ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντιδραστικό και με απάνθρωπες διατάξεις το νομοσχέδιο για το άσυλο

Καταψήφισε το ΚΚΕ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Eurokinissi

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το άσυλο καταψήφισε χτες επί της αρχής το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της κατ' άρθρο συζήτησης που διεξήχθη στην αρμόδια Επιτροπή. Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου ανέδειξε ότι με το Αρθρο 39, που περιλαμβάνει την προτεραιοποίηση και το ξεσκαρτάρισμα των αιτήσεων, τα διάφορα στάδια, το προσφυγικό προφίλ της ασφαλούς χώρας καταγωγής και τις ασφαλείς τρίτες χώρες, ουσιαστικά τίθεται εκτός διεθνούς προστασίας η πλειοψηφία των αιτούντων, που μετατρέπονται σε «οικονομικούς μετανάστες». «Ταυτόχρονα περιορίζετε την έννοια της ευαλωτότητας και, μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση μεταφοράς σε συγκεκριμένη δομή - μπορεί αυτό να είναι και κέντρο κράτησης - γίνεται αποβολή από το σύστημα ασύλου», σημείωσε η βουλευτής του Κόμματος. Οπως είπε, αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς σε περίπτωση μη τήρησης των κανονισμών λειτουργίας της δομής, ο πρόσφυγας στερείται των υλικών συνθηκών διαβίωσης, δηλαδή το στοιχειώδες συσσίτιο και στέγη σε σκηνές. Υπογράμμισε επίσης ότι το νομοσχέδιο έχει διατάξεις με αμφισημία, που αφήνουν ανοιχτό το δρόμο της επαναπροώθησης από τον πρώτο βαθμό εξέτασης του αιτήματος.

Αναφερόμενη στο Αρθρο 45 και στον γεωγραφικό περιορισμό που θέτει, η Δ. Μανωλάκου θύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταγγείλει και τον αντίστοιχο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που εφάρμοζε σχετική Οδηγία της ΕΕ. Επίσης σημείωσε ότι με το Αρθρο 46 προωθείται η γενικευμένη κράτηση των αιτούντων διεθνούς προστασίας, ενώ εξίσου απαράδεκτο είναι το Αρθρο 48 για την κράτηση ευάλωτων. «Το είχαμε καταγγείλει και όταν το είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα είναι ακόμη χειρότερες οι συνθήκες κράτησης για οικογένειες και για γυναίκες μόνες», ανέφερε.

Η αγορήτρια του Κόμματος ξεχώρισε ακόμα το Αρθρο 4 για την αξιολόγηση της αίτησης, όπου δεν συνεκτιμάται η παρελθούσα πιθανή δίωξη των μελών της οικογένειας και ο κάθε αιτών άσυλο εξετάζεται ατομικά για τις τυχόν απειλές που λαμβάνει, ακόμη και στο πλαίσιο της οικογένειας. Στα Αρθρα 23 και 24 αναφέρεται ρητά ότι τα δικαιώματα που απορρέουν για τα μέλη της οικογένειας του αναγνωρισμένου πρόσφυγα παύουν να ισχύουν όταν χάσουν την ιδιότητα του μέλους της οικογένειας, είτε λόγω λύσης του γάμου, είτε ακόμη λόγω της ενηλικίωσης τέκνου. «Δηλαδή, μπορεί ο τίτλος να είναι "διατήρηση της οικογένειας", αλλά, στην ουσία, στην πράξη γίνεται διάσπαση της οικογένειας του αιτούντος», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου και πρόσθεσε ότι ερωτήματα γεννάει το Αρθρο 24, με βάση το οποίο επικουρική διεθνής προστασία θα δίνεται για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 χρόνια. «Μετά τι θα γίνεται;», ρώτησε.

Η βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε σκληρές και απάνθρωπες διατάξεις όπως το Αρθρο 41. Οπως εξήγησε, στην πράξη μέχρι τώρα, αν κάποιος δικαιούται να αναγνωριστεί πρόσφυγας, η λεγόμενη πυρηνική οικογένεια έπαιρνε κι αυτή ισόχρονη άδεια διαμονής, αν και δεν ήταν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Τώρα, με βάση το άρθρο αυτό και συνδέοντάς το με τα προηγούμενα, όπως το Αρθρο 4, προβλέπεται ατομική εξέταση του κάθε μέλους της οικογένειας. «Αρα, η άδεια παραμονής και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή θα παύουν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα με την ενηλικίωση το παιδί να εξετάζεται πλέον ως ενήλικας, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του, ακόμη και αν η υπόλοιπη οικογένεια παραμένει εδώ».

Εξάλλου, στο Αρθρο 8 υπάρχει εισαγωγή της έννοιας του τμήματος της χώρας καταγωγής που μπορεί να θεωρείται «ασφαλές», «άρα ο αιτών να μη δικαιούται διεθνούς προστασίας αν μένει 5 χιλιόμετρα παραπέρα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ αποκλειστικά, αφού ο ΟΗΕ δεν θα λαμβάνεται υπόψη». «Τα αναφέρω σαν χοντρά προβλήματα και άδικα», είπε η Δ. Μανωλάκου. Επιπλέον, στάθηκε στην υγειονομική περίθαλψη των ξεριζωμένων, αφού με το Αρθρο 55 και σε συνδυασμό με το Αρθρο 118 περιορίζεται σημαντικά το δικαίωμα πρόσβασης των αιτούντων στις δημόσιες δομές Υγείας για νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Σήμα στην Αγκυρα για «διάλογο»

Το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, στο «τραπέζι» των «διευθετήσεων» που στρώνουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί, αποτύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ρ/σ «Παραπολιτικά».

«Η Ελλάδα είναι κατά του αναθεωρητισμού των Συνθηκών», είπε, καταδικάζοντας τις τέτοιες βλέψεις της Αγκυρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «επιδιώκει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και με την Τουρκία», καθώς «η Ελλάδα με πλαίσιο αναφοράς το διεθνές δίκαιο προσπαθεί να ρυμουλκήσει την Τουρκία προς αυτό το πλαίσιο αναφοράς, εξηγώντας με κάθε τρόπο και με κάθε τόνο ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει στρατιωτικοποίηση, δεν επιδιώκει την όξυνση. Σέβεται τις λογικές τουρκικές θέσεις και απορρίπτει πλήρως τις τουρκικές θέσεις οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις υπάρχουσες Συνθήκες», συμπλήρωσε.

Στον ίδιο τόνο συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν είναι χώρα η οποία θέλει να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα που τη βρέχει. Η Ελλάδα αυτό που λέει στην Τουρκία είναι ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο (...) Εάν η Τουρκία έχει μια άποψη, μια διεκδίκηση εάν θέλετε, η οποία είναι εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου, μπορεί κάλλιστα να την εμφανίσει (...) Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα η οποία επιδιώκει τον αποκλεισμό της Τουρκίας».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία «αυτήν τη στιγμή παραβιάζει νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», έστειλε ξανά μήνυμα ότι «εάν η Τουρκία θέλει να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, θα βρει τον καλύτερο συνομιλητή από την πλευρά της Ελλάδας και ειδικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία αυτή την αντίληψη έχει».

Για τη Βόρεια Μακεδονία, μετά και το βέτο Γαλλίας, Ολλανδίας, Δανίας στο να λάβει (μαζί με την Αλβανία) ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, και μπρος στο ενδεχόμενο «παράλυσης» - όπως διαχέεται - της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ν. Δένδιας έσπευσε να διαβεβαιώσει και εκεί ότι η ΝΔ δεν ήταν εναντίον της αμερικανοΝΑΤΟικής συμφωνίας, αλλά «ήταν εναντίον συγκεκριμένων διατάξεων και προβλέψεων αυτής της συμφωνίας».

Παραπέρα έκανε σαφές ότι τα κέρδη που προσδοκά η αστική τάξη στην περιοχή περνάνε μέσα από την προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, λέγοντας πως η Ελλάδα «έχει απόλυτο στρατηγικό ενδιαφέρον και συμφέρον στα Δυτικά Βαλκάνια και θα ενεργήσει ανάλογα». Εξήγησε ότι έχει ήδη μιλήσει με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας Ν. Ντιμιτρόφ, αναμένεται στην Αθήνα ο Αλβανός πρωθυπουργός Ε. Ράμα και ταυτόχρονα η κυβέρνηση μιλά «με τους Ευρωπαίους εταίρους» και ειδικά τους Γερμανούς.

Τέλος, επιβεβαίωσε ότι επίκειται συνάντησή του στις 6/11 με τον Ρώσο ομόλογό του Σ. Λαβρόφ, ενώ μίλησε για «επιδείνωση των σχέσεων επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά», επιδείνωση βέβαια - απότοκο της υπηρέτησης των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών που και η ΝΔ υπηρετεί. «Πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες», σημείωσε, καθώς «η Ρωσία είναι μια χώρα η οποία παρουσιάζεται ως παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας», βάζοντας ωστόσο θέμα ότι οι πιο πρόσφατες θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό «απέχουν απ' αυτό που θα θέλαμε».

Σημειωτέον δίαυλοι αναζητούνται και με άλλον τέτοιο «παίκτη». Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και Εθνικός Συντονιστής για την κινεζική «Πρωτοβουλία 17+1» (όχημα για τη διείσδυση του Πεκίνου στις χώρες της Βαλκανικής και της Ανατ. Ευρώπης), Κ. Φραγκογιάννης συναντήθηκε χτες με την ειδική εκπρόσωπο του κινεζικού ΥΠΕΞ πρέσβειρα Χούο Γιουζέν, η οποία χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην τέτοια πρωτοβουλία «το μεγαλύτερο επίτευγμα της συνεργασίας "17+1"».

Η ίδια, αποτυπώνοντας το «μπάσιμο» της Κίνας στην περιοχή, που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η «Πρωτοβουλία» περιλαμβάνει 12 χώρες - μέλη της ΕΕ, και την περιοχή αγκαλιάζουν τρεις θάλασσες: Βαλτική, Αδριατική και Μαύρη Θάλασσα και πως με τη συμμετοχή της Ελλάδας «μπορούμε να υλοποιήσουμε τη διασύνδεση Βορρά - Νότου, από την Εσθονία μέχρι την Ελλάδα».


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ένταξη χώρας στην EE και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού

Παρέμβαση στη συζήτηση για την «έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία» έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Τα βάσανα και όλα όσα έχουν υποφέρει οι λαοί των Βαλκανίων έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Αυτές είναι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, οι αλλαγές των συνόρων, οι ξένες στρατιωτικές βάσεις, η υποκίνηση των εθνικισμών, η διασύνδεσή τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Η εμπειρία αποδεικνύει ότι καμία ένταξη χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού. Αντίθετα, αυτή υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Εκεί ακριβώς οφείλεται και η αντιπαράθεση που παρατηρείται εντός της ΕΕ για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, δηλαδή στους οξείς ανταγωνισμούς της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα Δυτικά Βαλκάνια, στο φόντο της σκληρής πολιτικής και οικονομικής σύγκρουσης της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Κίνα στην περιοχή.

Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την επιζήμια για τους λαούς Συμφωνία των Πρεσπών, ευρωΝΑΤΟικής κοπής, που υπογράφηκε με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, έξω όμως από τον "κορσέ" της ΕΕ, έξω από το ΝΑΤΟ, έξω από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, απορρίπτοντας τον εθνικισμό, τον αλυτρωτισμό, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ