ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Κλιμακώνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Δυναμικό συλλαλητήριο χτες στο κέντρο της Αθήνας. Νέα διαδήλωση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Με νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, σήμερα στις 11 π.μ., συνεχίζει να ξεδιπλώνεται το αγωνιστικό πρόγραμμα των φοιτητών, μετά και το χτεσινό μαζικό τους συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που καλούν στη συγκέντρωση απαιτούν: Αμεση μετεγγραφή και στήριξη όλων των φοιτητών που έχουν κάνει αίτηση, έκτακτο κρατικό κονδύλι για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική κατάσταση στις σχολές, άμεσα μέτρα στήριξης της φοιτητικής μέριμνας, ούτε σκέψη για το νομοσχέδιο που διαγράφει φοιτητές και πολλαπλασιάζει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συγκεντρώθηκαν χτες το μεσημέρι στα Προπύλαια, όπου στο μεταξύ είχε αναρτηθεί γιγαντοπανό με το σύνθημα «Διεκδικούμε δωρεάν σπουδές με δικαιώματα, ενάντια στην πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων». Από εκεί, εκπρόσωποι των Συλλόγων Φιλοσοφικής, Πανεπιστημίου Πειραιά, Δασκάλων, Τοπογράφων, Τουρκικών Σπουδών, ΝΦΕΕΜΠ και 17 ακόμα Φοιτητικών Συλλόγων της Πάτρας μετέφεραν αγωνιστικό χαιρετισμό στις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δηλώνοντας αποφασιστικότητα να συνεχιστεί η αγωνιστική διεκδίκηση και δίνοντας ραντεβού στις επόμενες κινητοποιήσεις.

Η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα, ενώ η Βασιλίσσης Σοφίας στο ύψος της Βουλής ήταν αποκλεισμένη από κλούβες των ΜΑΤ. Στην ένταση που δημιουργήθηκε, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση χημικών εναντίον των φοιτητών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, 19χρονος φοιτητής να τραυματιστεί στο κεφάλι από χειροβομβίδα κρότου - λάμψης.

Είχε προηγηθεί δυναμική πορεία στην οποία, με συνθήματα όπως «ΝΔ και Κεραμέως, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «Να μην κατατεθεί ο νόμος στη Βουλή, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή», οι φοιτητές δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να βάλουν φραγμό στα σχέδια για νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ότι δεν θα γίνουν πράξη οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μέτρα που βάζουν νέους φραγμούς στις σπουδές, διαγράφουν φοιτητές, πολλαπλασιάζουν τα δίδακτρα σε ξενόγλωσσα και μεταπτυχιακά προγράμματα.

Διεκδίκησαν για μία ακόμα φορά «λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «σίτιση και στέγαση, δωρεάν σπουδές», απαιτώντας να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστηριακό εξοπλισμό, υποδομές, και η εκρηκτική κατάσταση στη φοιτητική μέριμνα, όπου μόνο 9 στους 100 δικαιούνται δωμάτιο σε εστία, κι αυτό σε άθλιες συνθήκες. Διαδήλωσαν ενάντια στην προωθούμενη ισοτίμηση πτυχίων κολεγίων - πανεπιστημίων μέσα από τη ρύθμιση που η κυβέρνηση έφερε μέσα στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο.

Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων Πανεπιστημίου Πειραιά, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Τοπογράφων, ΝΦΕΕΜΠ, Σχολής Επιστημών Τροφίμων (ΣΕΤ), Σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΣΔΟΚΕ) του ΠΑΔΑ και Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η οργάνωση του πανελλαδικού συλλαλητηρίου που θα γίνει στην Αθήνα στις 31 Οκτώβρη και παράλληλες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ξεδιπλωθούν στο μεταξύ, καθώς και ο συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα. Το απόγευμα, οι φοιτητές διαδήλωσαν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην ψήφιση του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης προχώρησαν χτες το μεσημέρι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ και η συνέλευση φοιτητών του ΠΑΜΑΚ. Με συνθήματα «Πτυχία για δουλειά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία» και «Το άσυλο θα είναι των φοιτητών και όχι για τα κέρδη των καπιταλιστών», οι Φοιτητικοί Σύλλογοι κλιμακώνουν την έντονη αγωνιστική δραστηριότητα του τελευταίου διαστήματος, με συνέχιση των καταλήψεων των Τμημάτων, κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ στις 30 Οκτώβρη και συμμετοχή τους στο πανελλαδικό φοιτητικό συλλαλητήριο στις 31 Οκτώβρη στην Αθήνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις για το σημερινό πανεπιστήμιο και την πρόταση του ΚΚΕ

Από την εκδήλωση στο ΑΠΘ
Από την εκδήλωση στο ΑΠΘ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη οι εκδηλώσεις - συζητήσεις που οργάνωσαν η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Θεσσαλονίκης και η Τομεακή Οργάνωση Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) της ΚΝΕ από κοινού με την ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και στο ΔΙΠΑΕ αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση στο ΔΙΠΑΕ, ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην πείρα που υπάρχει από προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και από το πρώτο στάδιο εφαρμογής της λεγόμενης «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ, την ουσία και την κατεύθυνση των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Συζητήθηκε με τους φοιτητές το πώς μεταφράζονται στην πράξη, στη ζωή φοιτητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού προσωπικού η υποτιθέμενη «νέα εποχή», η συγχώνευση των ΤΕΙ.

Τόνισε πως τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΔΙΠΑΕ δεν είναι η εξαίρεση από τον κανόνα, αλλά ότι αυτό αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα πανεπιστημίου στην υπηρεσία της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, όπου εφαρμόζονται κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο κρίσιμο ερώτημα, για το αν η μεγαλύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης αποτελεί δρόμο που οδηγεί σε αναβάθμιση του περιεχομένου σπουδών, των όρων σπουδών, της επαγγελματικής προοπτικής των αποφοίτων, των όρων εργασίας του ερευνητικού εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, είπε: «Η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει καταρχήν αντιλαϊκούς όρους και προϋποθέσεις, όπως είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι χαμηλοί μισθοί και η ευέλικτη εργασία, τα φορολογικά προνόμια και κάθε είδους διευκολύνσεις προς το κεφάλαιο.

Στην περιοχή μας υπάρχει πείρα από μεγάλες επιχειρήσεις της Μεταποίησης, της Πληροφορικής, των Τροφίμων, του Τουρισμού, οι οποίες έχουν καταγράψει τα τελευταία χρόνια επενδύσεις και πορεία αύξησης των κερδών τους. Εκεί οι εργαζόμενοι δεν είδαν καμιά βελτίωση της θέσης τους, καμιά επαναφορά όσων τους έκλεψαν οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρήσεων μέσα στην κρίση».

Στην εκδήλωση στο ΑΠΘ, ο Γιώργος Σαραντόπουλος, υποψήφιος διδάκτορας και Γραμματέας της ΤΕ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ποιοτική διαφορά της πρότασης του ΚΚΕ για την Εκπαίδευση σε σχέση με τις διάφορες ευκαιριακές μεταρρυθμίσεις που κάνουν διαχείριση μιας Εκπαίδευσης με πολλούς ταξικούς φραγμούς, τονίζοντας πως αυτή αφορά στην ολόπλευρη καλλιέργεια των γνώσεων και της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, στην ανάδειξη και καλλιέργεια των ιδιαίτερων κλίσεων του καθενός, στη στήριξή του με όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις, να διεκδικήσει ένα μέλλον με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του.

Επίσης είπε πως η πρόταση πάλης του ΚΚΕ για δημόσια ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση «δεν είναι μια απλή αντι-πρόταση στο σημερινό "πανεπιστήμιο ΑΕ" και όλους όσοι το στηρίζουν. Είναι θέση προοπτικής, αφού εντάσσει την Ανώτατη Εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη της επιστήμης στην υπηρεσία μιας άλλης οικονομίας, που κινείται με κίνητρο την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Από την άποψη αυτή διατηρεί στο ακέραιο την επικαιρότητα όσο και την αναγκαιότητά της η πρόταση για την αλλαγή των κοινωνικών όρων μέσα στους οποίους διαμορφώνεται το Πανεπιστήμιο. Αφορά την πρόταση με προοπτική μια ανώτερη κοινωνία, τον σοσιαλισμό».

ΞΑΝΘΗ
Σωματεία στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών

Τον δίκαιο αγώνα, που δίνουν τις τελευταίες μέρες ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών για δημόσια και δωρεάν σίτιση - στέγαση για όλους τους φοιτητές, στηρίζουν πρωτοβάθμια σωματεία της περιοχής.

Τα σωματεία που υπογράφουν είναι: Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος, Εργαζομένων Δημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης - ΔΕΥΑΞ, Εργατών και Υπαλλήλων ΚΟΜΟΤΕΞ ΑΕ, Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ ΑΕ και Παμμηχανική Ενωση Ξάνθης.

Τα σωματεία καταγγέλλουν την πολιτική της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων, την εκχώρηση λειτουργιών τους σε εργολάβους, που θέλουν να επιβάλουν περικοπές στη φοιτητική μέριμνα, με κύριο σκοπό το κέρδος τους, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες. Και καλούν όλα τα σωματεία του νομού να στηρίξουν τον αγώνα των φοιτητών.

Δύο μήνες δεν έχουν διδαχτεί ούτε μία ώρα Φυσική!

Κοντεύουν δυο μήνες και οι 56 μαθητές της Α' Λυκείου του 59 ΓΕΛ Αθήνας, στα Α. Πατήσια, δεν έχουν διδαχθεί ούτε μια ώρα Φυσική. Οι γονείς του σχολείου ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας στα κάγκελα του σχολείου και απευθύνονται στην υπουργό ρωτώντας: «Ετσι εννοεί την "κανονικότητα"; Ετσι αντιλαμβάνεται το δικαίωμα των παιδιών στη γνώση; Ετσι προάγει το δημόσιο σχολείο; Ετσι αποδυναμώνει τα φροντιστήρια; Εμείς, αν και απλοί γονείς, ξέρουμε ποια είναι η λύση στο πρόβλημα: Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Κυρία Κεραμέως έχετε ήδη κατακτήσει μια θέση στην καρδιά μας, δίπλα σε αυτήν του κ. Γαβρόγλου», σχολιάζουν καυστικά οι γονείς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οδηγία για συγχωνεύσεις και τμήματα 27 μαθητών!

Με έγγραφό της με τον απαράδεκτο τίτλο «Αυστηρή προειδοποίηση...», η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ζητάει χωρίς περιστροφές τη συγχώνευση εννέα τμημάτων σε αντίστοιχα σχολεία της Μαγνησίας και τη δημιουργία τμημάτων - «τεράτων», με 27 μαθητές! Πρόκειται για τα Γυμνάσια Μηλεών, Αργαλαστής, 1ο Αλμυρού, Ν. Αγχιάλου, Αγριάς, 2ο Ν. Ιωνίας και τα ΓΕΛ 7ο και 8ο Βόλου, που χάνουν από ένα μέχρι δύο τμήματα κατ' εφαρμογή αυτής της απόφασης. Τα παραπάνω καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) Μαγνησίας, σημειώνοντας ότι σκοπός είναι η δημιουργία τεχνητού περισσεύματος εκπαιδευτικών που θα κληθούν να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες των σχολείων που στενάζουν από τα κενά. Η ΑΣΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να πουν «όχι» στα 27άρια τμήματα και στις νέες συγχωνεύσεις τμημάτων και να απαιτήσουν κάλυψη όλων των κενών, μονιμοποίηση των 35.000 αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην Εκπαίδευση.

Για το ίδιο θέμα, χτες, καθηγητές και μαθητές από τη Λάρισα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, δηλώνοντας την πλήρη αντίθεσή τους στις πιέσεις που δέχονται σχολεία να δηλώσουν εκ νέου κενά και πλεονάσματα, υπό την προοπτική επικείμενης μείωσης του αριθμού των τμημάτων τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ