ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΑΕΑ
Την άλλη Κυριακή τιμούν το Γοργοπόταμο οι αντιστασιακοί

Την επόμενη Κυριακή, 3 Δεκέμβρη, οργανώνουν οι αντιστασιακοί το γιορτασμό της 58ης επετείου από την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Αυτό αποφάσισαν, ως γνωστό, η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αντιστασιακών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) και οι άλλες Αντιστασιακές Ενώσεις που συγκροτούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ). Η εκδήλωση τιμής των αντιστασιακών θα πραγματοποιηθεί στον τόπο της επιχείρησης των ανταρτών, στη Γέφυρα του Γοργοπόταμου ώρα 11.30 το πρωί.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους οι αντιστασιακές οργανώσεις, κάνουν γνωστό στα μέλη των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και σ' όλους τους αντιστασιακούς, στους φίλους και οπαδούς της Αντίστασης, ότι τη μέρα αυτή τιμάται ξεχωριστά η κορυφαία αυτή αντιστασιακή πράξη, η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Καλούνται να πάρουν μαζικά μέρος όλοι οι αντιστασιακοί, αλλά και οι εργαζόμενοι, οι φίλοι της Αντίστασης, προκειμένου να τιμηθεί η 58η επέτειος και η μνήμη των θυμάτων αρκετά χρόνια αργότερα, στην ίδια περιοχή, από την έκρηξη ναρκών.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει η δρομολόγηση πούλμαν, από τις κατά τόπους αντιστασιακές οργανώσεις για τη μετακίνηση όσων θα μεταβούν στη Γέφυρα του Γοργοπόταμου για το γιορτασμό.

ΠΕΑΕΑ - ΠΣΑΕΕΑ - ΠΟΑΕΑ
Αντίσταση κατά της ψευδεπίγραφης φιέστας Χριστόδουλου

  Οι τρεις κορυφαίες αντιστασιακές οργανώσεις  καταγγέλλουν την εκδήλωση - φιέστα που οργανώνει ο Αρχιεπίσκοπος, αύριο Κυριακή, για να τιμήσει ,δήθεν, την προσφορά των ιερωμένων στην Κατοχή και δηλώνουν ότι δε συμμετέχουν

Καταγγέλλουν και αρνούνται οι αντιστασιακοί να συμμετέχουν στη «διχαστική και φαρισαϊκή πράξη» - εκδήλωση που οργανώνει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, την Κυριακή το απόγευμα στο... Μέγαρο Μουσικής, με αφορμή την παρουσίαση αφιερωματικού τόμου με τίτλο «Μνήμες και μαρτυρίες από τα χρόνια της Κατοχής». Μια εκδήλωση που, υποτίθεται σκοπό έχει να παρουσιάσει την προσφορά του κλήρου στα χρόνια της Κατοχής και να αποκαταστήσει την ιστορική μνήμη για τους Αντιστασιακούς μητροπολίτες Κοζάνης, Ιωακείμ και Ηλείας, Αντώνιο, εκλεγμένους εθνοσύμβουλους στην ΠΕΑΕΑ, τους οποίους, όμως, απλώς... «συγχωρεί», θεωρώντας σαν αμάρτημα τη συμμετοχή τους στην Εθνική Αντίσταση μέσα από το ΕΑΜ!

Στην πραγματικότητα, η εκδήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών - που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής, με την παρουσία της κυβέρνησης διά του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου - δεν είναι παρά μια προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, αφού, όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση - καταγγελία των τριών κορυφαίων αντιστασιακών οργανώσεων, της ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΕΑ, «ο κ. Χριστόδουλος θεωρεί και σήμερα, αμάρτημα το υψηλό και έμπρακτο παράδειγμα πατριωτισμού και αυταπάρνησης Ιερωμένων, όπως οι αείμνηστοι μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος, το οποίο αυτός ο οσφυοκάμπτης της Χούντας, μεγαλόψυχα συγχωρεί»!

Ετσι, οι κορυφαίες αντιστασιακές οργανώσεις αρνούνται να πάρουν μέρος στην «ψευδεπίγραφη αυτή φιέστα "συγχωρήσεως"», αναφέρουν, τονίζοντας πως «ο κ. Χριστόδουλος διέπραξε ένα ακόμα ασυγχώρητο αμάρτημα, επιχειρώντας να αναζωπυρώσει καταστροφικά εμφύλια πάθη...». Συγκεκριμένα, στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζεται:

«Και οι τρεις αντιστασιακές οργανώσεις, ΠΕΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ και ΠΟΑΕΑ, θα χαιρετούσαν με ικανοποίηση την εκδήλωση αυτή και θα συμμετείχαν, παρά το γεγονός ότι η Ιεραρχία της Εκκλησίας καθυστέρησε επί 56 ολόκληρα χρόνια να αποτίσει φόρο τιμής σε μεγάλο πλήθος άξιων εκπροσώπων του κατώτερου κλήρου και μεμονωμένους ιεράρχες που στάθηκαν στο πλευρό του πάσχοντος και μαχόμενου λαού, αγωνίστηκαν και πολλοί θυσιάστηκαν στον αγώνα της ένδοξης Εθνικής μας Αντίστασης. Δυστυχώς όμως, είμαστε υποχρεωμένοι με λύπη μας να καταγγείλουμε την εκδήλωση αυτή, ως μια φαρισαϊκή πράξη, διότι συνοδεύεται, εξαιτίας εμφυλιοπολεμικών ψυχώσεων και αμετροέπειας του κ. Χριστόδουλου, από απαράδεκτη, διχαστική δήλωση, ότι "δε θα λησμονήσουμε, θα συγχωρέσουμε όπως επιβάλλει η χριστιανική μας πίστη".

Θεωρεί, λοιπόν, ακόμα και σήμερα ο κ. Χριστόδουλος, αμάρτημα το υψηλό και έμπρακτο παράδειγμα πατριωτισμού και αυταπάρνησης ιερωμένων, όπως οι αείμνηστοι μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος, το οποίο αυτός, ο οσφυοκάμπτης της φασιστικής χούντας μεγαλόψυχα συγχωρεί; Και τι νόημα έχει σήμερα εκτός από το διχασμό και την υπονόμευση της εθνικής ομοψυχίας αυτό το εμπρηστικό: "Δε θα λησμονήσουμε" και μάλιστα ύστερα από πολλές δεκαετίες από τότε που οι ίδιοι οι αντιστασιακοί, που είχαν διασταυρώσει τα ξίφη και ο λαός μας στο σύνολό του έδωσαν τα χέρια, πραγματοποιώντας την εθνική συμφιλίωση, πράγμα που επισφράγισε και επίσημα η πολιτεία με το νόμο 1285/82;

Και εάν αφαιρεθεί η αμφίσημη(;) "ηθική αποκατάσταση" των αείμνηστων Ιεραρχών, που αναφέραμε, εφόσον πριν από 40 χρόνια Η τότε Σύνοδος της Ιεραρχίας τους είχε αποκαταστήσει στην αρχιεροσύνη, τι άλλο από ένα νέο διχαστικό κήρυγμα του κ. Χριστόδουλου απομένει;».

Και η ανακοίνωση των τριών οργανώσεων καταλήγει: «Με την ψευδεπίγραφη αυτή φιέστα "συγχωρήσεως" στο Μέγαρο Μουσικής, ιερωμένων που λάμπρυναν με τη στάση τους την ιστορία της Ελλάδος, ο κ. Χριστόδουλος θεωρούμε ότι διέπραξε ένα ακόμα ασυγχώρητο αμάρτημα, επιχειρώντας να αναζωπυρώσει καταστροφικά εμφύλια πάθη ως πνευματικός ηγέτης άκρως σκοταδιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων και να ανοίξει ένα χάσμα ανάμεσα στην Εκκλησία και τον κόσμο των αντιστασιακών πατριωτών, που σέβονται και υπολήπτονται τη θρησκευτική πίστη του λαού, την Εκκλησία και τους άξιους και πιστούς στο ειρηνοποιό έργο, Λειτουργούς της».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δε συμμετέχει η ΠΕΑΕΑ στους γιορτασμούς της νομαρχίας

H NE Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλει τη δημοσιοποίηση από τη Νομαρχία ότι η ΠΕΑΕΑ συμμετέχει στους γιορτασμούς που οργανώνει η Νομαρχία στις 26 Νοέμβρη:

Η ΝΕ Θεσσαλονίκης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), δεν παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στις 26 Νοεμβρίου 2000, στα πλαίσια του εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Η δημοσίευση στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας από τη Νομαρχία έγινε αυθαίρετα και χωρίς τη συγκατάθεση της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης.

Η ΝΕ της ΠΕΑΕΑ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την ενέργεια της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και τη θεωρεί προκλητική και προβοκατόρικη. Την ημέρα της Εθνικής Αντίστασης η ΠΕΑΕΑ τη γιορτάζει μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης στις 9 Μαΐου - μέρα νίκης των λαών ενάντια στο φασισμό.

Την επέτειο του Γοργοπόταμου η ΠΕΑΕΑ τη γιορτάζει σαν μια μεγάλη μάχη των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ ενάντια στους κατακτητές, που φέτος θα γιορταστεί στις 3 Δεκεμβρίου 2000 στον τόπο της ανατίναξης της γέφυρας. Καλούμε τους αγωνιστές να πάρουν μέρος και να τιμήσουν την επέτειο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ