ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ
Σήμερα η νέα κινητοποίηση για την προστασία των ανέργων

Στις 10 π.μ. στην Ομόνοια

Από την προηγούμενη κινητοποίηση που είχε γίνει στις 10 Οκτώβρη
Από την προηγούμενη κινητοποίηση που είχε γίνει στις 10 Οκτώβρη
Για τη λήψη, άμεσα, μέτρων προστασίας των ανέργων και ανακούφισης των οικογενειών τους, Συνδικάτα, Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Ανέργων οργανώνουν σήμερα νέα κινητοποίηση, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια. Με τη νέα τους κινητοποίηση - είχαν προηγηθεί δυο ακόμα κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες - τα Συνδικάτα, οι Λαϊκές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ανέργων διεκδικούν:

  • Να μην καταργηθούν τα εποχιακά βοηθήματα του ΟΑΕΔ, να δοθούν σε όλους τους ανέργους των κλάδων που προβλέπει ο νόμος, χωρίς όμως τις προϋποθέσεις που δεν ανταποκρίνονται πια στη σκληρή σημερινή πραγματικότητα.
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, με παράλληλη κατάργηση του νόμου που μειώνει το επίδομα ανεργίας και ουσιαστική αύξησή του.
  • Εκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους ανέργους.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για τους ανέργους κατά 50%.
  • Απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στις οικογένειες των ανέργων.
  • Απαλλαγή των ανέργων από τα φορολογικά βάρη και κάθε λογής χαράτσια.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών από Δημόσιο και τράπεζες στους ανέργους, με παράλληλο πάγωμα κάθε είδους οφειλής προς τράπεζες.
  • Ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση (σφράγισμα των βιβλιαρίων χωρίς ένσημα).
  • Επιδότηση των ενοικίων και άμεση καταβολή του επιδόματος των παιδιών σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις.
  • Δωρεάν παιδικούς σταθμούς και σίτιση σε αυτούς για τα παιδιά των ανέργων.
ΟΕΦΣΕΕ
Ο λαός πληρώνει τους ανταγωνισμούς των φαρμακοβιομηχάνων

Ανακοίνωση σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες που έχει για την πλειοψηφία του λαού η δράση των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της παραγωγής, της διακίνησης, της εισαγωγής και της έρευνας των φαρμάκων, εξέδωσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας με αφορμή και τις πρόσφατες εξελίξεις της τιμολόγησης, αλλά και των ελλείψεων των φαρμάκων. Η ΟΕΦΣΕΕ σημειώνει:

«Η τραγική κατάσταση που ζούμε - οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα - με τις τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα, το γεγονός ότι δε βρίσκουμε τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία του καθενός από εμάς, δεν οφείλεται σε λάθη ή αστοχίες. Είναι αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο, το οποίο ο καπιταλισμός δεν αντιμετωπίζει ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως εμπόρευμα που παράγεται και διακινείται με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος των επιχειρήσεων, που το έχουν στα χέρια τους.

Τα τελευταία γεγονότα με την "κινητοποίηση" των εργοδοτών - ιδιοκτητών φαρμακαποθηκών είναι ένα μόνο δείγμα του βάρβαρου και απάνθρωπου χαρακτήρα της ανάπτυξης και της οικονομίας του μεγάλου κεφαλαίου. Πριν λίγο καιρό είχαμε πολυεθνικές, όπως η ΝΟΒΑΡΤΙΣ, που δεν έδιναν φάρμακα για σοβαρές παθήσεις στα νοσοκομεία, επειδή τους χρωστούσαν χρήματα.

Αυτή είναι η ανάπτυξη και η οικονομία των επιχειρηματιών του φαρμάκου, αυτήν την ανάπτυξη και οικονομία υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες μαζί με όλες τις δυνάμεις της πλουτοκρατίας και της ΕΕ».

Επιπλέον, η Ομοσπονδία καταγγέλλει ότι οι διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών του φαρμάκου δεν εκφράζονται από την πλευρά της εξυπηρέτησης των εργατικών συμφερόντων. Ισα - ίσα. Αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης για κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και στον κλάδο. «Το μάρμαρο πληρώνουν όπως πάντα οι εργαζόμενοι του κλάδου ως αποδέκτες των εκβιαστικών διλημμάτων και των πιέσεων της εργοδοσίας και ο λαός που δε βρίσκει τα φάρμακά του».

Η ΟΕΦΣΕΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν και πρέπει να έχουν καθαρό πως «κανένας από αυτούς (σ.σ. κυβέρνηση και επιχειρηματίες) δεν ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών, για το αν θα έχουμε ή όχι τα φάρμακα που χρειαζόμαστε. Ολοι μαζί αποφασίζουν για να μας πετσοκόψουν μισθούς και δικαιώματα από τη μια και να μας αναγκάζουν να πληρώνουμε όλο και πιο ακριβά για την υγεία και τα φάρμακά μας, από την άλλη. Ολοι υπερασπίζονται την κερδοφορία των επιχειρήσεων απέναντί μας».

Καταλήγοντας η ΟΕΦΣΕΕ τονίζει: «οι ίδιες οι εξελίξεις αναδεικνύουν πόσο επίκαιρη και αναγκαία είναι σήμερα η πάγια θέση της ΟΕΦΣΕΕ, για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο φάρμακο, για ενιαίο κρατικό φορέα που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, της παραγωγής, της διακίνησης και της εισαγωγής φαρμάκων, ενταγμένο μέσα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

Φάρμακο κοινωνικό αγαθό - όχι εμπόρευμα.

Κανένας να μη μείνει χωρίς τα φάρμακα που έχει ανάγκη!».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ TRAVEL PLAN
Απλήρωτοι εργαζόμενοι και εκ περιτροπής εργασία

Καταγγελία εξέδωσαν οι εργαζόμενοι

Οι απολύσεις, η εκ περιτροπής εργασία, συνολικά η επίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία και τον τουρισμό στο σύνολο των δικαιωμάτων τους, από τους εργοδότες που είναι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, με αβάντα την αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έρχονται στο προσκήνιο με καταγγελία που εξέδωσαν εργαζόμενοι στην ταξιδιωτική εταιρεία TRAVEL PLAN, οι οποίοι είναι επί δύο μήνες απλήρωτοι και βιώνουν το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας, που προβλέπει ότι 12 μέρες το μήνα δε θα δουλεύουν.

Στην καταγγελία που εξέδωσαν αναφέρουν: «Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες υπάλληλοι του ταξιδιωτικού οργανισμού TRAVEL PLAN, συμφερόντων ομίλου Ρέστη και Ψυχάρη. H διοίκηση της εταιρείας αφήνει απλήρωτους προμηθευτές και υπαλλήλους τους οποίους υποχρεώνει επιλεκτικά σε εκ περιτροπής εργασία με σκοπό τον εξαναγκασμό σε παραίτηση άνευ αποζημίωσης».

Η TRAVEL PLAN, σύμφωνα με τη δική της ιστοσελίδα, ιδρύθηκε από το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) και το 2000 έγινε ξεχωριστή εταιρεία με την ονομασία «Eurostar ΑΕ», παραμένοντας συμφερόντων ΔΟΛ. Τον Απρίλη του 2011 το 85% των μετοχών της πέρασε στα χέρια της εταιρείας «Express Holidays», που ανήκει στον όμιλο του εφοπλιστή Β. Ρέστη. Αξίζει να αναφερθεί ότι για τον εν λόγω εφοπλιστή αναφερόταν στο ναυτιλιακό Τύπο το Σεπτέμβρη του 2011: «Παράγοντες της αγοράς λένε ότι το cash flow (σ.σ. ταμειακές ροές) αγγίζει τα 4 δισ. δολάρια. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι ορισμένες μόνο από τις business του Βίκτορα Ρέστη είναι οι εξής: Ιδιοκτήτης της ναυτιλιακής εταιρείας "Enterprise Shipping & Traiding", υπό τον έλεγχο της οποίας βρίσκονται 98 πλοία ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοια και κατέχει το 33% της ναυτιλιακής εταιρείας "Freeseas". Το όνομα της οικογένειάς του φιγουράρει στη "χρυσή λίστα" με τους πιο πλούσιους Ελληνες».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Κάλεσμα συντονισμού σε όλο το λαό της πόλης

Τη συνέχιση του αγώνα με πολύμορφες κινητοποιήσεις, αποφάσισαν χτες με γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος, προκειμένου να αναδειχτεί ότι η υποχρηματοδότηση των δήμων -με σκοπό να μετατραπούν σε μηχανισμούς επιβολής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής- αφορά όλες τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, αλλά και η ευθύνη που έχουν απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι δημοτικές αρχές, όπως αυτή του Δήμου Περάματος, οι οποίες εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όλα τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα.

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος, από τη Δευτέρα μέχρι και χτες, είχαν καταλάβει το Δημαρχείο διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Χτες πήραν τη δέσμευση από τη δημοτική αρχή ότι θα πληρωθούν αύριο Παρασκευή. Ομως, όπως εκτίμησαν στη γενική συνέλευση, τα προβλήματα παραμένουν, καθώς, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι κάθε φορά δίνουν μάχη για να πληρωθούν, αλλά και ότι η δημοτική αρχή είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της συγκυβέρνησης και συμβάλλει αποφασιστικά στη σύνθλιψη των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, ενώ έχει θέση σε τροχιά ιδιωτικοποίησης κάθε κοινωνική υποδομή και παροχή προς το λαό του Περάματος, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, η καθαριότητα κλπ.

Με βάση αυτά στη γενική συνέλευση αποφάσισαν από την ερχόμενη βδομάδα να ξεκινήσουν περιοδείες και συσκέψεις καλώντας σε συντονισμό της δράσης τους Συλλόγους των εργαζομένων σε όλους τους δήμους της πειραιώτικης περιφέρειας, απαιτώντας να αναλάβει το κράτος τη μισθοδοσία και όλες τις κοινωνικές παροχές των δήμων προς τους δημότες τους. Αποφάσισαν να απευθύνουν κάλεσμα και προς τους μαζικούς φορείς της πόλης του Περάματος να συστρατευτούν με το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλουν οι εργαζόμενοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ