χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Associated Press

Την επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα ζήτησαν και χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Την αιχμή του δόρατος στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή των Βαλκανίων και στην ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αποτελέσει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από τη χτεσινή ενημέρωση που έκανε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας.

Με την έκφραση «ασκούμε επιθετική, ανοιχτή, δραστήρια εξωτερική πολιτική, πρωτοβουλίες» περιέγραψε την επιδίωξη της κυβέρνησης να προωθήσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014, λέγοντας μάλιστα ότι η «Ελλάδα θέλει να γίνει η ατμομηχανή στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων». Αναφερόμενος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επανέλαβε ότι χωρίς λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να προσβλέπει σε ένταξη στην ΕΕ, αναγγέλλοντας ότι την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τους Μπερίσα και Γκρουέφσκι στις Πρέσπες.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία είναι «εξαιρετικές» και ανέφερε ότι ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά την επιστολή που έστειλε ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου, υπερασπίστηκε τη σιωπή της κυβέρνησης απέναντι στις αξιώσεις της Αγκυρας για εφ' όλης της ύλης συζήτηση (Αιγαίο, μειονότητες, Κυπριακό). Οπως είπε, «είναι δείγμα σοβαρότητας να μην προτρέξουμε να τη δώσουμε στη δημοσιότητα» και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ενημερώσει τη Βουλή και τα κόμματα για το περιεχόμενο της απάντησης που θα δοθεί στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Εξελίξεις σε βάρος των λαών

Στην παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής είπε ότι όλα δείχνουν ότι η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επείγονται και πιέζουν για λύσεις στην περιοχή, τέτοιες που θα προωθούν τα συμφέροντά τους. Θέλουν, είπε, να απελευθερωθούν από την περιοχή για να ρίξουν απρόσκοπτα το βάρος τους σε άλλα ανοιχτά μέτωπα όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Σομαλία, η Μέση Ανατολή. Το ΚΚΕ, συνέχισε, έχει διαφορετική άποψη για το λεγόμενο «διεθνές δίκαιο» και το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και υπογράμμισε ότι οι διάφορες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν συχνά διαφορετικά συμφέροντα, συγκρούονται και αυτές τις συγκρούσεις τις πληρώνουν οι λαοί.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Δ. Δρούτσας για μετατροπή της Ελλάδας σε «ατμομηχανή στα Βαλκάνια» και σε «καθοδηγητική χώρα» τόνισε: «Για ποια προοπτική; Ποιος θα ωφεληθεί από αυτά; Τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι από αυτήν την πολιτική και από τη διείσδυση στα Βαλκάνια των ελληνικών και άλλων επιχειρηματιών ομίλων»;

Ο Σπ. Χαλβατζής επανέλαβε το αίτημα για επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων που βρίσκονται έξω από τα σύνορα και υπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στα μέτωπα του πολέμου και ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την Τουρκία, το Κυπριακό, την ΠΓΔΜ, και την επιστολή Ερντογάν.

Με λεφτά του ελληνικού λαού

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι ενώ η κυβέρνηση αναφέρει ότι η οικονομία είναι λίγο πριν την πτώχευση την ίδια στιγμή εξαγγέλλει «δραστήρια οικονομική εξωτερική πολιτική». Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση να αναφέρει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί «ο καθοδηγητικός ρόλος» της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Κάνοντας αναφορά στο Κόσσοβο είπε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι πιέζουν να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος το ταχύτερο δυνατό «γιατί αποτελεί το άριστο προηγούμενο για τη Θράκη».

Η βουλευτής είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί όταν λέει ότι υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού στα Βαλκάνια και υπενθύμισε ότι η πολιτική της ΕΕ την οποία τόσο διαφημίζει και το ΠΑΣΟΚ σημαίνει για την περιοχή μας πολέμους και βομβαρδισμούς.

Καταλήγοντας ζήτησε από τον Δ. Δρούτσα να ανακοινώσει για ποιο λόγο ήρθε στη χώρα μας ο μεγαλοχρηματιστής Τζ. Σόρος και με ποιους ακριβώς συναντήθηκε, να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο των «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» που χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εξωτερικών και να παράσχει ενημέρωση για το εάν εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας που αμφισβητούσε τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων στο Αιγαίο.

ΑΣΚΗΣΗ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Πρόβα για επεμβάσεις εσωτερικής καταστολής

Το σενάριο περιλαμβάνει την ενεργοποίηση στρατιωτικών και πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κρίσης σε κάποια χώρα

Σε «παίγνια» διαχείρισης κρίσεων με όλα τα χαρακτηριστικά εσωτερικής καταστολής, ασκούνται οι στρατιωτικοπολιτικοί μηχανισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηδη, από τις 23 Νοέμβρη ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκέμβρη η 5η Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Exercise - CME 09) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (European Security and Defence Policy).

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «θα αξιολογηθούν οι ευρωπαϊκές δομές, διαδικασίες και διαβουλεύσεις που αφορούν στο χειρισμό κρίσεων, καθώς και ο σχεδιασμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων και μη στρατιωτικών (civilian) αποστολών στο ίδιο θέατρο. Τόσο το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρήσεων, όσο και η Πολιτική Δυνατότητα Σχεδιασμού και Διεξαγωγής θα εμπλακούν στο πλαίσιο ενός κατάλληλου σεναρίου που απαιτεί την ταχεία αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κρίση».

Σύμφωνα με το σενάριο, η άσκηση θα αφορά κρίση η οποία θα λάβει και εσωτερικές διαστάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε διευκρινίζεται αν η κρίση είναι εντός ή εκτός ορίων της ΕΕ, ενώ στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ότι «το σενάριο θα υποστηρίξει επίσης το σχεδιασμό μιας επιχείρησης υπό την ΕΕ με την ανάπτυξη όλου του φάσματος των στρατιωτικών και πολιτικών οργάνων (π.χ. μια στρατιωτική δύναμη, αστυνομική αποστολή που περιλαμβάνει και στοιχεία από νομικές επιτροπές κλπ.)».

Η άσκηση θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δε θα αναπτυχθούν στρατεύματα. Θα εμπλακούν τα κράτη - μέλη της ΕΕ και ανώτατα στελέχη της ιεραρχίας των Βρυξελλών, ενώ «κατά τη διεξαγωγή της, η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας (Political and Security Committee) θα ασκεί τον πολιτικό έλεγχο και τη στρατηγική καθοδήγηση της στρατιωτικής και της πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, περιλαμβανομένης της Ομάδας Πολιτικής (μη στρατιωτικής) Αντίδρασης (Civilian Response Team)». Δηλαδή ένα είδος πρόβας εφαρμογής στρατιωτικού νόμου, είτε εντός ή εκτός ορίων των κρατών - μελών της ΕΕ.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η διεξαγωγή και άλλης ανάλογης άσκησης σε βαλκανικό επίπεδο. Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι το διάστημα 4-10 Δεκέμβρη 2009 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά η Τακτική Ασκηση Ανευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «Balkan Peace Support 2009», στο Κέντρο Προσομοίωσης Πολεμικών Παιγνίων «Αττατούρκ» στην Κωνσταντινούπολη. «Σκοπός της άσκησης, αναφέρεται, είναι η ενίσχυση του επιπέδου ετοιμότητας και αντίδρασης του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου, καθώς και η προώθηση της μεταξύ τους συνεργασίας. Στην άσκηση θα συμμετέχουν 65 συνολικά στελέχη από την Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία, Σερβία και ΠΓΔΜ».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Τροχονόμος» στους προμηθευτές όπλων

Προωθεί διαδικαστικούς κανόνες στη διαπλοκή, που θεωρείται δεδομένη

Ρόλο «τροχονόμου» στα διαπλεκόμενα συμφέροντα και στους κάθε είδους προμηθευτές οπλικών συστημάτων που κυκλοφορούν στους διαδρόμους και τα γραφεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και στις επαφές τους με στελέχη του υπουργείου, ανέλαβε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εξέδωσε χτες σχετική διαταγή «με τους βασικούς κανόνες δεοντολογίας που ισχύουν κατά τις επαφές των στελεχών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων με εταιρείες οπλικών συστημάτων και αμυντικού υλικού». Η αιτιολογία που προβάλλεται είναι να «προστατευθεί το κύρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα με τους κανόνες που μπαίνουν, «συναντήσεις, συνομιλίες και επαφές θα έχουν μόνον τα αρμόδια στελέχη». Μ' αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται η εξασφάλιση του κεντρικού ελέγχου, ενώ αυτές «οι συνομιλίες και επαφές μπορούν να γίνονται μόνο με τους εξουσιοδοτημένους επισήμους εκπροσώπους εταιρειών». Επίσης «η πληροφορία για την πραγματοποίηση συνάντησης, συνομιλίας και εν γένει επαφής θα αναρτάται στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΘΑ, εντός της ημέρας που πραγματοποιήθηκε».

Βέβαια, οι όποιοι κανόνες αυτού του χαρακτήρα αφορούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αποκλειστικά και μόνο τη διαχείριση διαδικαστικών ζητημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουν τόσο τη διαπλοκή, που θεωρείται δεδομένη, όσο και τα κριτήρια επιλογής των οπλικών συστημάτων, καθώς είναι δεδομένο ότι οι ανάγκες του ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί είναι που βάζουν τη σφραγίδα τους στις μεγάλες εξοπλιστικές προμήθειες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org