ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αντικομμουνιστικές αθλιότητες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεπέρασαν κάθε όριο αντικομμουνιστικής αθλιότητας χτες στη Βουλή ο Θεόδωρος Πάγκαλος και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόριος Ψαριανός φθάνοντας στο σημείο να αποκαλέσουν «πράκτορα» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Σπύρο Χαλβατζή την ώρα που αυτός μιλούσε. Στην αθλιότητα αυτή αντέδρασαν έντονα η Αλέκα Παπαρήγα και οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως επίσης αντέδρασαν και στις αθλιότητες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ενοχλημένοι από την αποκάλυψη και των δικών τους ευθυνών για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου από τον Αντώνη Σκυλλάκο, φώναζαν με προεξάρχοντα τον Μιχαήλ Καρχιμάκη ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ «μιλάει ως εκπρόσωπος της ΝΔ».

Συγκεκριμένα τη στιγμή που ο Σπ. Χαλβατζής στην αρχή της χτεσινής συνεδρίασης τοποθετούνταν επί της διαδικασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ άκουσαν τον Θ. Πάγκαλο να λέει: «αυτός είναι πράκτορας» και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψαριανό να συμπληρώνει: «πράκτορας είναι αλλά δεν ξέρουμε ποιον εργοδότη υπηρετεί»! Οταν δε ο Αντ. Σκυλλάκος στην τοποθέτησή του αναδείκνυε και τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, εν χορώ βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης άρχισαν να τον διακόπτουν φωνάζοντας από τα έδρανα ότι εκπροσωπεί τη ΝΔ που απουσιάζει από την αίθουσα!

«Σταματήστε!»

Η απαράδεκτη αυτή στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αλ. Παπαρήγα η οποία από το έδρανό της κατήγγειλε αυτήν την άθλια συμπεριφορά. «Και εγώ ακούω πράγματα που μπορεί να μην μου αρέσουν και να τα σχολιάζω από κάτω. Είμαστε άνθρωποι, δεν είμαστε μηχανές. Αλλά εδώ πρέπει να σταματήσει ένα βιολί που ακούγεται ότι εκπροσωπούμε τη ΝΔ με τις ομιλίες! Είναι απαράδεκτο. Σταματήστε αυτό το παιχνίδι».

Η Αλ. Παπαρήγα κατονόμασε τον Μ. Καρχιμάκη (κοινό προβοκάτορα τον χαρακτήρισε ο Σπ. Χαλβατζής) που πρωτοστατούσε στην επίθεση και πρόσθεσε:

«Επειδή η διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί πλήρως, θα πρέπει μεταξύ μας να αποφύγουμε τις βρισιές. Ολα τα άλλα μπορούμε να τα πούμε. Αλλιώς είναι τελείως εκφυλισμένα τα πράγματα. Να πείτε ό,τι θέλετε πολιτικά αλλά να σταματήσει η βρισιά. Δεν ανέχομαι, επειδή κάθονται δίπλα μου, να ακούω κάθε φορά αυτό το πράγμα, ότι είμαστε εκπρόσωποι της ΝΔ. Να τελειώσει αυτό το βιολί. Σταματήστε αυτό το βιολί γιατί εκφυλίζετε περισσότερο τα πράγματα».

Απάντηση στις αθλιότητες

Αναλυτικότερη απάντηση στις αθλιότητες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ (Ψαριανός) έδωσε η Αλ. Παπαρήγα στην αρχή της τοποθέτησής της για την πρόταση περί συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής. Τόνισε συγκεκριμένα:

«Στα δεκαπέντε χρόνια που είμαι βουλευτής, είναι ζήτημα εάν δύο ή τρεις φορές χρειάστηκε να ζητήσω τον λόγο από κάτω για να απαντήσω σε άνθρωπο που ήταν πάνω στο βήμα. Σήμερα πετάχτηκα και δε μου αρέσει καθόλου να δω τον εαυτό μου στην τηλεόραση, γιατί όλου αυτού του τύπου η αντιπαράθεση προσωπικά δε μου αρέσει καθόλου. Δε λέω ότι είναι κακή πάντα, αλλά δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου. Θέλω όμως να εξηγήσω ορισμένα ζητήματα.

Καθόμαστε (σ.σ. οι βουλευτές του ΚΚΕ) δίπλα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εγώ κάθομαι κοντά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Απ. Κακλαμάνη ή τον Χαρ. Καστανίδη. Ούτε μια, ούτε δύο φορές, την ώρα που μιλά κάποιος από το ΚΚΕ που δεν τους αρέσει, γίνονται χαρακτηρισμοί δυνατά. Να μου πουν μια φορά πού άκουσαν εμένα που είμαι δίπλα τους να κάνω χαρακτηρισμό, όχι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε για ένα βουλευτή. Τέτοιο χαρακτηρισμό προσβλητικό, υβριστικό. Να μου πουν μια φορά. Και εμένα σαν άνθρωπο μπορεί να μην μου αρέσει κάτι που λέει ο Γ. Παπανδρέου. Θα το σχολιάσω μιλώντας από το βήμα.

Δεν μπορεί να μιλάει ο Αντ. Σκυλλάκος και να λένε "μιλάει ο εκπρόσωπος της ΝΔ". Είναι το δεύτερο κρούσμα που έγινε σήμερα, αφού άλλο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που μιλούσε ο Σπ. Χαλβατζής είπε δυνατά: "Αυτός είναι πράκτορας" και κάποιος από τον Συνασπισμό του απαντάει: "Πράκτορας είναι, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιον εργοδότη υπηρετεί".

Πείτε τι θέλετε, να αντιδράσουμε και να παίξουμε ξύλο; Εδώ πρόκειται για σοβαρά πράγματα. Πείτε μας μια φορά πού κάναμε τέτοια τοποθέτηση. Αποφεύγουμε τοποθετήσεις σε πρόσωπα και γενικεύουμε τις εκτιμήσεις, γιατί πραγματικά δεν πιστεύουμε ότι αυτό που λέει επίσημα κάποιος υπουργός ή κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή κάποιος άλλος δεν εκφράζει το κόμμα του. Και αν δεν εκφράζει το κόμμα του, να πει το κόμμα "με συγχωρείτε αλλά αυτός δε με εκφράζει". Θα ασχοληθούμε φυσικά με πρόσωπα όταν έχεις Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή.

Αυτά δε τα περιστατικά, ούτε μια, ούτε δύο φορές έχουν συμβεί. Τα ακούνε και οι βουλευτές του ΚΚΕ. Τα λένε δίπλα τους. Δεν είναι ότι σε κάποια στιγμή, κάποιος είπε κάτι στον διπλανό του.

Αν εδώ που είναι "ο ναός της δημοκρατίας" λέτε τέτοια, σκεφθείτε τι λέτε στους δημοσιογράφους! Διότι έχετε και τα αλισβερίσια σας εδώ. Τι λέτε άραγε όταν δεν είμαστε μπροστά; Πράκτορες καταλαβαίνετε τι σημαίνει. Μέχρι το 1991 ήμασταν πράκτορες της Μόσχας. Τώρα δεν ξέρω πού μας θεωρείτε πράκτορες.

Είμαστε άνθρωποι και με συναισθήματα και με νεύρα. Και κάποια στιγμή μπορεί να είσαι κουρασμένος, να μην αντέξεις. Εν πάση περιπτώσει απαιτούμε σεβασμό. Και εγώ πάρα πολλές φορές θέλω κάτι να σχολιάσω. Ας μου πουν μια φορά όλοι αυτοί πού έχω σχολιάσει. Οχι μόνο αυτό, αλλά ξέρουν ότι αυτή είναι και η θέση μας για τους βουλευτές του ΚΚΕ. Και πολλές φορές αν κάποιος βουλευτής σχολιάσει κάτι, γυρνάμε και λέμε ησυχία.

Τι να πει κανείς, δηλαδή, αν αυτό είναι το νεοτεριστικό, το ανανεωτικό πνεύμα και το εκσυγχρονιστικό... Ξαναλέω ότι όλοι δικαιούμαστε να κάνουμε παρεκκλίσεις στη συμπεριφορά μας. Ολοι. Και όλοι κάτι θα έχουμε. Ομως εδώ μιλάμε για κατάσταση.

Εγώ ειλικρινά κύριε πρόεδρε θα αλλάξω θέση, δεν ξέρω ίσως πρέπει να γίνει άλλη διάταξη, γιατί στο τέλος τι θα κάνουμε; Θα παίξουμε ξύλο καμιά μέρα;».

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλης, προσπάθησε να μπαλώσει την αθλιότητα του Γρ. Ψαριανού και να κρατήσει αποστάσεις. Απευθυνόμενος στην Αλ. Παπαρήγα είπε ότι «αυτό που απεδόθη στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι έξω από τον πολιτικό μας πολιτισμό, έξω από τον πολιτικό πολιτισμό όλων των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και έξω από τη γενικότερη πολιτική μας στάση. Και σας το λέει αυτό ένας ο οποίος έχει ονομαστεί "πράκτορας" κατά το παρελθόν». «Οχι από εμάς» του απάντησε η Αλ. Παπαρήγα και ο Φ. Κουβέλης πρόσθεσε «όχι βέβαια κυρία Παπαρήγα. Ισως από άλλους που επιμένουν και σήμερα κάποιους να τους ονομάζουν πράκτορες».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org