ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Ο «βρώμικος» συνασπισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Αφού έκανε τη βρώμικη δουλιά, που είχε αναλάβει, αυτοδιαλύθηκε. Μιλάμε για το συνασπισμό DOS, που κυβερνά τα τελευταία χρόνια τη Σερβία και ο οποίος ανακοίνωσε τις προάλλες την αυτοδιάλυσή του, μετά την αποτυχία του υποψηφίου του, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, στις προεδρικές εκλογές της 16ης Νοέμβρη. Εύγλωττη ήταν και η σχετική δήλωση του προεδρικού υποψηφίου: «Ο DOS επιτέλεσε την ιστορική αποστολή του (έριξε τον Μιλόσεβιτς) και είναι θαύμα το γεγονός ότι ένας τέτοιος συνασπισμός μπόρεσε να λειτουργήσει για τόσο καιρό».

Θυμίζουμε ότι ο συνασπισμός DOS σχηματίστηκε στις αρχές του 2000 από 18 κόμματα και με την απλόχερη βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, ηγήθηκε της ανατροπής του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Λίγο αργότερα, τρία κόμματα - μεταξύ των οποίων και το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα - αποχώρησαν από το συνασπισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθούσε.

Η νέα πορεία της πολύπαθης Σερβίας, όμως, είχε πλέον κριθεί. Κι έτσι, τώρα, παρά την ύπαρξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 28 Δεκέμβρη, ο κυβερνητικός συνασπισμός αυτοδιαλύεται. Προφανώς, χρειάζονται άλλοι προσανατολισμοί, πολιτικές και μέτρα, αφού και οι απαιτήσεις των «μεγάλων» είναι πλέον διαφορετικές και εν πολλοίς ανταγωνιζόμενες...

Ιδιο βιολί

Στις αρχές του χρόνου (16.1.2003) ο υπεύθυνος της ΝΔ για τον τομέα της Υγείας, βουλευτής Ν. Κακλαμάνης, δήλωσε ότι οι θέσεις του κόμματός του για την Υγεία θα ήταν έτοιμες μέχρι το Πάσχα και ότι η ΝΔ θα τις προέτασσε στη μακρά προεκλογική περίοδο που ήδη είχε αρχίσει - όπως έλεγε τότε ο Ν. Κακλαμάνης.

Επισήμως οι θέσεις της ΝΔ για την Υγεία δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί, αλλά την περασμένη Κυριακή είδαν το φως της δημοσιότητας (βλέπε «Απογευματινή» και «Βήμα») οι κεντρικές ιδέες του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κεντρική ιδέα κατέχει η υιοθέτηση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε να βγουν στον ανταγωνισμό και να αναζητήσουν πελατεία στην ασφαλιστική αγορά.

Βέβαια, η ΝΔ παραβιάζει ανοιχτές θύρες, διότι ήδη απ' το 1997 η κυβέρνηση με το νόμο 2519 (άρθρο 28) έχει θεσμοθετήσει τη σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ με το νόμο 2889/2001 δίνει το δικαίωμα στο διοικητή κάθε νοσοκομείου να διαθέτει το 20% των θέσεων (Α΄ και Β΄) σε εταιρίες με «ειδικό ακριβότερο νοσήλιο».

Και ποιος είναι αυτός που έχει τη δυνατότητα να πληρώνει το ειδικό ακριβότερο νοσήλιο; Οχι πάντως οι ταλαιπωρούμενοι στις ουρές και στα ράντζα, στο όνομα των οποίων η ΝΔ θέλει να κάνει τη δική της «επανάσταση στην Υγεία».

Αλληλοσυμπληρούμενος διαγκωνισμός

Είχε λοιπόν δίκιο ο Ν. Κακλαμάνης όταν στην εκδήλωση του «Φόρουμ για τις πολιτικές υγείας» (19.11.2002) έλεγε πως δεν ήξερε ποιανού κόμματος βουλευτής έπρεπε να αισθάνεται. Και το έλεγε με βάση όσα ακούστηκαν στο συνέδριο από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος (π.χ. Π. Αυγερινός, ότι ποτέ δεν υπήρξε ΕΣΥ κλπ).

Επί της ουσίας όμως είναι δυσδιάκριτη πια η πολιτική των δύο κομμάτων και στο χώρο της Υγείας, όπου κάποτε υπήρχαν -έστω και φραστικά- κάποιες διαχωριστικές γραμμές. Μάλιστα τα δυο κόμματα έχουν αναλάβει ρόλους αλληλοσυμπληρούμενους στην επιχείρηση της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης του τομέα Υγείας.

Ετσι, για παράδειγμα, στις 30.10.2003 ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος ζήτησε σε εκπομπή της ΝΕΤ να γίνουν συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς στα νησιά, όπου υπάρχουν κενές θέσεις στα νοσοκομεία. Και στις 19.11.2003 ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, με το νομοσχέδιο «Σκούπα Νο 2», το θεσμοθετεί σε νοσοκομεία μέχρι 200 θέσεις!

Αλληλοσυμπληρούμενος και χωρίς όρια διαγκωνισμός δηλαδή. Κι αλίμονο στον κοσμάκη που υποφέρει!


Τα ΝΑΤΟικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΔΡΑΝΕΙΑ, ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε φαινόμενα αντισημιτισμού στην Ευρώπη, διαπιστώνει ο Αριέλ Σαρόν και διαμαρτύρεται, μάλιστα, γιατί δεν παίρνονται τα ανάλογα μέτρα! Το να ασκεί, όμως, τέτοια κριτική ο «χασάπης» της Μέσης Ανατολής, πάει πολύ, δε νομίζετε;

Βέβαια, έχει τους λόγους του να τα λέει, αφού του έδωσε «πάσα» ο ίδιος ο Ρομάνο Πρόντι, ερμηνεύοντας πριν μερικές βδομάδες την αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαρόν ως ...αντισημιτισμό.

Και είναι απολύτως δεδομένος και αδιαμφισβήτητος, βέβαια, ο οφειλόμενος σεβασμός σε κάθε λαό από τον οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο. Αλλο, όμως, ο ισραηλινός λαός και άλλο η κυβέρνηση Σαρόν και η πολιτική της. Και, βέβαια, δεν μπορούν να εμφανίζονται ως τιμητές αυτοί που έχουν καταλύσει με την πρακτική τους κάθε ανθρώπινη αξία.

ΟΠΟΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ κι αν προσπαθεί να δώσει τώρα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ ήταν ξεκάθαρος: Θέλει 4.000 απολύσεις εργαζομένων από τον οργανισμό...

Αλλωστε, αν πράγματι ήθελε ο υπουργός, θα μπορούσε να διαψεύσει ευθέως αυτό το σενάριο, όμως κάθε άλλο παρά αυτή ήταν η βούλησή του. Αλλωστε, μόνον ασύμβατα με την κυβερνητική πολιτική δεν είναι τέτοια σχέδια.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να συμμετάσχει και το ΝΑΤΟ με δυνάμεις του στην πολυθρύλητη «ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων», όπως τουλάχιστον μας είπε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος...

Εχουμε πει πολλά για το πώς θα μοιάζει η Αθήνα εκείνες τις μέρες, προσθέστε λοιπόν και το σενάριο να μοιάζει με ...Βαγδάτη, αφού μέχρι και ΝΑΤΟικούς στρατιώτες μπορεί να δούμε στους δρόμους.

ΩΣΤΕ ΜΙΚΡΟ το βρίσκει το διάστημα των 5 μηνών, που κρατούνται οι 7 συλληφθέντες από τις διαδηλώσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Πρωτόπαππας; Δε βλέπει ότι έχουν εξαντληθεί - προς το επαχθέστερο - τα όρια της ισχύουσας νομοθεσίας;

Γρηγοριάδης Κώστας

Ισως, όμως, πρέπει να μπει στον κόπο να μας εξηγήσει, πώς το διάστημα της κράτησης, για παράδειγμα, του ρωσικής καταγωγής επιχειρηματία Κουζίνσκι διήρκεσε ...μόλις μια μέρα και αμέσως μετά αποφυλακίστηκε... Πρόσφατο είναι το γεγονός.

Οι ... «προστάτες»

Σε στρατιωτική επιχείρηση εξελίσσεται πλέον η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Μάλιστα, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα των επιθέσεων στην Τουρκία, έρχεται ξανά στο προσκήνιο το θέμα της αναθεώρησης των Ολυμπιακών σχεδίων ασφαλείας. Στενές συνεργασίες μυστικών υπηρεσιών με ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας από Europol, CIA, FBI, Mossad, Scotland Yard και άλλα «ευαγή» ιδρύματα. Πράκτορες, αστυνομικοί σύνδεσμοι, αμερικανικοί δορυφόροι και αεροπλανοφόρα, βάσεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟικές δυνάμεις, πολεμικά αεροσκάφη, ραντάρ, συστοιχίες πυραύλων, αποτελούν μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας έναν «ασύμμετρο» μηχανισμό που θα αποτελέσει την περιβόητη «προστατευτική ομπρέλα» κατά της λεγόμενης τρομοκρατίας. Ολα τα παραπάνω συνθέτουν το παζλ της τρομο-λαγνείας. Και δημιουργούν τα κατάλληλα προσχήματα για την ένταση της αστυνομοκρατίας ενόψει των Αγώνων...

Με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, που προσφέρουν στους πολίτες τη θεαματική εικόνα της κινητοποίησης των κατασταλτικών κρατικών μηχανισμών. Το σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων περιγράφει αθλητικές εγκαταστάσεις με ελεγχόμενες ζώνες και περιμέτρους, διπλές περιφράξεις, κάμερες, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης, σκοπιές, παρατηρητήρια, περιπολίες. Κατά καιρούς επισκέπτονται την Ελλάδα για να εποπτεύσουν τα μέτρα ασφάλειας διάφοροι, όπως ο διοικητής του FBI, ο οποίος πριν λίγες μέρες «παρασημοφόρησε» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ενώ αναμένεται και ο υποδιοικητής της Scotl. Yard. Αμερικανοί αξιωματούχοι «προβλέπουν» όλα τα ...τρομοκρατικά ενδεχόμενα που θα απαιτήσουν εμπλοκή δικών τους δυνάμεων.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι ελπίδες της «Αθήνα 2004» για Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, όπου η πόλη δε θα θυμίζει στρατιωτική ζώνη, είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας. Και αυτό το ήξεραν και το ξέρουν πολύ καλά. Αλλωστε, η «Αθήνα 2004» ζητούσε «εργασιακή ειρήνη», απαγόρευση διαδηλώσεων και απεργιών, εκτεταμένους αστυνομικούς ελέγχους στις πόλεις όπου θα διεξαχθούν οι Αγώνες, περιορισμούς στην κυκλοφορία και κατάργηση κάθε ωραρίου λειτουργίας σε υπηρεσίες και καταστήματα. Για τις διαδηλώσεις έχει προβλέψει η ΕΛ.ΑΣ. με εσωτερική διαταγή που αφορά στο χωροταξικό περιορισμό τους, ενώ η κυβέρνηση έχει δηλώσει απειλητικά για τις απεργίες και τις συναθροίσεις ότι «το Σύνταγμα προβλέπει τα πάντα. Προβλέπει και ζητήματα συναθροίσεων και ζητήματα απεργιών και όλα ρυθμίζονται από τη νομοθεσία. Υπάρχουν κάποιες ρήτρες οι οποίες επιτρέπουν να ληφθούν ειδικά μέτρα»...

Εκτός από αυτά, ήδη ενισχύονται σε τοπικό επίπεδο τα τμήματα ασφαλείας τα οποία θα ασκούν «αρμοδιότητες δημόσιας και κρατικής ασφάλειας». Το μέτρο κρίθηκε απαραίτητο για την «εξασφάλιση ενότητας δράσης και συντονισμού των αρχών ασφάλειας»! Τα παραπάνω αποτελούν το δόγμα της «ολικής ασφάλειας». Ενα δόγμα που αξιοποιώντας την απειλή της λεγόμενης τρομοκρατίας δημιουργεί δυο δεσμά. Εκείνα του τρόμου απέναντι στην τρομοκρατία - έτσι όπως την προσδιορίζουν οι κρατούντες - αλλά και εκείνα της ανοχής της ασφυκτικής κρατικής ...προστασίας στους πολίτες, η οποία πραγματοποιείται με εκπτώσεις στις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα. Η «προστασία» αυτή θα συνεχιστεί και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί η «ολική ασφάλεια» δημιουργεί τον φοβισμένο πολίτη, αυτόν που θα ανέχεται υπερβάσεις και καταχρήσεις εξουσίας για να ζει - τάχα μου - «ήσυχα»...


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org