ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Την άλλη βδομάδα στη Βουλή

Σχεδόν έτοιμος, είναι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2001- ο οποίος στην ουσία αποτελεί το νέο «κοστούμι λιτότητας για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα- που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με βάση το «πατρόν», που έχει κοπεί στις Βρυξέλλες. Οπως ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας «την επομένη Τετάρτη, 1η Νοέμβρη, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με αντικείμενο συζήτησης τον Προϋπολογισμό» του έτους 2001 και «την ίδια μέρα ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή».

Να σημειωθεί, πως οι διαβουλεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τα άλλα υπουργεία - για τα κονδύλια που θα δοθούν το 2001 σε κάθε υπουργείο και τους ελεγχόμενους από αυτά φορείς - που αποτελούν το σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης, έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις για το σκέλος των εσόδων (ποιοι και πόσους φόρους θα πληρώσουν, τα προσδοκώμενα ποσά που θα εισπραχθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.).

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της επόμενης Τετάρτης, θα συζητηθούν και θα «τακτοποιηθούν οι τυχόν μικροεκκρεμότητες για το περιεχόμενο του νέου προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι κάθε προϋπολογισμός αποτελεί το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το επόμενο έτος, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να δώσουν την έγκρισή τους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2001, ώστε να είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για την οικονομική πολιτική της επόμενης χρονιάς. Μετά την έγκριση των κυβερνητικών στελεχών- που απαρτίζουν το Υπουργικό Συμβούλιο- ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.


ΔΕΗ
Τα πάντα στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών
  • Αύξηση κερδών 2.250% προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη πενταετία
  • Οι  μικρομεσαίοι τελικά θα είναι οι πρώτοι που θα  πληρώσουν τα  σπασμένα της απελευθέρωσης της αγοράς

Το περίγραμμα της απεμπόλησης όλων των κοινωνικών χαρακτηριστικών της ΔΕΗ, προκειμένου στα πλαίσια παράδοσής της στο ιδιωτικό κεφάλαιο να επιδοθεί στο ανεξέλεγκτο κυνήγι του κέρδους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, ανακοίνωσαν χτες από κοινού ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης και η διοίκηση της ΔΕΗ. Αλλωστε, η ανακοίνωση του στόχου ότι μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια, η κερδοφορία της Επιχείρησης, θα πρέπει να έχει αυξηθεί κατά 2.250% (!), αποτελεί όχι απλώς τεκμήριο, αλλά τη «λυδία λίθο» των κυβερνητικών μεθοδεύσεων. Μεθοδεύσεις που αποβλέπουν στην πλήρη κατάργηση των όποιων κοινωνικών χαρακτηριστικών διατηρούνται ακόμα στην εταιρία, τις συνεχείς αυξήσεις των τιμολογίων, και - συνακόλουθα - τις περικοπές στα εργασιακά κεκτημένα και δικαιώματα. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, από 10 δισεκατομμύρια δραχμές που υπολογίζονται για το 2000, σύμφωνα με το πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο, για το 2005 εκτιμώνται ότι θα φτάσουν στα 235 δισεκατομμύρια!

Είναι φανερό ότι όσο κι αν οι αρμόδιοι αποφεύγουν σ' αυτή τη φάση να λένε τα πράγματα με το όνομά τους για να επιτευχθεί ένα τέτοιο άλμα κερδοφορίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής με έντονα αντιλαϊκά χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τους εργαζόμενους, και για το αν, υπάρξουν απολύσεις ή όχι, ή ακόμα και κίνητρα για «εθελούσια έξοδο» από την επιχείρηση, μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να ήταν «κατηγορηματικός» ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει, ωστόσο, κάποια βασικά σημεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου (2001-2005) το αναφέρουν έμμεσα. Αμεσα όμως έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο θα μειώνεται το προσωπικό κατά 1.150 εργαζόμενους με «φυσιολογικές αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης», ενώ οι προσλήψεις θα γίνονται στη βάση των 10 αποχωρήσεων μία πρόσληψη.

Τα τιμολόγια

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των οικιακών τιμολογίων, όπου αποφεύχθηκε να γίνει αναφορά για τις μελλοντικές τσουχτερές ανατιμήσεις που αναμένονται, προέκυψε ότι γρήγορα γρήγορα τη «νύφη» θα κληθούν να την πληρώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες της επικείμενης απελευθέρωσης. Η εφαρμογή των πολυζωνικών τιμολογίων που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Ανάπτυξης, επειδή δεν μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί για όλους τους οικιακούς καταναλωτές διότι το κόστος αλλαγής των μετρητών είναι τεράστιο, θα ισχύσει σε πρώτη φάση στους μικρούς καταναλωτές, που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή, όπως αποσαφηνίστηκε, στις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

Η εφαρμογή των πολυζωνικών τιμολογίων στις μικρές επιχειρήσεις, καταστήματα κλπ., είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την επιβίωσή τους, και αυτό διότι τα «ευεργετικά» αποτελέσματα των πολυζωνικών τιμολογίων έρχονται μετά τα... μεσάνυχτα, οπότε η κατανάλωση της ηλεκτρική ενέργειας είναι χαμηλότερη από ό,τι τη διάρκεια της ημέρας. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της μέρας (ώρες αιχμής) που λειτουργούν αυτές οι επιχειρήσεις, το ρεύμα θα είναι πανάκριβο, ενώ το βράδυ (ώρες μη αιχμής) που θα είναι κλειστές, το ρεύμα θα είναι φθηνότερο!

Το προφίλ της ΔΕΗ

Σήμερα η ΔΕΗ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, διαθέτει 32 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεμένο σύστημα (Ηπειρωτική χώρα, εκτός νησιών). Εχει εγκαταστημένη ισχύ 10268MW (μεγαβάτ). Διαθέτει 10.000 χιλιόμετρα δίκτυο μεταφοράς και 180.000 χιλιόμετρα δίκτυα διανομής. Παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 6.528.000 πελάτες, και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην ΕΕ (το 62% της συνολικής παραγωγής ενέργειας προέρχεται από την καύση λιγνίτη που είναι εγχώριας προέλευσης). Οι πωλήσεις για φέτος ανέρχονται στις 44.520 γιγαβατώρες, τα έσοδα από πωλήσεις ανέρχονται στα 957 δισεκατομμύρια δραχμές.


Επιδιώκουν επιτάχυνση του ξεπουλήματος

Συσκέψεις σήμερα για ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ - Εμπορικής

Την κινητοποίηση του κυβερνητικού μηχανισμού στη γνωστή αντιλαϊκή ρότα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας επιχειρεί η κυβέρνηση, ώστε και το χρονοδιάγραμμα εκποίησης του δημόσιου πλούτου να επιτευχθεί αλλά και να διαφύγει η κυβέρνηση από τη δίνη της διαπλοκολογίας, στην οποία έχει περιέλθει λόγω της σύγκρουσης των αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, για δικούς τους λόγους κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν ότι το μόνο που έχουν επιτύχει με τις μέχρι σήμερα ιδιωτικοποιήσεις, είναι η ενίσχυση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων και σαν λύση διαβλέπουν το «άνοιγμα» της αγοράς και στο ξένο - με ιδιαίτερη προτίμηση στο ευρωπαϊκό - κεφάλαιο.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κινητικότητα. Σε χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, όπου συζητήθηκε το εξοπλιστικό πρόγραμμα, έγινε αναφορά και στην ιδιωτικοποίηση της ΕΑΒ. Σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη και τον διοικητή της ΑΤΕ Π. Λάμπρου με θέμα την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας μέσω χρηματιστηρίου. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της «Κρεντίν Αγκρικόλ» , την οποία οι κυβερνώντες έχουν ήδη κάνει «στρατηγικό εταίρο» της Εμπορικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΑΤΕ θα παρουσιάσει σήμερα πρόταση για εισαγωγή ποσοστού 13% στο Χρηματιστήριο, το οποίο θα διατεθεί σε ιδιώτες μέσω δημόσιας εγγραφής. Η είσοδος της ΑΤΕ στο ΧΑΑ έχει προγραμματιστεί για τις 12-18 Δεκέμβρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει διάταξη σύμφωνα με την οποία κανείς ιδιώτης δεν μπορεί να κατέχει μετοχές της ΑΤΕ πάνω από το 3%, ενώ θα προσδιορίζεται και η κατώτατη συμμετοχή του δημοσίου στο 51%. Οι ιδιώτες, δηλαδή, θα μπορούν σε πρώτη φάση να αποκτήσουν μέχρι και το 49%.

Η Εμπορική

Για την Εμπορική Τράπεζα, οι πληροφορίες - οι οποίες «διέρρευσαν» από τη σημερινή της διοίκηση - θέλουν τη γαλλική πλευρά να επιθυμεί να διευρύνει τη συμμετοχή της από 7% περίπου σήμερα στο 17%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να «πείσει» τις διοικήσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (τα δύο Ταμεία κατέχουν σημαντικό ποσοστό μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας) να πουλήσουν μετοχές στην «Κρεντίν Αγκρικόλ». Η παρουσία της τελευταίας στην ελληνική τραπεζική αγορά, μέσω της πλήρους εξαγοράς της Εμπορικής, αποτελεί στρατηγική επιλογή πλέον της κυβέρνησης, η οποία αφήνει σήμερα να διαφανεί ότι επιθυμεί διεύρυνση της αγοράς των ιδιωτικοποιήσεων και με ξένους παίκτες... Ετσι, οι κυβερνητικοί παράγοντες ομολογούν σήμερα - προφανώς για δικούς τους λόγους - ότι οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο των τραπεζών δεν έχουν συνεισφέρει το παραμικρό στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζικών ομίλων. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι οι εναρμονισμένες πρακτικές σε θέματα επιτοκίων συνεχίζουν να αποτελούν τον τρόπο συνεννόησης των τραπεζιτών και ομολογούν σήμερα ότι το μόνο που καταφέραμε, με τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι να κάνουμε μεγάλους τους ιδιώτες του χώρου... Η συμμετοχή των ξένων, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, περιορίζεται σήμερα στην παρουσία της «Κρεντίν Αγκρικόλ» στην Εμπορική, ενώ το δεύτερο βήμα ήταν η κοινοποίηση επιστολών σε 11 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς για συνεργασία ως «στρατηγικοί σύμμαχοι» του ΟΤΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ