ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συμβιβασμός - εφαλτήριο για αντιλαϊκή κλιμάκωση

«Το πακέτο έχει κλείσει», είπε χτες ο υπουργός Οικονομικών

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί οργανωμένα και ταξικά η απάντηση των εργαζομένων και του λαού στα βάρβαρα μέτρα και τη στρατηγική που τα επιβάλλει
Τώρα είναι η ώρα να εκφραστεί οργανωμένα και ταξικά η απάντηση των εργαζομένων και του λαού στα βάρβαρα μέτρα και τη στρατηγική που τα επιβάλλει
Στην ανανέωση και κλιμάκωση της μετωπικής επίθεσης σε βάρος του λαού καταλήγει, όπως αναμενόταν, ο διαφαινόμενος συμβιβασμός μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Επιβεβαιώνεται ταυτόχρονα ότι τα περιθώρια ελιγμών στο πλαίσιο του μονόδρομου της ΕΕ είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα, ακόμα κι όταν αυτοί επιδιώκονται για να μετριαστεί το πολιτικό κόστος για τα κόμματα που ασκούν διαχείριση προς όφελος της εργατικής τάξης.

Ο συμβιβασμός, που, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) για τα Εργασιακά, δεν αγγίζει στο ελάχιστο τις νέες αντεργατικές ανατροπές («φθηνότερες» απολύσεις, ωράριο - λάστιχο, κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης) που περιλαμβάνονται ατόφιες στα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ ό,τι δεν περάσει σε αυτή τη φάση, θα έρθει στις αρχές του επόμενου χρόνου, με το νόμο για τον κατώτατο μισθό.

Οι όποιες αλλαγές γίνονται στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων, που σκόπιμα παρουσιάζονται ως δήθεν «παραχωρήσεις» από μέρους της τρόικας, δεν σώζουν καν τα προσχήματα, που εναγωνίως επιζητά κυρίως η ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπερψηφίσει τα μέτρα. Το ίδιο ισχύει για την περιβόητη «επιμήκυνση», που ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας παρουσίασε ως δεδομένη για να διευκολύνει τους κυβερνητικούς εταίρους. Τον διέψευσαν όμως οι εταίροι και δανειστές, με πρώτο τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Το σίγουρο είναι ότι ο συμβιβασμός θα αποτελέσει την αφετηρία για να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η ψήφιση του πακέτου των μέτρων των 13,5 δισ. και η υλοποίηση της δέσμης των φιλομονοπωλιακών διαρθρωτικών αλλαγών. Παράλληλα, αξιοποιείται από τους κυβερνητικούς εταίρους για τη χειραγώγηση των λαϊκών στρωμάτων και την καλλιέργεια κλίματος αναμονής.

Ολα σε ένα νομοσχέδιο

Το Μέγαρο Μαξίμου κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες προκειμένου να προσφερθούν ορισμένα προσχήματα στη ΔΗΜΑΡ, ώστε να δικαιολογήσει την υπερψήφιση των νέων εργασιακών ανατροπών, αν και φαίνεται ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τη δημόσια, διά στόματος του γραμματέα της Σπ. Λυκούδη, έκκλησή της να έρθουν ξεχωριστά στη Βουλή τα Εργασιακά για να μπορέσει να τα καταψηφίσει, παραμένοντας ταυτόχρονα στην κυβέρνηση!

Οπως είπε χτες στους δημοσιογράφους ο Γ. Στουρνάρας, η δέσμη των διαρθρωτικών αλλαγών, μεταξύ των οποίων και τα Εργασιακά, θα έρθουν σε ένα νομοσχέδιο, ενώ το δεύτερο νομοσχέδιο θα είναι ο προϋπολογισμός, που θα περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά μέτρα από το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Και τα δύο νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 12 Νοέμβρη, οπότε συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού προεξοφλούσαν ότι τελικά η ΔΗΜΑΡ δεν θα θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση. «Η ΔΗΜΑΡ, όλο αυτό το διάστημα, έχει επιδείξει υψηλό συναίσθημα ευθύνης (...) Ολοι γνωρίζουν ότι διακυβεύονται πολλά», τόνισε χαρακτηριστικά (στη ΝΕΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, εκτιμώντας ότι «θα μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία».

Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα μέτρα και οι διαρθρωτικές αλλαγές να υποστηριχτούν «με μια φωνή» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και να υπερψηφιστούν από τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή, ακριβώς για να περάσουν πιο εύκολα στα λαϊκά στρώματα. Ο ίδιος πάντως είπε ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει επεξεργαστεί εναλλακτικό σχέδιο (plan B) στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεν υπερψηφίσει τα Εργασιακά, «δείχνοντας» το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Διευκολύνσεις στη ΔΗΜΑΡ

Αργότερα το απόγευμα και ενόψει του αυριανού «Euro working group», η κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών, παρουσίασε σαν «βελτιώσεις» τις αλλαγές στις οποίες κατέληξε με την τρόικα στα Εργασιακά, προκειμένου να διευκολύνει τη ΔΗΜΑΡ, αλλά ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι «το πακέτο έχει κλείσει» και πως η ίδια είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πάση θυσία. Σχετικά με το αν θα υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, απάντησε: «Δεν νομίζω».

ΔΗΜΑΡ
Ζητάει «διευκόλυνση» για να ψηφίσει τα μέτρα

Στελέχη της διαβεβαίωναν χτες ότι πάνω απ' όλα είναι η συνοχή της κυβέρνησης

Εκκληση να κατατεθούν σε ξεχωριστό άρθρο τα εργασιακά, έτσι που να τους επιτραπεί να τα καταψηφίσουν, ψηφίζοντας όλα τα υπόλοιπα και συνεχίζοντας να στηρίζουν μια κυβέρνηση που θα εφαρμόζει αυτά τα οποία υποτίθεται ότι καταγγέλλουν, απηύθυναν χτες τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, παρελαύνοντας στα ΜΜΕ. «Εύχομαι να έρθουν τα εργασιακά στη Βουλή ως ξεχωριστό άρθρο και όχι ως ενιαίο νομοσχέδιο (...) γιατί θα φέρουν σε προφανή αδιέξοδο τη δική μας στάση» είπε στο ρ/σ «Βήμα» ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Σπ. Λυκούδης.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωνε ότι «θέλουμε να πετύχει η κυβέρνηση και η προσπάθειά της, τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, αλλά ζητάμε και το σεβασμό στις δικές μας ευαισθησίες (...) Δεν θέλουμε να υπάρξει κυβερνητική κρίση». Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναμηρυκάσει τα τρομοκρατικά διλήμματα του πρωθυπουργού, ισχυριζόμενος ότι «η ΔΗΜΑΡ, τον άλλο δρόμο, πέρα από την επιτυχία αυτής της κυβέρνησης ή την αποτυχία, τον σκέφτεται με τρόμο».

Ο ίδιος, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» κάθε άλλο παρά απέκλεισε υπαναχώρηση στο ζήτημα της ψήφισης των εργασιακών, λέγοντας ότι «στην πολιτική και κυρίως στην πολιτική της σύγχρονης Αριστεράς δεν υπάρχουνε τα ποτέ, τα τίποτα και τα πουθενά».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η αγωνιώδης προσπάθειά τους να εμφανίσουν τα εργασιακά σαν «κεραυνό εν αιθρία», προσπερνώντας τις ως τώρα σαρωτικές ανατροπές, αλλά και το γεγονός ότι πολλά από τα μέτρα που απορρίπτουν προκύπτουν ως δέσμευση και από την ευρωενωσιακή στρατηγική που τόσο υπερασπίζονται. Εφτασε ο Σπ. Λυκούδης να ισχυριστεί ότι το συγκεκριμένο πακέτο «μας απομακρύνει από το ευρωπαϊκό εργασιακό κεκτημένο», την ώρα που οι ίδιες ανατροπές προωθούνται σε όλο το μήκος και πλάτος της ΕΕ.

Στο μεταξύ ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ο. Βουδούρης έφτασε χτες να παρουσιάζει το μνημόνιο σαν... ευλογία, προτείνοντας: «Επιτέλους ας εφαρμόσουμε το μνημόνιο αλλά μόνο το μνημόνιο (...) αυτή τη στιγμή έχουμε ξεφύγει τελείως απ' το μνημόνιο»! Ως αργά χτες βράδυ συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ για να εξετάσει τις εξελίξεις, ενώ ο Δ. Χατζησωκράτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με συνεργάτες του πρωθυπουργού.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι ελιγμοί τους είναι εντός των τειχών

Από τη χθεσινή συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ

Σε συνέντευξη χτες στον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε τον εξής διάλογο με τους δημοσιογράφους, για το αν είναι θέατρο οι διαφωνίες στους κόλπους της κυβέρνησης:

-- Νομίζω ότι στρατηγικά τουλάχιστον, με βάση τις δηλώσεις και των τριών κομμάτων, δεν υπάρχουν διαφορές μεγάλες και αγεφύρωτες. Οταν λένε πάση θυσία στην Ευρωζώνη, πάση θυσία στο ευρώ, μονόδρομος η ΕΕ κλπ. Κακά τα ψέματα, για οποιοδήποτε κόμμα - όχι μόνο γι' αυτά τα τρία - θεωρείται μονόδρομος η ΕΕ, τα περιθώρια των ελιγμών είναι λίγα. Από 'κει και πέρα ο καθένας σκέφτεται βεβαίως, δέχεται την πίεση του λαού, των εργαζομένων, τον αντίκτυπο της λαϊκής δυσαρέσκειας.

-- Παίζει ρόλο αυτό;

-- Πώς δεν παίζει. Και προσπαθούν, εν πάση περιπτώσει, κάπως να γίνουν πιο εύπεπτα τα μέτρα. Να δείξουν ότι κάτι με την πίεσή τους έγινε, κάτι πάρθηκε πίσω κλπ. Τώρα αν θα γίνει κανένα «ατύχημα» και πέσει η κυβέρνηση - δεν έχω πρόβλημα να πέσει η κυβέρνηση, δεν εννοώ ατύχημα για το λαό - μπορεί να έχεις και τέτοιες εξελίξεις, δεν μπορούμε να προκαθορίσουμε. Επομένως θέλω να πω ότι η έννοια του θεάτρου είναι σχετική. Από τη στιγμή που υπάρχει μια τέτοια στρατηγική και αυτή η στρατηγική δυστυχώς ακολουθείται και από άλλα κόμματα στην Ελλάδα, τα περιθώρια πίεσης στην ΕΕ και διαπραγμάτευσης είναι πάρα πολύ λίγα. Εδώ όμως, λοιπόν, είναι ένα θέατρο γιατί προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι με τη διαπραγμάτευση κάτι θα πετύχουν.

-- Δεν υπάρχει ουσιαστική διαπραγμάτευση εσείς λέτε; Είναι όλα προσυμφωνημένα;

-- Δεν το λέω με αυτή την έννοια, είναι εντός των τειχών. Π.χ. η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι κατεύθυνση της ΕΕ εδώ και 20 χρόνια, γιατί, κοιτάξτε να δείτε, οι νέες τεχνολογίες όπως εφαρμόζονται σήμερα στην παραγωγική διαδικασία, αλλά και στο εμπόριο, στις υπηρεσίες κ.λπ. δίνουν τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεσαι την εργατική δύναμη με νέους τρόπους. Η κρίση επιτάχυνε την ανάγκη να εφαρμοστούν αυτές οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ