ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κοινωνικοποίηση του πλούτου που υπάρχει στην Ελλάδα

Απάντηση στον υπουργό Οικονομικών, που στη χτεσινή του ομιλία επικαλέστηκε τον Λένιν

Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, είπε σε μια αποστροφή της ομιλίας του: «Οταν έγινε η Μπολσεβίκικη Επανάσταση, είπαν στον Λένιν σύμβουλοί του να διαγράψουν εξωτερικό χρέος. Καλεί, λοιπόν, τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της νέας Σοβιετικής Ενωσης και τον ρώτησε πότε δημιουργήθηκε το εξωτερικό χρέος. Αυτός του είπε επί τσάρου. Είπε και ο Λένιν λοιπόν: "Αρα, το χρέος διαγράφηκε, γιατί πέθανε με τους τσάρους".

Το επόμενο διάστημα, όμως, οι ξένοι στρατοί περικύκλωναν τη Μόσχα. Είπε ο Λένιν ένα πρωί, "τα κανόνια μας δεν ακούγονται". Του είπαν ότι, δυστυχώς, αγοράζαμε τα βλήματα από μια χώρα και σήμερα δεν έχουμε το ξένο συνάλλαγμα για να αγοράσουμε βλήματα από τη χώρα αυτή, γιατί διαγράψαμε το χρέος της. Και είπε: "Για φωνάξτε τις ξένες τράπεζες για να συμβιβαστούμε". Αυτό είναι σήμερα μια χαριτωμένη ιστορία. Τότε όμως δεν ήταν.

Ας πάμε σε μια χώρα σαν τη δική μας σήμερα, που δεν έχει ούτε καν αυτοδυναμία στην παραγωγή τροφίμων. Εισάγουμε κρέας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, εισάγουμε φάρμακα, εισάγουμε πετρέλαιο».

Στην οικονομία δεν υπάρχουν μεσοβέζικα μέτρα

Στον υπουργό απάντησε με παρέμβασή της η Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας: «Το παράδειγμα που φέρατε για τον Λένιν, φαντάζομαι ότι δεν το απευθύνετε σε εμάς, γιατί εμείς, ξέρετε, δε λατρεύουμε τα μεσοβέζικα μέτρα. Ιδιαίτερα στο πεδίο της οικονομίας δεν υπάρχουν μεσοβέζικα μέτρα. Ξεχάσατε, όμως, να πείτε το εξής πράγμα, ή σκεφθείτε το: Οτι το νεαρό σοβιετικό κράτος επέζησε εκείνης της λαίλαπας και στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η ανθρώπινη και η πολεμική του μηχανή συνέβαλε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι οι άλλοι σύμμαχοι στην απελευθέρωση της Ευρώπης.

Να συμφωνήσουμε λοιπόν στο εξής πράγμα: Και εμάς μας απασχολεί, όταν ο λαός θα βρεθεί στην εξουσία - και κάποια στιγμή θα βρεθεί - τι θα γίνει, πού θα βρίσκονται οι εσωτερικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, χωρίς να είμαστε υπέρ του εθνικού απομονωτισμού, γιατί καμία χώρα δεν μπορεί να είναι πλήρως αυτάρκης. Αλλά εάν οι εσωτερικές αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας έχουν καταστραφεί ή έχουν υπονομευθεί, η ανασυγκρότηση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Και γι' αυτό εμείς υποστηρίζουμε ότι ο πλούτος που υπάρχει στην Ελλάδα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί, όχι να κρατικοποιηθεί.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά αυτά που λένε τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, και ακούμε ότι θα επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό, θα γίνει μεγάλη αλλαγή στην Ελλάδα και θα φέρουν τα κεφάλαιά τους μέσα, εμείς δεν περιμένουμε από αυτό. Ο λαός πρέπει να πάρει το συσσωρευμένο πλούτο που υπάρχει - λίγος ή πολύς - μέσα στην Ελλάδα. Εδώ θα κριθούν τα ζητήματα και γι' αυτό χρειάζεται η αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με όρους λαϊκής εξουσίας. Αυτά ήθελα να πω. Καλό πάντως ήταν το παράδειγμα για τον Λένιν. Ηταν πολύ καλό, δεν ήταν καθόλου άστοχο».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαναφέρει ζήτημα ψήφου των ομογενών στο εξωτερικό

Για το έργο της ομάδας εργασίας που ετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο ενημερώθηκε χτες η αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Μια διαδικασία καθολικής ψήφου των ομογενών θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο διόγκωσης του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που έχουν χάσει την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα, σημειώνει το ΚΚΕ

Eurokinissi

Μια διαδικασία καθολικής ψήφου των ομογενών θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο διόγκωσης του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που έχουν χάσει την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα, σημειώνει το ΚΚΕ
Σχέδιο νόμου για την ψήφο των ομογενών που ζουν στο εξωτερικό, επεξεργάζεται ομάδα εργασίας και σύντομα θα δοθούν για δημόσια διαβούλευση οι σχετικές προτάσεις.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδης κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης στην Επιτροπή Αποδήμων της Βουλής, επαναφέροντας το ζήτημα, μετά την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να περάσει νόμο για την ψήφο των ομογενών, το 2009. Με βάση το Σύνταγμα, για να εγκριθεί ο συγκεκριμένος νόμος χρειάζεται να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και το 2009 ψηφίστηκε μόνο από 159 βουλευτές.

Ο υπουργός δεν έδωσε στην επιτροπή αναλυτικές προτάσεις της κυβέρνησης και είπε ότι θα ληφθούν υπόψη τα μοντέλα που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπου ή εκλέγονται μόνο εκπρόσωποι των ομογενών, ή ψηφίζονται κόμματα και βουλευτές.

Ανέφερε ότι στόχος της όποιας ρύθμισης θα είναι εκτός από το να εκφραστούν οι ομογενείς με την ψήφο τους, να υπάρξει διασφάλιση της ισότητας στην πράξη, η νομιμότητα και η διαφάνεια της διαδικασίας, ενώ μια σημαντική παράμετρος, όπως ανέφερε, είναι και το μεγάλο οικονομικό κόστος της όλης διαδικασίας.

Οπως διευκρίνισε, με βάση τις κείμενες διατάξεις, δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι ομογενείς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους δήμους από όπου κατάγονται και όχι γενικώς και αορίστως όσοι έχουν ελληνική καταγωγή.

Προκύπτουν σοβαροί κίνδυνοι

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας τόνισε ότι μια διαδικασία καθολικής ψήφου των ομογενών θα δημιουργήσει σοβαρό κίνδυνο διόγκωσης του εκλογικού σώματος από ψηφοφόρους που έχουν χάσει την επαφή τους με την ελληνική πραγματικότητα.

Θα προκύψει, είπε, αλλοίωση της πολιτικής βούλησης του ελληνικού λαού που ζει στη χώρα μας και το ποιος θα κυβερνήσει ή η σειρά των κομμάτων θα καθορίζεται από ανθρώπους δεύτερης ή τρίτης γενιάς, που δεν έχουν σχέση με τα εδώ προβλήματα.

Δεν είναι σωστό, τόνισε, να καθορίζονται τα πολιτικά πράγματα της χώρας από ένα εκλογικό σώμα που είναι ισοδύναμο με τους εδώ ψηφοφόρους και μάλιστα από αυτούς που στο κάτω - κάτω δεν θα υποστούν τις συνέπειες της όποιας πολιτικής τους επιλογής.

Εκτός των άλλων, συνέχισε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για το αδιάβλητο της όλης διαδικασίας που θα γίνει σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου τα κόμματα ή οι υποψήφιοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους ψηφοφόρους. Μάλιστα, είπε, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες ζουν Ελληνες και στις οποίες απαγορεύεται η δράση Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα ήταν αντίθετο στο να εκλέγονται τρεις - τέσσερις - πέντε βουλευτές που προέρχονται από την ομογένεια, αρκεί να επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα και η εκλογή τους να μη διαμορφώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα.

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ»
Αφελείς ισχυρισμοί μακριά και ενάντια στην ουσία

Συνεχίστηκε χτες το σίριαλ του αποπροσανατολισμού, με κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου

Συνέχεια στο σίριαλ με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ έδωσε χτες η κατάθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου - παρέλαβε το CD το 2010 - στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ερευνά το θέμα. Οπως είπε, το πρωτότυπο CD δόθηκε για φύλαξη στο γραφείο του και σήμερα δεν γνωρίζει πού βρίσκεται!

Στις συνεχείς ερωτήσεις βουλευτών να κατονομάσει το πρόσωπο της υπηρεσίας στο οποίο έδωσε για φύλαξη το CD, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης σε συνομιλία με δημοσιογράφους είπε ότι «δεν ήρθα εδώ για να μιλάμε για ονόματα»!

Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου, ο ίδιος παρέλαβε από τη διπλωματική οδό τη λίστα, χωρίς πρωτόκολλο και διαβιβαστικό, επειδή το υλικό ήταν εμπιστευτικό. Σε αυτήν υπήρχαν τα ονόματα 2.000 Ελλήνων με ποσό καταθέσεων περίπου 2 δισ. δολάρια.

Ο πρώην υπουργός παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη 20 ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσά για να κάνει το φορολογικό τους προφίλ. Από τον έλεγχο, είπε, προέκυψε ότι αρκετοί από τους 20 δεν δικαιολογούσαν τις καταθέσεις στο εξωτερικό από τα εισοδήματα που είχαν στην Ελλάδα και ισχυρίστηκε ότι ζήτησε από το ΣΔΟΕ να συνεχίσει τον έλεγχο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι μετέγραψε το αρχείο από CD σε «στικάκι» USB για λόγους ασφαλείας και λίγο πριν φύγει από το υπουργείο το παρέδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Διώτη. Οπως ισχυρίστηκε, ο ίδιος δεν έκανε καμία αλλοίωση στη λίστα, χωρίς όμως να γνωρίζει εάν η αρχική λίστα έχει υποστεί αλλοιώσεις.

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής επανέλαβε την πρόταση του Κόμματος για ονομαστικοποίηση των μετοχών, την άρση του απορρήτου και την κατάργηση των νόμων για τις off shorre εταιρείες και κατήγγειλε το γεγονός ότι η «λίστα Λαγκάρντ» δεν έχει δοθεί ακόμα στη Βουλή.

Στο μεταξύ, εξηγήσεις, με την ιδιότητα του υπόπτου για το κακούργημα της υπεξαγωγής εγγράφων σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, έδωσαν χτες οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρης και Γ. Διώτης, αναφορικά με τη λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσαν υπομνήματα, με τα οποία ζητούν την αρχειοθέτηση της δικογραφίας, υποστηρίζοντας ότι έπραξαν τα νόμιμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ