ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Λαιμητόμος για συμβάσεις, αποζημιώσεις και σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας

Κόλαση για παλιούς και νέους εργαζόμενους αν περάσουν τα μέτρα

Το παραμύθι ότι διέσωσε τις τριετίες, οι οποίες πλέον «παγώνουν», διακινεί τώρα το υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι απέδωσε το παζάρι με την τρόικα. Την ίδια ώρα όμως, παραδέχονται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποτελεί παρελθόν, ύστερα από την ψήφιση και του 2ου Μνημονίου.

Στην πραγματικότητα, με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν, κυβέρνηση και τρόικα βάζουν οριστικά ταφόπλακα στην ΕΓΣΣΕ, πετσοκόβουν τις αποζημιώσεις για όλους τους εργαζόμενους και δίνουν το «ελευθέρας» στις επιχειρήσεις να μετατρέψουν σε 6ήμερη την 5ήμερη εργασία και να προσαρμόσουν το ωράριο των εργαζομένων στις ανάγκες λειτουργίας τους, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για υπερεργασία.

Τα νέα στοιχεία του αντεργατικού πακέτου που σιγοψήνεται περιλαμβάνει:

1. Κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και αντικατάστασή της από τον ελάχιστο μισθό που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, καταργείται το επίδομα γάμου οριστικά και οι παροχές που κατοχυρώνονται σε αυτή (π.χ. άδειες). Σε ό,τι αφορά τις ωριμάνσεις (τριετίες), αρχικά «παγώνουν» με στόχο σε μια επόμενη φάση να καταργηθούν και αυτές για τους παλιούς εργαζόμενους, ενώ οι νέοι δεν μπορούν να τις κατοχυρώσουν ποτέ. Ετσι ο μισθός των 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και των 511 ευρώ μικτά για τους κάτω των 25, γίνεται ο μόνιμος μισθός τουλάχιστον για μια ολόκληρη γενιά εργατοϋπαλλήλων. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι εργοδοτικές οργανώσεις και οι εργαζόμενοι καταλήξουν σε συμφωνία που προβλέπει κάποιο καλύτερο καθεστώς στην ΕΓΣΣΕ, αυτό δεν μπορεί να έχει καθολική ισχύ, αλλά θα εφαρμόζεται μόνο στις επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση.

2. Περικόπτονται οι αποζημιώσεις λόγω απόλυσης μέσα από τη μείωση εκ νέου του χρόνου προειδοποίησης από τους 6 μήνες (μάξιμουμ) στους 3 ή 4 μήνες (μάξιμουμ) και ανάλογη μείωση σε όλη την κλίμακα. Η οροφή της αποζημίωσης -στην πράξη- δε θα ξεπερνά τους 12 μήνες, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των απολύσεων θα γίνεται με προειδοποίηση. Σε αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα 16 χρόνια προϋπηρεσίας, ακόμα και όταν απολυθούν χωρίς προειδοποίηση, τίθεται πλαφόν στο ύψος των καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών μέχρι τα 1.800 έως 2.000 ευρώ, για τα χρόνια πέραν του 16ου. Γίνεται ένας τεχνητός διαχωρισμός σε «παλιούς» και «νέους» εργαζόμενους σε σχέση με την αποζημίωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, από την ψήφιση της σχετικής διάταξης, δε θα υπάρχει χρονική «ωρίμανση» για όσους έχουν λιγότερα από 16 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, αλλά ο χρόνος προϋπηρεσίας «παγώνει». Ετσι, όταν ο εργαζόμενος αυτός απολυθεί στο μέλλον, χωρίς προειδοποίηση, ακόμα και αν έχει συμπληρώσει 20 και 25 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, η αποζημίωσή του δε θα ξεπερνά τους 12 τακτικούς μισθούς. Στην πραγματικότητα, οι νέες αυτές παρεμβάσεις προϊδεάζουν για σχέδιο οριστικής κατάργησης των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

3. Καταργείται το 8ωρο, 5νθήμερο, 40ωρο και δίνεται η δυνατότητα για 6ήμερη εργασία, στην οποία οι επιχειρήσεις θα κατανέμουν το χρόνο εργασίας χωρίς να επιβαρύνονται με προσαύξηση λόγω υπερωριών. Ο ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών μειώνεται από τις 12 στις 11 ώρες (σύμφωνα και με σχετική Ευρωενωσιακή Οδηγία) και συνολικά ο ημερήσιος χρόνος εργασίας αποδεσμεύεται από το χρόνο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, ανοίγει ο δρόμος για 13 ώρες δουλειάς την ημέρα με διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ακόμα και οι άδειες προσαρμόζονται απόλυτα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ τα ωράρια εργασίας, οι υπερωρίες, τα δελτία απασχόλησης προσωπικού στις οικοδομές δε θα δίνονται για προέγκριση, αλλά θα υποβάλλονται εκ των υστέρων, δημιουργώντας άλλη μια πηγή ανασφάλιστης εργασίας και κάθε είδους σφετερισμού σε βάρος των εργαζομένων.

ΠΑΣΟΚ
Ακλόνητος σύμμαχος στην αντιλαϊκή κυβέρνηση

Πιέζει για γρήγορη ψήφιση των μέτρων και συμμετέχει στις διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού

Να υπερψηφίσει τα νέα μέτρα και τις διαρθρωτικές ανατροπές -συμπεριλαμβανομένων και των εργασιακών- ετοιμάζεται το ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να επωμιστεί το λιγότερο δυνατόν πολιτικό κόστος. Χτες, ο Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να βρεθεί η «φόρμουλα» για την κατάθεση των μέτρων στη Βουλή.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά -με συνεντεύξεις της στο κρατικό ραδιόφωνο και το «Real Fm»- απέδειξε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να ψηφιστούν άμεσα το σύνολο των μέτρων του μνημονίου. Οπως είπε, «θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες να φτάσει στη Βουλή ένα πακέτο που να μπορούν να στηρίξουν και τα τρία κόμματα».

Δηλαδή, να παρουσιαστεί ένα πακέτο που θα οδηγήσει το λαό στην απόλυτη εξαθλίωση, θα συμπεριλαμβάνει και τις αντεργατικές ρυθμίσεις του μνημονίου -ακόμα και σε ένα μόνο άρθρο μαζί με όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές- αλλά θα έχει το κατάλληλο περιτύλιγμα για να εξαπατηθούν οι εργαζόμενοι.

Η Φ. Γεννηματά επιβεβαίωσε παράλληλα ότι στη διάρκεια της προχτεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε το θέμα για τη δημιουργία ειδικού ταμείου, που πρότεινε με έγγραφο του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. «Το έγγραφο αυτό ζητά να δημιουργηθεί ένας λογαριασμός στην ΕΚΤ και να τον διαχειρίζεται η τρόικα», είπε. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, στο συγκεκριμένο ταμείο θα εισρέουν τόσο τα χρήματα των δανείων της τρόικας, όσο και έσοδα του ελληνικού κράτους.

«Το έγγραφο εστάλη από τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικών στο αντίστοιχο ελληνικό υπουργείο, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και συζητήθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών», ανέφερε η Φ. Γεννηματά και ισχυρίστηκε ότι «δε φάνηκε καθόλου στη συζήτηση να συμφωνεί η κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση». Βέβαια, απέφυγε να αναφέρει ότι η σχετική απόφαση για τη δημιουργία του Ταμείο ελήφθη το Φλεβάρη του 2012 όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευαγ. Βενιζέλος.

Συνεχίζονται οι διεργασίες

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εντείνονται οι διεργασίες μπροστά στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που θα επιταχύνει η ψήφιση των μέτρων. Μετά τις δηλώσεις των Αν. Λοβέρδου και Μ. Χρυσοχοΐδη, που ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν τα μέτρα και άσκησαν κριτική στους χειρισμούς του Ευ. Βενιζέλου, ο συντονιστής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος, έκανε λόγο για στελέχη που έχουν «το σύμπτωμα της ασθένειας που λέγεται "υπουργίτιδα" και που ανήκει στη γενική νόσο του κυβερνητισμού». Οι βουλευτές Θ. Παραστατίδης και Μ. Κασσής δήλωσαν την πρόθεσή τους να μη ψηφίσουν τα νέα μέτρα.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να φύγουν τώρα τα Νατοϊκά στρατηγεία

Αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση χτες στη Λάρισα

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία ΑΤΑ της Λάρισας
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία ΑΤΑ της Λάρισας
Να κλείσουν όλα τα Στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Θεσσαλία και σε όλη τη χώρα και να μη συμμετάσχει η Ελλάδα, με κανέναν τρόπο, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που ετοιμάζονται κατά της Συρίας και του Ιράν, απαίτησαν εκατοντάδες Θεσσαλοί, συμμετέχοντας στη χτεσινοβραδινή αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, που διοργάνωσαν στη Λάρισα οι Επιτροπές Ειρήνης των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία κοντά στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) κι ακολούθησε πορεία προς την πύλη του ΑΤΑ, στους εκπροσώπους του οποίου παραδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Αμέσως μετά, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

Στη συγκέντρωση που άνοιξε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, μίλησε ο Γ. Λαμπρούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας. Οπως είπε, η λειτουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμπληρώνεται από την ανοιχτή συμμετοχή της χώρας σε ασκήσεις που υπηρετούν το δόγμα του προληπτικού χτυπήματος σε άλλο κράτος, όπως η κοινή άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ που ολοκληρώνεται αύριο στο πεδίο βολής Κρανέας.

ΚΚΕ
Κοροϊδία του λαού με τη μέθοδο του Χότζα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τα προωθούμενα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας στο εργασιακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ιστορία του Χότζα για να κοροϊδέψει τους εργαζόμενους. Ενώ η εργασιακή ζούγκλα των μισθών πείνας και της ελαστικής ανασφάλιστης εργασίας υπάρχει ήδη, ενώ την επεκτείνουν και με νέα μέτρα, οι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να εμφανίσουν ως μεγάλη επιτυχία το ότι κάποιες προαποφασισμένες στην ΕΕ αντεργατικές ανατροπές δε θα τις προωθήσουν τώρα, αλλά στο επόμενο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων. Το λόγο πρέπει να πάρουν τώρα οι εργαζόμενοι με τον αγώνα και την οργάνωσή τους».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ