ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
«Ανοιχτός» σε προτάσεις της αντιπολίτευσης ο Ζάεφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Πρόσκληση» στους αντιπολιτευόμενους βουλευτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία διατύπωσης των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών απηύθυνε, χτες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, που βρίσκεται από το βράδυ της 19ης Οκτώβρη (οπότε έγινε η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή επί της κυβερνητικής πρότασης για αλλαγές στο Σύνταγμα) σε κατάσταση αναβρασμού και εσωτερικών «ανακατατάξεων». Βεβαίως, και το κόμμα αυτό στηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Ζάεφ διευκρίνισε ότι είναι «ανοιχτός» στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τις συνταγματικές αλλαγές σε σχέση, όπως τόνισε, με την «ενίσχυση της ταυτότητας», την εξασφάλιση της «αφοσίωσης και ψήφισης των συμφωνιών από την Ελλάδα», την ένταξη και την ολοκλήρωση στην ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος έως το Γενάρη, απάντησε ότι ήδη από την πρώτη φάση υπήρξε «μικρή επίσπευση» της διαδικασίας, προσθέτοντας πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα επόμενα στάδια. Τόνισε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους βουλευτές και την πορεία της συζήτησης, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας «προσεκτικά».

Επί της επόμενης διαδικασίας στη Βουλή αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «εργάζεται εντατικά» για τη σύνταξη των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος ώστε να τα υποβάλει στο Κοινοβούλιο «το συντομότερο δυνατόν».

Νέα αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ωρες νωρίτερα, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου, χαρακτήρισε «παράλογες και ψευδείς» τις κατηγορίες της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν με διάφορους, δόλιους τρόπους στη διαδικασία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές την περασμένη Παρασκευή. Βέβαια, τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σωρεία καταγγελιών και όργιο εκβιασμών και εξαγοράς με εκατομμύρια δολάρια. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Μόσχα για «παραπληροφόρηση και προπαγάνδα», λέγοντας: «Οσοι θέλουν να ερευνήσουν πώς ψήφισαν οι Μακεδόνες βουλευτές θα πρέπει να απευθυνθούν στους ίδιους αντί να χρησιμοποιήσουν τη ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα».

Επανέλαβε, τέλος, πως οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν» την απόφαση της Βουλής στα Σκόπια να προωθήσει τις συνταγματικές αλλαγές που εκπορεύονται από τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλαστό το δίλημμα «πρόοδος» - «συντήρηση»

Κοινή αποστολή ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων

Αποφασιστική απάντηση στις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Α. Ταγιάνι, ο οποίος επιχείρησε την εξίσωση του τέρατος του φασισμού με τον κομμουνισμό, και στο διαγωνισμό χυδαίου, ανοιχτού ή συγκεκαλυμμένου αντικομμουνισμού μεταξύ βουλευτών από διάφορα αστικά κόμματα, έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Στη συζήτηση που αφορούσε τα «Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» για το μήνα Οκτώβρη, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, τονίζοντας στην ομιλία του τα παρακάτω:

«Για μια ακόμα φορά, άγριος αντικομμουνισμός μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανταγωνίζεστε ποιος είναι πιο αντικομμουνιστής, εξισώνοντας ανιστόρητα κομμουνισμό και φασισμό. Τροφοδοτείτε έτσι την ακροδεξιά και το φασισμό. Τη σιδερένια εφεδρεία του συστήματός σας, του καπιταλισμού. Ολοι σας έχετε κοινό εχθρό: Τους λαούς, που τους τσακίζετε. Και να το συγκαλύψετε.

Οπως και με το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου αναδείχθηκαν πάλι διαφορές και τεράστιοι ανταγωνισμοί σας, όπως με το Brexit ή με την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού, κουρελιάζοντας έτσι τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι εντός ΕΕ και εξουσίας του κεφαλαίου μπορεί να υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Ταυτόχρονα, συμφωνείτε στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας για τους λαούς, της ενίσχυσης των μονοπωλίων.

Συμφωνείτε στην αντιπροσφυγική πολιτική σας, με ένταση της καταστολής στα σύνορα, με συνέχιση του εγκλωβισμού στην πρώτη χώρα εισόδου και σε "hot spots", όπως της Μόρια, αληθινά κολαστήρια.

Συμφωνείτε στην καταστολή στο εσωτερικό των χωρών.

Τελικά, το προεκλογικό δίλημμα που πλασάρεται απ' όλους σας, ποιος είναι με την πρόοδο και ποιος με τη συντήρηση, είναι πλαστό. Η εξουσία, η πραγματική δικτατορία του κεφαλαίου, κ. Ταγιάνι, με οποιαδήποτε κυβέρνηση και με Ευρωπαϊκή Ενωση δεν εξανθρωπίζεται. Οι λαοί πρέπει να τους απορρίψουν».

Νέο βίντεο της ΚΝΕ για να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ

Με τον χιουμοριστικό τίτλο της παλιάς ταινίας «Καλώς ήρθε το Δολάριο» και σκηνές από τις «υποκλίσεις» που κάνουν εδώ και χρόνια αστοί πολιτικοί στις ΗΠΑ, αρχίζει το νέο βίντεο της ΚΝΕ που παίζει από χτες στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ενάντια στις βάσεις και το ΝΑΤΟ. Το βίντεο δίνει πληρωμένη απάντηση στα ερωτήματα του υπουργού Αμυνας για το πού θα προτιμούσαμε να πάνε οι βάσεις: «Να πάνε στα τσακίδια οι φονιάδες του ΝΑΤΟ και οι βάσεις τους μαζί με τα βαποράκια τους, Τσίπρα και Καμμένο». Και κλείνει με πλάνα από κινητοποιήσεις, καλώντας σε ξεσηκωμό ενάντια στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και στην ελληνική εμπλοκή.

Το νέο βίντεο της ΚΝΕ μπορεί κανείς να το δει στην ιστοσελίδα της, kne.gr, και στο πόρταλ «902.gr».

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ
Επανέρχεται στο παρασκήνιο της παραίτησής του

Στους λόγους της παραίτησής του επανήλθε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στην «Κρήτη TV».

Αναφερόμενος σε ό,τι ειπώθηκε στο επίμαχο υπουργικό συμβούλιο, όπου ένιωσε ότι θίγεται και αποφάσισε να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, είπε πως «ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής. Η άλλη πλευρά έλεγε ότι "τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών", εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας διεκόπη από τον υπουργό Αμυνας, ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από έναν τόνο λάσπης, δεν μπορώ να συμμετέχω».

Προέβλεψε ακόμη ότι η κυβέρνηση «υπονομεύεται από τα μέσα» και «θα έχει μακροχρόνια προβλήματα». Ερωτηθείς αν θα κατέλθει αυτόνομη στις εκλογές η κίνηση «Πράττω», απάντησε: «Σήμερα όχι. Ρωτήστε με αύριο». Πρόσθεσε πως η επόμενη «κυβέρνηση της αριστεράς» δεν χωράει τους ΑΝΕΛ. Είπε ακόμα ότι η απόφαση της παραίτησής του δεν πάρθηκε εν θερμώ, αλλά η κόντρα με τον Πάνο Καμμένο υπέβοσκε καιρό.

Οι δηλώσεις Κοτζιά προκάλεσαν τις αντιδράσεις αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ ζητά από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει ποιους εννοεί ο Π. Καμμένος ότι χρηματίζονται. Το ΚΙΝΑΛ ζήτησε παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί χρηματισμού της κυβέρνησης από τον Σόρος.

ΚΚΕ
Ερώτηση για τα μυστικά κονδύλια

Ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας παραμένει το θέμα των λεγόμενων μυστικών κονδυλίων με κατηγορίες μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων για τη διαχείριση και τις σκοπιμότητές τους.

Θυμίζουμε ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη, Σταύρος Τάσσος, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Καραθανασόπουλος κατέθεσαν Ερώτηση για το θέμα προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών.

Στην Ερώτηση υπογραμμίζουν: «Παρά τις περιορισμένες αλλαγές που έγιναν στο νόμο 4451/2017, τα μυστικά κονδύλια, που διαχειρίζονται το υπουργείο Εξωτερικών και άλλα υπουργεία, παραμένουν, δεδομένου ότι η ενημέρωση του Προεδρείου της Βουλής γίνεται στη βάση γενικών στοιχείων, μόνο για ποσά μεγαλύτερα των 25.000 ευρώ.

Επομένως, ο έλεγχος δεν μπορεί να είναι ουσιαστικός και η σχετική διάταξη του νόμου μπορεί εύκολα να καταστρατηγηθεί, ενώ ο έλεγχος πρέπει να αφορά όλα τα υπουργεία.

Το ΚΚΕ, για μια ακόμη φορά, όπως και κατά το παρελθόν με τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει ότι κανείς λόγος δεν συντρέχει να θεωρούνται και να είναι μυστικά τα κονδύλια αυτά, αλλά θα πρέπει να είναι ενήμερη η Βουλή, πού δαπανώνται τα ποσά αυτά και για ποιον σκοπό.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα ζητήματα αυτά».

ΣΥΡΙΖΑ
Προχωρά τις διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τη συνταγματική αναθεώρηση προτάσσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα από τα σημεία επιτάχυνσης διεργασιών και αντιπαράθεσης με άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, στην προσπάθεια σχηματισμού ενός ψευτοδίπολου «πρόοδος - συντήρηση». Την ίδια ώρα, βέβαια, με τις προωθούμενες αλλαγές σπεύδει να προσαρμόσει το αστικό κράτος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, θωρακίζοντας και διευρύνοντας την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Με το θέμα ασχολήθηκε αργά προχτές το βράδυ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «ιστορική ευκαιρία» που θα προχωρήσει μέσα από «ευρύτερες συναινέσεις», με στόχο τάχα μια «προοδευτική μεταρρύθμιση που θα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία». Προανήγγειλε δε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχτεί σε 5 άξονες.

Ο 1ος στοχεύει στην «ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού με μια δέσμη αλληλοσυνδεόμενων μεταρρυθμίσεων στην αρχιτεκτονική του πολιτεύματος», οι οποίες βασικά ενισχύουν τη σταθερότητα των κυβερνητικών πλειοψηφιών, περιορίζοντας τα «παράθυρα» πρόωρων εκλογών (αναλογικό εκλογικό σύστημα, εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας, αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, λελογισμένη αύξηση αρμοδιοτήτων του ΠτΔ, καθιέρωση ορίου θητειών για τους βουλευτές, υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα για τον πρωθυπουργό). 2ος άξονας η «καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας» (δημοψηφίσματα, λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία). 3ος, η «ενίσχυση του κράτους δικαίου» (μεταρρύθμιση βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλαγή τρόπου εκλογής ανεξάρτητων αρχών). 4ος, οι σχέσεις κράτους - Εκκλησίας, «ώστε με ευρεία συναίνεση να καθιερωθούν διακριτοί ρόλοι». 5ος, η «προστασία των κοινωνικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών» (νερό, ηλεκτρική ενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις).

Τόμοι με αρχειακό υλικό σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα

Τους πρώτους τέσσερις τόμους με αρχειακό υλικό για το Κυπριακό ζήτημα παρέδωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Αυτοί οι 4 τόμοι - από περίπου 600 σελίδες ο καθένας - είναι οι πρώτοι από τους 30 ή 32 που θα εκδοθούν τα επόμενα δύο χρόνια, περίπου ένας κάθε μήνα, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος ότι θα αποτελέσουν έναυσμα για να μαζευτεί και το υπόλοιπο υλικό, το οποίο έχουν οικογένειες και θύματα, ιδρύματα και κόμματα στην Κύπρο. Επίσης, έκρινε ότι ανάλογη δουλειά πρέπει να γίνει και στα αρχεία του ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, όπως και στα αρχεία στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ