ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σε ασφυκτικό κλοιό η κυβέρνηση

Σε απεργιακό κλοιό βάζουν την κυβερνητική πολιτική  οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που απεργούν στις 27 και 28 Νοέμβρη,   ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και γενικότερα την αντιλαϊκή πολιτική  της

Απεργιακό 48ωρο περιμένει την κυβέρνηση τη Δευτέρα και την Τρίτη. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι συμβασιούχοι στους δήμους, αλλά και οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι της Λέσβου και οι απόμαχοι της δουλιάς θα βρεθούν στους δρόμους, αντιδρώντας στην αντεργατική λαίλαπα, στα νομοσχέδια που καταργούν δικαιώματα, υπονομεύουν κοινωνικές κατακτήσεις και χειροτερεύουν τους όρους εργασίας.

Ο απεργιακός αναβρασμός, οι αντιδράσεις εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κατακραυγή για το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Η πρόταση του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση της πάλης με την πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας στις 19 Δεκέμβρη δίνει μια αγωνιστική προοπτική στις διαθέσεις που καταγράφονται. Το αίτημα να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να μην περάσουν τα μέτρα, μπορεί να συσπειρώσει όλους τους εργαζόμενους.

Με την απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη, στα πλαίσια της οποίας πολλές ομοσπονδίες προβάλλουν και τα ιδιαίτερα αιτήματά τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι λένε «όχι» στην οικονομική και κοινωνική τους υποβάθμιση, απαιτούν αύξηση των κοινωνικών δαπανών και δημόσιες υπηρεσίες για τον πολίτη. Ζητάνε πραγματικές αυξήσεις, προστασία και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή. Λόγω της απεργίας της ΟΣΥΠΑ και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας δε θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις της ΟΑ.

Τη Δευτέρα αρχίζει και η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία. Βασικά αιτήματα είναι η πρόσληψη προσωπικού, η βελτίωση των αποδοχών και η άρνησή τους να καταργηθεί το πενθήμερο και ν' ανατραπούν οι εργασιακές τους σχέσεις. Οι τρεις ομοσπονδίες θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας.

48ωρη απεργία στα νοσοκομεία

Με 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη απαντούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και οι γιατροί των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου στα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση με το πρώτο νομοσχέδιο για τη λεγόμενη Μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Με το νομοσχέδιο αυτό - που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα - μπαίνουν ακόμα μεγαλύτεροι φραγμοί στην πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ενώ μπαίνουν σε αμφισβήτηση βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στις μονάδες υγείας.

Τις απεργίες αποφάσισαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και καλούν τους εργαζόμενους και τους γιατρούς να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση την Τρίτη το πρωί, ώρα 11.00, στον πεζόδρομο της Κοραή.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με ανακοίνωσή του τονίζει: «Αυτή την ώρα, χρέος όλων των εργαζομένων στην Υγεία είναι να δώσουν, μαζικά, αγωνιστικό "παρών" στη 48ωρη απεργία, στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000. Τώρα επιβάλλεται η κλιμάκωση των αγώνων» και καλεί σε κοινή δράση τα συνδικάτα του χώρου της Υγείας με τις υπόλοιπες κοινωνικές εργατικές οργανώσεις.

  • Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη, αλλά στην ανακοίνωσή της δεν υπάρχει καμιά αναφορά στο επικείμενο νομοσχέδιο για την υγεία.
Οι συμβασιούχοι των δήμων

Απεργούν τη Δευτέρα και Τρίτη, οι συμβασιούχοι στους δήμους, ζητώντας να ικανοποιηθούν μια σειρά από οικονομικά αιτήματα. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις είχε εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ ΟΤΑ) τον Ιούνη, αλλά τις ανέστειλε επειδή το υπουργείο Εσωτερικών είχε υποσχεθεί ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Οι συμβασιούχοι μέλη της ΠΟΠ - ΟΤΑ, η πλειοψηφία των μελών της οποίας εργάζεται στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, ανάμεσα στα άλλα, ζητούν: Να τακτοποιηθούν νομοθετικά. Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2000. Να τους καταβληθεί το πριμ παραγωγικότητας. Να αυξηθεί η εφάπαξ συνταξιοδότηση. Να υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στο πράσινο στα βαρέα ανθυγιεινά. Να τους δοθεί η εκλογική αποζημίωση.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αντεργατικό και κάτι παραπάνω...

 Η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή χτες, δεν άλλαξε τίποτα από τον απαράδεκτο χαρακτήρα του, ενώ  εμφανίζει και επιμέρους μετατροπές προς το χειρότερο 

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το αντεργατικό νομοσχέδιο. Το αντεργατικό έκτρωμα παραμένει στην ουσία του, ίδιο με αυτό που είχε αποσταλεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αν εξαιρεθούν ορισμένες μικροαλλαγές σε κάποια άρθρα και αυτές προς το χειρότερο.

Το νομοσχέδιο έρχεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών όσον αφορά στην «ευελιξία» της εργασίας, κάτι που με τον τρόπο τους ομολογούν και οι συντάκτες του όταν στην εισηγητική έκθεση αναφέρουν: «Το μέγιστο μέρος των ελληνικών βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων προσβλέπει στην εφαρμογή ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας». Η ευελιξία αυτή, αλλά και η μείωση του εργατικού κόστους, η επέκταση τής μερικής απασχόλησης, η δυνατότητα για περισσότερες απολύσεις και μάλιστα στο όνομα «αύξησης των προσλήψεων», η υπονόμευση του ΙΚΑ μέσα από τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, η αύξηση της εκμετάλλευσης και το μοίρασμα των θέσεων πλήρους απασχόλησης σε δυο και τρεις εργαζόμενους, αποτελούν τις κεντρικές επιδιώξεις του νομοσχεδίου.

Πυρήνα του νομοσχεδίου αποτελεί το άρθρο 5 που κατοχυρώνει τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» σε ετήσια βάση για τον εργοδότη και τη διαχείριση για λογαριασμό του 138 ωρών εργασίας χωρίς να υποχρεώνεται σε αμοιβή. Στην πράξη αυτό το προνόμιο μεταφράζεται σε κατάργηση του οχτάωρου αλλά και του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Με το άρθρο 6 μειώνονται κατά 18% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών στο ΙΚΑ, για όλους εκείνους τους εργαζόμενους που οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούν τις 200.000 δραχμές, χωρίς όμως σ' αυτές να υπολογίζονται οι υπερωρίες. Το κόστος για το ΙΚΑ ανέρχεται σε 25 δισεκατομμύρια, αν και το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η «προίκα» μπορεί ν' αναπροσαρμοστεί.

Με το άρθρο 9 καταργείται το πλαφόν του 2% στις ομαδικές απολύσεις. Τώρα οι επιχειρηματίες που απασχολούν 20-200 εργαζόμενους θα μπορούν να απολύουν 4 κάθε μήνα, που σημαίνει ότι το όριο των απολύσεων φτάνει στο 8%.

Την επέκταση της μερικής απασχόλησης εξασφαλίζουν τα άρθρα 7 και 8 με τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης και κάτω των 4 ωρών, αλλά και την προσπάθεια να πειστούν πολλοί μακροχρόνια άνεργοι να εγκαταλείψουν τα Ταμεία Ανεργίας, έναντι των 30.000 δραχμών που θα λαμβάνουν ως οικονομική ενίσχυση αλλά για 12 μόνο μήνες.

Η «σύνταξη στην 35ετία» που προπαγάνδισε η κυβέρνηση ως μια μεγάλη παροχή στους εργαζόμενους, με το άρθρο 11, θα μείνει σαν το ανέκδοτο της χρονιάς, αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό για να μπορεί οποιοσδήποτε να αστειευτεί. Πρόκειται για μια μεγάλη απάτη, την οποία δεν μπορεί πλέον ν' αποκρύψει η κυβέρνηση. Το «προσυνταξιοδοτικό μηνιαίο επίδομα», κατ' αρχήν, αφορά μόνο μια μικρή κατηγορία, απ' αυτούς τους εργαζόμενους που έχουν 10.500 ένσημα - 35ετία. Οι περιορισμοί για 7.500 ένσημα στα βαρέα και ανθυγιεινά, από τα 10.500 ένσημα, μηδενίζουν την αξία του μέτρου, πολύ περισσότερο που το κράτος δε συμμετέχει, το κόστος φορτώνεται στον ΛΑΕΚ, αλλά και όλη η ρύθμιση είναι στον αέρα.

Με άλλες διατάξεις καταργούνται επιδόματα σε ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων και αυξάνονται εισφορές.

Τέλος, το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή περιέχει ορισμένες αλλαγές που προβλέπουν: Την ισχύ της διευθέτησης και στις εποχιακές επιχειρήσεις και τη ρύθμιση των διαδικασιών εφαρμογής της με υπουργικές αποφάσεις (άρθρο 5). Επιπλέον, στο άρθρο 10 με το οποίο επικυρώνεται νομοθετικά η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασία που προέβλεπε την ασφαλιστική κάλυψη μακροχρόνια ανέργων που βρίσκονται 5 χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση με χρήματα των εργαζομένων (ΛΑΕΚ), προβλέπεται ότι γι' αυτούς που είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά δε θα υπολογίζεται η ασφαλιστική αυτή περίοδος ως τέτοια.

ΚΑΤ
Ολοι στην απεργία και στη συγκέντρωση

Στο πλαίσιο περιοδειών του ΠΑΜΕ, κλιμάκιο συνδικαλιστών επισκέφθηκε χτες το ΚΑΤ και κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις

Σε μαζική και ενωτική συμμετοχή στην απεργία του κλάδου τους στις 27 και 28 Νοέμβρη, κάλεσαν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό και τεχνικό, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και της ΕΣΑΚ Υγειονομικών, στη χτεσινή περιοδεία στο ΚΑΤ.

Διάχυτη ήταν η αγανάκτηση των εργαζομένων από την εφαρμογή «Θατσερικών» πολιτικών στο χώρο της Υγείας και η διάθεση ν' απεργήσουν. Αξια λόγου και η διάθεση των γιατρών για αγώνες. Διαβάζοντας τις προκηρύξεις του ΠΑΜΕ και τις ανακοινώσεις για τα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου, νοσηλεύτριες, νοσηλευτές στάθηκαν στην ανυπαρξία μιας «δυνατής» οργάνωσης, στην απουσία ενημέρωσης για το νομοσχέδιο, στην προσπάθεια τού «διαίρει και βασίλευε» στους εργαζόμενους μέσα από το διαχωρισμό των χρόνων σπουδών, στον «απεργοσπαστικό μηχανισμό» με τη δικαιολογία του προσωπικού ασφαλείας. Κατήγγειλαν επίσης ότι γίνονται νέες προσλήψεις με 8μηνες και 11μηνες συμβάσεις.

«Τη μετατροπή των Νοσοκομείων σε ανώνυμες εταιρίες, με τους δικούς τους μάνατζερ που υπακούν στους νόμους της αγοράς», επισήμανε στους εργαζόμενους ο συνδικαλιστής Ν. Ζώτος, μέλος της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Το προσωπικό των Νοσοκομείων, μετακινούμενο πια, δε θα έχει σταθερή θέση, θα πηγαίνει όπου υπάρχει ανάγκη. Οι δείχτες αποδοτικότητας θ' αξιολογούν την «επιχείρηση» ανάλογα με πόσους ασθενείς εξέτασε σ' ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο, με όσα περισσότερα εξιτήρια δίνονται στους ασθενείς και συνέχισε: «η αύξηση των νοσηλίων, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, η μείωση των συντάξεων προϊδεάζει για το πού "σπρώχνεται" η ασφάλιση. Σιγά - σιγά το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό θα πρέπει να το λύνει ο καθένας μόνος του!».

Η Τ. Κολισίκα από το διοικητικό προσωπικό του ΚΑΤ, σημείωσε «την αναγκαιότητα να συμμετέχουν όλοι στις συνελεύσεις και να κατέβουν στην πορεία.

Τέλος, ο Ν. Ζώτος κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία, ν' αντισταθούν μαζικά γιατί αν δεν πιέσουν δε θα πάρουν. «Το σωματείο είναι οι ίδιοι, αυτοί το εκλέγουν. Πρέπει λοιπόν να εκφράζει τις διαθέσεις τους και να προασπίζει τα συμφέροντά τους».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Να ανατρέψουμε τα βάρβαρα σχέδια»

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις εργασιακές σχέσεις και καλεί τον κλάδο σε αποφασιστική συμμετοχή στην απεργία στις 28 Νοέμβρη 

Την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο - έκτρωμα, που καταργεί κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και καλεί τους οικοδόμους να πάρουν αποφασιστικά μέρος στην απεργία του κλάδου στις 28 Νοέμβρηκαι στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος στις 10 το πρωί, για να ανατρέψουν τα βάρβαρα σχέδια της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των βιομηχάνων. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να πάρει πίσω στο σύνολό του το νομοσχέδιο.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση - καταγγελία της Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο - τερατούργημα, εκτός της κατεδάφισης των εργατικών κατακτήσεων, με φωτογραφικές ρυθμίσεις προσπαθεί από τη μια να ικανοποιήσει τους ημετέρους της και από την άλλη να αφαιρέσει έστω και αυτές τις ελάχιστες παροχές που παίρνουν οι εργαζόμενοι από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ).

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει το νομοσχέδιο που καταργεί το γαμήλιο επίδομα, 150.000 έως 170.000 δρχ. που έπαιρναν τα νέα ζευγάρια που είχαν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Επίσης καταργεί το ετήσιο επίδομα σπουδαστώνκαι φοιτητών, 137.000 - 170.000 δρχ. και βάζει χαράτσια στους εργαζόμενους και δικαιούχους του ΟΕΕπου θα παίρνουν τις παροχές του.

«Η κυβέρνηση των εκσυγχρονιστών του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που καταργεί τα επιδόματα που έπαιρναν οι δικαιούχοι του ΟΕΕ, συνεχίζει προκλητικά να χρηματοδοτεί το Ταμείο εργατικών στελεχών (ταμείο εργατοπατέρων), τον ΟΜΕΔ και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας με πάνω από 2 δισ. δρχ. το χρόνο. Αυξάνει προκλητικά το μισθό του προέδρου του ΟΕΕ και τον εξομοιώνει με του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εργασίας», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα συμπληρώνει ότι την περίοδο αυτή ο ΟΕΕ κλείνει τα Κέντρα Νεότητας, παραχωρεί τους παιδικούς σταθμούς του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίνει σε ιδιωτικές εταιρίες τη διαχείριση του κοινωνικού τουρισμού και του εκδρομικού προγράμματος.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων τονίζει ότι «από το 1935 που ιδρύθηκε ο ΟΕΕ έως σήμερα οι κυβερνήσεις δεν έχουν βάλει ούτε μία δραχμή στα έσοδά του. Αποκλειστικός αιμοδότης της Εστίας είναι οι εισφορές των εργαζομένων». Καταλήγοντας καλεί την εργατική τάξη να αντιδράσει για να μην καταργηθούν οι ελάχιστες παροχές και τα δικαιώματά τους από τον ΟΕΕ, αλλά να βελτιωθούν.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΛΜΕ
Πλαίσιο καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Με δικό τους πλαίσιο αιτημάτων, με το οποίο καταδικάζουν το σύνολο της αντιεκπαιδευτικής-αντεργατικής πολιτικής, και διεκδικώντας παιδεία σε όφελος του λαού, συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 28 του Νοέμβρη πέντε ΕΛΜΕ του Λεκανοπεδίου. Οι ΕΛΜΕ, που προχώρησαν στο συντονισμό της δράσης τους μετά από γενικές συνελεύσεις, καλούν όλους τους καθηγητές να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία το Συντονιστικό των ΕΛΜΕ θα κατέβει με δικό του πανό και τα δικά του αιτήματα.

Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους οι ΕΛΜΕ Πειραιά, η Γ΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η ΕΛΜΕ που καλύπτει τις περιοχές Ζεφύρι - Λιόσια, «όλη η μέχρι τώρα πορεία δηλώνει περίτρανα ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας στην αδράνεια της σημερινής πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ ούτε στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ». Σημειώνουν ότι «απαιτείται αποφασιστικός αγώνας και συντονισμός της δράσης των ΕΛΜΕ "από τα κάτω", με αποφάσεις ΓΣ και μαζικές διαδικασίες, σε κοινό βηματισμό με τους μαθητές που βρίσκονται πάλι στο δρόμο διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή, με τους φοιτητές και σπουδαστές, μαζί με τους γονείς που αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά για τη μόρφωση των παιδιών τους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική».

Οι πέντε ΕΛΜΕ, μετά την απεργία, κλιμακώνουν τον αγώνα με γενικές συνελεύσεις για 24ωρη απεργία το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη και καλούν τις άλλες ΕΛΜΕ να πάρουν ανάλογες αποφάσεις για απεργία ή να συμμετάσχουν με κήρυξη 3ωρης στάσης από τα ΔΣ.

Στην απεργία της Τρίτης συμμετέχουν με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ. Η προσυγκέντρωση της ΟΛΜΕ ορίστηκε για τις 11 το πρωί στον πεζόδρομο της Κοραή, ενώ οι δάσκαλοι την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ