ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΕΒΕ
Με νέα ορμή και αποφασιστικότητα στον αγώνα

Συγκροτήθηκε η Παναττική Γραμματεία της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ

Αποψη από τις διαδικασίες συγκρότησης της Παναττικής Γραμματείας
Αποψη από τις διαδικασίες συγκρότησης της Παναττικής Γραμματείας
Με τη συγκρότηση της Παναττικής Γραμματείας της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) την περασμένη Κυριακή, οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων, μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων, αυτοκινητιστών και συνταξιούχων κάνουν ένα παραπάνω βήμα στην προσπάθειά τους για το συντονισμό και την ένταση της πάλης τους στην Αττική σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ενάντια στην πολιτική που «αφανίζει» τα μικρομάγαζα και τους επαγγελματίες, όπως και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν με αποφάσεις δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς του Λεκανοπεδίου, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Επιτροπές Αγώνα, αλλά και εκλεγμένοι συνδικαλιστές από πολλούς χώρους, ακούστηκαν πολλά για τα προβλήματα, για το τι πρέπει να γίνει και για το πώς. Αυτό που κυριάρχησε, όμως, ήταν η αισιοδοξία ότι οι αγωνιστικές δυνάμεις και η ΠΑΣΕΒΕ, οι θέσεις της οποίας βρίσκουν κάθε μέρα όλο και μεγαλύτερη απήχηση, μπορούν να τα καταφέρουν, κόντρα και στις υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που οι θέσεις τους χάνουν διαρκώς έδαφος. Η βεβαιότητα αυτή εκφράστηκε πολύμορφα και αναδείχτηκε κυρίως από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών που ενημέρωσαν για την αύξηση της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες σωματείων το προηγούμενο διάστημα, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, έως και για την πολύ μεγάλη συμμετοχή που καταγράφτηκε στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στις 19 και 20 του Οκτώβρη.

Οι εργασίες της παναττικής σύσκεψης της ΠΑΣΕΒΕ ξεκίνησαν με μια ιδιαίτερη αναφορά σε αυτές τις κινητοποιήσεις από τον Μπ. Μαυροθαλασσίτη, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας, αλλά και με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του νεκρού της διαδήλωσης της Πέμπτης, του οικοδόμου Δημήτρη Κοτζαρίδη. Αγωνιστικό χαιρετισμό μετέφερε στη σύσκεψη ο Ν. Παπαγεωργίου από τη Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, ο οποίος τόνισε ότι «μόνη ελπίδα και μόνος δρόμος είναι η δική μας συμμαχία. Αυτή που οικοδομούμε το τελευταίο διάστημα και μας φέρνει όλους μαζί σε κοινό αγώνα. Είναι η προϋπόθεση για να αλλάξει χέρια η εξουσία, από τους κεφαλαιοκράτες στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της».

Ενα από τα πρώτα καθήκοντα της Παναττικής Επιτροπής, που καλείται να συντονίσει όλες τις αγωνιστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ στην Αττική, είναι να «περπατήσει» τον συνολικό στόχο της ΠΑΣΕΒΕ ενάντια στη φοροεπιδρομή που βρίσκεται σε εξέλιξη και στην ανεργία. Αμεσο σύνθημα της ΠΑΣΕΒΕ είναι «η παρεμπόδιση, η καθυστέρηση, η μη εφαρμογή των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση και αυτών που έρχονται». Η συγκρότηση της Παναττικής Γραμματείας συνιστά και ποιοτική εξέλιξη, ως αποτέλεσμα της πολύχρονης πάλης που προηγήθηκε και των νέων αναγκών που προκύπτουν, ενώ χρεώνεται με σύνθετα καθήκοντα. Οπως σημειώθηκε στην εισήγηση, η απόφαση για το νέο όργανο έρχεται να απαντήσει «στην ανάγκη διαμόρφωσης σφαιρικής εικόνας, συνολικής παρέμβασης, αλλά και βοήθειας που πρέπει να δοθεί, ενιαία, σε όλο το Λεκανοπέδιο». Είναι επίσης «μια προσπάθεια να αντιστοιχίσουμε την πολιτική μας με την οργανωτική μας ανάπτυξη. Να καλυτερέψουμε την επαφή μας με τα σωματεία και τους τοπικούς συλλόγους», αλλά και για «να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της κοινής δράσης σε τοπικό επίπεδο με τις άλλες δυνάμεις του μετώπου, το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ, το ΜΑΣ και την ΠΑΣΥ».

Η έμφαση στο τοπικό επίπεδο και η επισήμανση ότι πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος δουλειάς ήταν σημεία που αναδείχτηκαν και από δεκάδες τοποθετήσεις στη σύσκεψη. «Το Σωματείο, η Ενωση, η Επιτροπή Αγώνα, να σχεδιάζει, να προγραμματίζει το άνοιγμά της στον κλάδο, στη γειτονιά και εκεί να εντάσσει όλες τις δραστηριότητές της», ειπώθηκε εισηγητικά. Αυτή ακριβώς η κατεύθυνση επιβεβαιώθηκε ως εμπειρία από ομιλητές που κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά την κατάσταση στους χώρους και κλάδους τους. Ενδεικτικά, στην Καλλιθέα, χρειάστηκε ένας χρόνος με εξορμήσεις, συσκέψεις, κινητοποιήσεις σε φορείς, ΔΕΗ για να αναδειχτούν οι αγωνιστικές δυνάμεις πρώτη δύναμη στην Ενωση ΕΒΕ, μετά από πολλά χρόνια. Στον Αγ. Δημήτριο η ενημέρωση για τις θέσεις της ΠΑΣΕΒΕ «κάρπισε» με σημαντική αύξηση συμμετοχής στις εξορμήσεις, στις Γενικές Συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις, όπου ξεπεράστηκε ο αριθμός των μελών. Σε πολλές περιοχές στα Μεσόγεια έκλεισαν μαγαζιά για πρώτη φορά. Λαύριο, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Κερατέα και αλλού, από παντού έρχονται μηνύματα ενεργοποίησης των σωματείων. Σημαντική ήταν η εμπειρία από τις Επιτροπές Αγώνα Ταξί και από το σωματείο των ελαφρών φορτηγών Αττικής, όπου οι πρώτες προσπάθειες συνάντησαν αντιστάσεις και τώρα οι αγωνιστικές δυνάμεις ενισχύονται με εμπιστοσύνη και συμμετοχή. Η συνολική εμπειρία που μεταφέρθηκε έδειξε την ανάγκη και τα αποτελέσματα της διαρκούς συζήτησης των θέσεων της ΠΑΣΕΒΕ, της αποσαφήνισης των κατευθύνσεων και των στόχων της, της επαφής με τους ΕΒΕ, μέσα αλλά και έξω από τα σωματεία.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
«Σηκώνουν» μισθούς και συντάξεις

Κλέβουν αυθαίρετα τους λογαριασμούς για να συμψηφίσουν οφειλές από δάνεια

Την ώρα που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις άγριες μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους και βουλιάζουν όλο και περισσότερο στη φτώχεια, το τραπεζικό κεφάλαιο κλιμακώνει θρασύτατα την αυθαιρεσία και τη ληστρική του δράση βάζοντας χέρι στους λογαριασμούς των μισθών πείνας.

Τουλάχιστον για τρεις τράπεζες διαπιστώθηκε ότι αυθαίρετα «σήκωσαν» από μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς πελατών διάφορα ποσά με πρόσχημα να... «συμψηφίσουν» οφειλές των κατόχων των συγκεκριμένων λογαριασμών από δάνεια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες και άλλες τράπεζες ακολουθούν την ίδια ληστρική πρακτική.

Χτες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ στη Eurobank (100.000), στην Πειραιώς (100.000) και στην Αγροτική Τράπεζα (60.000) γιατί εφάρμοζαν αυτή την τακτική, για παραβίαση της νομοθεσίας που προστατεύει ως ακατάσχετο μέχρι ένα μισθό ή σύνταξη που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε με τη συγκατάθεση του κατόχου του λογαριασμού. Από το νόμο εξαιρούνται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων «μόνο για στεγαστικά δάνεια και μέσα σε ορισμένα πλαίσια».

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες εξακολουθούν, μέσα στη σωρεία ληστρικών χαρατσιών που επιβάλλουν αυθαίρετα, να διατηρούν το καθεστώς των «εξόδων καθυστέρησης», της επιβάρυνσης, δηλαδή των δανειοληπτών επιπλέον των τόκων υπερημερίας. Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή «ελέγχει» ως καταχρηστικές αυτές τις χρεώσεις, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας έχει διατυπώσει τη γνώμη ότι πρόκειται κατ' αρχάς για παραβίαση της Πράξης του Διοικητική της ΤτΕ για το ανώτατο όριο του επιτοκίου υπερημερίας και «προέχει η εξέταση της εφαρμογής των προβλεπόμενων κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ».

ΔΕΗ
Ανοίχτηκαν οι προσφορές για την «Πτολεμαΐδα 5»

Η ΤΕΡΝΑ ΑΕ κατέθεσε την πιο μικρή οικονομική προσφορά στο διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας 5 στη Πτολεμαΐδα, ισχύος 550 - 660 MW και προϋπολογισμού 1,32 δισ. ευρώ. Οι προσφορές ανοίχτηκαν χτες και η ΤΕΡΝΑ κοστολόγησε το έργο στα 1.394.634.137,82 ευρώ για μονάδα 660 MW, ξεπερνώντας παρ' όλα αυτά τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ.

Η δεύτερη προσφορά, από τον όμιλο εταιρειών «Alstom Power System SA», «Alstom Power Systems GmbH», «Alstom Hellas ΑE», «METKA AE» και «DAMCΟ Energy ΑΕ» διαμόρφωσε το συνολικό τίμημα σε 1.557.786.200 ευρώ για μονάδα 598,9 MW.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, «προκειμένου να αναδειχθεί ο Ανάδοχος, θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα στη Διακήρυξη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ