ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ
«Θέλουμε εργαστήρια - καθηγητές - βιβλία»

Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έκαναν, χτες, κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, για την άθλια κατάσταση και την υπολειτουργία των ΤΕΙ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΜΑΣ στο υπουργείο Παιδείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση του ΜΑΣ στο υπουργείο Παιδείας
Με το σύνθημα «θέλουμε εργαστήρια - καθηγητές - βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στα ΤΕΙ, διαδήλωσαν έξω απ' το υπουργείο Παιδείας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που έχει οδηγήσει τα ΤΕΙ σε υπολειτουργία, λόγω της μείωσης κονδυλίων. Η κατάσταση στα ΤΕΙ με τις μειώσεις προϋπολογισμών έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλούς σπουδαστές, αφού οι καθηγητές δεν επαρκούν (μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό οι πιστώσεις για τους έκτακτους καθηγητές, που αποτελούν την πλειοψηφία του διδακτικού προσωπικού), με αποτέλεσμα να στοιβάζονται στα εργαστήρια ή να περιμένουν σε λίστες αναμονής!

Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ φώναξαν συνθήματα («Ακούστε καλά τι λένε οι σπουδαστές, έξω οι εταιρείες απ' τις σχολές») και απαίτησαν άμεσες λύσεις. Η απάντηση της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των διαδηλωτών με εκπροσώπους του υπουργείου (τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Β. Παπάζογλου κ.ά.), παρέμεινε στην ίδια προκλητική κατεύθυνση και συμπυκνώνεται στο εξής: Αυτά έχουμε, αυτά δίνουμε. Η μόνη συγκεκριμένη αναφορά που έγινε ήταν οι επιπλέον 300 πιστώσεις για καθηγητές πανελλαδικά, που δε φτάνουν ούτε για «ζήτω», αφού οι ελλείψεις και τα κενά είναι τεράστια.

Αντίστοιχες, μαζικές εξορμήσεις στους σπουδαστές, ανακοινώσεις στα τμήματα και παραστάσεις διαμαρτυρίας, πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΜΑΣ στα ΤΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο διοίκησης του ΤΕΙ και επέδωσαν ψήφισμα με το οποίο, μεταξύ άλλων, απαιτούν κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κανένας φοιτητής να μην πληρώσει για βιβλία - συγγράμματα, για σίτιση και στέγαση.

Στην Κοζάνη, οι σπουδαστές του ΜΑΣ, στη 1 το μεσημέρι πραγματοποίησαν κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ.

Σε Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Σέρρες και Καβάλα, πραγματοποιήθηκαν μαζικές εξορμήσεις.

  • Το Σάββατο συνεδρίασαν οι πρυτάνεις. Στην απόφασή τους αναφέρονται στα «οξύτατα προβλήματα προϋπολογισμού, κάλυψης των εκπαιδευτικών, διοικητικών και ερευνητικών λειτουργιών και υποστήριξης του ανθρώπινου δυναμικού», στα πανεπιστήμια. Ζήτησαν απ' την κυβέρνηση «να αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό την αποκατάσταση των όρων ομαλής ακαδημαϊκής λειτουργίας των πανεπιστημίων».
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Οργανωμένη δράση για δωρεάν στέγαση

Πρωτοετείς φοιτητές και γονείς με τη στήριξη του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ έπαιρναν δωρεάν τα κλειδιά των δωματίων τους για τις Εστίες

Το δικαίωμα στη δωρεάν φοιτητική στέγη επέβαλαν και υλοποίησαν οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους χθες στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά στήριξαν ενεργά και καθολικά τη νέα οργανωμένη και αποφασιστική παρέμβαση του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ στην Εφορία των Εστιών για να δοθούν τα δωμάτια δωρεάν στους πρωτοετείς φοιτητές. Το χαράτσι των 45 ευρώ το μήνα που επιβάλλει η διοίκηση του Ιδρύματος για τις Εστίες «έσπασε» στην πράξη ακόμη μια φορά. Μετά τους φοιτητές μεγαλύτερων εξαμήνων χθες ήταν η σειρά των πρωτοετών να έχουν - όπως πρέπει να είναι - δωρεάν φοιτητική στέγη. Το «αγκάλιασμα» από πρωτοετείς φοιτητές και γονείς της δυναμικής παρέμβασης του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ που κατέλαβε την Εφορία των Εστιών απαιτώντας να μην πληρώσει κανένας για τη φοιτητική στέγη, «σμπαράλιασε» τις αντιδράσεις της Πρυτανείας που έσπευσε να «νομιμοποιήσει» το χαράτσωμα επικαλούμενη σχετική απόφαση της Συγκλήτου.

Και όλα αυτά όταν από τις 380 αιτήσεις των πρωτοετών φοιτητών καλύφθηκαν μόνο οι 142 από τους οποίους το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιβάλλει από πάνω και ενοίκια που φτάνουν συνολικά τα 560 ευρώ το χρόνο για τον καθένα, φορτώνοντας στις πλάτες γονιών και φοιτητών τη συντήρηση των Εστιών.

Οι γονείς και οι φοιτητές έπαιρναν τα κλειδιά χωρίς να πληρώνουν και η αγωνιστική αυτή παρέμβαση, όχι μόνο ανακούφισε αλλά έδωσε κουράγιο και θάρρος σε απλήρωτους, απολυμένους και άνεργους γονείς, στους εργαζόμενους από κάθε κλάδο να παλέψουν για να επιβάλουν το δίκιο της τάξης τους, της δωρεάν μόρφωσης για τα παιδιά τους.

Στη Φλώρινα

Κατάληψη στα ταμεία της φοιτητικής λέσχης του Πανεπιστημίου της Φλώρινας, πραγματοποίησε χθες το μεσημέρι το ΜΑΣ, επιβάλλοντας τη δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Το ΜΑΣ με αυτή την κινητοποίηση κατήγγειλε τον αποκλεισμό της πλειοψηφίας των φοιτητών από το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση, μετά την απόφαση του Πανεπιστημίου να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων σε 500 από τους συνολικά 3.000 φοιτητές.

Τις προηγούμενες μέρες δόθηκαν οι κάρτες σίτισης και ενημερώθηκαν οι φοιτητές πως με βάση τη νέα σύμβαση με τον εργολάβο που λειτουργεί τη Λέσχη, μόλις 500 φοιτητές έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης. Οι υπόλοιποι πληρώνουν 3,20 ευρώ την ημέρα για το φαγητό.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ για το χαράτσι των διδάκτρων

Τη διεύθυνση του Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας, που αντί να στηρίζει τους σπουδαστές, δίνει σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν τα δίδακτρα, το εκβιαστικό περιθώριο των τριών ημερών για να τα καταβάλλουν, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Καταγγέλλουμε την διεύθυνση - επισημαίνει - που αντί να στηρίζει και να διεκδικεί μαζί με τους σπουδαστές, κάνει ότι δεν καταλαβαίνει και όταν βάζουμε προβληματισμούς για το τι θα γίνει αν κάποιος δεν έχει να πληρώσει τα δίδακτρα, η απάντηση είναι παράταση 3 ημερών!» Και συνεχίζει: «Λες και σε 3 μέρες η οικονομική κατάσταση των γονιών μας θα γίνει καλύτερη και θα μπορέσουμε να καταβάλουμε τα δίδακτρα. Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά, επιπρόσθετο βάρος στις τσέπες μας, το κόστος των σχεδιαστικών, που μας ζητάν να αγοράσουμε, δίνοντας μας "σημειωματάκια", με την απειλή ότι όποιος δεν τα αγοράσει θα αποβληθεί από το συγκεκριμένο μάθημα».

Το ΠΑΜΕ προσθέτει ότι είναι απαράδεκτο, σήμερα που οι μισθοί των γονιών έχουν πιάσει πάτο, να κοστίζουν οι σπουδές σε «δημόσιο» 367 ευρώ το εξάμηνο! Μάλιστα, για όλα αυτά έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΙΕΚ και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα και οργάνωση όλων των σπουδαστών «σε ένα σύλλογο, όπου θα διεκδικούμε Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά. Στον αγώνα αυτό θα πρέπει να είναι δίπλα μας και οι καθηγητές και η διεύθυνση του ΙΕΚ, στο πλάι μας, γιατί η χρηματοδότηση των ΙΕΚ από το κράτος είναι υπόθεση όλων μας»!

6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ενημέρωση κατά των ναρκωτικών από το ΕΣΥΝ

Μια σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ενημέρωσης και πρόληψης κατά των ναρκωτικών, έλαβε ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Γυμνασίου Νίκαιας. Με απόφασή του προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών(ΕΣΥΝ) οι οποίοι και μίλησαν με τους μαθητές του σχολείου, άκουσαν τους προβληματισμούς τους και απάντησαν στα ερωτήματα που τους έθεσαν.

Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Παρασκευή και εκ μέρους του ΕΣΥΝ το σχολείο επισκέφτηκαν ο Παν. Κατηφές και η Ιλεάνα Ναζεντιάδου. Να σημειώσουμε πως το σχολείο αυτό γειτονεύει με το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο της Νίκαιας στο οποίο έχει εγκατασταθεί μονάδα χορήγησης υποκαταστάτων του ΟΚΑΝΑ και τόσο ο σύλλογος Γονέων όσο και οι μαθητές είχαν ταχθεί κατά αυτής της απόφασης του υπουργείου Υγείας.

Οι μαθητές συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση που έγινε ανά τάξη και ιδιαίτερα επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του ΕΣΥΝ η ανάγκη να απορριφθεί κάθε διαχωρισμός σε σκληρά και μαλακά ναρκωτικά και σε κάθε υποκατάστατο της τοξικοεξάρτησης. Παράλληλα αποκαλύφτηκε και η αναγκαιότητα της σωστής ενημέρωσης των νέων αλλά και των εκπαιδευτικών, ώστε οι τελευταίοι να μπορούν να ενημερώνουν σωστά τους μαθητές, καθώς πλέον η χρήση αρχίζει ακόμα και από το Γυμνάσιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ