ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Συζητάνε για τραπεζική ενοποίηση, ανεργία και μεταναστευτικό

Το θέμα της διαχείρισης του δημόσιου χρέους, με γνώμονα την εξασφάλιση καλύτερων όρων για τη χρηματοδότηση της ελληνικής αστικής τάξης και ταχύτερη ανάκαμψη της κερδοφορίας της, δηλώνει αποφασισμένη να θέσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ξεκίνησε χτες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρότι το θέμα του ελληνικού προγράμματος δε βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, θα επιδιώξουν κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών τους να θέσουν το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, στη βάση των ευρωπαϊκών αποφάσεων και συμφωνιών. Ο πρωθυπουργός είχε χτες κατ' ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της συνεδρίασης του «Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό χρέος «θα πρέπει να ληφθούν σύντομα», τονίζοντας ότι «θα είναι προς όφελος τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρωζώνης συνολικά». Ταυτόχρονα θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί να λάβει πρόσθετα οριζόντια μέτρα» και θα τονίσει την προσήλωσή της στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Ωστόσο ουσιαστικές αποφάσεις για την οικονομία της Ευρωζώνης δεν αναμένονται στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Επισήμως το θέμα του ελληνικού χρέους δεν επρόκειτο να συζητηθεί ούτε κατά τη διάρκεια του χτεσινοβραδινού δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι θέση του πρωθυπουργού, στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του στο περιθώριο της Συνόδου, θα είναι ότι «πρέπει να σταματήσει η ανακύκλωση της αβεβαιότητας για το χρέος, γιατί υπονομεύει τις προσπάθειες της χώρας για ανάκαμψη». Οπως σημείωναν, αυτός «είναι ο πυρήνας της θέσης της κυβέρνησης για μια έντιμη πολιτική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας». Η «πολιτική διαπραγμάτευση» που επαγγέλλεται η κυβέρνηση, αντανακλά τις απαιτήσεις του ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων για προώθηση αντεργατικών διαρθρωτικών ανατροπών, εύκολη και φτηνή πρόσβαση στις αγορές και την ανάγκη τους για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων.

«Η προγραμματική συμφωνία είναι το πολιτικό πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», ανέφερε χτες ο Ευαγ. Βενιζέλος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία με τη ΝΔ ενόψει της Συνόδου. Υποστήριξε ότι στο κείμενο της συμφωνίας είναι σαφής η δέσμευση ότι δεν αντέχει ο λαός νέες επιβαρύνσεις και τόνισε πως «όταν λέμε "όχι" στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, το εννοούμε». Οπως ανέφεραν συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά, το συγκεκριμένο θέμα θα προτάξει και ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της Συνόδου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει απαρέγκλιτα όλες τις «υποχρεώσεις» που απορρέουν από τις συμφωνίες και τα μνημόνια.

Η ατζέντα της Συνόδου

Χτες πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής, συζητήθηκε η πορεία του σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης, μετά τη θέσπιση του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν το χρονοδιάγραμμα για τον δεύτερο πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης, με τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης και εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών της ΕΕ. Ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη για τον λειτουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα αναλαμβάνει τις εκκαθαρίσεις των «πτωχευμένων» τραπεζών, ουσιαστικά δηλαδή για τον επιμερισμό της ζημιάς από την καταστροφή του κεφαλαίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται, επίσης, να στηρίξουν την προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης της ανεργίας, ενώ σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια των εκατομμυρίων ανέργων θα θεσπίσουν έναν «ειδικό δείχτη επιπτώσεων» από την προώθηση των δημοσιονομικών πολιτικών, που θα καταγράφει τις «κοινωνικές επιπτώσεις» από την επιβολή των σκληρών μέτρων!

Σήμερα οι ηγέτες των 28 κρατών - μελών θα συζητήσουν το Μεταναστευτικό και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών και της αστυνόμευσης των συνόρων της ΕΕ. Τις εργασίες της Συνόδου θα απασχολήσει και το θέμα της ψηφιακής οικονομίας και η καινοτομία, προκειμένου να υπάρξουν μέτρα για την ενίσχυση επενδύσεων επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών.

Απορρίπτει νέο «κούρεμα» ο Μπαρόζο

«Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα», δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος απέρριψε ταυτόχρονα το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το σημαντικότερο είναι ότι, μέσω των προγραμμάτων βοήθειας για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, η Ευρωζώνη είναι εμφανές ότι σταθεροποιήθηκε συνολικά», έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι «η Ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο», προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της βάρβαρης επέλασης εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

  • Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ συζήτησαν χτες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων τονίζοντας την «ανάγκη να υπάρξει ενιαία γραμμή απέναντι στις ΗΠΑ».
Ζεστό χρήμα για την ανταγωνιστικότητα ζητούν οι βιομήχανοι

Τις ήδη γνωστές του θέσεις για το δημόσιο χρέος διατύπωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, εκφράζοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να διασφαλιστούν οι όροι για την εξεύρεση νέων μεγαλύτερων κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση και τη στήριξη των επενδύσεών της. «Για την Ευρώπη είναι αναγκαίο να άρει την αβεβαιότητα που δημιουργείται από το βάρος του δημόσιου χρέους, γιατί μόνο τότε θα εισρεύσουν κεφάλαια, θα γίνουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν δουλειές, θα καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του, χτες, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης εργαζομένων - εργοδοτών - κοινοτικών αξιωματούχων με θέμα την «εμβάθυνση της ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής». Επανέλαβε, επίσης, τη θέση του για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης μέσα στους κόλπους της ΕΕ που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των βιομηχάνων. «Οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης πρέπει να υιοθετήσουν στοχευμένες πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης (...) και να επιδιώξουν να γίνει επιτέλους το ευρώ ένα πραγματικά ενιαίο νόμισμα, μέσω της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της έκδοσης ευρωομολόγων», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Καλούνται να ξαναδούν τη δημοσιονομική πολιτική όχι ως δόγμα λιτότητας, αλλά ως εργαλείο ανάπτυξης». Οι αναφορές του προέδρου του ΣΕΒ δεν γίνονται με γνώμονα τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, αλλά με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερη ρευστότητα, με φτηνά κεφάλαια δανεισμού και αύξηση της εγχώριας ζήτησης προϊόντων που θα ενισχύσει και τα κέρδη τους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επιδίωξε να ντύσει τις απαιτήσεις του κεφαλαίου με φιλολαϊκό περιτύλιγμα, προκειμένου να τις παρουσιάσει σαν «αξιώσεις» που στηρίζουν τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Σ' αυτή την κατεύθυνση ανέφερε πως «η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης ισοδυναμεί με δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, χωρίς να προσφέρει διέξοδο». Βέβαια, ο ίδιος σε κανένα σημείο της ομιλίας του δεν ανέφερε ότι βασική παράμετρος στη «διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης» είναι η δραστική συρρίκνωση μισθών, από την οποία επωφελήθηκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι μειώνοντας την τιμή της εργατικής δύναμης. Ο ίδιος εξάλλου ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της προώθησης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις και φιλομονοπωλιακών παρεμβάσεων για τη διάνοιξη νέων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαπραγματεύονται για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για την προγραμματική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την προγραμματική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου: «Η προγραμματική συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση και στη Σύνοδο Κορυφής δεν διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα του λαού, αλλά για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Η συμφωνία των "κυβερνητικών εταίρων" είναι η πρότασή τους για έξοδο από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Γι' αυτό μιλούν για άμεση υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα ισοπεδώσουν την τιμή της εργατικής δύναμης, τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, παρέχοντας φτηνά εργατικά χέρια στο κεφάλαιο. Γι' αυτό υπόσχονται πλήθος οικονομικών ενισχύσεων, φοροελαφρύνσεων καθώς και διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης για τα μονοπώλια».

Με τη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 12 μ., με το προεδρείο και τους εκπροσώπους των παρατάξεων της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ